Сповіщено про остаточний вирок з карою великої екскомуніки для свящ. Василя Ковпака

Тема у розділі 'Релігія', створена користувачем Liliyah Romanova, 18 лис 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Сповіщено про остаточний вирок з карою великої екскомуніки для свящ. Васил

По-перше, читайте уважно, то й нападати ні на кого не доведеться.
    По-друге, я була в Рясному. І о. Ковпака також бачила.
    По-третє, що ви називаєте "правильністю традиціоналізму"?

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

• Подобається Подобається x 1
  3. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Відповідь: Сповіщено про остаточний вирок з карою великої екскомуніки для свящ. Васил

Є вирок. Справедливий чи ні не мені судити, але його потрібно виконувати. Бо виступати проти своєї Церкви, це плювати проти вітру (тобто собі в обличчя). Життя для отця не закінчується. Дай Боже, щоб він повівся гідно і достойно і люди будуть згадувати його добрим словом.

• Подобається Подобається x 3
  4. Liliyah Romanova

А в кількох реченнях можна сказати? Бо на цілу книжку в мене зараз часу немає.

5. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

Лілю, то таки треба читати. Якщо опустити листи підтримки, то там не так багато (я за два вечори прочитала). Але своїми словами передавати важко.

6. Liliyah Romanova

Може, на вихідних прочитаю. Просто є нюанси, які свідчать про латинізацію, тому мені цікаво стало. Треба буде подивитися, про яку традицію там говориться.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вибір. Між Церквою і Ковпаком. Якщо зробити на користь священника, а не Церкви, то треба бути дійсно темним. І справа не в Ковпаку, неважливо як прізвище цього священника, Страшно те, що лудина між "авторитетом" і церквою вибирає перше. Як би мені священник не подобався, нехай би він був моїм добрим товаришем, але я б ніколи не зміг зробити вибір не на користь церкви, церкви, яку заснував сам Ісус. Нам може щось у церкві не подобатися, але тре ще й розуміти, що ми не все можемо розуміти що діється у церкві. Ми знаємо лише одне - Церква створена Ісусом і більше нічого.

• Подобається Подобається x 2
  8. консультант

консультант Дуже важлива персона

Я вважаю, що о. Василь виступив не проти церкви, а проти певної поведінки деяких членів церкви.

9. Romko

Суть того набагато глибша.Дуже легко огульно все осудити,не дізнашись що до чого.Хто такий Лефевр?Чому так бояться його?Чому на Святоюрській горі не можуть допустити існування громади, яка молиться традиційним способом, чому аж так конечно потрібно стригти всіх під один гребінець? І чому так легко зносить Святоюрська гора існування на Україні й у Львові сотень різних сект, відверто антилюдських, антидержавних, сатанинських, масонських організацій, належністю до котрих хизуються деякі молоді львів’яни?
    Марсель Лефевр (Маrsel Lefebvre), архиєпископ Франції, один із 70 членів комісії, яка два роки готувала II Ватиканський Собор (1962– 1965 рр.), скликаний за ініціативою папи Івана XXIII, котрий сподівався за три місяці його завершити. Вже в цій підготовчій праці до Собору і на початку його роботи виявився повний розкол в Католицькій Церкві. Вражений несподіваним відкриттям стану Церкви, папа Іван XXIII захворів і передчасно відійшов у вічність. Є свідчення, що перед смертю шепотів: “Відкличте Собор, розпустіть Собор”.
    Марсель Лефевр очолив на Соборі групу кардиналів і єпископів-прихильників традиційної Церкви і активно збирав голоси проти модерністичних єретичних введень в Церкву, рішень про*масонськи і про протестантськи настроєної більшості, представники котрої, пролізши в управ*лінські структури, почали свідомо нищити найкращі здобутки Католицької Церкви.
    Архієпископ Лефевр на різні закиди відкрито заявив: “Так, я – дисидент, так, я – не*послушний. Як єпископ, я не маю права бути послушним ворогам Церкви. Мій обов’язок всіма силами захищати насліддя Христової Церкви”.
    Сам папа Павло VI, який довів Собор до кінця, з сумом констатував самознищення Церкви. Трохи скоріше кинув фразу: “Дим пекольний якимсь чином проник в Христову Церкву”. Папа не мав особливого впливу на хід Собору. Згодом виявилося, що новий текст Служби Божої, яку склали (візьмім до уваги) протестантські теологи, текст, який знищив всю духовну основу старої дособорової Служби Божої, папа Павло VI підписав не читаючи.
    Багато церковних судових експертів-теологів досліджувало справу покійного вже архієпископа (помер в 1991 р.), зокрема о. Геральд (Gerald E. Murray), що захистив докторську працю з канонічного права на цю тему, вникаючи глибоко власне в цю проблему. Всі однозначно визнали, що в діях архієпископа Лефевра не було схизми, висвячені ним єпископи не екскомуніковані. Святі Таїнства, які уділяють священики-члени Братства, є важні і участь вірних у Службі Божій, яку відправляють члени Братства, є важною. Братство відправляє Службу Божу, так звану “Тридентську”. Вона проходить латинською мовою, як було в Західній Церкві до Собору. Ця Служба Божа була одним із могутніх чинників в Католицькій Церкві, в русі так званої Контрреформації, яка розпочалася після Церковного Собору в Триденті (Італія 1545–1563р.) як захід проти активного поширення протестантизму Європою в ті часи.

Кожна людина має право на свою думку, адже ж немає навіть двох однакових людей – різний у всіх життєвий досвід, різні у всіх природні дані
    Особисто я дуже поважаю о.Ковпака за його позицію,його несхитність.
    ЗІ.Коли Верховний Архієпископ Йосиф Сліпий висвятив Гузара на єпископа, це було вчинено без згоди Римського Архієрея,теж були сумніви...
    Гузар Любомир

10. Liliyah Romanova

Наша Церква взагалі під загрозою знищення була.

Серед лефевристів є ті, котрі не є відлучені від церкви і відправляють тридентійську літургію, при цьому вони визнають папу і поминають його. Чому не міг о. Ковпак пристати до них?

11. Ука

Роман, ну як Ви не можете зрозуміти просту річ? Є рішення церковного суду, церковної влади. Не окремих діячів. Це позиція Церкви. Тепер він може або покоритися і відстоювати свою позицію іншими способами (що він мас давно зробити). Або визнати, що вся Церква пішла неправильним шляхом, а він і його прибічники праві, і продовжувати свою справу поза Церквою. Але він повинен про це чесно сказати своїй пастві. Що він, і вони разом з ним, більше не католики. Але цього він не зробить, бо з ним тоді залишаться одиниці... Небагато погодяться на відступ, не усвідомлюючи, що вже є відступниками. Він же просто зловживає довірою людей і власною харизмою...

• Подобається Подобається x 4
  12. Romko

А де Ви чули,що о.Ковпак не визнавав папу,чи Гузара?

Додано через 2 хвилини
    І Лефевр теж зловживав харизмою?
    Підозрюю,що ніхто не цікавиться,хто був зто,в чому причина отої ненависті....

13. Ука

Та зрозумійте, ми тут всі дилетанти. Ті питання розглядалися куди більш обізнаними людьми. Не можемо ми судити, праильним є рішення Церкви чи ні. Якщо кожен священик чи мирянин почне на свій розсуд трактувати рішення соборів чи інші церковні правила, уявляєте що буде?

• Подобається Подобається x 5
  14. Мих

Мих Дуже важлива персона

То зрозуміло, а що подумала Церква? А Церква сказала, що о. Василь виступив проти неї.
    Розумієте, консультанте, я довіряю не стільки священникам, скільки довіряю Церкві, яку створив Ісус, яку створив Бог для нас з Вами. І навіть, якщо припустити, що хтось із керівників церкви помиляється, то для мене це немає жодного значення. Раз Господь створив Церкву, то я маю повну впевненість, що Він її провадить. Звичайно, зі сторони нашої людської логіки, з позиції істоти, яка живе 60 років на землі може виникнути море різних питань і навіть незадоволення, але зі сторони Бога ті події є напевно єдино вірними. Я довіряю Богові, який створивши Церкву провадить її, незважаючи на деякі моменти, які вводять люди своєю гріховністю....

15. Romko

Мені це все дуже нагадує одну історію:...
    "Наложення Руською Православною Церквою на Патріарха України Філарета вищої можливої церковної санкції — відлучення, незалежно від будь-яких наслідків такого кроку, що він може їх мати в майбутньому часі, вже створило ефект поза часом: ім'я Філарета назавжди ввійде в історію. Історія людства знає багато честолюбців, що вчиняли неймовірні подвиги і неймовірні злодійства лише ради того, щоб обезсмертити своє ім'я. Але, на*певно, для цивілізації християнської культури неможливо уявити щось більш далеке, більш протиприродне і богопротивне, як анафема, для того, щоб обезсмертити ім'я відлученого. Бо що є анафема? Вона є прокляття, є відлучення і відділення від спілкування з Церквою — містичним тілом Господа нашого, смертельна кара, що настигає в житті земному.
    За це відступництво ми платимо свою страшну ціну. І ціна ця настільки висока, що якщо ми ще існуємо взагалі як нація, як народ, то лише завдяки тому, що в кожного з нас, може бути тою самою анафемою, але вживлено таки мазепинський дух. І ще тому, що людське існування явно має в собі мету більшу і складнішу, ніж елементарне виживання. Любов до братів своїх, до землі своєї, до народу, племені і нації своєї. Любов, що перемагає користь, лінь, жадність, біль, страх, самотність і безнадійність. Любов, що перемагає людську смертність та індивідуальну безвихідь. — Носіям цієї любові Бог дає безсмертя.

І відлученим від Церкви за цю любов Бог також дарує безсмертя. Правду кажу в Христі, не обманюю, — говорив в Посланні до Римлян Апостол Павло, самий відданий в любові своїй до Господа, — як свідчить мені совість моя Духом Святим, що великий мені смуток і безустання болесть серцю моєму, БО Я САМ БАЖАВ БИ БУТИ ВІДЛУЧЕНИМ ВІД ХРИСТА ЗА БРАТІВ МОЇХ, РІДНИХ МЕНІ ПО ТІЛУ" (9,3).
    "

Мазепа і Філарет

16. Liliyah Romanova

Вирішила почитати в час обіду.
    Я так і думала.
    То не наша традиція, а латинізація, що значить нівелювання нашої традиції.
    Католицькі Східні Церкви є інші. Вони мають свої канони, хоч і не цураються ККК.
    Латинські практики почали у нас запроваджувати, зовсім не думаючи про збереження традиції, а про те, що це гарно, з одного боку, а з іншого боку, нас хотіли зробити більше схожими на латинників, відібрати нашу тотожність.
    Ви хочете правдиву традицію, то підіть до монахів-студитів. Саме вони зберігають традицію.
    Я би про це багато могла говорити, бо колись дуже цікавилася тим, що є для нас латинізацією, а що є наше.
    Зрештою, сама сутанна о.Ковпака вже давала мені підстави задуматися. А тепер прочитала у його книзі лише підтвердження своїх сумнівів.

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ні шлюб, ні хрещення, ні причастя не будуть правдивими.

18. Ука

І зауважте, Філарет не продовжував називати себе вірним РПЦ. Він був чесним перед своїми вірними.

Додано через 2 хвилини
    Миху, а якщо хрещення уділено ще до рішення суду але вже після всіх екскомунік, винесених українською церковнолю владою?... :sad:

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Якщо чесно, то я так і не зрозумів чого хоче Ковпак.

Його позиція, за його ж словами, пояснюється загальними фразами, типу молодь деградує, утворюється багато сект, церква йде в тупик, не та мова відправи і т.д. А шо конкретно?

Додано через 2 хвилини
    Не можу сказати, то треба питати фахівця, бо за громадянським правом перше мав би бути суд, а вже потім дія.

Додано через 5 хвилин
    Доречі, Філарет і УПЦ - то є зовсім інша історія, яка немає аналогії у справі Ковпака.

20. Liliyah Romanova

Правильно. І до того ж не просто УГКЦ, а саме Римська Церква.
    Ну, я цікавилася. І моя думка від того не змінилася.

а де твій аватар? :)