Справжнє обличчя еміґрації

Тема у розділі 'Країни і міста', створена користувачем coolzak, 7 гру 2008.

?

Ви б переїхали за кордон?

1. Так

15 голосів
    42,9%
  2. Ні

7 голосів
    20,0%
  3. Я за кордоном

13 голосів
    37,1%
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мені видається, що саме це є найбільш суттєвою зміною. Розширення світогляду, хоча деякі галицькі штуки не викорінюються ніколи.
    Маємо приятеля в Штатах, він народився поза Україною, але виховали його так, що в Галичині він би вжився тільки так. Знає всі галицькі примочки та прибамбасики, усі прошу та перепрошую... Аж не віриться, що так можна виховати дитину на території Америки. :)

Щодо відчуття країни, то побут, добробут речі відносні.
    Говорю з одними друзями - все добре, важкувато трохи, але загалом файно. Говорю з іншими - "як можеш, то не вертайся" мені кажуть. А з батьками - та не слухай новини й не читай, у нас все добре, он ми якось живемо.
    Так що навіть у тих, хто в самій Україні живе відчуття країни дуже різне.

• Подобається Подобається x 3
  2. nata-k

nata-k Well-Known Member

Максим дуже точно прокоментував мої слова.
    Нірванко, не можу з Вами погодитись. Країна це не тільки традиції і мова. Це безліч дрібниць, які ми не помічаємо поки постійно з ними. Але саме ці дрібниці стрворюють основу життя.

Спробую навести один приклад. Серед важких моментів реадаптації після всього лише 8 місяців відсутності був громадський транспорт. Зауважте, я ціле життя і в Україні і в Швеції користувалась лише громадським транспортом. Але мені знадобилось 2 тижні, щоб знов пригадати навички - як то так вскочити у ту маршрутку через калюжу, як там вивернутись, як пролізати кріз народ на потрібній зупинці і т.д. ;).
    А скільки то таких дрібниць....

Лілю, а Ви приїздіть і поділіться своїми враженнями ;). Якби - то завжди лише якби. Спробуйте у доконаній формі.

• Подобається Подобається x 4
  3. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Після 4 місяців проживання в Польщі я також відчула різницю в таких моментах. Побачила, що наші дороги капєц які криві, вулиці страшно темні, люди не виховані, марштуртки тісні і копійок всюди бракує. Але це такі дрібниці у порівнянні з глобальними проблемами (відсутність праці, власного житла і т.д.).

Мабуть, я не так зрозуміла значення "відчуття країни".
    А незручності в побуті є і в Польщі, і взагалі багато неприємних моментів в системі.
    А взагалі то чомусь ми постійно кажемо "то в нас не так, і то не так". Чому не наголошуємо на позитивах? На Україні їх не бракує.

4. nata-k

nata-k Well-Known Member

Нірванко, я в Україні. Що ж тут ще сказати ;).

а якщо чесно, от так от відразу і не можу нічого позитивного пригадати :sorry:. Що б було позитивним "відчуттям" України...
    Може ви скажете?

• Подобається Подобається x 1
  5. Liliyah Romanova

Я була в травні-червні. Враження дуже позитивні загалом. Ціни на продукти перестрашили і те, що рагулізму суттєво побільшало. Може, воно й не дивно. Якщо когось трактують як бидло, то цей хтось врешті ним стає.Вразили каварні й реставрації. Ціни високі, сервіс - нижче плінтуса.
    Зараз знову їдемо на два тижні. Цікаво буде побачити, які враження матиме Роман від Львова.
    Я вже колись писала, що мій перший шок був у 8-му класі, коли більше місяця була у Франції та Німеччині. Їздили з хором. Коли вернулася, раптом прозріла на всі бруди, хамства, зневагу. На мій характер то вплинуло так, що я стала, як то називають, пробивною. І відтоді мала правило "не дивуйся, ти в Україні". :)

Тут я тільки три роки, тому ситуацію пам'ятаю дуже добре. І справа не в добробуті, а в загальних традиціях виховання. Нам тут теж тяжко. Особливо мені, бо мушу бути основним джерелом заробітку й утримання сім'ї.
    Ще дуже свіжі в пам'яті ті роки, коли тільки одружилися з чоловіком і щомісяця жили від зарплати й у -200 гривень. Але ніц, жили. Тут теж нам дуже важко було, навіть гірше, ніж у Львові, бо рік перед від'їздом стали на ноги поволі, а тут знову в нужді були. Зрештою, ми сюди не втікали, нас сюди вислали. :)

6. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ой, Лілю, та кому легко? Всім тяжко.
    Мова про інше. Якби Вам зараз треба було повернутись і тут жити (а не просто подивитись як тут), то Вам би довелось пережити адаптацію складнішу, ніж ви пережили приїхавши в Канаду. Адже так? А якщо ще жити довелось би на середньостатистичну українську зарплатню (чи скажете, що то не важливо ;) і на дух країни не впливає)..................

7. Liliyah Romanova

Кожна зміна звичок тяжка. Коли ми приїхали, я півроку хворіла депресією. Досі не можу сказати, що адаптувалася. Клімат теж взнаки дається. І досі нудить від штучних посмішок та механічного "як справи", хочеться тих канадців розтерзати часом "не питай, бо тобі то десь". :)))

Якби ми зараз вернулися, була би та сама проблема, що й всюди: пошук роботи й грошей. Щодо транспорту, то я ті всі мінуси старалася оминати. В маршрутку не пхатися, якщо забагато людей - виходити швидше...
    Та ми так і жили. Якби Роман в Польщі не працював, то би й далі жили від боргу до боргу. Але ми маємо у Львові власне помешкання і це було нашим найбільшим щастям. :)
    Тут не позичаємо, на щастя, але відмовляю я собі тут частіше, ніж у Львові. А тепер ще Дарка на особливу дієту переводити - то точно треба буде про свої потреби забути.
    Отак порівнюю часом і не в грошах та зарплатах проблема, а в незахищеності. Я вже десь казала тут, щоразу як дзвоню тут до державних установ, Богові дякую, що тут "привітна бюрократія", бо в Україні - це просто жахіття. І найстрашнішим є саме це: ти всім щось винен, на тебе може гаркнути хто хоче, тикнути коли вважатиме за належне, а про прогулянку нічним містом взагалі не кажу, я колись навмисне виробила "ходу доярки" для самозахисту. Так додому темними вуличками й верталася. :)))

Моя мама перші роки як з нами говорила, то постійно дивувалася, відки ми стільки мінусів у Канаді найшли, бо діти її співпрацівників, сусідів і знайомих бачили лише плюси й були щасливі, що втекли геть з України. Так що тут справа індивідуальна: у кого які цінності. :)

От ви питаєте за зарплату, а я бачу проблему не в зарплаті, а саме в браці безпеки. :)
    Хоча... тут мені одна жіночка позавчора по телефону сказала, аби я в жодному разі ніяких документів від шкільного психолога не підписувала, бо вона на собі випробувала ліки, які дають активним дітям у школі й жахнулася: вони затуплюють мозок і не дають нічого сприймати, ходиш як у тумані. Так що тут захищеність теж різна. :)

Я стараюся не ідеалізувати нічого, ані не очорнювати. Просто дивитися, як є і помічати плюси та мінуси.

• Подобається Подобається x 7
  8. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Можу лише порівняти життя в Україні і Польщі.
    В нас продукти смачніші :))).
    Більш людські стосунки. Тяжко це писати після дописів про наших лікарів, але в тій же Польщі таке саме твориться. Але таки стосунки серед людей в нас ще не перейшли на товарно-ділові, як це є в Європі.
    А ще в нас не треба хворим на 7му ранку бігти в поліклініку, щоб взяти талон до лікаря. Не встиг - хворій ще до завтра. І в нас не цікавляться чи ти маєш страховку, чи хочеш відмазатись від роботи, чи дійсно хворий. Дав лікарю пєньошку і маєш те, що хочеш. Так, у нас корупція, але буває, що це лише спрощує життя.
    А стосунки наших людей до іноземців? По моєму, в українців з цим краще, ніж в поляків. Хоча все це так відносно..
    Ну і на Україні церква не вмішується в приватні справи громадян, навіть якщо вони і чинять протицерковні справи.

То все, що прийшло в голову.
    О, так! Це до слова про людяність. Чого вони питають як в мене справи, якщо я скажу, що в мене все погано, нема грошей, нема роботи, а у відповідь почую якесь штучне співчуття. У нас якось люди більше переймаються іншими, зразу б допомогу запропонували, а тут всім пофіг на тебе. І ніхто не поможе, поки йому не буде з цього користі.
    Звісно, і хороших людей не бракує, я навіть кількох знаю :), але говорю про загальну картину. Чомусь в мене от таке враження склалось..

9. Liliyah Romanova

Вони будуть щиро здивовані, бо звикли чути "good, fine, thanks..." :))) І ще би подумали, що за хамство так відповідати. :)))
    Тут ми кілька разів мали ситуацію, після якої я завжди казала Романові "вони до тебе посміхаються, поки їм за це платять". Бо якщо затримався в магазині довше, можуть і проїхатися по тобі. Мали таке. 20.56 - штучна посмішка, 9-02 - ми вже закриваємося, вибирайте по швидше. І то таким тоном, що о_О

У нас хоч щирі, чи хамлять, чи посміхаються. А тут - не ясно. :)

• Подобається Подобається x 5
  10. nirvanka

nirvanka просто фотограф

.. і коли зустрічаєш хорошу людину, то не можеш повірити, що вона щось робить для тебе безкорисливо, і шукаєш 20 варіантів відповідей на питання "цікаво, а що йому від мене буде потрібно?".
    Спочатку дивувалась, що тут сусід 10 злотих не позичить, а тепер дивуюсь, коли він це робить :))) (то був приклад, насправді ж чоловік каже, що йому навіть в голову ніколи не приходило позичити гроші в сусідів.. про продукти чи якісь речі типу качалки до тіста я взагалі мовчу.. ну може в нас такі сусіди, не знаю.. :dntknw: але то трохи дико, як на мене).

11. coolzak

coolzak Well-Known Member

Нірванко з позичанням грошей чи муки солі і тд тут(Канада) трохи інакше-гроші дрібні суми не позичають бо кожен має кредитку і малі суми не є проблема для кожного а великі так само-або ідеш до банку або брак грошей свідчить що ти погано фінансами оперуєш.Тобто звертання позичити 20 доларів може свідчити що позичальник алкоголік або на наркотиках.Качалки і тд позичати теж не ходять а просто їдуть і купують.Як правило на вулиці або в будинках люди живуть одного рівня доходів і питання перехопити те чи інше до получки в сусіда не виникає.
    Трохи сумбурно получилось)))

• Подобається Подобається x 7
  12. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Мое первое впечатление от диаспоры бы ло в Канаде в начале 90-х. Детей тех, что покинули страну после войны 1941-1945. В принципе. говорили они по украински свободно, я говорил по русски, вставляя украинские слова и не было особых проблем вобщении. Елинственно как только мы отходили они между собой общались о повседневной жизни и работе (бизнесе) по английски. Собственно понятно почему.

13. Salata

Salata Well-Known Member

На самом деле они правы. Их улыбки и вежливость - это как опрятность в одежде. Внешний вид, не более.
    Конечно, странно слышать в ответ "у меня следующие проблемы:...", потому что с проблемами не по адресу, обсуждать их нет смысла. Зачем?
    И что касается задержки в магазине - никто никому не должен это время. У всех свои проблемы. Расписание для этого и висит. Просто представьте, что вам работа позволяет заскочить в магазин за 15 минут до закрытия, а однажды вы натыкаетесь на закрытую дверь и виноватого менеджера "мне нужно срочно уйти...", как будет с вежливостью? :)

14. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ой, Нірванко, сумні мені стало як оті переваги прочитала.
    Допоки ми будемо таке в нашому суспільстві цінувати і культивувати - не бачити нам нормального життя, як своїх вух :dntknw:.

• Подобається Подобається x 5
  15. Максим

Максим Well-Known Member

Спрощує в оцей конкретний момент, а на загал ускладнює. А окрім того, ще й за рахунок когось іншого - одні тицятимуть чиновникові хабара для спрощення життя, то він потім ускладнить життя тому, хто не тицьнув. :sad: Для того і існують, як Ви написали, "товарно-ділові стосунки", а простіше кажучи - життя згідно закону.

• Подобається Подобається x 9
  16. Agaton

Agaton Well-Known Member

По-перше:
    Скажить це тому, хто мусить заплатити за ліки в клиниках, як му мусили... Ось останньо вуйка без хабара навіть з одної клиники до другої перевезти не хотили ( зі Самбора до Львова)

По-друге
    Якщо лікар прийме на візиту чи до клиники за хабара (теоретично), то він і так фікцийно мусить вписати страховану особу (йнакше грошей за цю визиту не побачить). Це просто злодійство і усе.
    Практично це явіще з кожним роком слабше, бо ціна приватного лікування переважно подібна до вартості хабара, а і доброму лікарю простіше піїти легально проацювати до приватної клиники.

Ну ... з враженням нема як споритися...:dntknw:
    Але я теж трохи маю враження...що не зовсім в тої самої країні живемо.

Мабуть і є деяка специфіка місца проживання. Регіони є у Польщі різні, традиція і менталітет теж. Справжні шльонзак більше схожи на чеха ніж мешканця Варшави... Кашубі майже як німці ітд.
    Лодзь и Вроцлав теж мабуть різні світи... :scratch_one-s_head:

Ще може бути і проблем особистого ставлення - якщо ви щиро переконані, шо ваши сусіді во таки паскудні, то і мабуть вони це відчувають і згодом реагують - відоме явіще :pardon:

• Подобається Подобається x 1
  17. illia

illia Well-Known Member

Я хоч за кордоном і не жив, але свої 5 коп. вставлю...
    ... колись ніяк не міг зрозуміти, як наші люди, які ввібрали в себе всі "прелести" українського (а багато хто і радянського) стилю життя + славнозвісний "український" менталітет, який у всьому нам заважає, виїжджають за кордон, живуть там, а коли приїжджають "в гості" щиро дивуються як ми ще не повимирали... ну як, думав, людина, яка висиджувала від 9 до 18 із тактикою "якби по-менше напрягатись" відкриває Там свій бізнес і добивається успіху?...
    ...таке враження, що тут просто трясина, яка не дає вибратись...
    ... це як, коли в "зданому" матчі, де всі гравці піддаються супернику, а один ні про що не знає і намагається перемогти... і найпаскудніше, коли все усвідомлюєш, всю безнадійність ситуації...
    ...звичайно, іноземці дивуються, коли бачать такий підхід до роботи, коли кожен хоче спихнути все на другого і не нести ні за що відповідальності... тільки вони не бачили попередньої картини, коли молодий фахівець приходить в колектив, сповнений ентузіазмом, переповнений ідеями командної роботи, а "не тут то было"... ніхто виявляється не зацікавлений в кінцевому результаті, всім по-барабану з якими показниками закінчить роботу підприємство на якому він працює, головне щоб не збанкрутувало, щоб на зарплату хватило... спочатку думаєш просто співпрацівники "такі" - ну не треба їм нічого - а виявляється керівництву теж все по-барабану! будеш багато роботи робити, проявляти ініціативу - на тебе спехнуть ВСЮ роботу, а винагорода така ж (в кращому випадку) як в "інертного тєла" пенсійного віку, яке працює поруч... попрацювавши так якийсь час, в голову приходять думки - "а нафіг впарювати? хай інші працюють"... з керівниками теж все ясно - скільки не паши - держава і тек все забере, лишить рівно стільки щоб ти бовтався на поверхні (знову ж таки - в кращому випадку)... от вам і замкнуте коло. погоджуюсь, зрозуміте таке з точки зору нормальної людини не можливо (сам тільки починаю це усвідомлювати), треба через це все пройти і побачити на власні очі...

18. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Ви не уявляєте як мені було сумно, коли чоловік цілу ніч корчився від болі в районі печінки, потім заснув на хвильку і проспав. В поліклініку прийшов на 8му ранку, а талони до лікаря вже були розібрані - сказали завтра прийти. І то нормальна система??
    Другий випадок. Я захворіла, треба було здати аналізи. Навіть приватні поліклініки відмовляли, бо в мене не було якогось там номеру особистого.
    А як мені нерв защемило і я кричала не своїм голосом від болі, а лікарі розпитували звідки я, чи працюю, чи маю страховку, а потім вже почали мене обстежувати.
    А у Львові чоловікові без зайвих питань дільничий стоматолог зробив ренген ще до того, як я йому дала ті 5 грн. І це було для мене простіше, ніж шукати приватну клініку, як ми це робимо в Польщі, коли мене приймати не хочуть.
    Таких проблем в мене нема. Я просто хотіла качалку позичити, а чоловік сказав, що так в них не робиться.

19. nata-k

nata-k Well-Known Member

illia добре описав те, що стосується духу нашої країни у професійній сфері. Я вчора хотіла з цієї сфери навести приклад, але не можу. Мені то занадто болить, то ж не хочу ворушити :sad:.

Нірванко, мені щиро шкода, що Вам довелось пережити прикрощі. І що, почнем мірятись хто натерпівся більше і від якої системи ;).
    Давайте краще спробуємо узагальнити. Мені здається, Ваші приклади вказують на те, що ви були не достатньо адаптовані до тої системи. Можливо через короткий час перебування там.

Але я переконана, що легше адаптуватись до системи, яка функціонує за правилом виконуй писаний закон. А не за правилом звичайно, у нас є писаний закон, але жити треба за не писаним

20. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Можливо. Але я навела такі приклади для того, щоб показати, що у нас не все погано. Бо чомусь українці слово "закордон" сприймають як рай. Якщо хтось поїхав за кордон - значить має багато грошей. Якщо не має - значить бреше. Такий в нас живе стереотип. Наші люди кажуть - там краще, бо там бла бла бла. І навіть не задумуються на тим, що все таки якісь недоліки і за кордоном є. Я навела ці приклади, щоб показати, що і тут без прикрощів не обходиться і кожна система має свої недоліки. Тож краще свою вдосконалювати, а не шукати чогось кращого. Насправді можна вижити будь-де, якщо мати голову. Ну і везіння не зашкодить :)

А знаєте чому у нас законів не дотримуються? Бо нема з кого брати приклад. На верху свавілля, тому люди і вигрібають як можуть, як їм вигідно. Бо за них нема кому заступитись. Нема відчуття безпеки, про яке говорила Ліля.

а де твій аватар? :)