Свидомые

Тема у розділі 'UA-RU', створена користувачем Чернобылец, 25 лют 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. а... то вже і шибениці виставили...

2. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Ще ні, але бажання встановити відчувається :)))
    Ось Ющенко вже ж так любив Україну, і на тобі - його зневажають, а Йуля якось не дуже з любов"ю, а самий проукраїнський кандидат... ;) Мабуть без класифікації не обійтись...

• Подобається Подобається x 2
  3. згадується Райкін, про балярину: "єйо енєргію би, да в мірних целях" :)))

4. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Це не про мене, а про тих, хто тут "клеймит позором"... Вони чітко знають хто бандит, а хто манкурт, хто холоп, а хто саранча...
    ось і здалось би розібратись хто більший патріот: водій з лейбом UA на шклі, що всовує ДАЇшнику хабарь, чи ДАЇшник з тризубом на дверках, хабарь берущий?

• Подобається Подобається x 9
  5. - извините, пожалуйста, если на свой счёт приняли! о_О
    И в мыслях не было Вам такие диагнозы ставить... Честное слово!

6. як би Ви зрозуміли, до чого то йшлося, то і вибиачатись би не довелося :)))

7. - ничего, мне не трудно извиниться! :)
    Понять тоже нетрудно: Москали на львовском форуме оборзели и классифицируют свидомых украинцев, даже посмели ветку открыть в разделе, битком набитом ветками, где свидомые украинцы классифицируют москалей. И напрашивающийся вывод: "валите к себе в Россию, вот там у себя на форумах пишите что хотите". Я, правда, ветку не открывал, но все мы, москали, на одно лицо, и переполнила чашу Вашего терпения моя фраза в адрес одной из форумчанок "Вы культурная украинка".
    Чего ж тут непонятного?
    Наглость с моей стороны, конечно, сам бы за такое повбивав бы...

Кстати, если я что-то не так понял, всё-таки объясните. :) Это вполне в тему imho.

• Подобається Подобається x 3
  8. ото ж я і кажу: хто ще може собі дозволити прийти в гості і ставити діагнози тим, хто в тому домі живе

9. - :) Вот я и извинился, хотя диагноз "культурная" ставил пани, которая живёт в чешском доме, по соседству с украинским, и совсем не претендовал на оценку пани, которая "куда бы ни пошла, там она и е" - я ж даже не знаю, где это именно в северной америке... ;)

10. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Ох, Солохо, Ви мені нагадали Ніну. Та, коли я її назвала "ранимою дамою", образилась.

Комплексуємо, чи просто шукаємо двозначність у кожній фразі?

• Подобається Подобається x 3
  11. Даяна

Даяна Well-Known Member

Це визначення стосувалося певних окремих людей в певний, окремий відрізок часу, тому не може бути узагальненим. Патріотизм в окремих людей може лиш зашкалювати на шовінізм, тому можливо ви саме таких мали на увазі під "свідомими українцями". Тому що суть слова "свідомий" є зрозумілою. Це той - хто УСВІДОМЛЮЄ себе українцем. Не просто громадянином України чи жителем її території, а власне українцем за своєю суттю. Тому поняття "свідоміт" для справжніх свідомих українців може бути образливим. Кожне поняття (москаль,кацап, хохол, свідоміт і т.п.) залежить від того який у нього вкладається контекст. Я для прикладу слово "москаль" і "хохол" не вживаю у контексті національності. Я ніколи не скажу, що, приміром тамбовська губернія заселена москалями, проте я можу сказати, що москалі чинили українцям лінгвоцид. Також я ніколи не скажу, що у якомусь місті проживають хохли, хоча можу сказати, що хохли допомагають москалям русифікувати Україну. Те ж саме стосується поняття "свідомий українець". Якщо людина ненавидить якусь націю, її мову і культуру, то це - шовініст.А свідомий українець - це той, який ідентифікує себе українцем, усвідомлює (тому і "свідомий") свою приналежність до певного народу, його історії, мови і культури. Хіба це погано? А несвідомий українець - це не українець, а байстрюк. Свідомий росіянин відповідно теж є патріотом своєї мови, історії і культури, але коли він хоче мати у іншій державі такі ж права, як і у своїй рідній країні, причому шляхом лінгвоциду титульної нації тієї держави, то такий росіянин - москаль. А москаль - це завойовник, і не важливо, чи у геополітичному плані, чи мовно-культурному. Тому такі москалі і хохли є руйнаторами, а крайня форма націоналізму москалів - шовінізм, українофобство. А хохли - це халуї з комплексом меншовартості і пристосуванці. З іншого боку серед українських націоналістів (націоналіст у позитивному тлумаченні) є (як і серед інших національностей) і русофоби, шовіністи. У багатьох з них (як відповідно у декотрих поляків, латишів, естонців, фінів,угорців, чехів і т.д.) русофобія може носити історичне підгрунтя і пов'язана з тим, що ці люди своє сприйняття військових завойовницьких операцій Росії-СРСР стосовно своїх земель переносять на сучасну Росію, а часто навіть і на російський народ. Мудрі росіяни визнають історичні факти чи то політичної чи мовно-культурної експансії і не ототожнюють себе з правителями Росії, а москалі все це захищають, даючи підгрунтя для нових конфліктів.
    Тест для москаля і хохла:
    1. Ліінгвоциду (русифікації) не було. Українці не мають права визначати - яка мова в Україні повинна бути державною. Це мають вирішувати також і представники національної меншості (в даному разі росіяни) і їх мовно-культурні спадкоємці.
    2. Українець, що критикує насильницьку багатовікову русифікацію і виступає за єдинодержавність української мови - це націоналіст (у поганому сенсі слова), свідоміт і русофоб.
    3. Визвольні змагання українського народу - це війна проти власного народу і його старшого брата. Бандерівці - це фашисти.
    4. Націоналісти живуть лише в Західній Україні. Вони повинні бути вдячні росіянам. Зважаючи на свої надмірні націоналістичні домагання вони заслуговують бути приєднаними назад до Польщі або відокремлені і відкинуті Україною.

А ви цей тест пройшли чи ні?

Так от, - не треба у поняття "свідомий" вкладати той зміст, який протирічить самому цьому поняттю.

• Подобається Подобається x 11
  12. Romko

Romko Дуже важлива персона

Гарно розкладено. Може й зрозуміють. Бо,коли я Невстранця спитав,хто він:росіянин,чи НЕСВІДОМИЙ...не зрозумів,про що я...:dntknw:

13. (а де мене тільки не було :) ) і це мені не заважає усвідомлювати, що я українка

14. вiн i зараз не розумiє.

Перед тем, как задать мне этот инквизиторский вопрос :) пан Ромко сам же процитировал меня:
    На моё удивление не реагирует. Говорит, что теперь, может пойму. Что пойму? Что москали все пану Ромку на одно лицо и что он наши сообщения внимательно не читает? Это я давно понял. Не понял, чего вопросы задавать тогда. Скучно чи шо?

15. matvej

matvej Well-Known Member

Взагалі кажучи поняття "свідомий" чи "несвідомий" застосовувати у вищеприведених цілях є некоректним, але раз вже його хтось ввів і воно набуло свого навантаження, то немає сенсу додатково маніпулювати означеннями і давати поживу для лукавих і дріб"язкових спекулянтів.

16. - переведите для людей простых, вроде меня (не то, чтобы с украинского, а с осторожно-философского ;) ). Вы сказали соглашайтесь на определение "свидомый как синоним повёрнутого на нац.вопросе" чтобы троллей не кормить?
    Если да, то это правильный подход, так любой свидомит согласится.

• Подобається Подобається x 1
  17. Даяна

Даяна Well-Known Member

Тут я вас розумію і погоджуюсь з вами. Ви робите різницю між поняттями "націоналіст", "свідомий" і "нацик", "свідоміт". Але часто слово "нацик" вживають просто для того щоб образити націоналіста, а свідомого патріота (націоналіста у хорошому сенсі слова) з тією ж метою називають "свідомітом" , не вбачаючи ніякої різниці.
    А як ви називаєте шандарахнутих російських націоналістів?

18. - хорошо, что в чём-то согласились, но не во всём :) Националист и патриот это не одно и то же, даже если оба слова не имеют изначально негативной окраски :)

Свидомиты отличаются от "сознательных украинцев" (в моём понимании это могли бы быть граждане Украины, осознающие свою принадлежность к общеукраинской политической нации - действительно термин временный, на период становления) именно тем, что путают патриотизм с национализмом, а общеукраинскую политическую нацию с приматом этнической украинскости.

При этом "продвинутые свидомиты" так и быть, разрешают людям оставаться в глубине души армянами, евреями, греками, иногда даже русскими (реже), помнить и блюсти свои обычаи, но тихонько, так, чтобы не мешало общей картине восприятия всеми ценностей и обычаев этнических украинцев и панування оных ценностей.

• Подобається Подобається x 1
  19. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

У нас на роботі в колективі один чоловік С. (років за сорок, але ще не 50) раптом перейшов на українську мову спілкування. І хоч у нього (між нами) жахлива вимова.. і помилки він робить часто - але без виключень став розмовляти українською. Йому всі крім мене відповідають російською, але це його не спиняє. Із делікатності ні я ні хто інший ніколи його не питав - чому.
    Цим він став моїм другим на підприємтсві співрозмовником рідною, тому що досі в мене був лише один - головний інженер, виходець із Львівщини. (А ні, забула - ще з охоронцями радо перекинуся пару словами :) ) З іншими розмовляю російською, по-перше незручно постійно туди-сюди перекладати всю робочу термінологію (більшість документів - російською), по-друге на українську зі мною все одно ніхто не перейде, по-третє вкарбувалося в кодекс ввічливості що відповідати треба намагатися на мові співрозмовника.. у громадських місцях, в установах - запросто звертаюся на рідній мові, але в російськомовному колективі вважаю це зайвим.

Передмова- не оффтоп. Тому що хочу навести приклад. Нещодавно телефонує мені клієнт і просить з'єднати з С. - "там у вас є такий щірий українець.." (зі смішком)
    - Це не дуже вдалий вислів. Щирим буває золото - зауважила я м"яко.
    - Да?.. буду знати.
    Оці всі іронічні наліпки-ярлички : "щирий українець", "свідомит", "свідомий українець" і т.і., як на мене, давним-давно стали в русифікованих містах способом інтелігентного знущання, дискредитації.. стьобу. Вони народилися з чиєїсь непримиримості, агресії, намагання комусь щось довести, а далі почали жити своїм життям і ліпитися на кожного, хто.. та хоча б розмовляє державною мовою, не переходячи на російську.
    Сприймати ці "наліпки" всерйоз, думати кого ними краще і правильніше називати - без сенсу. ІМХО. Не в них суть. Хіба що як спосіб домовитися як кого "обізвати" на форумі.. але що це змінює?

Як на мене, тут доречно говорити про поділ такого роду:
    -є громадяни України які поважають атрибути своєї державності: територіальну цілісність, прапор, герб, мову, історичні реліквії (включно з історичними особистостями і місцями битв за державність і т.д.), культуру, традиції, фольклор етнічних українців, ім'я яких носить держава (так само як етнічні французи, їх традиції і костюми, їх етнічна кухня здавна уособлюють Францію - хоча вже давно емігранти і "чорні квартали" витісняють тих етнічних французів на другий план).
    -Є ті хто не тільки поважає, а і любить ці атрибути, вболіває за процвітання держави зі збереженням цих атрибутів.
    -Є ті, хто виказує зверхність чи зневагу до них.
    -Є просто людське хамство незалежно від поваги до артибутів державності.

З точки зору національної приналежності,
    -є етнічне населення мовою дідів і прадідів якого є українська мова - етнічні українці. Якщо етнічний українець відкрито висловлює свою любов - його ще називають націоналістом.
    -є інша частина населення держави загалом (включно з меншинами самих різних національностей) - українці, громадяни України, які можуть бути етнічними представниками інших народів. Якщо це населення висловлює свою любов до держави Україна і до етнічних українців, їх рідко (чомусь) називають націоналістами. Параджанова, здається, так ніхто націоналістом і не назвав.
    Але він ним фактично був.

• Подобається Подобається x 8
  20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Скажімо у РФ поняття "політична нація" виглядає так:
    1. Предполагается, что консолидирующей основой единой политической нации станет понятие "россиянин" - по аналогии с термином "советский народ", объединявшим представителей многочисленных национальностей СССР в монолитную политическую общность.
    2 .Ядром, формирующим единую политическую нацию, призван стать русский народ с его языком и культурой.
    http://www.islam.ru/pressclub/analitika/unitnation/

Під поняттям "політична нація" стосовно України ви саме це, аналогічне мали на увазі (ядро нації - український народ з його мовою і культурою), чи росіяни це розглядають в залежності від території, на якій живуть?

• Подобається Подобається x 5
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)