Хм, а я как раз придерживаюсь мнения, что там в основном МЕТАФОРЫ. Особенно Ветхий Завет. ВЫ ЗНАКОМЫ с реальным оригиналом? То есть до редакций его Еленйо и Константином???
и привело єто к тому, что вьі вообще Библию н евоспринимаете как Библию, а как сказки. :rolleyes: лично я? нет, я не знаком конечно. но здесь дело в том, что есть много разньіх переводов (в том числе иудейская Тора), разньіе археологические находки позволяют сравнивать, и проч и проч и проч. нет, так написано в Библии. :rolleyes: ) (и моё мнение тоже)
Да как раз НАОБОРОТ. Битблия в виде метафор описывает РЕАЛЬНыЕ собітия, а не сказки ЭТо Ваше видение того, что написано в Библии. Гордыня у Вас зашкаливает, ИМХО Слова Пупера - типа Аксиома для всех
вздор, Библия описьівает собьітия хронологически и довольно сухо. некоторьіе части Книги являются поучительньіми (например, притчи, которьіе Иисус рассказьівал), книга Єкклезияста и проч. "метафорами" можно с натяжкой назвать именно поучительньіе Книги. :rolleyes: при чём здесь гордьіня? ) если вьі изучаете в школе математику и узнали, что 2+2=4, то єто что -- гордьіня? ) когда в Библии чёрньім по белому написано так и так, я єто прочёл и сделал вьівод -- то єто не гордьіня, а знание.
Знаете: что Библия - это литература - а не стенограмма з)седания Ни фига себе сухо! так ярко просуммировать законы социального развития - Это сухо????
єто для вас она "литература" (уж назвали бьі тогда лучше "белетристика") :rolleyes: а на самом деле -- хронология, ибо описьіваются собьітия, которьіе произошли и которьіе ещё произойдут. ещё как сухо! нет пафоса и предвьіборной брехни и такого прочего... :rolleyes:
Щодо буквальності сприйняття Біблії. Як буквально розуміти фразу з Нагірної проповіді про те, що при даванні милостині ліва рука має не знати, що робить права? Адже в руках ніяких знань нема, вони в голові сконцентровані. Виходить, ця настанова буде виконана автоматично, адже руки все одно нічого не знають. То невже Христос, сказавши це, нічого цим не сказав? А ще в тій же Нагірній проповіді є фрази про те, що в певних випадках у разі спокуси треба вирвати собі око або відрубати собі руку. Невже свідки Єгови пропонують БУКВАЛЬНО так і робити???
ви забули навести приклад про зерно, яке падає в ґрунт, на каміння, про бур’яни тощо. :rolleyes: коли людина духовна -- такі спокуси виникають рідко. а якщо виникають, і не може побороти -- вартувало би.
11 Когда дерутся между собою мужчины, и жена одного подойдет, чтобы отнять мужа своего из рук бьющего его, и протянув руку свою, схватит его за срамный уд, 12 то отсеки руку ее: да не пощадит [ее] глаз твой. (Втор.25:11,12) забули певне порадитись з D.M.
Я не забув, бо не збирався наводити інші приклади. А Ви на моє питання так і не відповіли (в першому випадку; про відділення частин тіла, припустимо, приймається - Ви таки букваліст у цьому випадку).
3 У тебя же, когда творишь милостыню, пусть левая рука твоя не знает, что делает правая, 4 чтобы милостыня твоя была втайне; и Отец твой, видящий тайное, воздаст тебе явно. (Матф.6:3-4) не тре бути розумнішим за Месію
27 Вы слышали, что сказано древним: не прелюбодействуй. 28 А Я говорю вам, что всякий, кто смотрит на женщину с вожделением, уже прелюбодействовал с нею в сердце своем. 29 Если же правый глаз твой соблазняет тебя, вырви его и брось от себя, ибо лучше для тебя, чтобы погиб один из членов твоих, а не все тело твое было ввержено в геенну. 30 И если правая твоя рука соблазняет тебя, отсеки ее и брось от себя, ибо лучше для тебя, чтобы погиб один из членов твоих, а не все тело твое было ввержено в геенну. . (Матф.5:27-30) не тре лізти зі своєю фільозофією в Нагірну проповідь
пан дм, образність -- це найпростіше порівняння) ви ж звісно це розумієте, а питаєте, щоб перевірити пильність. дякую вам!
Чому? Отже, образність у Біблії буває. То що ж конкретно Ви маєте на увазі, коли закликаєте сприймати її буквально? Будь-яке Ваше посилання опонент легко може оголосити образним.
то це ви не перевіряли пильність, то ви справді у це вірите?.. ви хіба не бачите різницю між словами Ісуса та подіями, які описуються? будь-який "опонент", який вірить у "метафізику", "велике щось", "всесвітній розум", "я та над’я" може спробувати заплутати мене (хоча скоріше заплутається сам, як у вашому прикладі)... :rolleyes: це було мною написано перед вашою спробою довести щось мені не зрозуміле: повторю для вас, мені не тяжко. Біблія це: - історія (хронолігія) - пророцтва - повчання (закони) історія -- це виникнення історія людства вцілому та історія юдеїв та сусідніх народів аж до часів Ісуса Христа; історія послідовників Ісуса Христа. пророцтва -- це те, що мало відбутися і дещо, що ще має відбутися. повчання -- різноманітні оповідання, у тому числі притчі Ісуса Христа. і ці три речі чітко розмежовуються. тому, коли ви нині спробували змішати мухи та котлети, це не зовсім у вас вийшло. а точніше -- зовсім не вийшло.
Чи правильно я зрозумів, що зміст цього Вашого повідомлення зводиться до наступного: Ви вважаєте, що в Біблії відсутність буквальності трапляється лише у повчаннях?
інколи достатньо трошки змістити акценти, щоб змінилася суть. уся Біблія -- це книга мудрості, а мудрість можна розцінювати як завгодно; у тому числі і як повчання для людей.