питання: перші християни, про яких ви щойно згадали -- теж "зазомбовані"? друге питання: а ви в Бога вірите взагалі?
звичайно вірю. Мені більш нема на кого надіятись. Але я чітко усвідомлюю різноцю між вірою в Бога і політикою. Якою є кожна релігія. Навіть узаконення християнства як релігії в Нікеї було політичним актом...
питання про те, чи ви вважаєте ранніх християн "зазомбованими", ви пропустили. будемо рахувати, що так, вважаєте. кожна релігія, крім організації свідків Єгови.
Нічого я не пропустив. Всі фанатики є зазомбованими. Особливо релігійні. Що доводять СЄ? Що Бога звати Єгова? То й що? Кажу ж,що Його називають і Саваофом і Аллахом,і Абсолютом. Що ще? Що не треба ходити до церкви? Хм...в кожного свій шлях до Бога. Що серед священників попадаються мерзотники? То й так відомо. Серед них і порядні люди трапляються.
Нічого я не пропустив. Всі фанатики є зазомбованими. Особливо релігійні.Тільки,на відміну від перших християн,котрих знищували по-справжньому,тому що вони проовідували нове бачення світу,СЄ виглядають жалюгідно. Та й не переслідує їх ніхто.Відмахуються,як від надокучливих мух... Що доводять СЄ? Що Бога звати Єгова? То й що? Кажу ж,що Його називають і Саваофом і Аллахом,і Абсолютом. Що ще? Що не треба ходити до церкви? Хм...в кожного свій шлях до Бога. Що серед священників попадаються мерзотники? То й так відомо. Серед них і порядні люди трапляються.
що і тре було довести. питатися в якого бога ви вірите я не буду. у часи Старого Заповіту за отакі "пошуки бога" Бог карав, ну та ладно -- це ваша справа.
Аналогічно. Що і треба було довести. Будь-яка релігія - це політика. СЕ - нічим не відрізняютьтя. Н І Ч И М. Що,аргументи закінчились,Пупере? Мені просто цікаво було послухати твої аргументи: а чим же таким орігінальні СЕ? Твій тезка Аспірант на ЛФ,набагато грамотніше аргументує їх позицію. А ти вже хоч не ганьби їх своїми дописами. Справжні СЄ,хоч і докучливі,але толерантніші. ЗІ. Не мав на меті тебе образити.
Вони? Мдя...недавно я в лісі,як завжди дибаю...а з-за кущів я-як вискочуть...хм...спасітєлі...ледво втікли з Зоряною... Ше'м в лісі не видів... Що вони там робили,не второпаю...хм..певно по-тяжкому приперло....
не поспішайте. ваше бажання тепер відбілитися після вами ж сказаного, я розумію. інколи брякнеш щось, а потім викручуєшся. ви написали: "любими шляхами можна прийти до любого бога", оскільки богів є багато та й зробити богом можна багато що -- все стає на свої місця, стає зрозумілим. ваша злість щодо свідків -- у тому числі. "будь-яка релігія" -- може і так, але свідки Єгови не є "релігія" (церква), свідок Єгови -- це просто християнин, який намагається бути християнином і намагається якомога більшій кількості людей розповісти про те, яким має бути християнин. всього-на-всього. оскільки "шукачам божків" цього не тре -- от і злість на свідків. бути толерантним чи не бути, що говорити чи не говорити -- це справа кожної окремої людини. але хочу звернути вашу вагу, що ваші закиди щодо того, що я "нетолерантний і погано аргументую" з’явилися коли? правильно, коли я задав кілька запитань, а ви на них (як змогли так) і відповіли. :rolleyes:
Пан Пупер, ответь, пожалуйста, почему именно к свидетелям относятся с таким неприятием, сарказмом, иронией и пр., ведь существует много такого рода протестантских христианских церквей - адвентисты, баптисты, евангелические христиане и т.д.? В чём тут дело?
Скоріше вони у стилі "чорне чи не чорне". То що ж поганого в задаванні прямих і зрозумілих питань? І що Вам заважає дати пряму і зрозумілу відповідь? Синдром Миха? Правильна відповідь: ні, бо й не починали. І до чого тут цей приклад? Те, що обговорював я, зовсім не схоже на таке питання. Я просто вважаю, що навіть свідки Єгови сприймають Біблію не зовсім буквально. Я намагався Вам пояснити, чому я так вважаю. У відповідь Ви спочатку написали якусь фразу про порівняння, потім роз'яснили, що в Біблії розрізняються три типи тверджень. Потім я спробував сформулювати правило, за яким Ви визначаєте, що в Біблії можна сприймати буквально, а що ні, і спитав, чи правда це. Ви знову це не підтвердили і не спростували. Мабуть, Вам корисно буде пригадати фразу з Біблії (де саме вона написана, Ви краще за мене знаєте) про те, що відповідь має бути "так" чи "ні", а інше - "від лукавого". Не зрозуміло, де ж тут неправда? Хіба що в тому, що описується вигадана ситуація. Це слід сприймати так: "Припустимо, що у Михайла... Скільки в такому разі залишиться..." Ну, можете назвати це небуквальним описанням. Але навіщо цей приклад? Я ж Вас не намагаюся переконати, що Біблія менш буквальна, ніж шкільні підручники (хоча з цим твердженням я згоден, але мова про це не йшла). Не бачу в тому, що я писав, ніякогісінького натяку на таку точку зору.
по смерті Ісуса Христа також існувало десятки (сотні) різноманітних релігій та вірувань... оскільки тільки християнство було справжньою Божою релігією, а всі решта пристосовані під людей, тому і ставлення до християнства було негативне. поступово християнство змішалося з навколишніми релігіями і мало чим відрізнялося від них, але завдяки цьому і перестало викликати злість. так само і свідки Єгови -- не уютнєнько почуваються люди, які бачать, що хтось від них є ліпшим. християнином можна бути, можна не бути. не буває "справжніх", або або. щоб бути християнином тре небагато: постійно досліджувати Біблію, намагатися виконувати те, що там написано.