Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

Все тему можна закривати.

2. Nevermind

Nevermind Просто персона

Була у Стрию. Ніхто зі мною російською не розмовляв. Може, мало була :)

---------- Додано в 20:56 ---------- Попередній допис був написаний в 20:47 ----------

Кривий Ріг - українська? Та, це повністю російськомовне місто.

По інших містах центру України:
    Запоріжжя - російська
    Дніпропетровськ - російська
    Харків - російська

У селах і дрібних містечках - українська (або суржик).

На мою думку, окрім Полтави (в якій теж забагато російської), україномовних міст в центрі чи на сході немає.
    Про Одесу а Крим взагалі мовчу. Там - зрозуміло. В інших містах не була:)

3. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

А я чула там українську. :) Не дуже часто, але чула. З харків'янами спілкувалась (правда, не у Харкові), то більшість теж гарно говорили українською. Звичайно, частіше в цих містах звучить російська, але українська - не така вже і рідкість. ;)

---------- Додано в 01:29 ---------- Попередній допис був написаний в 01:16 ----------

• Подобається Подобається x 2
  4. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Колись працював в містечку Колки на Волині (Максим Великий повинен знати це місце). Мав колегу, якій вчився в Києві в аспірантурі. Я навіть не знав, чи він вміє розмовляти по-російськи. Раз зустрів його в Києві. Не вдалось витягнути ні одного українського слова.
    І тепер в мене якісь сумніви, що може київське повітря має шкідливий вплив на українську мову, що майже 99% жителів мають труднощі з українською?

• Подобається Подобається x 1
  5. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Та що Японія? Вони перейшли на російську відразу після війни початку минулого століття. Ось я недавно здивувався, що всі(!) австралійські аборигени перейшли на російську! Особливо їм подобаються матюки.

6. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

7. Arthur

Arthur Well-Known Member

Був в Донецьку, в Стаханові, в Алчевську, Авдеєвці, в Новомосковську, в Дніпропетровську, в Одесі, в Харкові, ні де не почув української мови.

8. SEVENFOLD

SEVENFOLD Member

А вам менше потрібно переходити на російську коли ви в Києві, Дніпрі, Харкові чи Донецьку і все буде чотко.

Ну і вилуплять баньки, ну й будуть крутити пальцем, ну й що?

В нас на роботі була навіть гра. Якщо хтось телефонує і починає розмовляти російською, ми питаємо:

- Ізвініццє ви із рассіі?
    - Нєт.
    - Так по якому ви питанню?

Таким чином людина на іншому боці розуміє свою ущербність і намагається розмовляти державною.

Це все звичайно не змінить ситуації в мовному питанні але просто намагайтеся бути гордим своєю мовою і ні в якому разі не показуйте, що ви з тих, хто "буду с вамі разгаварівать па русскі тока ви са мной паніссхадітєльнєй пжалста"

• Подобається Подобається x 4
  9. Nevermind

Nevermind Просто персона

Звичайно, почути можна. Просто більшість все-таки російською розмовляє. :)

Зараз я саме в Дніпропетровську, щойно їхала в маршрутці, багато людей спілкувалися в маршрутці по мобільному, чоловік шість, так ось, двоє з них говорили українською. (Або точніше, більше суржиком, приблизно щось:
    "Я учора спросила її, но вона не хоче понімати...." )

:)

10. Полковник

Полковник миється в бані

Всегда поражает этот рогулизм.
    И в Москве часто встречается.
    Притом трепятся долго, рассказывая чушь подробно и громко.
    Ужас!!!!

---------- Додано в 21:43 ---------- Попередній допис був написаний в 21:41 ----------

Не на другом боци ущербность.

11. Nevermind

Nevermind Просто персона

:good: Да, меня тоже раздражают такие люди иногда.
    Зато можно сделать выводы, на каком языке общаются в городе :)

12. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

В даному випадку ущєрбность з обидвох боків.

13. Львiва

Львiва Well-Known Member

В Житомире раньше только на русском разговаривали, сейчас достаточно много народу на украинском говорит, но на русском все таки больше. Но я думаю, что это временно. Лет через 20 90% житомирян будет на украинском разговаривать.

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

В Днепропетровске тоже когда-то только на русском говорили.
    А теперь - все чаще и чаще встречается нехарактерный для этого города украинский язык. Но в кинотеатры тут (после того, как сделали все фильмы украиноязычными) народ ходит мало. Несколько кинотеатров даже позакрывалось.

15. VasMT

Що Ви людям баки забиваєте... Раньше... На русском...
    Родився я там. И щороку їздив про радянській владі, при демократах, при всіх владах і режимах... Яка в дупу "раньше только на русском разговаривали"... Ви хоч знаєте, де той Житомир на карті... Отак, аби тільки ляпати...

16. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А ще років через 50 на китайській! :)))

А якщо серйозне, то за моїми спостереженнями, ввічливий мешканець центру України відповідає російською, якщо до нього нею звернутися. Ось тому у Львіви і могла створитися думка, що отам переважно і розмовляють російською. Наприклад останнього разу, коли ми з другом були в України, коли бачили, що ми з Москви, чи за мааськовською вимовою, чи за тим, що авто в нас було з московськими номерами, то переважно починали спілкуватися з нами саме російською... Бувало правда, що і не починали... :pardon:

• Подобається Подобається x 4
  17. VasMT

Отут згоден на всі сто!

18. Львiва

Львiва Well-Known Member

Я не знаю, кто ляпает, но в Житомире бываю по нескольку раз на год. Так вот сами Житомиряне (а не приезжие из села) разговаривали раньше ( в советские времена) практически исключительно на русском языке. Доходило даже до такого идиотизма, что украиноязычных считали кугутами, а сосед моих родственников, который принципиально разговаривал на украинском и носил усы, так вообще заклятым бендеровцем считался. Сейчас вот даже остановку Пархоменко в Ольжича переименовали, хотя памятник Пархоменко как стоял возле галантереи, так и стоит.
    А вы в какой школе в Житомире учились? В каком районе жили? На Смолянке родились?
    А в селах, да, разговаривали исключительно на украинском.

19. VasMT

Все на уровне "А вот я..., а вот мне...!"
    Нате Вам дані Держкомстату (правда тут один плювався і казав, що цей комітет статистики бреше... :) )
    Розподіл населення за національністю та рідною мовою
    ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ
    Міське населення
    Обидві статі
    національність:
    Все населення - 772679;
    українці - 670751...
    з них у якості рідної мови вказали мову
    своєї національності:
    Все населення - 696 159;
    українці - 644 695...

Для довідки і чистоти експерименту - населення Житомира - 271 348 чол...

20. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

В Кіровограді розмовляють переважно українською , в Херсоні-міське населення все більше переходить на українську в селах спілкуються на суржику і ще є такі поселення де можна почути польську, німецьку.В Миколаєві так само як і в Херсоні.Народ все меньше соромиться української мови.А раніше вважалося, що українською спілкуються тільки селюки.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)