Сповіщено про остаточний вирок з карою великої екскомуніки для свящ. Василя Ковпака

Тема у розділі 'Релігія', створена користувачем Liliyah Romanova, 18 лис 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Оффтопи з релігійних гілок

Я з вами згідна.
    Але якщо то був натовп і стовпотворіння, то ваша мама би й не знала, хто саме то зробив. Чи вона окремо поодаль стояла і на неї окремо накинулися?
    Я вам вже описала ситуацію з празника в гаю.
    З такими галицькими "побожними", котрі за "свою віру", яка в жодному разі не має ніякого відношення до християнства, бо це віра повна жовчі, ненависті та зверхності, священики не в силі щось зробити. Я знаю про що говорю. Надивилася вже.

• Подобається Подобається x 1
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

А я про що!
    До Віри в Бога все це жодного стосунку не має.А до моєї віри,тим більше...

3. PatrickUA

PatrickUA Active Member

О.Василь для Рясненьскої парафії багато чого зробив, наприклад: Збільшив церкву в розмірах, розмалював в церкву в середині, збудував катехизичну салію, на даний момент будує капличку у саді.

Вибачте, але скажіть мені будь ласка, за який обряд ви виступаєте, я б хотів це почути, з вашої згоди?

Додано через 2 хвилини
    І ще одне скажіть мені будь ласка, чим вам не подобаються адорації, молебні до Матері Божої і Пресвятого Серця Ісусового, Свято Непорочного Зачаття Діви Марії, Вервиця?

4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

І то всьо сам?
    Сила!..

• Подобається Подобається x 3
  5. Romko

Організував.
    Зазомбував людей і вони днювали і ночували там,на будові.
    І тепер,як ті зомбі ходять до своєї церкви,хоч Фредина і сказав "ніззя!"
    Я так собі мислю,шо той Кашпіровський міг?Так,"дєтский сад"...
    От,Ковпак - то сила!

6. Liliyah Romanova

А подумайте логічно. Це нескладно. Звідки наша церква взялася? З Римо-Католицької? Чому для інших східних обрядів не є проблемою, що вони виглядають як православні на 100%, але визнають папу, а для українців це проблема? Чи не тому, що українці часом зовсім не горда нація, а (вибачайте) д...олизи?
    Та в тому і краса, власне, аби свого не втратити. Бо нащо тоді бути Українською Католицькою Церквою? Ідіть собі до костела і все. Крім того, деякі речі в нашій Церкві робити нелогічно. Просто латинники-поляки свідомо нас латинізували. І зовсім не з метою покращення нашого обряду, а цілком навпаки. Українські католики вічно стоять впоперек горла польським латинникам і МП. Вони би воліли, аби наша Церква не існувала. І завжди знайдуться щирі українці, які будуть їм в тому допомагати.
    Я вже казала, що мене виховали монахи студити. І вже казала, що лефевристи до них перше пхалися, коли в Україну тільки прибули. Тільки монахи-студити то не є бездумна маса і лефевристам "подякували". Такі справи легше вершити на парафіях, де парох - сам собі цар і бог, що і видно по Рясному. І не тільки, зрештою. І закликів з нічиїх уст не треба. Вистачить певних учинків, а люди самі поділяться і поб"ються, а парох буде біленький та чистенький. Як Пилат, ручки вмив і все.

Додано через 5 хвилин
    Я того ніколи не робила і не буду. В нашій церкві. А в латинській - без проблем.

Прокоментуйте наступне, бо я вже втомилася повторювати. Для вас пронумерую:
    1. Мені більше не подобається полонізування мови.
    2. До речі, ви знаєте, звідки взялася сама адорація?
    3. І чому для нашого обряду не дуже логічно правити окремі богослужіння до Богородиці, а для латинського - дуже логічно?
    Та наших людей зомбувати не треба. Там багато хто більше у священика вірить, ніж у Христа. Так насправді. Віра, що передається від батьків, то не віра, то обряд. Була би віра, то була би зовсім інша Церква...

Додано через 7 хвилин
    До вашої, на жаль, має.
    То до моєї не має, бо моєї мами там не було. А для вас тепер випробування. Я сама не можу сказати, як би на вашому місці говорила. І тут я вам щиро співчуваю і ваш біль дуже добре розумію.

• Подобається Подобається x 2
  7. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Мені просто не хочеться знову вертатися до старої історії, про яку ми вже оговорили два тижні тому, але бачу, що задля правди мушу ще раз написати.
    До вашого відома - це все що ви говорити я можу назвати повною нісенітницею. Якщо ви маєте всього 18 років, значить можу припустити, що богословської, канонічної (тим більше) немаєте і не потрібно з такою впевністю твердити свою правоту. Зрозумійте найперше, що таке є Церква і про послух в Церкві.
    Як вже говорилося, о. Василь Ковпак подав апеляцію в Рим до Святішого Отця і саме святіший отець делегував розгляд справи патріаршому трибуналу УГКЦ, тому всі вироки, які видав цей трибунал є подані до відома папі і ним потверджені.
    Якщо ти заглянеш в Кодекс Канонів Східних Церков канон 1310, то зауважиш, що там пише, цитую дослівно: "Проти вироку Римського Архиєрея або апостольської сигнатури - нема апеляції", тому це є кінцевий вирок, а якщо ви скажите, що судили не римський Архиєрей, то загляньте в канон 1060 параграф 3, де сказано, що суддя не може розглядати справу... затверджену в спеціальний спосіб Римським Архиєреєм, хіба що отримав від нього попереднє доручення. Таке доручення мав наш патріарший трибунал.
    І ще на завершення один канон 1447: Хто розпалює бунти, або ненависть проти будь-якого ієрарха, або підбурює підлеглих, щодо непослуху до нього повинно бути відповідно покараний, не виключаючи великої екскомуніки. Особливо, якщо цей злочин був скоєний проти патріарха, або Римського Архиєрея.

Додаток:

Львів, 14 листопада 2007 року

Вих. ЛВ 07/1124

Д Е К Р Е Т

Після отримання 13 листопада 2007 року (Вх.ЛВ 07/1193) виконавчого декрету від Колегіального Трибуналу Конґреґації Доктрини Віри у карному процесі священика Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви Василя КОВПАКА,

ДІЮ ЗГІДНО З КАН. 1340 §1 КОДЕКСУ КАНОНІВ СХІДНИХ ЦЕРКОВ І НАКАЗУЮ ВИКОНАННЯ ВИРОКУ,

що Колегіальний Трибунал Львівської Архиєпархії у першій інстанції у карному процесі КС-02-05 священика Львівської Архиєпархії УГКЦ Василя КОВПАКА виніс 14 липня 2006 року,

а Колегіальний Трибунал Конґреґації Доктрини Віри у другій інстанції, розглянувши апеляцію від 1 серпня 2006 року священика Львівської Архиєпархії Василя КОВПАКА від вище згаданого вироку і на засіданні 30 жовтня 2007 року, вболіваючи про добро Церкви, а також духовне добро окремих вірних і в Ім’я Пресвятої Тройці, призиваючи поміч Святого Духа, визнав правові і фактичні аргументи вироку від 14 липня 2006 року та потвердив цей вирок, яким визнано священика Василя КОВПАКА винним у вчинені злочину схизми та винесено кару великої екскомуніки.

ВІДПОВІДНО ДО КАН. 1434 § 1. СВЯЩЕНИКУ ВАСИЛЕВІ КОВПАКУ ЧЕРЕЗ КАРУ ВЕЛИКОЇ ЕКСКОМУНІКИ ЗАБОРОНЕНО, КРІМ ТОГО УСЬОГО, ПРО ЩО МОВИТЬСЯ В
    КАН. 1431, § 1, ПРИЙМАТИ ІНШІ СВЯТІ ТАЙНИ, УДІЛЯТИ СВЯТІ ТАЙНИ І САКРАМЕНТАЛІЇ, ВИКОНУВАТИ БУДЬ-ЯКІ УРЯДИ, СЛУЖІНЬ АБО ЗАВДАННЯ, ЗДІЙСНЮВАТИ АКТИ УПРАВЛІННЯ, ЯКІ, ЯКЩО ОДНАК ВІН ЗДІЙСНЮЄ, Є НЕДІЙСНІ НА ПІДСТАВІ САМОГО ПРАВА.

ВІДПОВІДНО ДО КАН. 1434 § 2. СВЯЩЕНИКА ВАСИЛЯ КОВПАКА ЧЕРЕЗ КАРУ ВЕЛИКОЇ ЕКСКОМУНІКИ НЕ СЛІД ДОПУСКАТИ ДО УЧАСТІ У БОЖЕСТВЕННІЙ ЛІТУРГІЇ ТА БУДЬ-ЯКИХ ІНШИХ ПРИЛЮДНИХ ВІДПРАВАХ БОГОПОЧИТАННЯ.

ВІДПОВІДНО ДО КАН. 1434 § 3. СВЯЩЕНИКУ ВАСИЛЕВІ КОВПАКУ ЧЕРЕЗ КАРУ ВЕЛИКОЇ ЕКСКОМУНІКИ ЗАБОРОНЕНО КОРИСТУВАТИСЯ ПРИВІЛЕЯМИ, ЯКІ БУЛИ ЙОМУ РАНІШЕ НАДАНІ; ВІН НЕ МОЖЕ ПРАВОСИЛЬНО ОДЕРЖУВАТИ САН, УРЯД, СЛУЖБУ ТА ІНШЕ ЗАВДАННЯ В ЦЕРКВІ АБО ПЛАТНЮ, АНІ НЕ ПРИВЛАСНЮВАТИ СОБІ ДОХОДІВ, З НИМИ ПОВ'ЯЗАНИХ; НЕ МАЄ ТАКОЖ АКТИВНОГО І ПАСИВНОГО ГОЛОСУ.

ВІДПОВІДНО ДО КАН. 1431 § 1 СВЯЩЕНИКУ ВАСИЛЕВІ КОВПАКУ ЧЕРЕЗ КАРУ ВЕЛИКОЇ ЕКСКОМУНІКИ ЗАБОРОНЕНО ПРИЙМАННЯ ПРЕСВЯТОЇ ЄВХАРИСТІЇ; НАДТО ВІН Є ВИКЛЮЧЕНИЙ ВІД УЧАСТІ В БОЖЕСТВЕННІЙ ЛІТУРГІЇ, НАВІТЬ ВІД ВСТУПУ ДО ЦЕРКВИ, КОЛИ В НІЙ ПУБЛІЧНО ВІДПРАВЛЯЄТЬСЯ БОГОСЛУЖІННЯ.

Закликаємо священика Василя КОВПАКА відступити від перебування в схизмі і приєднатися до Католицької Церкви.

Стверджуємо, що через вчинення злочину схизми священик Василь КОВПАК силою самого права підпадає під дію кан. 763; 953 §1 п.3; 976 §1 п.2 ККСЦ.

* ВІДПОВІДНО ДО КАН. 763 ККСЦ СВЯЩЕНИК ВАСИЛЬ КОВПАК ЗАЗНАЄ ПЕРЕШКОДИ ВИКОНУВАННЯ СВЯЩЕННОДІЙСТВ, ОСКІЛЬКИ ДОПУСТИВСЯ СХИЗМИ.

* ВІДПОВІДНО ДО КАН. 953 §1 П.3 ККСЦ СВЯЩЕНИК ВАСИЛЬ КОВПАК Є НЕЗДАТНИМ ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ, ОСКІЛЬКИ ПРИЛЮДНО ВІДІЙШОВ ВІД ЄДНОСТІ З КАТОЛИЦЬКОЮ ЦЕРКВОЮ.

* ВІДПОВІДНО ДО КАН. 976 §1 П.2 ККСЦ СВЯЩЕНИК ВАСИЛЬ КОВПАК НА ПІДСТАВІ САМОГО ПРАВА УСУВАЄТЬСЯ ЗІ ВСІХ УРЯДІВ В УКРАЇНСЬКІЙ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІЙ ЦЕРКВІ, ОСКІЛЬКИ ПРИЛЮДНО ВІДІЙШОВ ВІД ЄДНОСТІ З КАТОЛИЦЬКОЮ ЦЕРКВОЮ.

ВИРОК ВИДАНИЙ В ІМЕНІ КОНҐРЕҐАЦІЇ ДОКТРИНИ ВІРИ Є ОСТАТОЧНИЙ.

Що стосується інших вірних – духовних і мирян, які належать або симпатизують братству св. Йосафата, Колегіальний Трибунал Доктрини Віри застерігає, що їх канонічний статус в Католицькій Церкві є під загрозою з огляду на небезпеку приєднання до групи осіб, які вчинили або є близькі до вчинення злочину схизми і тому цей Трибунал закликає їх підпорядкуватися рішенням Львівського Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви і інших Ієрархів цієї Цекви.

+ ІГОР

Архиєпископ Львівський

пресв. Микола Яворський

Канцлер Львівської Архиєпархії

Львів, 14 листопада 2007 року

Вих. ЛВ 07/1127

• Подобається Подобається x 2
  8. Romko

Дорогенька,я вірю в Бога,вірю в Божу ласку,вірю в Його допомогу,бо мені вже нема на кого надіятися,крім Нього.Ходив і буду ходити до церкви(як до церкви)Але стараюсь не звертати уваги на різних маразматиків(будь-яких),хто "возомніл" себе носієм Слова Божого і істиною в останній інстанції.
    Так що цього прошу не зачіпати.

9. Liliyah Romanova

Я вам пояснила про що я.
    І мала я на увазі ось це:
    Додано через 2 хвилини
    То ми собі тут можемо багато дискутувати, бо нас то не зачепило надто. А вас зачепило дуже конкретно. У вас така мама файна.
    Я вже давно кажу, що в нас до церкви даремно всіх підряд пускають.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Його діла далеко чути. Наївно це все виглядає. Поставте собі запитання: кому ми віримо: священнику, чи церкві? Якщо би кращий мій друг-священник зробив так, як Ковпак - притиставив себе церкві, то я не пішов за ним. Церква - є церква, церкву створив Господь і ми мусимо довіряти цьому. Якщо завтра Гузар стане на спротив церковній владі, то я не буду йому довіряти. Я довіряю справі, яку започаткував Господь. А люди є різні, і священникі є різні.
    Перше, що мені не подобається у Ковпаку - це його впертий спротив церковній владі. Звичайно, можна говорити, що він нічого поганого не говорив і не говорить і нікого не підбурював. Але звідки такі заколоти? Чому Ромину маму побили? Ви скажете, що це винувата церковна влада.
    Ну але чекайте, церковна влада одна, а парафій багато, то чому це стається саме на парафії, де парохом є Ковпак? Якщо Ковпак не підбурює, то скажіть, чому люди з його парафії приходили до Сихова - церкви Різдва Пресвятої Богородиці з листівками? Все це є підбурювання чужими руками, руками прихожан Рясного.

І не думайте, що нечистий є з рогами, копитами та хвостом і вульгарний. Нечистий - у чорному фраці, білій сорочці з хорошими манерами. Він добрий, але це добро є зіпсуте, проте не зразу можна це розгледіти.
    Нечистий не хоче нас налякати, він хоче завоювати нам ум і серце.

• Подобається Подобається x 3
  11. Liliyah Romanova

Ви мені нагадали. Моя бабця колись казала, що як сниться священик, то це нечистий у сні приходив. І що треба того дня на все вважати, бо нечистий буде до гріха спонукати. І я ніколи не могла зрозуміти, чому саме священик. :D:D:D

12. PatrickUA

PatrickUA Active Member

Саме ці обряди нас відрізняють від православних, і роблять нас католиками.

І ще одне якщо ви так виступаєте за збереження нашого обряду, то чому не відправляти Св. Літургію церковнослов'янською мовою? Чому не зберігати Св. Літургію в повному обсязі, а не так як роблять деякі священники викидають деякі антифони чи єктенія. Це нормально.

Додано через 5 хвилин

1. Я не філолог, але скажіть мені будь ласка, в цьому плані чим завинили традиціоналісти чи о.Василь?
    Щодо полонізації, я проти будь якої полінізації, чи русифікації української мови.
    2.Адорація, це нормальне явище, адорація в греко-католицькій церкві з'явилася давно, точної дати я не знаю, тому вибачайте.
    3. А в чому проблема, Молебень до Матері Божої є всіх греко-католицьких молитовниках виданих до ІІ Ватиканського собору, чи не так?

13. Liliyah Romanova

Як примітивно. Як по-людськи приземлено. Ну так, якщо більше нічим...

14. PatrickUA

PatrickUA Active Member

Але дайте мені відповідь на питання: чи був суд справедливий?

Додано через 2 хвилини
    З 1596 року, як була Берестейська Унія, УГКЦ розвивалася з Римо-Католицькою, і впровадження деяких Богуслужінь до Римо-Католиків, так і стосувалося греко-католиків.

Додано через 3 хвилини
    Вибачте, але ви, шановна Liliyah Romanova, не відповіли мені на запитання?

15. Liliyah Romanova

О, ви йдете на брід, якого не знаєте.
    Може, о. Василь відновив читання Старого Завіту, як то було колись? А "поцілунок миру"? А може, служить Літургію Якова?
    За старослов"янську то слабий аргумент. Я старослов"янською від маленького молюся. Вечірню старослов"янською кілька років то на правому, то на лівому крилосі співала, навіть провадила. Літургії теж старослов"янською були.
    Мова то взагалі слабий аргумент. І це теж не причина екскомуніки.

Додано через 1 хвилину
    Ви думаєте, що я лиш маю з вами час тратити? Я ще працюю паралельно і не встигаю вам на все зразу відповідати.

Додано через 3 хвилини
    Ой, які ми традиційні. Аби лиш у церкві була старослов"янська та латинізація. А поза церквою на традиційність та консерватизм начхати. Подвійні стандарти. Дуже типово.

Додано через 5 хвилин
    Ваші слова тільки показують, що у вас мало знань.
    Я у вашому віці в такі дискусії не влазила, бо знань було замало.
    Мені кілька років зайняло вивчення своєї віри та обряду. І я тепер зрозуміла, чому саме колись так просто до християнської спільноти не приймали. Людина мала перше досконало вивчити предмет своєї віри, аби потім не пустословити через брак знань і компетентності.

16. PatrickUA

PatrickUA Active Member

В Католицькій вірі право непомильності має Папа Риський, і то в питаннях догматів і віри.

А чому просто не залишити о.Василя в спокої, нехай далі служить в Рясне.
    А в другому випадку, до нас приїжджають люди з Сихова, чому б там церковна влада не дозволить відправляти Св.Літургію по-старослов'янські, я думаю, що б людей мінімум сто туди б ходило.
    Щодо не послуху, якщо я не помиляюся, то непослух зв'язаний з тим, що о.Василь не хотів іти Ряснянської парафії чи ви можети сказати ще щось до цього.

Додано через 2 хвилини
    Якщо ви ще раз прочитаєте попереднє повідомлення, то побачити, що там написано проти, просто в мене вийшла опечатка.

Додано через 4 хвилини
    Вибачте, але скажіть мені будь ласка, чи зараз так не роблять деякі священники?

17. Liliyah Romanova

Бо він більше не священик УГКЦ. Але що цікаво, він чомусь хоче таким вважатися. І чому йому на цьому залежить?
    Я про причини та обставини питаю, а не про дату. Дата тут ні до чого. З"явилася адорація саме в Римо-Католицькій. Наші лише запозичили. А причина, здогадуюся, була, як звичайно: "то таке гарне". Трохи нагадує те, як церкви обліплюють суцільним кічем.
    Ви питання прочитали? То і відповідь дайте на питання. Або кажіть прямо, що поняття не маєте.

Додано через 2 хвилини
    О, то це правильно, що він не пішов? Та священиків постійно переносять. Наші ще мають щастя, що їх не переносять так, як латинських священиків.

А так, я забула, люди не хотіли. Про це я вже теж свою думку писала. Люди вічно хочуть командувати тим, як треба кадилом махати. Далеко зайдемо. А взагалі, багато хто тільки подякує Ковпакові. Бо ззовні церкву розвалити важко було, то найкращий метод - розвалити із середини.

Додано через 4 хвилини
    Якщо ви проти полонізації та русифікації, то ви мене втішили.
    Скажіть творцям сайту, що вони сполонізували мову до неможливого. Краще хай польською вже пишуть, але не видають то за українську.

Додано через 7 хвилин
    Думаю, ви чудово знаєте, що багато священиків були висвячені у підпіллі, а тоді важливіше було щось інше, пріоритети інші були. Я таких священиків знаю, вони завжди молодих на проповіді пропускають, бо ті мудріші, освіченіші. І ті священики зараз постійно займаються самоосвітою і постійно вдосконалюються.

А ви на інших пальцем не тикайте. Ви із себе починайте.

18. PatrickUA

PatrickUA Active Member

Назвіть мені причину переведення? Я знаю, але скажіть мені будь ласка ви?

Ось відповідь на це питання:
    З 1596 року, як була Берестейська Унія, УГКЦ розвивалася з Римо-Католицькою, і впровадження деяких Богуслужінь до Римо-Католиків, так і стосувалося греко-католиків.

А як на вашу думку мають відправлятися обряди до Богородиці, разом з чимось?
    Я вважаю, що окремо?

19. Liliyah Romanova

Та ні, це не відповідь.
    Адорація з"явилася того, що люди до Причастя або не йшли, або не могли ходити. І тоді, коли протестанти почали наголошувати саме на Слово і на СП, традиційна церква почала наголошувати на таїнства і на Причастя зокрема. Результат такого протистояня, у протестантів втратило своє велике значення Причастя, для них це лише символ, не більше. Ну а що в традиційників зі знанням Слова Божого стало, шкода часу говорити.
    Причини є дуже різні. Смирення, покора.
    Ще що роблять, то коли парафія якась розцвіла, розрослася, то священика переносять на таку, де більше праці треба. Бо якщо в нього талант до розбудови парафії, то чого його марнувати на одній парафії. Ну, і ще одна причина, аби до одного місця не звикав. Особливо то стосується целібсів. Жонатих переносити важче.

Додано через 46 секунд
    Та можна окремо, тільки не забагато. Бо он поляки вже навіть сексту на честь Богородиці мають, така суперпобожність у них до неї.

Бачите, латинникам то треба, бо у них нема того, що маємо ми. :) А що маємо ми і чого ви ніяк не можете мені сказати?

До речі, чим поганий акатист (акафіст)? То традиційно наше богослужіння. Навіть латинники собі його запозичили.

20. PatrickUA

PatrickUA Active Member

Слава Ісусу Христу і на добраніч, свої відповіді напишу завтра, треба лягати спати. Завтра тяжкі пари.

а де твій аватар? :)