Мабуть з голодухи на "гражданке" при СРСР жрали, що до сих пір ще не висипалася з вас та шрапнель. Може ви вже при незалежній пластували, та армія не змінювалася ще до 2014 року. Жрати треба було менше, а то всю кірзу з'їли і с... свалили в Америку.
Дозволю собі легенько поправити, що кірзою називали, якщо вже бути точним, ячневу кашу. Хоча, ячнева - це теж перловка, але подрібнена. Мабуть, у савйєцькому війську її варили за якимось секретним рецептом, що її їсти не можна було. Я люблю всі каші і часто їх готую. Перловку (НЕподрібнену, її ще пенцак називають) ось, буквально кілька днів тому на гарнір готував. Розсольник готую з перловкою (саме так пишуть в рецептах, хоча більшість господинь з рисом готують).
Хе... Коли-то стали їм вірити? Вони кажуть, що все у них є, навіть АХ. Хе-е-е Я більше згоден з @jasvami , що АХ буде не з Росії, але з Русі. Просто росіяне вважають ще не втраченеми території колишньої РІ , тому і кажуть, що в Росії той буде. Я теж люблю пити чай, але це не значить, що я буду вірити тому, що кажуть чайники.
В мене навіть коти їдять каши, які я готую. Ото даю півтушки-корпусу курки (1 кг = 17 грн). Розварюються хрящики на печі і такий наваристий виходить. І дешевий борщовий кошик у мене. А то як нарахують той кошик в раді... Мабуть сходять на бесарабський ринок і там рахують.
Каша перлова дуже корисна для кишково-шлункового тракту, а ще червоний буряк - то взагалі... Пердежа не чутно ) Ну, так чути взагалі, але не так смердить.
Ну не все так трагічно, зато хліба було стільки і по такій ціні шо брали по 10-20 булок годувати свиней.
Пампушка... То я не хтів про блін згадувати. Зараз жінки - як стелерови корови. Подивитися нема на що. Чоловіки теж "глушать" те пиво... Добре стали їсти - хавають вдень і вночі ті гамбургери та тістечка.
Коли я у дитинстві деколи вистоював у чергах із батьками, коли хтось із батьків вставав о 4:00 зайняти чергу і купити молоко, говорили: "нехай буде дорожче, але хоч без дефіциту". Легко і доступно було дістати хоча би шампанське чи банку шпротів перед Новим Роком? Хороші стиглі апельсини тільки у Москві, тут - кислі та напівзелені грузинські і абхазькі. Сигарети у совку - вологі, напівсирі, перед курінням "Ватру", "Верховину" сушили на батареї. Натуральна ковбаса по 1руб. 20 коп, - часто виготовлена із домішками картону, перед вживанням хоча би підсмажити. У нас відпочивати краще, як де, але навіть всі кримнашисти віддають перевагу турецькому берегу.
Сам запитав - сам відповів Посудомийка - главний чєловєк, після повара. Завідувач вторинним продуктом. На шкільній їдальні знаєте скільки свиней можна було вигодувати? І все ж на шару, як любить савєцкий чєловєк
До того, як поїхали на "север", то справді, було туго з усім. Але там не мали ніяких проблем. 1) Коли отримували свіжу оленину в листопаді, то на 1 кг давали "нагрузку": - банку шпротів - банку "сгущенки" - банку тушонки - 1 кг московської копченої ковбаси. Вважаючи, що туша оленя важила 45-55 кг, то ящики були забиті продуктами. А за вікнами висіли здоровені сітки з м'ясом. Холодильники нащо, якщо на вікном мінус 30...50 морозу? А по весны тільки пусті сітки (авоськи) гойдалися на вітру 2) Комунарськ в часи СРСР мав спецобслуговування по першій категорії - і то відчувалися перебої з продуктами. Але на тернопільщині взагалі, повна "кірза" була... Хліб - два види "кірпіча": білий і сірий. При чому на один сірий давали два білих. Тюлька, "Верховина" і хліб - ото багатсво западенців було. Моя баба казала:"Хліб, сало, цибуля є - можна жити".
Та хіба я кажу, що не було такого або заперечую? Та якось гидко читати, що все було погано. Наче тепер все добре... У свій час все по різному, але є така порода людей, кому всюди погано буде і ото бісяться і хають все підряд. Маєте все по магазинам - то радійте, я рад за вас , що вам добре. Але не плюйте в минуле, бо прийде час, коли на вас так само будуть харкатися.
Ще говорять про натуральніше мясо, можливо тодішні кури були не такі ватяні як тепер, але що можна було зварити із тодішньої курки, яку називали "синяя птица". У овочевих магазинах завжди був сморід, овочі і фрукти часто завозилі підігнивші. Ну і не забув із дитинства, щоб купити, здавалося дрібничку, баночку гірчиці чи морозиво, деколи потрібно було обійти 3 - 4 магазини, тому що не всюди це було.
Я теж таке пам'ятаю. Порожній гастроном і черга на 30 звилин за молочним коктейлем!!! - одна з небагатьох радощів. Одна лялька, та тієї не було б, якби мама аж в Ленінград не з'їздила. Ото гарне життя, що за дитячою лялкою за тищу кілометрів треба пхатися. А розповідають ті, кого в командироку відправляли в москву, або ще кудись далі, як тягли звідти харчів на всіх родичів і сусідів. Жили лопалися на руках від сумок, а інакше ніяк, бо усі гододні, усі просять. Я цього року двічі з'їздила за межі України і обидва рази "налєгкє", і навіть часу не вважала за потрібне на магазини витрачати, бо все, що там бачила, я можу купити вдома, ще й дешевше. Хіба могла пересічна людина при совєтах про таке мріяти? А щоб мене оформити у дитсадок, потрібно було шукати і задіювати важливих людей у генеральських чинах Ми коли щось робимо разом із донькою, готуємо, ходимо в магазин, подорожуємо, тощо, я іноді розказую як би це ж саме відбувалося за часів сесесеру. Вона сприймає це, як якісь жахливі оповідання і не може того уявити. Та мені й самій дико озиратися на те безглуздя і убогість тільки після розвалу сім'я почала щось їсти окрім картоплі і хліба.
В мене було небагато іграшок. І то такий собі показник людяності. Пам'ятаю майже всі іграшки. Особливо Т-34... Ьагато самі робили. А в школі біли "кружки" такі собі - самі машини робили з японськими гномиками, які хздили по двохповерхневому корті по електричній дорозі, як трамвайчики. Мій син так хотів ровера, що аж пищав... Купили йому (без мене) - самого крутого. Так він і не сів не разу на нього. Так мабуть і не вміє їздити. А то колись розтрощив іграшкову поліцейську машину. Вщент... П...Б... Ніякого шанування до грошей і речей. Нехай тепер сам собі заробляє.
Ну то що, ноги стер? Якби ви попрацювали на підприємствах зараз, де роблять заморожені полуфабрикати - то ви б в рота не взяли тої гидоти, що туди пихають. Багато простроченого, хімічного, грязнота і трахаються на столах, потім там тісто розкатують. Сирки такі, що ота гума. Продукти з Польщі всі перетравлені, ГМО, їжте на здоров'я, яке скоро ніхто не буде мати. А ті пенсіонери ще вас переживуть ))))
Якось думаю - дай заспіваю сучасну пісню... "Банда-банда, контрабанда... Банда-банда, контрабанда... " Ні, не те... "Серожено пирожене... Серожено пирожене... " Тьфу... "Нам песня строить и жить помогает!" О!