Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Відповідь: Де і якою мовою розмовляють?

:)

• Подобається Подобається x 2
  2. Ykr@inochk@

Ykr@inochk@ Well-Known Member

А як же ввічливість до співрозмовника?! Як же : на якій мові питання на тій і відповідь. Я ж кажу "завжди", не дивлячись хто питає, хто відповідає. Бажаєшь почути відповідь співрозмовника ( проросійські налаштованого російськомовного, але який розуміє українську), будь ласка, перейди з рідної на "более панятный". Навіщо ж деякі роблять себе "недалёкими":bazar:,обмежуючись знанням однієї , або двох(рос. і англ.) мов.

3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Альо!
    У цій темі - мовна географія.
    З рештою - прошу у інші гілки!

4. zaliznyj

zaliznyj Member

В мене багато друзів з Києва, і мене завше дивувало, як вони легко перемикаються з мови на мову. Причому обома мовами виходить напрочуд гарно і природно. Я вмію незлецьки говорити російською, втім все одно відчутно, що мова мені нерідна. Десь як англійська)

• Подобається Подобається x 1
  5. premium

premium Well-Known Member

Це так радує! Ще на початку незалежності казали, що в Хмельницькому 80% російської мови.
    Я в Хмельницькому був лише один раз, років 5 тому. На ринку чув в переважній більшості випадків українську мову. Але російської було ще багато.

6. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ніколи такого не помічав....
    навпаки: одиниці розмовляють українською з акцентом, всі решта -- російською...

всі слова про те, що в києві починають більше розмовляти українською все більше -- слова.

7. Яцек

Яцек Active Member

Абсолютно согласен! В Киеве бываю каждый год, вот уже лет 10-12 и никакого увеличения кол-ва украиноязычных не заметно.
    Это только с ТВ создается ощущение, что ну прямо ВЕСЬ Киев говорит на украинском. Кстати, может кто не знает, но, когда пишется "живое интервью" на улице - в эфир попадает максимум 10-20% материала. Само собой, что , например 1+1, всегда выбирает ответы на украинском.

8. S_Fighter

S_Fighter Well-Known Member

А коло спілкування розширювати не пробували?

9. duncan

також таке помітив....
    колись мав здибанку на майдані, неподалік "брали інтерв'ю", то журналістки російською щебетали, тільки в кадр -- українською....

10. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

гм... если "жестко" сказать - ложь :) если мягко - "вьі запямятовали"

11. premium

premium Well-Known Member

А дауністичний перший канал спеціально вибирає відповіді російською, щоб потім перекладати на українську.

12. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

Одеса: одеська, привозська, .....,українська:D:D:suicide:

13. zaliznyj

zaliznyj Member

Я в Києві вчився і два роки працював. Скажу так: на першому курсі мене бісила російськомовність цього міста. Згодом став звертати увагу на те що більшає української мови що чую від дорослих і, що характерно, дітей. Не оцінюю якість цієї української і наявність акценту) Але повірте, україномовних чи двомовних киян дуже багато. Агресивно російськомовний здебільшого київський бізнес.
    Щодо Вашої ремарки про ТВ... частково згоден, телебачення мовну ситуацію не відображає. Недарма 1+1, СТБ та решта каналів інтерв'ю полюбляють брати на Контрактовій площі, коло Могилянки.

14. duncan

а "бізнес" -- це мало людей?...
    це люди, від яких усе залежить....

15. zaliznyj

zaliznyj Member

по секрету: бізнес - це не зовсім кияни) робити бізнес в Київ приїздить купа народу з півдня, центру, сходу, а також з Росії. І при всьому тому україномовних людей на вулицях більшає)

16. duncan

ніякий це не секрет....
    тільки бізнесмени в києві й лишаються, наймають до себе інших старих та нових киян...

17. Мушка

Мушка Active Member

Пам*ятаю, як одного разу в Артеці мене поселили у загін криворіжців. Ну а я, як "справжня львівська дівка", наперекір з ними розмовляю по-українськи. Так я що не скажу, то вони або витріщаються на мене, або переглядаються, стримуючи смішок, або, в кращому разі, просять повторити. Часом хтось такого простого не розумів, що я вже було вирішувала що це вони просто напросто прикалуються. Новими для криворіжців були слова кульчики, черпак, парасоля, ну а найбільше їх забавляло, звичайно, підрахуй. ;)

Коротше, я була для них дивовижним заморським чудом, якого постійно просили "А скажи еще че-нить на украинском, скажыыыы. У тебя так прикольно получаеться". Зате в кінці зміни половина мого загону досить таки класно спілкувалась українською) :naci:

18. hothope

hothope Member

Я в Києві взагалі-то буваю рідко, але останній раз протягом 2 днів, скільки не напружувала слух (а він у мене непоганий), жодного українського слова не почула. (хоча дуже хотілося побачити, що в Києві таки є українці)
    Я маю на увазі не ТБ, не громадські чи навчальні установи, а власне, на вулицях, в магазинах тощо. Всюди чула тільки рос мову. Але, можливо, не в тих місцях шукала? :)

Колись давно спілкувалася із сімєю з Кривого Рогу. Подібна ситуація - вони тільки роти відкривали від захоплення, особливо на наше українське "я маю", дуже захоплювалися від милозвучності нашої української, а розмовляти не вміють.

Якби їм вчителя хорошого, то було би діло :)

В мене подібна ситуація в Одесі була. Теж коли питали дорогу на залізничний вокзал. Та оскільки я завжди принципово розмовляю тільки українською, то й питання моє було українською.
    Яким же було наше здивування, коли корінний одесит (а за кілька тижнів перебування там ми жодного українського слова не почули, хоча всі вивіски на магазинах, державних установах тощо лише українською), відповідає гарною літературною мовою, вживаючи слова на кшталт "ліворуч", "праворуч" і подібні.
    Він, очевидно, знає українскьку з підручника. У нас не кожен галичанини такою мовою вміє розмовляти. Хіба на рівні побутової української. :)

19. WAW

WAW Well-Known Member

А дарма. Бо я б цю мовлю українською не назвав. Доречі, одна з причин з яких я зареєструвався на форумі, було бажання попрактикуватися в мові, бо з тим, що робиться в Київі не те що української не вивчиш, а й російську забудеш.

Сьогодні решив поставити експеримент, порахувати, скількі разів по дорозі на роботу з заїздом ще до постачальників почую українську мову. Враховуючи розмови по мобільному, звертання до водія маршрутки, і не враховуючи оголошення у метро, почув лише один раз приблизно з 20. Отак.

20. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Недавно проехал в поезде Донецк-Львов. Мову услышал на станции Пятихатка.
    На перроне девушка продавала всякую еду. Из поезда Киев-Одесса выскочили молодые люди. Диалог был такой. Вопрос к девушке:
    - Картопля є?
    - Шо?
    - Картошка есть
    - Нема

• Подобається Подобається x 7
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)