Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. dnepr

dnepr Member

Вот так началась эта тема прочетайте внемательно. Цікаво знати як розмовляють в конкретни населених пунктах України. Все об'їздити неможливо, тому прошу ділитись власними спостереженнями, щоб скласти мовну карту України.

Мав на увазі такий формат:

Наприклад, недавно був у Бобринці (райцентр Кіровоградської області), так там біля 90% розмовляє українською мовою. Українська там, звичайно, не така як у нас, на заході, яле якщо забрати з десяток слів типу "здрастє" і "спасіба", то виходить дуже колоритна українська.

Додано через 7 хвилин
    Мій рідний Тернопіль - 90% українська, 9% суржик і двомовні, 1% російська.
    В сільській місцевості і райцентрах Тернопільської області російської не чув жодного разу за все життя, хіба суржик. Знаю, що в Почаїв завезли з Московії кілька попів, для окацаплення православних, тому там мабуть російську можна почути.

Додано через 19 хвилин
    Кіровоград - оцінити мовну ситуацію трохи важче, всі мої співрозмовники розмовляли українською і майже українською, але в місті панує суржик, яким балакає більше половини населення, російською розмовляє десь третина, решта українською.

Додано через 27 хвилин
    Вінниця - десь 2/3 розмовляє українською, частина з них суржиком, частина часто перескакує на російську, решта розмовляє чимось ближчим на слух до російської.

Додано через 31 хвилину
    Кременчук (промисловий центр, єдине що там є цікавого - це пляж на Дніпрі) - переважає російська, суржику десь тритина, української мало, процентів 10.

Додано через 34 хвилини
    Київ - 1/3 українська і суржик на основі української, 2/3 російська і суржик на основі російської.

2. Полковник

Полковник миється в бані

Нет, увольте.
    Мне уже всё ясно о мовной карте Украины.
    Спасибо Вам.

• Подобається Подобається x 1
  3. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Що же Ви, Полковнику, внЄмательно прочЄтати нє хочете! Та свої думки про мовну мапу розказати?:)) Ай-яй-яй...

• Подобається Подобається x 3
  4. premium

premium Well-Known Member

російська мова створена на основі булгарської, а булгари - тюркіти, в них і зовнішність чорнява, тюркітська, і вони не затуркані, а початково були такими

---------- Додано в 20:56 ---------- Попередній допис був написаний в 20:38 ----------

От якраз наведена вами класифікація - це новизна. Сотні років до того ніхто москву не зараховував до слов'ян, крім самих москвинів.

5. - Ну а Вас и сейчас никто до потомков населения городов Киевской Руси не "зараховувает", Вам же оно не мешает...

6. premium

Хто такий "никто" мені не відомо, але за Тернопільську область можу сказати, що монголи у нас мінімум три города взяти так і не змогли (Кременець, Шумськ, Данилів), крім цього київські монахи-втікачі заснували у нас два монастирі... тому більших спадкоємців міст Київської Русі, чим тернополяни, ще пошукати треба.

7. - а вот этот самый:
    :)
    мicт-спадкоємців много. Людей-спадкоємців мало. Вот Львов как город ведёт свою историю неперерывно сотни лет. И многие другие так же. А людское содержимое менялось несколько раз практически подчистую.

8. premium

цей такі нісенітниці не вигадує :)

9. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Полезно почитать это
    Словянские языки по степени их близости друг к другу принято делить на 3 группы: восточно-славянскую (русский, украинский и белорусский), южно-славянскую (болгарский, македонский, сербохорватский и словенский) и западно-славянскую (чешский, словацкий, польский с кашубским диалектом, сохранившим определенную генетическую самостоятельность, верхне- и нижнелужицкие). Известны также небольшие локальные группы славян со своими литературными языками. Так, хорваты в Австрии (Бургенланд) имеют свой литературный язык на чакавской диалектной основе.
    А то столь безапелляционные утверждения скорей подойдут великому знатоку языкознания тов. джугашвили, чем уважаемому форумлянину... :)

10. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Конечно Кременець татары не взяли, князь Данило приказал крепость развалить и город отдать татарам

11. premium

абсолютно політичний, умовний і некваліфікований поділ, насправді російська найближча до болгарської, з південної групи

---------- Додано в 12:12 ---------- Попередній допис був написаний в 12:11 ----------

вигадуєте якісь дурниці

---------- Додано в 12:19 ---------- Попередній допис був написаний в 12:12 ----------

насправді під чисту змінювалась лише некорінна людність міст (німці, євреї, поляки, росіяни), а українці в містах були завжди і нікуди не зникали

12. Дальневосточник

Я - не структуральный лингвист...Войной на меня идти - не надо... :dntknw:
    "Пусть тахорги в страхе воют,
    Издавая визг и писк!
    Ведь на них идет войною
    Структуральнейший лингвист!"
    (бр. Стругацкие)
    но вот то, что Москву основал пра-правнук Владимира Великого (и то-же - киевский князь Юрий Долгорукий) - наводит меня на мысль, что и они имели отношение к болгарскому языку (как основе т.н. церковно-словянского)... Это - не хорошо и не плохо = это ТАК есть...:preved:
    Как то мне в голову не приходит идея, что Юрий и Московские поселенцы говорили на разных языках...

13. premium

А яким чином київський князь міг розмовляти однією мовою з неслов'янськими племенами, які жили за тисячу кілометрів від Києва?

о_О

14. Полковник

Полковник миється в бані

Гы-гы-гы!
    Классный пост.

15. Дальневосточник

А, простите, кто проживал в Ростове-Великом, Рязани, Муроме, Суздале? ;)
    Ох, чувствую наши "свiдомi" историки скоро Кия Щека Хорiва - ну и сестру их - Либiдь - в татары запишут - поскольку не из Галиции вышли - Киев закладывать... :blush:
    А вот в угро-фины - не думаю. И венгры, и фины - уважаемые европейские народы.Ну - никак не тянут на предков москалей.... Или вот Донбасс - тут дикое поле было - любимое татарское место! Поэтому схiдняки - татарва по определению! :haha:

• Подобається Подобається x 4
  16. -Erebus-

А ось мене не ображає якось, коли так кажуть, бо маю багато знайомих татар, деяких можу навіть друзями назвати. Більшою кількістю вони хороші люди. Але дивує таке ставлення! Ну не схожі з татарами росіяни, як зовнішністю, так і трохи у менталітеті, хоч вже вони і асимілювали, але різниця усе одне є!:pardon:

17. Полковник

Полковник миється в бані

Ну, не знаю, не знаю.
    Бывал я с одной татарочкой!
    Ещё ту фору даст той евреечке, о которой я тут уже рассказывал.
    Пролетарии всех стран - объединяйтесь!

• Подобається Подобається x 2
  18. Дальневосточник

Что здесь обидного? Ну - ТАКие у нас предки...Не славяне...Славяне в Украине - как я вижу - исключительно галичане... ;)
    И язык "справжній український" - только там и остался - везде "омаскалились". Позабыли и кнайпу, и анцуг и шпацірувати.... И-эх.... :cry:

19. -Erebus-

20. Полковник

Полковник миється в бані

Отыгрывайтесь на хохлушках!

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)