Свідки

Discussion in 'Релігії народів світу' started by Мих, Dec 27, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. harmony

harmony Well-Known Member

Не розумію я свідків Єгови та їх прихильників. Чому не подати скаргу В Європейський Суд з прав людини і не зобов"язати винних відшкодувати моральні збитки. Яке право мав хтось замінювати ім"я Бога Єгови ? Скільки років свідки говорять про заміну, а конкретних дій не роблять. Це нагадує пустословство чистої води, а може їм так вигідно ?

2. harmony

Та що ви не кажете ? Цитую переклад Огієнка - самий точний переклад зі всіх перекладів. Свідки часто ним користуються.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Тут вже пояснили, але я таки впишуся.
    У Старому Завіті тетраграматон YHWH вживається майже 7 тис. разів. У Септуаґінті натомість вживається kyrios i theos, оскільки ім'я Боже ніхто не читав, а вимовляли ADONAY щоразу, як натрапляли на YHWH при читанні Біблії. Проте при перекладі із греки на гебрайську знову вписали YHWH. Чому замінили у грецькому тексті? Аби люди не зловживали іменем Божим.

http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=383345&postcount=42

Last edited: Sep 25, 2008
  4. harmony

" Свідкую я кожному, хто чує слова пророцтва цієї книги. Коли хто до цього додасть що, то накладе на нього Бог кари, що написано в книзі оцій.
    А коли хто, що від слів книги пророцтва цього, то відійме Бог часику його від дерева життя, і від міста свчтого, шо написане в книзі оцій "- Об.22.18-19.

Тому не вірю у різні байки, крім правди, що написана в Біблії. Все решта вважаю догадками та вигадками тих, кому це вигідно. Де, в якому документі вказано по якій причині було замінено ім"я ? Чи може Петро з Іваном сіли, і переписали, бо сильно переживали за людей ?

5. duncan

duncan батяр з личакова Staff Member

гран пардон, а відколи почали заміняти ім’я Єгова замінником?...
    а може тому, що так простіше?..
    певне узагальнення...
    коли люди не називають ім’я (не знають його), то кожен уявляє свого бога?
    тобі так не здається?..

а в цьому впевнений, оскільки майже всі традиційники бояться назвати на ім’я, більше того: сперечаються, що "нема ніякого імені Єгова", "бог є бог, а не Єгова"!..

а якщо почитати григорія климова, то це взагалі піпєц.

6. harmony

Те. що ви чогось не любите, чи не сприймаєте, зовсім не означає, що воно не добре або неправильне. Це ваша особиста думка, а Огієнко не є звичайний простофіля, який не знає, що пише.

7. Liliyah Romanova

Огієнко не простофіля.
    А от ви читаєте, що хочете. Ваше право. Але я вам подавала цитату з огляду на різні переклади. Ви на це увагу звернули?

8. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

А мені ще й по телефону дзвонять...сплю я якось в суботній ранок..дзвінок по телефону...і прша фраза "а що Ви думаєте про кінець світу...Може саме Ваша відповідь може щось змінити...не будьте байдужими.."Уявіть як це у вихідний і ще й зі спання почути, що саме Ти можеш повпливати на кінець світу...:)

9. Liliyah Romanova

А в жидів яка традиція була?
    Дивилася на некатолицьких сайтах. Сказано, що в Новому Завіті тетраграматону не було. Але до його вживання вернулися при перекладі на гебрайську.
    Чому я вже написала. Хтось собі дозволяє втикати Боже ім"я, де попало, а хтось таки боїться це робити і вживає Адонай, Ельогім тощо... Чому жиди вживали саме замінники? Чому не читали саме ім"я? Але навряд чи в тому я можу чекати від тебе відповіді без "га-га-га, то все ваша КП-релігія".
    Це ви до чого? Я от не вірю, що ви взагалі бачили оригінальні тексти вживу, крім Огієнка. Я вам вже наводила приклад, щодо слів, які було додано в 4 столітті. Огієнко їх вставив, хоч це не є оригінальним текстом. Чому?
    Ні, мені так не здається. Я думаю, що люди сучасності надто зухвало на все дивляться, аби могти говорити про такі речі. Для того треба мати хоч краплю богобоязности.
    А я вважаю, що Єгова є неправильним прочитанням. Помилковим. І колись розписувала одній свідкині те, як було, і що було із тетраграмоном, чому прочитали Єгова. Вона, мабуть, не чекала такої дискусії просто на вулиці, але вкінці ми з нею зійшлися на тому, що просто є дві традиції прочитання. Але я і так вважаю, що Ягве є єдиним вірним.

10. harmony

Він професор, йому видніше. Мені на місці Огієнка було б образливо чути, що я щось не так переклав. Зрештою я мав розмову із кількому священниками і православними і греко-католицькими, вони абсолютно нічого поганого про цей переклад не сказали, а навпаки деякі з них навіть користуються ним.

11. duncan

питання просте: від якого часу почали заміняти?
    питання настільки просте, що відповідь просто на поверхні....
    ти ж досліджувала історію своєї релігії, а також інших, в тому числі схожих, тому питаю саме в тебе...
    без га-га-га...
    я навіть не буду іронізувати щодо "ти нічого не знаєш про католицизм та юдаїзм"... ;)
    це що означає?...
    грім вдарив -- перехреститися?... :smile:
    лілька, ну від тебе я не очікував "апеляцію до несвідомого"...
    це більш властиве раннім дописам пана миха і постійним -- пана франца-йосипа...
    більше того, ти ж називаєшся мовознавець...
    і окрім вже сказаного, питання, чому Єгова, а не Яхве -- вже було, і відповідь звучала...

12. Войцек

Войцек Well-Known Member

Марно Ви про пустословство кажете. І справа тут не у Свідках. Про заміни тетраграматону знають вже півтори сотні літ, ніхто цього не приховує, було б бажання. До речі, в інтернеті є багато фотокопій старовинних рукописів, з яких були зроблені переклади. Той самий Огієнко користувався, начебто, Танахом Бен Ашера і (нажаль) рос. синод. перекладом, звідки переніс численні помилки в свій переклад.
    А от сучасні іноземні переклади (сучасні, тобто починаючи з 40х років 20го століття) все більше використовують ім"я Бога у формі трактування або тетраграматону.

Не треба, будь ласка, ну не самий. Далеко не самий. Дуже далеко не самий.

1-е Iвана 5:7 Бо троє свідкують на небі: Отець, Слово й Святий Дух, і ці Троє Одно.

Те, що червоним відсутнє в усіх грецьких рукописах. Воно з"являється лише у православному перекладі церковнослов"янською та інших перекладах зроблений з церковнослов"янської на болгарську, російську, українську, сучасну грецьку (ГПЦ) та ін.
    Таким чином, у перекладі Огієнка присутня інородна субстанція, котра взагалі легко ідентифікується. Про менші огріхи можна казати й казати.

Воно не є правильним, навіть євреям з Тель-Авіва показував та й питав як це прочитати. Вони не змогли. Це накладання різних слів. Євреї забули, як воно читається.

Last edited by a moderator: Sep 25, 2008
    • Подобається Подобається x 2
  13. duncan

браво! :good:

14. Liliyah Romanova

Кожен повинен залишатися на своєму місці.
    А переклад то така справа, що помилитися цілком нормально. Людині властиво помилятися.
    І я це маю сприйняти за аргумент? Із ваших вуст? А хто час від часу об... священиків тут же на форумі?
    Перекладом користуються, але більшість таки люблять саме Хоменка, за адекватність.
    Ну, поясніть мені, чому Христос КОХАЄ Петра, і Петро КОХАЄ Христа?
    Філолог. ;)

До чого тут це? Я про ось це
    12 Хоч сто раз чинить грішний лихе, а Бог суд відкладає йому, однако я знаю, що тим буде добре, хто Бога боїться, хто перед обличчям Його має страх!
    (Екл.8:12)

Ок, пошукаю, відпишу.
    А я вважаю інакше і довіряю тим, хто мене вчив інакше. :blum1:
    А ти довіряєш тим, хто тебе вчив. І нема на то ради.
    Не лише ці троє одно, відсутній взагалі цілий вірш. Про його історію вже недавно писали на форумі. Пошукайте. І неправда, що лише в старослов"янському перекладі.
    Взяла до прикладу англомовну версію: For there are three that bear record in heaven, the Father, the Word, and the Holy Ghost: and these three are one.
    Ніколи б не подумала, що на англійську із церковнослов"янської перекладали. :rofl:
    А звідки взялося Єгова, поясните?
    Браво на бздуру? Не чекала... Ну, але най...

15. duncan

:shok: не пойняв!..
    це ж просто....
    Єгова -- тому що найліпше (найпростіше) для української вимови...

16. Liliyah Romanova

А звідки взялося?
    Нам розписували тетраграмон із позначкою "Ельогай" над ним. Якщо прочитати, виходило YeHoWaH.
    А українська мова тут ні до чого. Чи в інших мовах теж користувалися правилами української? Чи там, де не користувалися, там і вийшло інакше?

о, цікавий лінк
    http://www.yahweh.com/bookofyahweh.htm

17. duncan

вам -- це кому?..
    Єгова
    чотири приголосні літери, голосні можеш самостійно підставити... ;)

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Справа не лише у тому, що СЄ називають Бога трохи по-іншому. Тут і поняття сутності зовсім інше. Признанане Імя Бога у християнстві - це Імя Трійці, а у СЄ - це ніби як Бог Отець. Чи хто не згідний? Чи Боже Імя - це і у християнстві Імя Бога Отця?
    Цікаво почути думки народу з того приводу.

19. Liliyah Romanova

20. Войцек

Войцек Well-Known Member

Ні, не цілий вірш, а друга його частина.

Чий переклад? Багато залежить від оригіналу з якого перекладали, або якими іншими перекладами користувалися. Наприклад, дехто з перекладачів синодального тексту пізніше працював у Лондоні, та міг бути причетний до перекладу або редагування давнішого.
    У будь-якому випадку, саме церковнослов"янський переклад є першим, де додали другу частину вірша.

У середні віки масорети додали діактрику слова Адонай на тетраграматон і з"явилося ніколи раніше не існувавше слово Й-hо-ва (наголос на а). Але через те, що вав після гласних холам та шурук зазвичай не вимовляється (як це видно з імені - Йе-шуа (наголос на у)), то вимова Йhова є невірна. За цим криється давня равинистична традиція "Кер е Кетіб", що значить замість форми в тексті Кетіб слід читати інше слово Кер. У даному випадку ми маємо справу з Кер перпетуум, коли написане слово вокалізується огласовками того, яке слід читати, а саме Адонай.
    У будь-якому випадку, вимова Ягве теж має певні проблеми. Швидше за все, правильно було б читати Йа-hуаh або Йа-hоаh

Але ж все це бздури, звичайно. Ви ліпше знаєте все.

До речі, цікаво, чому нікого не турбує, що інші біблійні імена спотворені. А лише до імені Бога. Як би гарно звучали українською такі гортані звуки в іменах як Хауа, Йхезк"іль, Йхошуа, Йірм"яху. Апостоли Маттітйаху, Йехуда, Йоханан. А свята - Православний та Католицький Песах.

Last edited by a moderator: Sep 26, 2008
    • Подобається Подобається x 1
Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)