Сором тим, хто не розуміє, чому не можна називати евреїв жидами

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Tipsrate, 5 гру 2012.

1. Saszko

Saszko Well-Known Member

Про синоніми можна сказати більше.
    Але ж тема не про синоніми.
    По темі — якщо ти єврей, то ти жид і юдей.
    А твоя людська характеристика, якщо вона когось обурює, може описуватись якими завгодно словами, але не іменем народу. Жид — це ім'я народу (точніше представника жидівського народу; тут вже слов'янські мовні особливості, не визнайте це за помилку), а не особливість характеру людини.

Той, хто вважає, що жид це образа, очевидно вважає, що якась людина може бути недостойною лише тому, що належить до єврейського народу.

2. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Ви українець? Вам приємно, коли вас називають малоросом?

3. Saszko

Saszko Well-Known Member

Я українець.
    Слово малорос має свій історичний контекст.
    Моїх предків називали малоросами (в певному контексті), Ваших, Ігоре, так не називали (називали по-іншому).
    Тим не менше і я, і Ви — українці.
    Історія наших, українців, національних імен має особливу специфіку.
    До речі, я не вживаю слово жид, якщо здогадуюсь, що співбесідник може образитись.
    Ще не чув.

4. iso

iso Well-Known Member

Та який українець. Малорос він і є малорос

5. Pandorra

Pandorra Well-Known Member

Ем соррі, але в Польша вважає це слово абсолютно нормативним... У нас то так - вживається у поганому контексті. Але не в усіх країнах це означає щось погане.

6. Bambook

Bambook Persona non grata

Сором тим, хто вважає слово "жид", аби образити людей.
    А все інше - дуже дискусійно...

• Подобається Подобається x 1
  7. coolzak

coolzak Well-Known Member

єврей це калька з російської-в українській мові жид було нормальним словом поки зі сходу не прийшло що це "ругательство".Східноукраїнські жиди в більшості російськомовні тому їх вивертає як чують жид.Для українця нормальне слово.Ми між союою говоримо -негр а в америці не образливо.Тому в українськомовній розмові жид нормальне слово а при перекладі на російську треба кажати єврей(не претендую на істину-мої 5 копійок)

8. JaguaR

JaguaR щасливий

Львів’ян в середньовіччі називали червоними русинами (українське населення Львова), наприклад; а малоросами українців називали хто? "Великороси", НЄ?
    Моя думка по темі: слово жид (jyd, jude) - український варіант вимови, що співзвучний з "юдей". Чого його вважають образливим? Думаю - воно справді одержало дещо образливий сенс в зв’язку з подіями минулих століть (згадайте хоча б "Гайдамаки"). Простіше кажучи: характер і поводження євреїв в Україні з корінним населенням викликали негативне ставлення до євреїв з боку населення, і призвели до негативного значення слова "жид". Причому порівнювати зі словом малорос тут недоречно в силу інших причиннонаслідкових з’язків: хто кому шкодив і хто над ким хотів власті.

• Подобається Подобається x 2
  9. romchyk

romchyk Member

...поки до влади у пост-революційній Росії не прийшли жиди.
    Моя бабця, яка з 13-ти до 18-ти років служила в жидів служанкою, все говорила "Жиди були дуже порядні люди"...
    В Західній Україні, як і в Польщі, слово ЖИД було стандартним словом. 150-200 років назад, в Україні, теж поняття єврей не було.

"Одчиняй, проклятий жиде!
    Бо будеш битий... одчиняй!"

"Ой не п'ється горілочка,
    Не п'ються й меди.
    Не будете шинкувати,
    Прокляті жиди. "

"Кохаються невінчані,
    Без попа ховають,
    Запродана жидам віра,
    В церкву не пускають!"

"А препоганії пани
    Жидам, братам своїм хорошим,
    Остатні продають штани..."

Чиї вірші? Т.Г.Шевченко.

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Гм... А щось протилежне у Шевченка є? Типу - жиде-брате, жиде милий, нема крашого за жида...???

11. Saszko

Saszko Well-Known Member

Хибний стереотип. Серед більшовиків були жиди, але говорити, що до влади прийшли жиди, некоректно. З такого формулювання може видатись, що Ви вважаєте, що тільки вони одні до влади прийшли. :)

12. romchyk

romchyk Member

Треба шукати...
    Справа не втому, а в тому, що Тарас Григорович, завжди писав культурно й літературно. Щось у нього ніде нема "євреї".

"Отті, що в безумнім гніві
    Мордують жидів на Вкраїні...
    Ви чули, жидів много тисяч
    Іде на всі кінці землі...
    Вже раз з свого замку край моря
    Сходив він жидів рятувать;...
    Шукаючи в поміч Давида,
    Побожні жиди перейшли...
    Жиди до царя і рекли:
    «Не тикай нас, царю. Жиє ще
    І наш цар Давид на землі»...
    "Самбатіон" Іван Франко. 1883 рік.

---------- Додано в 16:20 ---------- Попередній допис був написаний в 16:02 ----------

Ага...Лєнін-Ульянов, Троцький-Бронштейн, Дзержинський, Каганович...
    А спонсорували революцію швейцарські й німецькі банкіри, котрі були...
    "Сухий, невірний, як шкелет,
    І лисий, і брехун сварливий?
    То вихрист із жидів, Авлет.
    Недавно на другій женився, "
    "Енеїда" Іван Котляревський.

• Подобається Подобається x 3
  13. Saszko

Saszko Well-Known Member

Дзержинський поляк. Ленін — не жид, говорити й нічого.
    Взагалі, просто так говорити "він жид", це ніби й нічого не сказати. Наприклад, в рамках тої ж революційної епохи — одні більшовиків фінансували, інші від більшовиків потерпали. Треба уточнювати.

14. romchyk

romchyk Member

Ульянов був наполовину єврей, Дзержинський теж був польським жидом.
    Звичайно, більшість коміссарів й червоноармійцв були русскі, але кістяк все таки тримався на жидах.

15. Saszko

Saszko Well-Known Member

Вигадка.

16. Romko

Romko Дуже важлива персона

Взагалі-то,треба б заборонити вивчення Івана Франка.

17. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

сижу - плачу ... так неожиданно это услышать и так трогательно .... жаль раньше не видел ... неужели на ЛФ зарождается адекватный подход к истории и государственности ....

---------- Додано в 21:53 ---------- Попередній допис був написаний в 21:52 ----------

да что ж за день то такой - снова плачу ...

а де твій аватар? :)