Свідки

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мих, 27 гру 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Свідки

Мушу вас, Миху, розчарувати, що і ви між тими соснами теж заблукали. Єресями сиплете? Те, що ви сказали - єресь, а докладніше аріянство. Саме це Арій і говорив, що Бог не може родитися, тобто Ісус не є Богом, а є лише людиною. :eek:
    Ню-ню, не чекала від вас такого. Дискусії на форумі не йдуть вам на користь. :confused: :p Відійдіть від тих сосен і не блудіть. :D

Щодо імені Ісуса, то так це земне ім'я, і воно було як до Ісуса, так і після нього. Тільки вживати його намарне теж не можна. Чи може, ви при слові Ісус думаєте про Ісуса Навина?
    У польській мові часто вживають "Єзу!", так само, як в українській "Ой Боже!". Це є переступом проти заповіді.

2. piepie

piepie миється в бані

Це не переступництво. Єсса - найдревніший русинський бог, не плутайте із-за фонетичної співзвучности.

3. Liliyah Romanova

Умо, я ж вам написала, що ім'я Бога, тобто Ягве, тоб "я є той, хто є" було особливим. До нього ставилися з величезною пошаною. Я ще раз напишу, що сподіваюся, що ви знаєте, наскільки велике значення мало в жидівській культурі ім'я і те, щоби комусь своє ім'я сказати. Аби не вживати імені надаремне (саме з великої пошани) придумали різні замінники, про які я вже писала. Ніхто із християн не вживатиме імені Бога просто так, не називатиме його ім'ям організацію чи університет, бо це ім'я священне. Задумайтеся, чому люди в Гетсиманському саду впали ниць, коли Ісус сказав "Я є!". Скільки разів це ім'я написане в Святому Письмі? А скільки його всюди тицяють Свідки?

4. Liliyah Romanova

Дякую, Паю, але так само вживається і "Єзус!". Чи це теж від "Єсса"?
    До речі, саме "Єзус!" вживається, якщо хтось розізлостився.

5. piepie

piepie миється в бані

Тетраґраматон JHVH не є власним именем Бога, котре було відоме лиш первосвяченику Єрусалимського храму і передавалось по спадковости у суворій таємниці, віч-на-навіч. Исторія цурається часів, у котрій одначасно жило б більш, ніж двойґа осіб, яким була б відома поправна вимова имені Бога, котре нині безповоротно втрачено.

• Подобається Подобається x 1
  6. Liliyah Romanova

О, власне!
    А над тими чотирма буквами були написані голосні. Якраз вони і читалися. Тільки читали радше як "Ельогім" чи "Ельогай". А Єгова, це поєднання тетраграму із голосними, що позначали для прочитання "слова-замінника".
    ..e..o..a
    J..H..V..H

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та яке Аріанство, Ліля?

Ви не читали моїх постів.

8. Liliyah Romanova

Я ваші пости читала і читаю і зазвичай з вами погоджуюся, але ви, на жаль, таки пишете іноді єресі.
    Аріянство це і є те, що ви написали, що Бог не міг народитися, а народилася людина. Ісус був РІВНОСИЛЬНО Богом і людиною. Він не був типу кентавра, а був і 100% людиною, і 100% Богом.

9. Ума

Ума Well-Known Member

Трохи непопорядку, але з того що запам"ятала відповім :)

Якщо Єгова, Ягве - в оригіналі звучало абсолютно не так, то тоді виходить, що свідки ніц не порушують? Це дуже подібний синонім (вигаданий зрештою) на те ім"я, яке було заборонено вживати намарне. Чим цей синонім відрізнається від інших "дозволених"? :)

Добре, Лілю, що Ви погодились, що вживання намарне буває і імені Ісуса. Але одні назвали свою організацію іменем Бога, чиє ім"я втратило оригінальне звучання, але інші також називають організації свої і церкви іменем Ісуса (як мінімум одного з трьох одного Бога) - наприклад, з того що в ту хвилину пригадала - це Молодь Христова - ну чим не Свідки Єгови? :) (по назві, звісно ;))

Питанням про те, чи Ісус є Бог - я не мала мети заперечити це чи ні (краще вже тоді іншу гілку завести). Мене Мих збив з пантелику і я вже стала плутатись чи стосується ім"я одного Бога усього божества чи ні. Чому щодо Творця не можна вживати намарне, а щодо Сина - можна. Але Ви більш зрозуміло розставили крапки над "і". Дякую :)

10. Liliyah Romanova

Умо, що означає Христос?
    Єгова, Ягве - ім'я Бога, яке осмілилися тицяти де можна і не можна лише свідки. Ще раз запитаю: скільки разів це ім'я написане у Святому Письмі. Мені йдеться саме про це, а не про правильне чи неправильне прочитання.
    Ісус був людиною, тому про нього можемо говорити більше, можемо собі його малювати, уявляти як він виглядав, відповідно до того, як виглядає будь-яка інша людина. З тієї самої причини чорні малюють Христа чорношкірим. Саме та земськість Христа, про яку говорив Мих, дозволяє нам називати його ім'ям (а точніше додатком, бо Христос не є його ім'я) храми. Але не іменем Бога, якого ніхто не бачив і не знає, і обличчя якого людина бачити не може.
    Ви мене заспокоїли, а то в мене руки опустилися і я вже подумала, може, знову забиратися геть з цієї гілки. :)

11. Ума

Ума Well-Known Member

Скільки разів Єгова вживається в писаннях мені не відомо, але в перекладах по різному, тому не можу сказати про оригінали, то вартувало б у Свідків запитати, їм як не як повинно бути відомо... Але у наших перекладах, то Єгова чи Ягве - вже аж якось зовсім недоречно вжито.. Тобто вигладає, що саме там воно вжите намарне, але то не мені судити.

Якщо звучання "єгова" не є достовірним!!! То чому це не можна вважати за такий собі синонім? Можна. Є ж церкви Бога живого, чи якось так називаються. Слово "Бог" фактично замінює ім"я, як і інші титули... як на мене це одне й теж!

Я не можу дискутувати про організацію, якої я не знаю і тут немає їх представника, а то ми собі говоримо про них те, що думаємо що так є у них, а насправді може бути ще гірше чи краще...

12. Ума

Ума Well-Known Member

А з гілки не треба йти :) То я випадково сюди заглянула :) Просто мені розходиться не з погляду свідків, а з погляду християн - як вони заповіді застосовують до себе. От цю заповідь про намарне вживання - вони не застосовують... Тобто вижили з ужитку заборонене ім"я - і всьо. Легше завжди в комусь бачити щось неправильне. Бог суддя тим Свідкам за вживання імени (якщо це з його погляду буде неправильно), але ж титули Бог, Господь і т.п. вживає більшість людей намарне щодня і не задумуються про це... о тут я думаю, більша проблема у всіх нас, ніж у Свідків :)

13. Liliyah Romanova

Я мала на увазі не саме цю гілку, а цілий розділ релігія.
    Ну втомилася я вже від толерантності. Частково саме тому, що тут в Канаді політкоректність - це приниження християнства. Я вже про це писала.
    Просто я говорю про свою релігію без бажання накинути її комусь. Якщо вам добре там, де ви є, то прошу, але на мене цього не накидайте.
    Такі дискусії не є цілком правильними, бо моя думка про інших може цих інших образити. До того ж, свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода другої.
    Я намагаюся просто говорити про те, що знаю. У розмовах про свідків не заходжу далі того, про що сама з ними говорила.
    У розмовах про християнство не можу не сходити на особисте, бо то є частина мене і вона не можна нікуди віднятися.
    Я знаю тих, хто вживає Боже ім'я надаремно, хоч і знає про це, є такі, хто навіть не здогадується, що вони переступають заповідь, а є такі, що викорінюють у себе цю звичку (набуту ще в дитинстві, до речі).

14. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Шановний Пупере, ви не відповіли конкретно ні на одне з моїх запитань, невже ви згодні з вченням свідків Єгови, і у вас немає ніяких зауважень щодо їхньої поведінки? Я особисто досить багато спілкувався з ними, але відповіді на запитання, подібні до тих, які я поставив вам, не одержав від них, розмова звичайно переводилась ними на іншу тему. Вони дуже прихильно ставляться до людини, яка цікавиться їхнім вченням, але дуже різко в них міняється ставлення, коли вони починають розуміти, що я незгодний з їхніми аргументами і членом їхньої організації швидше всього не стану, я спостерігав з їхнього боку і агресивність, і нетерпимість, і образу на мене, мене звинувачували, що я упереджений щодо них, що я противлюсь Богові, і що той Ісус Христос, в якого вірять всі фальшиві релігії, є антихристом. Мені, як православному, багато чого не подобається в Православній Церкві, думаю, що те саме скажуть і католики, не всі вони люблять Папу, в багатьох є різні застереження щодо його поведінки. В мене є дуже близькі друзі, подружжя, яке перейшло з Православної Церкви в ЄХБ, але наші відносини від цього зовсім не змінилися, і коли ми з дружиною приходимо в гості, або запрошуємо їх, то перед трапезою молимось всі разом. А чи такі відносини можливі зі свідками Єгови?
    Вибачте, але Р.Франц, книга якого „Криза сумління” розміщена на вказаному мною сайті, таки був свідком Єгови, дуже активним проповідником і місіонером, і навіть членом керівної Корпорації організації Сторожвої Вежі. завдяки йому багато людей стало свідками Єгови.

15. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

нууууу, пані ліля, софістику не варто використовувати...
    "на марно", це скоріше приказка "бігме" — Біг мені свідок, що правду кажу...
    коли ж ім’я згадується у славу — це зовсім навпаки...

правильно, бо звертався (у першу чергу) до Отця свого...

16. duncan

добре... ви хочете отримати відповіді... ось вони:
    я не бачу майже ніякої різниці майже між усіма християнськими церквами, вийнятками є: свідки єгови, адвентисти, мормони...
    я не вважаю християнськими тоталітарні церкви...

п’ятидесятницьку (харизматичну) церкву, яку ви назвали, можна назвати католицькою з домішками релігійного фанатизму — сходіть на їх церковну проповідь і побачите, що я маю на увазі...

баптисти — довго я шукав відмінність від "традиційного" християнства; знайшов: автономність, немає спільного центру...

мормони — я був майже шокований, коли почав докопуватися до істини їх віри... промовчу...

адвентисти — дуже схожі на свідків по вірі (дуже схожі!) але не ідентичні, інакше були би свідками :) ...
    саме деякі "нюанси" пом’якшують ставлення до них "традиційної" церкви...

тепер, що стосується свідків... так, кілька разів мої друзі з церкви свідків були, скажімо, не задоволені моїми вчинками чи репліками...
    наприклад, коли я казав, що слухаю мериліна менсона...
    вони запитали: "а як я думаю, як Бог ставиться до того, що я (пупер) слухаю музику людини, яка відверто сповідує віру в люцифера...
    я сперечався, казав, що музика просто хороша... але згодом таки зрозумів, що й справді це не зовсім правильно з мого боку...

були приклади, і в багатох випадках вони мали рацію...

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Правильно, рівносильно Богом та людиною. Але саме фізичне воплочення - це людський фактор, а зачаття - Божий фактор. Новонароджене дитя ж не могли назвати імям Бога, Йому дали земне імя.
    І тому ми, говорячи Слава Ісусу Христу, вживаємо не імя Боже в повному смислі слова, а імя земне, тому при чому тут "не називай Боже імя надаремне"?(як апелює Ума) Ми вживаємо земне імя Богочоловіка. От і все. Не знаю, може я погано виражовуюся, нє?;)

По даному питанню я взагалі, скажімо не бачу протиріч між Вами і мною., а Ви бачите.

18. Forpost

Forpost Стоїк

Як говорив Горацій:"AB OVO" вернемся до яйця.
    Володимир Гірняк,депутат Львівської міськради з фракції УНП,від імені депутатського корпусу звернувся до правоохаронців з вимогою перевірити діяльність свідків Єгови.А з чого би така прить,здавалося би ?(Ларчик просто открывался!) "Річ у тім ,що його дружина Марія восени 2006 року охрестилася згідно з обрядом свідків Єгови.Чоловікові це не дуже сподобалося.У них є трирічна донечка.Так от,можете собі уявити.він викрав дитину і не віддає її матері.Жінка не знає,де її донька,що з нею.Марія виграла судову справу, про термінове повернення дитини,але чоловік на рішення суду не зважає.Це сімейний конфлікт,і його не варто переносити в релігійну площину."-говорить Руслан Мельник,прес -секретар релігійного центру свідків Єгови.(за матеріалами статті Ю .Оленець "Штурм Вартової вежі" та розмови з Р.Мельником "Неспокій походить від УНП" часопис"Україна і Час" число 241, 1 лютого 2007р.) Отже використовуючи службове положення ,пан Гірняк збурив неспокій та міжконфесійну ворожнечу на Львівщині.Буря в склянці води,і виїдженого яйця не варта!Чи не так?

19. Liliyah Romanova

Та все правильно, але не можна розділяти Ісуса, бо він не кентавр.
    А привітання - це прослава Бога, а не зловживання.

Щодо свідків, то я коли їм задаю подібне питання, як тут писала, то їх чомусь заклинює. Може, я на якихось новачків натрапляла, тому вони не знали, що мені відповісти...:confused:

20. duncan

яке питання?..

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)