Лук.6:45 Добра людина із доброї скарбниці серця добре виносить, а лиха із лихої виносить лихе. Бо чим серце наповнене, те говорять уста його!
Наші серця наповнюється також мимо нашої волі, тому треба постійно поповнювати і підтримувати скарби в серці, пильнувати, щоб їх звідти не викрали, коли буде приспана наша пильність, а натомість підложили щось інше, менш цінне, а навіть шкідливе. Стосовно даної теми, то можна зродити висновок, що саме завдяки відсутності пильності, або завдяки байдужого ставлення, і з’являються в людини вжитку слова паразити. І не тільки.
може слова теми написати через дефіс? бо щоразу читаю "слава паразитам" і думаю, що це знову якась політична тема
Я активно борюся із словами-паразитами у дітей. Зауважила, що старша почала часто "нукати" і мене це дуже дратує. А недавно була в церкві на науці для хресних батьків і брат, що проводив цю науку постійно вставляв слово "ніби" і я, щиро кажучи, боролась із спокусою зробити йому зауваження, бо з його слів усе вийшло "на ніби": ніби Таїнство, ніби Хрещення, ніби діти Божі... Для людини спорідненої професії, яка володіє значним запасом слів і не лише у цій галузі, і не страждає відсутністю "елоквеції", то була справжня мука. Я не думаю, що говорю абсолютно правильно, часто вживаю слова іншомовного походження, але ніколи не вживаю ненормативної лексики, якщо чесно, то навіть коли розповідаю анекдот, де "из песни слов...", мені не комфортно, стараюсь пропікати Майже впевнена, що у буденних розмовах вживаю багато зайвих слів і мабуть навіть "пригріла" кількох "паразитів", але точно знаю, що виголошуючи промови, тости і публічні виступи не "нукаю", не "екаю" і не "цейкаю."
Пригадалось: Моя сестра у шкільні роки "хворіла" словом "да", одного разу тато щось у неї розпитував і вона систематично кидала у відповідь "да", тато розізлився і вирішив зробити їй зауваження:"Що це за "да", щ о ц е за "да"?! І вопше!" )
А що далі? Залізло, свою роль виконало, в чому проблема? ---------- Додано в 16:28 ---------- Попередній допис був написаний в 16:27 ---------- "Да" це валахізм. Валахи кажуть да, замість людського так. ---------- Додано в 16:30 ---------- Попередній допис був написаний в 16:28 ---------- Я б сказав, да це балканізм
- тренд не тот. Избушка-избушка "демонстративно повернулась задом" - безусловно. Чтобы после вырезания всех "русизмов" и подозрительно похожих на них слов ещё можно было разнообразить речь... - геополитические. Ориентация.
Попри це, Кітано, в Україні багато навчальної і художньої літератури російською мовою і обмаль українською. Люди читають те, що їм треба, те що їм подобається, засвоюють російські слова і фрази і ромзволяють мішано, або зовсім переходять на російську мову. Українізація слабка.