Свідки (2)

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем MARTINI, 14 бер 2011.

1. Оленa

Оленa Well-Known Member

Нещодавно перестріли мене свідки і коли я їм сказала про Велику п’ятницю і що цей день християни присвячують спомину страждань, смерті і поховання Ісуса Христа, то вони були дуже здивовані. Вони навіть про це не знали..

2. sitech

sitech Well-Known Member

Це, напевно, тому, що вони вивчають Біблію та з цієї книги знають, що Ісус був страчений в день який за єврейським календарем був 14 нісана (цього року цей день припадав на 12 квітня), а Страстна п'ятниця відмічається за два дні до Великодня. Ісус сам наказав як відмічати цей день. Як ви вважаєте, багато людей знають про що говорив Ісус відносно відмічання цього дня?

• Подобається Подобається x 1
  3. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

А Вам про цю п*ятницю хто сказав? Бо мені бабуся. І коли я з дитячої цікавості розпитувала чому так, то інакшого пояснення окрім як "бо так священник каже" не отримала.
    Я знаю про такий звичай у слов*ян, але не розумію його релігійного підгрунтя (окрім древньослов*янських звичаїв та обрядів які ніц спільного до християнства не мають)

4. sitech

sitech Well-Known Member

Читайте ось тут

---------- Додано в 18:06 ---------- Попередній допис був написаний в 18:01 ----------

А з чого ви взяли, що перші християнскі зібрання були у неділю, а не в суботу? Вони збиралися в вільний від роботи час. А коли в часи Ісуса та апостолів люди були вільними від роботи?

5. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А звідки вони будуть про це знати, Олено? Вони знають про все рівно ж настільки наскільки їх зазомбували.
    В місті де я працюю, в обідню перерву я іноді йду в центр міста коли є потреба щось купити. Завжди проходжу повз їх дім царства чи як там вони його називають. При вході стоїть дошка обяв з розписаними щоденними (5 днів) зайняттями для єговістів. Там і вивчення якоїсь спеціальної книги, тренування як вести пропаганду, просто співбесіди. Відсутнє вивчення Біблії, яке має місце в усіх церквах незалежно від деномінації. Замість цього вивчення... сторожової башти (watch tower study).
    Я вже згадував колись вивчення філософії, коли я вчився в медінституті. Наприклад, ми вивчали Гегеля. Вивчали? Так, з творів Леніна. То це був Гегель чи думка Леніна про Гегеля?
    Ось так і єговісти вивчають Біблію. Не Біблію, а те що сказане в башті про цю книгу і так як башта накаже розуміти Біблію.
    А це зовсім різні речі...

6. Adriasia

Знаєте, я Вам ось що скажу. Коли я священнику задаю питання він чомусь зазвичай відповіді мені показує в Катехізисі, а не там де я хочу їх бачити. Бо бачте в Катехізисі вони вже з роз*ясненнями. Те саме можу сказати і про Вартову Башту. А відповіді я волію бачити лише у Біблії і мене мало цікавить, що понаписували якісь люди, згідно своїх тлумачень і розумінь. СЄ Біблію бодай читають. Кожен з них читає! (логічне продовження думки зайве нікого не хочу образити).

7. talavoda

talavoda Well-Known Member

Але ж Ви до священника також звертаєтесь за роз'ясненнями... і він також людина що пробує Вам допомогти, спираючись на джерела яким сам довіряє.
    Я насправді не можу похвалитись грунтовним знанням Біблії, але в Євангелії від Луки написано:
    50 І ось був чоловік, на ім'я Йосиф, радник, - людина добра й праведна,51 що не пристав був до їхньої ради, ані вчинків. Походив він з Ариматеї, юдейського міста й очікував Божого Царства;52 цей прийшов до Пилата й просив тіла Ісуса. 53 Зняв він його з хреста й, обгорнувши його в полотно, поклав у гробниці, висіченій у скелі, де ще ніхто не лежав. 54 День цей був п'ятниця, і вже заходила субота.. (Лк. 23.50:54)

8. Adriasia

Им... скажіть будь ласка чи щороку Ваш День народження випадає на той самий день тижня? Ні. Так, тоді була п*ятниця, але якщо відштовхуватись від дати (саме дати календарної, а не дня тижня), то чи щороку це буде п*ятниця?

Себто Катехізис. Кожна людина трішки пороздумувавши може написати написати щось на своє бачення і розсуд. Але Біблія то ж ОДНА. Тому схиляюсь до довіри лише їй, а не іншим джерелам (Вартові Башти і все інше також входять в мому розумінні у "інші джерела"). Коли прошу пояснень, то використовувати для них, хочу лише Біблію так як лише "Усе Писання Богом натхненне (теопнеустос), і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова."(2Тимофія 3:16)

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тоді скажіть, чому, Богом вибраний народ вихід з єрусалимського рабства - пасху святкував по суботах кожного року в іншу дату? Просто так, чи все-таки були на це причини? А може вихід з рабства був щоразу іншої дати?

10. Оленa

Оленa Well-Known Member

Скрізь призму літератури вартової башти. Якби вони вивчали Біблію самостійно, то могли б орієнтуватися, де вартова башта помиляється, а де ні.
    Але чи акцентується в Біблії увага на конкретній даті календаря? Страта відбувалася у п’ятницю (Лк 23:54), а воскрес Ісус у неділю. Мар.16:9. "Як воскрес Він уранці дня першого в тижні..." Увечері першого дня в тижні Ісус з’явився учням. Чому не написано конкретна дата 16 нісана, а написано "перший день в тижні"?
    Коли Ісус навчав як відмічати той чи інший день?

---------- Додано в 11:07 ---------- Попередній допис був написаний в 11:02 ----------

Якщо ви знаєте слово "теопнеустос", то зрозуміло, що ви користуєтесь "іншими джерелами".

---------- Додано в 11:17 ---------- Попередній допис був написаний в 11:07 ----------

Але в Біблії згадується саме неділя. Я ж навела вам цитату з Дії 20:7, ви її читали? А ось ще одне непряме свідчення:1 Кор.16:2. "А першого дня в тижні нехай кожен із вас відкладає собі та збирає, згідно з тим, як ведеться йому, щоб складок не робити тоді, аж коли я прийду."

11. Adriasia

ага, скопіювала з Вікіпендії. Чи змінився від цього зміст вірша?

якщо читати Біблію уважно дату побачите. (ввечері розгорнуто напишу, зараз не маю часу)

Навіть зараз дуже часто ми говоримо, що ми робили, де були керуючись саме днями тижня. Ми ж не говоримо 13 травня у неділю було таке то. Ми говоримо просто "у цю неділю" і всі розуміють про що йдеться.

Він казав що чинити "на спомин про Нього".

про це можна безмірно балакати. В мене просто є своє розуміння. Є з 12-ти років як я вперше прочитала Біблію. Не хочу з Вами сперечатись. Але Ви прочитайте ВСЮ Книгу і багато розумінь прийдуть самі собою.

12. sitech

sitech Well-Known Member

Яка цікава ви людина, Педро. З вашої логіки, якщо людина може дати ґрунтовне свідчення своєї віри за допомогою Біблії, таку людину ви називаєте зомбованною, а коли людина називає себе віруючою, але і гадки не має про що говориться в Біблії, я вже не говорю, щоб вона пояснила за допомогою Біблії основні вірування своєї релігії, наприклад, трійцю, безсмертний дух, який продовжує життя після смерті тіла, вічні муки в аду, поклоніння зображенням, поклоніння святим та ін., то це людина духовна і тверда у своїй вірі. Але, на щастя, так вважають не всі люди. Багато щирих людей хочуть знати по що розповідає Біблія. Чому? Тому, що вони хочуть мати справжню надію, тверду віру, а не легковір’я, яке нав’язується релігійними провідниками.

---------- Додано в 11:05 ---------- Попередній допис був написаний в 10:55 ----------

Знову неправда. Ви щось недоговорюєте. Всі бачать та знають, що в проповідницькому служінні, коли Свідки звертають увагу людей на Слово Бога, показують що написано не в книжці чи журнал, а саме з Біблії, хоча всі публікації Свідків ґрунтуються на Божому слові та у кожному реченні чи абзаці ви знайдете немало зносок з Біблії, які підтверджують думку. Це для того, Pedro, щоби ви могли переконатися в тому, що в публікаціях роз’яснюються не людські думки , а думки взяті з Біблії.

---------- Додано в 11:23 ---------- Попередній допис був написаний в 11:05 ----------

Ця фраза, можливо подіє на когось, хто ні разу не зустрічав свідка, або ця фраза може когось порадувати, хто є упередженим до них, але ніхто не може сказати, що Свідки не орієнтуються в Біблії, вони дуже швидко віднаходять потрібний вірш, добре знають на пам'ять, або переказують біблійні тексти, завжди у своєму служінні цитують Біблію, розповідаючи зазомбованим фальшивою релігією людям про що насправді вчить Біблія. Люди, яких нібито навчають в церквах Біблії часто путають народні передання з біблійними текстами, щиро вважають, що свята, ритуали та культи, які були популярні у язичників є християнськими, вони вірять, що культ, в якому вони є, в якому немає місця Богові Єгові, є справжнім. Спитайте, а в чому мудрість такої поведінки? Мудрість в тому, щоб вважати регулярне вивчення Біблії, поклоніння не зображенням, не святим, а живому Богу, якому поклонявся, служив Ісус чимось сектантським, опоганеним. Але чи це є мудрість?

---------- Додано в 13:22 ---------- Попередній допис був написаний в 12:23 ----------

В часи Ісуса євреї користувалися не григоріанським, а єврейським календарем. Євреї й сьогодні користуються як тим, так і іншим календарем. Єгова Бог наказав євреям святкувати Пасху саме 14 нісана (Вих. 12:1–14). У цей день перед заходом сонця помер Ісус. Відзначаючи єврейську Пасху разом зі своїми учнями, Ісус дав наказ: «Це чиніть на спомин про Мене!» (Від Луки 22:19). Відзначаючи Пасху, яку треба було відзначати один раз на рік в чітко визначений Богом день, яку єврейський народ відзначав багато-багато сторіч, Ісус, коли давав своїм наказ своїм учням, очевидно хотів, щоб вони це робили не в той день, коли вони самі вирішать це робити, а коли це робив й Ісус. День 14 нісана 33 року припав на п’ятницю, 14 нісана 2011 року на вівторок, цього року 14 нісана було в четвер.

13. Оленa

Оленa Well-Known Member

Хм, про зміст вірша я нічого не говорила :pardon:
    У Старому Заповіті дійсно вказана дата 14 нісана, але як відомо Ісус виконав Закона і Пророків і дав нам Новий Заповіт.
    Рим.3:20. Бо жадне тіло ділами Закону не виправдається перед Ним, Законом бо гріх пізнається.
    21. А тепер, без Закону, правда Божа з'явилась, про яку свідчать Закон і Пророки.
    22. А Божа правда через віру в Ісуса Христа в усіх і на всіх, хто вірує, бо різниці немає,
    23. бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави,
    24. але дарма виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі,
    25. що Його Бог дав у жертву примирення в крові Його через віру, щоб виявити Свою правду через відпущення давніше вчинених гріхів,
    26. за довготерпіння Божого, щоб виявити Свою правду за теперішнього часу, щоб бути Йому праведним, і виправдувати того, хто вірує в Ісуса.
    27. Тож де похвальба? Виключена. Яким законом? Законом діл? Ні, але законом віри.
    28. Отож, ми визнаємо, що людина виправдується вірою, без діл Закону.
    29. Хіба ж Бог тільки для юдеїв, а не й для поган? Так, і для поган,
    30. бо є один тільки Бог, що виправдає обрізання з віри й необрізання через віру.
    31. Тож чи не нищимо ми Закона вірою? Зовсім ні, але зміцнюємо Закона.
    Ви впевнені, що ваше пояснення має відношення до того, що написали апостоли? Це лише ваша думка.
    Перепрошую, але Сітеч написав про те, як слід відмічати цей день і ви з ним погодились. Чинити "на спомин про Нього" і як відмічати цей день - це різні речі. Про "цей день" чи інші дні Ісус не говорив нічого. А якщо й говорив, то це залишилось не записаним.
    Ок, обійдемось без суперечок, залишаючись при своїй думці.:girl_spruce_up:

14. sitech

sitech Well-Known Member

Пасху не святкували лише по суботах, а в той день тиждня, який припадав на 14 нісана

---------- Додано в 13:37 ---------- Попередній допис був написаний в 13:24 ----------

За його останньою вечерею з учнями. (Лк. 23.50:54; 1 Кор 11:23-29 )

---------- Додано в 14:04 ---------- Попередній допис був написаний в 13:37 ----------

Олена, чинити на спомин та відмічати – це не різні речі. Відзначення цього дня, якраз й є те, що християни чинять те, що наказував був Ісус. Ісус по Закону відзначав Пасху, яку багато сторіч ще до нього народ змушений був відзначати. Вони це робили на спомин про рабство та спасенний вихід з Єгипту багато віків. (Вих 12:24). Ісус, який став для людей жертовним ягням на заході сонця, наказав робити це на спомин про нього, давши незаквашенному хлібові та вину інші значення. Як ви вважаєте, що зрозуміли його учні, які знали про значення Пасхи та смерті свого Господа, про день коли вони це мали робити? Чи вони відразу зрозуміли, що це треба робити саме в цей день, коли відмічалася Пасха, або в якійсь інший день, наприклад, в п’ятницю чи неділю?
    Ви, якщо ваше день народження, наприклад, був в понеділок, не станете святкувати його по понеділках, а станете відзначати його в календарний день свого народження. Так само ніхто не відзначає ніякого пам’ятного дня чи свята (Новий Рік, весілля, тощо), вважаючи, що його лише треба робити тільки в окремий день тижня. Але чомусь, з якихось причин вважають, що СВЯТУВАТИ деякі дні, пов’язані з життям та смертю Ісуса Христа треба тільки враховуючи дні тижня. Поясніть, в чому тут мудрість?

---------- Додано в 14:39 ---------- Попередній допис був написаний в 14:13 ----------

Звичайно, що про походження та значення слів грецьких або українських в Біблії не написано. Але, набуваючи такі знання, це допоможе ще краще розуміти Біблію?

---------- Додано в 15:03 ---------- Попередній допис був написаний в 14:39 ----------

«А першого дня в тижні нехай кожен із вас відкладає собі та збирає, згідно з тим, як ведеться йому, щоб складок не робити тоді, аж коли я прийду.»(1 Кор 16:2)
    «А дня першого в тижні, як учні зібралися на ламання хліба, Павло мав промову до них, бо вранці збирався відбути, і затягнув своє слово до півночі.» (Дії Апостолів 20:7)

Олена, варто звертати свою увагу не лише на слова «А першого дня в тижні», а дочитувати до кінця, щоб зрозуміти контекст. Наприклад, в Діях Апостолів 20:7 та з контексту можна, що християни зібралися в цей день ввечері не тому, що це був якийсь особливий день тижня, а тому, що до них приїхав Павло, який мав виголосити промову до збору й він мав відбути вже вранці.
    В іншому уривку (1 Кор 16:2) Павло говорить не про день, коли християни мають збиратися, а про розпорядок збору пожертв. З нього видно, що Павло цінував свій час й просив це робити від початку тижня, щоби він міг не чекати, коли це зроблять.

Останнє редагування: 15 тра 2012
  15. Оленa

Оленa Well-Known Member

Це різні речі. Я вам уже наводила 1 Кор11:26. За вашою логікою виходить, що скільки разів учні Христа збиралися на ламання хліба, стільки разів вони відмічали Пасху. Я розумію, що вашій організації мало років і вам невідомо як все відбувалося у перших християн. Тому залишаю вас у спокої.

16. sitech

sitech Well-Known Member

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та що вчепилися того свого 14 нісана, не розуміючи суті справи?

Юдеї жили за місячним календарем. А місячний календар мав певні правила. Юдеї святкували пасху - вихід, виходячи з рівнодення (ніч=день) + перший повний місяць (а повний місяць міг бути і за тиждень і за пару тижнів), тобто вже з того видно, що дата пасхи не була в в один і той же день в році, а плавала.

Виходячи з того, не бачу нічого дивного, що християнська пасха теж міняє свою дату. Зберігається традиція і звязок: єврейська пасха->християнська пасха, а точна дата тут ні до чого.

18. sitech

sitech Well-Known Member

Олена, я ще раз зауважую на те, що треба вчитися бути уважним. Перед тим, як сказати слова, зазначені в 1 Кор11:26, Павло нагадав, що цей хліб та вино відносилися до відзначання смерті Ісуса Христа. Давайте нагадаймо собі, що апостоли відзначали з Ісусом Пасху, на який мав бути незаквашенний хліб та вино. Ісус надав цим стравам у цей вечір символічного значення.
    «Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, узяв хліб, подяку віддав, і переломив, і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ломається. Це робіть на спомин про Мене! Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: Ця чаша Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене! Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде.» (1 до Коринтян 11:23-26)
    Це був особливий вечір, а не приймання їжі кожного дня. Нажаль, деякі християни не бачили в цьому великої різниці, про що далі й каже Павло. Деякі з них їли ці символи, тому що приходили поїсти та випити. Тому то Павло застерігає всіх від такого судження: «Бо хто їсть і п'є негідно, не розважаючи про тіло, той суд собі їсть і п'є!» (1 до Коринтян 11:29)
    Олена, існує ж різниця між відзначанням смерті Господа та колективним споживанням їжі про яке йшлося в Діях Апостолів 20:7

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну для чого ви пишите всяку фігню, га?

20. sitech

sitech Well-Known Member

Бог дав конкретні вказівки, виконуючи які народ знав коли та як відзначати цей день. Це вважалося законом. Людина, яка це робила не в спосіб, зазначеним Богом, могла втратити своє життя. Ви знаєте що сталося б з людиною, якщо би вона вирішила відзначати цей день, наприклад, на два-три дні пізніше чи раніше? Або, якщо вона сама вирішувала що їсти у цей день. ЇЇ мали побити камінням, бо це був Закон. Але чомусь, якщо хтось вирішує справляти Пасху, хоче робити не в той день, який зазначив Бог. Бог не давав вказівки відзначати Пасху християнам, бо Пасхальне Ягня, Ісус був принесений в жертву раз і на завжди. Своєю кров’ю він вже відкупив людей від гріха, тому нам вже не треба раз у раз приносити Богові тваринні жертви (До Євреїв 10:20) та відмічати Пасху.

а де твій аватар? :)