Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

На скільки мені відомо козаки і селяни жили разом в одних селах. А також багато козаків було закріпачено в селян. В Центральній, Східній Україні співають народні пісні в основному про козаків. Так що козаки і селяни звалися малоросами.

---------- Додано в 16:09 ---------- Попередній допис був написаний в 16:07 ----------

Я не кажу, що від росіян. Від українців. Але нема такого слова русинський, це мабуть по-німецькі. По-українські руський. Так само Рава-Руська, Руська Поляна.

2. Peri

Peri Well-Known Member

При розмові з старшою пані з Турківського району ніяк не могла зрозуміти,що то означає в її мові *дівка*.Думаю,кого ж вона так обзиває,і за що?:)Виявилося,на щастя ,досить скоро,що то так називають доньку.

Ну і таке запитання,що означає слово *тунтураки*?:)

3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Але русий...

4. nikolas

nikolas Well-Known Member

Можливо,я не філолог,сперечатись не буду.

---------- Додано в 16:19 ---------- Попередній допис був написаний в 16:12 ----------

"Мо,дівко,шо ти робиш?!",або"Шо,ти,дівко здуріла?!","Аді,дівка принесла до хати...",чесно кажучи мені жаль шо міняється мова(осучаснюється),я коли говорю з старими людьми отримую кайф.

• Подобається Подобається x 2
  5. premium

premium Well-Known Member

русь = руси = русини = русичі = руснаки = рутени = українці

6. premium

"руський" - це те, що належить русі (русам, русичам)

ніяких малоросів не існувало, це лише принизлива назва русів в московській імперії

---------- Додано в 17:27 ---------- Попередній допис був написаний в 17:23 ----------

В Тернополі центральна вулиця - Руська.

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Хіба ви називаєте себе малоросом? Хіба вас мало?

8. premium

є кадри, які себе так називають... переважно - манкурти

• Подобається Подобається x 1
  9. Брацлавчанин

Чому принизлива? Є така теорія: в Древній Греції Малою Грецією називали півострів, тобто центральну Грецію, звідки ця держава розпочалася. А Великою Грецією називали грецькі поселення в Малій Азії. Відповідно з цієї держави і потрапили на Русь назви Мала та Велика Русь. Я ніколи не чув, щоб в Російській іпмерії українці називались русинами.

---------- Додано в 19:37 ---------- Попередній допис був написаний в 19:35 ----------

Новгород, Ярославль, Москва - теж Русь. )

10. premium

Мала Русь - це Галицька митрополія. Велика Русь - це Київська митрополія.
    А Вам скільки років? Невже Ви жили в часи Російської імперії? Та навіть підмосковські часи не є показником, а треба було слухати тоді, коли українці мали свободу. На щастя, можна почитати документи тих часів. А в документах - майже виключно назва "русь".

---------- Додано в 17:50 ---------- Попередній допис був написаний в 17:44 ----------

Ярославль, Москва - завновані русами, але жила там переважно мордва, вятичі, меря і весь; міста були знищені монголами і заново заселені цими ж угро-фінами, а також татарами.

Новгород - заселений був русью, чудью і варягами, знищений москвою і заселений переважно московськими племенами.

11. Брацлавчанин

Я знаю. Але пізніше назва Мала Русь поширилася і на Київ, Чернігів, Переяслав.

---------- Додано в 19:56 ---------- Попередній допис був написаний в 19:52 ----------

Згоден, що назва українець з"явилися недавно. Як називали раніше себе східні українці я пошукаю в інтернеті і потім сюди напишу.

---------- Додано в 20:01 ---------- Попередній допис був написаний в 19:56 ----------

Взагалі в"ятичі - це слов"яни. Справді там деякі племена угро-фіннів перейняли руську культуру і мову. Я не чув, щоб татари пересилялися на Русь. Покіжть це десь.

---------- Додано в 20:04 ---------- Попередній допис був написаний в 20:01 ----------

Не читав такого, щоб новгородців винищили. Читав, що новгородців пересиляли на Московщину.

---------- Додано в 20:12 ---------- Попередній допис був написаний в 20:04 ----------

Я називаю себе українець. Але малорос теж подобається ).

• Подобається Подобається x 3
  12. Брацлавчанин

Так, раніше всі українці називались русинами. Назву Малоросія ввели київські книжники! На Західній Україні термін русин зберігся довше.
    http://www.zn.ua/3000/3050/50610/

13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Вітаю в країні РУСИНІВ! :)

14. - а как же казаки? :)))

15. Брацлавчанин

Думаю, що так само.
    Въ настоящее время, Южноруссы, Малоруссы, или, правильнЂе, Русины, живутъ, въ Россіи, сплошною массою, въ губерніяхъ: Полтавской, Харьковской, Кіевской, Волынской и Подольской, а также въ землЂ Черноморскихъ Козаковъ. КромЂ того, Русины занимаютъ мЂста въ Черниговской губерніи, къ югу отъ рЂки Десны, (къ сЂверу отъ Десны живутъ БЂлоруссы), въ Курской губерніи къ югу отъ рЂки Сейма и весь Суджанскій уЂздъ; въ Воронежской, къ западу отъ рЂки Дона; въ Екатеринославской и Херсонской составляютъ главную массу населенія; Азовскіе козаки (бывшіе Запорожцы, вышедшіе изъ Турціи въ 1828 году), въ Азовскомъ градоначальствЂ; въ Таврической губерніи къ сЂверу отъ Перекопа; въ Бессарабской Области заселяютъ Хотинскій уЂздъ; въ Люблинской губерніи Царства Польскаго составляютъ д†трети населенія (всЂ Уніаты); въ Гродненской губерніи заселяютъ Пинскій уЂздъ (Пинчуки). Въ Галиціи, Русины составляютъ сплошную массу населенія къ востоку отъ рЂки Сана; въ Венгріи сплошною массою занимаютъ Мармаришскую, Беречскую, Угочскую и Унгварскую столицы (комитаты) и большую часть Сукмарской, Саболчской и Землинской, а также часть Шаришской столицы. Въ БуковинЂ, Русинское племя составляютъ треть населенія. Малоруссы поселены также мЂстами по ВолгЂ и въ Сибири, за Байкаломъ, еще со временъ Петра I, и въ Турціи, въ такъ называемой ДобруджЂ, т. е. въ углу, образуемомъ Дунаемъ и Чернымъ моремъ. Эти послЂдніе суть потомки Запорожцевъ, ушедшихъ въ Турцію при ЕкатеринЂ II и бЂглыхъ русинскихъ крестьянъ, и называются тамъ Бутколами,
    http://litopys.org.ua/rizne/rusyny1.htm

• Подобається Подобається x 3
  16. - во времена автора запорожцев уже как таковых не было и потому он для простоты приравнивает их к русинам, хотя не везде получается:
    Русины, разумеется, составляли основную этническую массу среди запорожцев, так же как и великороссы - среди донцов, но казаки на то и казаки, что это ОНИ себя выделяли и выделяют в отдельный народ. Мало ли что и кто про них написал... :)))

17. Брацлавчанин

Я ніколи не чув, щоб козаки відділяли себе в окремий народ. Козаки жили не тільки на Запорожжі. Багато їх жило в Центральній Україні, на Слобожанщині. З Західної України теж були козацькі гетьмани. Існувала козацька автномна держава Гетьмнщина в складі Речі Посполитої, потім в Росії.

18. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, славленого в Тройці.

Нехай станеться на вікопомну пам'ять та славу Запорозького війська і всього народу малоросійського.

Як кожна держава складається і стверджується непорушною цілістю кордонів, так і Мала Росія, Вітчизна наша...
    http://www.nbuv.gov.ua/articles/history/1710cnst.htm

19. - перечитайте ещё раз то, что написали :) Можно вслух. Тогда услышите :))) На самом деле - это один пример из огромного числа "системных" недосказанностей в современной истории Украины (огромного потому, что непрерывной истории у Украины просто не было до 1939 года, но какую-то написать обязательно нужно). Если казаки это сословие, то не могут все украинцы быть "казачьего роду". А если не все казачьего роду, то можно Бог знает до чего договориться ;) Потому и не говорят. Ну и не будем ломать традиции...

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

Кіко тому слову було? 50 років?
    Богдан теж так підписувався?

---------- Додано в 18:00 ---------- Попередній допис був написаний в 17:58 ----------

П.С. Чому "Українська спілка" не активна?
    То вони перекладали? (Хто такі?)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)