Я розумію, що ви вірите в теорію церковного авторства канону, і я знаю, що її викладають в семінаріях, але я в цю теорію не вірю, тому що вона не базується на фактах. Почитайте провідних біблеїстів і текстологів, наприклад Мецгер або Гарнака. Те, що церква склала список канонічних книг, ще не робить її їх автором. Не книги є авторитетними тому, що церква їх включила в якийсь список, а навпаки, церква їх включила в список, тому що вони є авторитетними. Відчуваєте різницю? Дуже часто переплутають причину і наслідок. Церква просто склала список найбільш шанованих, самим популярних серед християн і найбільш визнаних на той момент книг, от і все. У чому ж її заслуга? Вона не створювала канон, а лише констатувала його існування, і у неї немає ніякого морального права приписувати собі його авторство (хоча це, звичайно, відмінний риторичний хід). Це приблизно як якщо я складу список фільмів, які отримали Оскар, а потім почну вимагати відсоток від касових зборів з цих фільмів. Вибачте, на якій підставі?
ну тоді все просто: наведіть факти які свідчать про критерії, по яких визначалося чи була дана книга натхнена Богом, чи ні. Файна алегорія! Але погодьтесь, не всі гарні фільми отримали Оскар. Можливо до деяких творів наше суспільство просто ще не доросло. Але ще має шанс. З апокрифами шансу у нас не має. І відповіді на питання ЧОМУ існують тільки в теоріях, на жаль.
Ці книги повинні були наповнені піднесеними думками Єгови Бога (Ісая 55:9). Не дивно, що Біблія збереглася стільки часу!
Сито, а хоч знаєте ви хто уклав Біблію такою, яка вона є зараз і якою користуєтесь Ви? Хто визначив: ось цей текст натхненний, а цей ні?
"не буде почуте воно на устах твоїх." (Вихід 23:13) "...не буде почуте воно на устах твоїх." (Вихід 23:13) Дивує метаморфоза, що відбулася з ім'ям Бога за останні приблизно двісті років. У 19 столітті і в Україні, і на Заході це ім'я було широко відомо і активно використовувалося в середовищі інтелігенції. Але на початку 20 століття щось ніби перемкнулася і це ім'я виявилося табуйованим. Сьогодні його не почути в церкві і не прочитати в літературі, хіба що в вузькоспеціальної. Всі християнські конфесії немов з переляку відсахнулися від цього імені, залишивши свідків Єгови з ним один на один. З загального надбання іудео-християнської цивілізації воно перетворилося на ексклюзивну власність однієї конфесії. Ісус говорив в молитві своєму Отцю: «Я ж Ім'я Твоє їм об'явив й об'являтиму», «Нехай святиться Ім'я Твоє» (Івана 17:26, Матвія 6:9). Кому в 21 столітті Ісус відкрив ім'я Отця і хто його святить? Сьогодні має місце та ж ситуація, що була в старозавітну епоху: як тоді був тільки один народ, який поклонявся Єгові і прославляв його ім'я - так і сьогодні. Як у минулому, так і сьогодні будь-хто, хто бажає поклонятися Господеві позбавлений від болісних пошуків, оскільки прапор цього імені піднято високо і добре видно, його не можна ні з чим сплутати, не можна не помітити. Сьогодні, якщо ввести ім'я Бога в інтернет-пошуку, то в перших же рядках будуть офіційні сайти свідків Єгови. Чи випадково це? Я думаю, це прямо пов'язано з останніми днями, про які в Біблії говориться: «В останні дні гора дому Єгови утвердиться над вершинами гір і підніметься над пагорбами» (Ісая 2:2). Редактор одного християнського інтернет-ресурсу якось висловився, що визнає ім'я Бога, але принципово не вживає, щоб не виникло асоціації зі свідками Єгови. В результаті він погодився опублікувати статтю, де було вжито ім’я Бога, але тільки за умови, якщо приберуть з неї це ім'я. І який же сенс у такому визнанні? Який сенс визнавати щось, якщо ми це принципово не використовуємо? У чому різниця між таким визнанням і невизнанням? Є й більш сумні приклади. Один чоловік зізнався, що сприймає слово «Єгова» як лайка. Доводиться констатувати, що він має рацію: російським сектоборцам успішно вдалося поставити ім'я Бога в один ряд зі словами типу «гербалайф» і «МММ». Ім'я, яке прославляли Пушкін і Мусоргський, для сучасного росіянина - лайливе слово. Слово «алілуя» - одне з найбільш відомих і популярних в християнській культурі. У багатьох протестантських церквах, особливо в Америці, це слово можна почути по сто разів на кожному богослужінні. Його співають у мікрофон на всі лади, під нього плескають в долоні і стукають ногами, з ним валиться об землю. Це єврейське слово, чомусь використане в грецькому тексті без перекладу, означає «вихваляти Єгову» (або Іах, скорочена форма). Мільярди християн закликають єврейською мовою вихваляти Єгову - але самі не роблять цього. Більше того - принципово проти цього. В такому випадку, вимовляючи «алілуя», вони вимовляють ім'я Бога всує і порушують третю заповідь, чи не так? Нам пояснюють: у Бога багато імен, Єгова просто одне з них і тому не варто особливу увагу. За цією логікою і в мене багато імен, чи в будь-кого з вас, і моє ім'я просто одна з багатьох, типу «людина», «блогер» і «україниць». Але якщо ввести ім'я в пошуку, можна відразу знайти сайт і інші координати, а за словом «людина» будь-кого знайти проблематично. Ім'я тим і відрізняється від титулів та інших позначень, що дозволяє однозначно ідентифікувати свого носія поза контекстом. Будь-якому гебраїсту, будь-якому фахівцеві з єврейської історії прекрасно відомо, що євреї завжди знали тільки одне ім'я Бога, а не кілька. Саме це ім'я вживається в їх священних текстах в кілька разів частіше, ніж всі інші епітети, разом узяті (Єгова - майже 7000 разів, Бог - 2600, Господь - 338, Саваот - 256, Всемогутній - 58, Творець - 25). Саме воно використовується в численних єврейських іменах, включаючи ім'я Ісуса. Саме його, а не якесь інше, євреї з часом перестали вимовляти через забобонного страху порушити третю заповідь і під впливом ідей платонізму про те, що Всемогутній Бог повинен бути безіменним. Зауважимо: безіменність Бога і третя заповідь у євреїв асоціювалися лише з ім'ям Єгова, а не з якимось іншим епітетом. Факт в тому, що сучасний християнський світ зробив з ім'ям Єгови те, що сам Господь велів зробити з іменами неправдивих богів: «А ймення інших богів не згадаєте, не буде почуте воно на устах твоїх.» (Вихід 23:13) У стародавній культурі згадка чийогось імені означало повагу, відповідно, незгадування, особливо демонстративне, підкреслювало неповагу і нехтування його носієм. Євреї повинні були повністю перестати вимовляти імена неправдивих богів, що означало б, що вони відрікаються від них і забувають. Те, що служителям Бога пропонувалося зробити з іменами неправдивих богів, християнські конфесії (а до цього євреї) зробили з ім'ям істинного Бога. Вражаюче!
Ситечу, а вам не набридло клонувати одні й ті ж теми? Вже ж створювали аналогічну, вам чемно показали місце де можна поспілкуватись. На що ж в кожну гілку тицятись? П.С. Чи то може "Переслідування Свідків Єгови" перейменувати у "Переслідування Свідками Єгови"?
І я з вами повністю погоджуюся, що саме церква уклала Біблію такою, якою ми її бачимо, але церква в тому сенсі, в якому її розуміли в першому сторіччі нашої ери, тобто як збір людей, учнів Христа. Вони признавали тільки ті книги, які були вибрані Богом та говорили про його волю
Як завжди - брехня. У першому столітті ще не було Біблії у тому вигляді, яка є зараз. Коли там кінець світу, пане Сито?
Можливо так воно й було, але, порівнюючи сучасну Біблію з археологічними знахідками, артефактами, сумнівів немає - Біблія з того часу не змінилася. Чим більше я думаю про причини, що заважають людям прийти до Бога, тим більше розумію, що ця причина тільки одна - невір'я. Якби людина повністю, всім серцем повірила в те, про що читає на сторінках Біблії, якби повірила у Всемогутнього і доброго Бога, який може і хоче йому допомогти, то його життя змінилося б на 180 градусів. Вся його система цінностей і пріоритетів, весь уклад життя, ставлення до світу, людям, проблемам, самому собі - все було б струшеним до основи й перетасовано і вибудовано за зовсім іншими лекалами. Він вже ніколи не скаже, що для Бога у нього «немає часу», тому що зрозуміє: все, чим він до цього займався, поряд з вічністю - ніщо, і тільки зараз він почав жити по-справжньому. Його не буде цікавити думка оточувальних, тому що для нього буде важлива думка тільки однієї особистості - Бога. Його вже не налякати словом «секта», тому що він байдужий до придуманим кимось ярликами. Не даремно Христос говорить, що віра рухає гори (Матвія 17:20). Саме віра, а все інше лише її наслідки. ---------- Додано в 19:13 ---------- Попередній допис був написаний в 19:10 ---------- Саме в цьому. Її перші розділи написані приблизно 3500 років тому, а до 98 року н. е. вона вже була закінчена.
Знову брехня. Біблія не була у 98 році такою, якою вона є сьогодні. Біблія в такому вигляді, яка вона є була укладена у 3-4 столітті і урочисто потверджена на Флорентійському, потім Тридентському та 1 Ватиканському Соборах.
А я якраз і не провожу. А ви, якщо не бачите в цьому сенс, можете переключити свою увагу на інші теми форуму