Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Нє, Педро, таки ліки від склерозу вам не завадять.

• Подобається Подобається x 2
  2. Брацлавчанин

Брацлавчанин Well-Known Member

В Стрию я ніколи не був. Але буваю часто у Львові, відвідував й інші міста Галичини. Абсолютна більшість спілкується українською.

3. Полковник

Полковник миється в бані

• Подобається Подобається x 1
  4. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

А запросто...
    Російську в Стрию (де у всімдесятих було 4 російські школи), а раніше і більше, це при 10 СШ всього, було чути в районі Гастело-Комарова (квартири там надавались військовим) та на площі біля пам'ятника асФФабадітєлю (на площі отримували квартири перші асФФабадітєлі), так от ті нащадки асФФабадітєлєй то "еліта міста" - 8 ранку вже сиділи на лавочка навколо площі сині-сині )).
    Майже всі частини вже давно розформовані та розкрадені, військові давно виїхали, ті що не виїхали давно мову знають. Еліта з нащадків асФФабадітєлєй давно повмирала від цирозу або в п'яних розборках (їх місце, правда, зайняли україномовні синяки, але то вже інша історія).
    Шкіл російських вже давно нема. Російську можна почути від випадкових курортників з Моршина, або ДУЖЕ рідко від стриян, хоча за неї ніхто по писку не б'є та на ростріл не ведуть, хоча на москальських форумах чомусь думають інакше, особливо про це розпинаються ті що навіть до лівого берега Дніпра не доїжджали, не говорячи про галичину ))

5. SEVENFOLD

SEVENFOLD Member

Житомир - російська
    Полтава - російська
    Черкаси - російська

Але от що дивно, що як тільки виїздиш поза межі цих міст, зразу чуєш українську. Українську навіть в Сумській області чути поза межами самих Сум.

6. poetka

poetka Дуже важлива персона

Одним словом всюди російська переважає (щоб там хто не говорив і як би не досліджували) навіть Львів поступово заполоняє мос....ка.....ль.....сь....ка мова,але в наш ,ще жевріє українська так само в Тернополі,Франківськ здає,бачу,що Стрий також...А про центр України взагалі мовчу.Коли жила в Києві ,чула лише 5% української,то правда, як не сумно.Може мова вимирає?Шкода.....але я так не думаю,припускаю,що рано,чи пізно воно так і буде.

7. Полковник

Полковник миється в бані

При клятых коммунистах расцветала, а при Незалежной умирает...
    Странненько.
    Что-то там у вас с системым подходом не в порядке.

---------- Додано в 15:51 ---------- Попередній допис був написаний в 15:47 ----------

Но своих-то синяков можно уже называть елітой міста без кавычек?

• Подобається Подобається x 3
  8. mota_boy

Ні не можна. Така сама "еліта" як та була.

P.S. Моя бабця як бачила п'яного то казала: "напився як москаль на площі"
    P.S.S. Для Полковника відразу додам - в Стрий вона попала на початку 50-х, тому синіх поляків на площі не бачила, були чи не були, не знає.

9. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Нє. Напевно неправильно переклали. Коли тоді говорили "цвіте" а не "розквітає" то напевно мали на увазі "цвіль"- як "покривалась пліснявою"
    А зараз просто дуже важко цвіль (плісняву) зішкрябати... , тому і видається що уміраєт ;)

10. Тема цікава :) Але її треба відкоригувати - ЯКОЮ МОВОЮ РОЗМОВЛЯЮТЬ У ЦЕНТРАЛЬНИХ МІСТАХ УКРАЇНИ?
    Вчора по Інтеру показували сюжет про хутір на межі України з Росією - брали інтерв'ю у якоїсь бабці - вона так файно говорила українською - потішила :) А те, що за межами великих міст майже усюди в Україні говорять українською - факт. Просто в мегеполісах багато людей з хохляцькою совковою свідомістю, які вважають, що говорити російською - це по-модньому. А приїжджають додому на рідні села - і з рідними говорять звикло українською.....

• Подобається Подобається x 6
  11. Ви хочете сказати, що раніше російською розмовляли менше?

12. - Ничего себе! В условиях преобладания русского языка, Львов ещё и последовательно заполняет какая-то "мос....ка.....ль.....сь....ка"!

13. mota_boy

Не повірите, але саме ТАК! Коли під час референдуму в 91 р. більше 90 % сказали ТАК. була надзвичайна ейфорія (вона швидко пройшла, нема на то ради) Все українське було надзвичано модним, мова також.

14. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Полковнику, не реагуйте так роздратовано.

Воно то правда, що і в 90-х лави "еліти" поповнились російськомовними більш, ніж звично, але я не думаю, що це через схильність їх до пиятики. Просто чоловікам, котрі звикли мати стабільну роботу і забезпечувати родину важко змиритись з роллю непотрібного і безробітного.

Справедливості ради мушу сказати, що у сім"ях військових, де я бувала, був рівень на противагу моїй знайомій, корінній стриянці, котра шукала до нової вітальні "30 см. зелених книжок". Зрозумієте, про що мова йшла? )

15. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Тема явно провокативна... По всій Україні говорять українською. І в містах і в селах. Був в Херсоні - українська, був в Бериславі - українська, був в Кривому Розі - українська, в Києві - українська, Житомир, Коростень, Ніжин (більше не буду перераховувати) - всюди, де я був - українська мова. Навіть те, що дехто називає суржиком, являється українською мовою... Правда дещо зміненою, але українською...
    де вас носить, що ви російську знаходите :dntknw:? Навіть в Партеніті - де не де, але українська...

16. Полковник

Полковник миється в бані

Получается, что это оранжевые сгнобили всё то, что выпестовали коммунисты.
    Мова стала исчезать.
    Верно?

---------- Додано в 19:55 ---------- Попередній допис був написаний в 19:54 ----------

А я чё?
    Я не чё.

17. mota_boy

Ну до чого тут оранжеві???? Між ними та референдумом - три п'ятирічки, до них ще багато було спеціалістів.

Знаєте, я неймовірно тішуся, що комуністи выпестовали звідси, маю надію що назавжди. :)))

Ні не вірно.
    Хто говорив українською до 91 року той говорить і сьогодні, і в більшості випадків їхні діти також. Але в 91 на хвилі ейфорії багато російськомовних старалися переходити на українську, прада не на довго, ейфорія минула, "ліхіє 90-є" далися тяжко...

Процес мовного відновлення йде дуже повільно (бо за час незалежності йому ніхто не допомагав), але "вода камінь точить", і з часом мамонти вимруть, нема на то ради.

18. poetka

poetka Дуже важлива персона

Не менше,не більше, але факт залишається фактом, українська, не стала аж такою популярною.Мені шкода.
    Проте,не може тішити саме Львів,коли спілкуєшся з молод"ю,студентами (як правило) ,вони стараються розмовляти так красиво і літературно, аж милуєшся,не наслухаєшся,для них то є принциповим,принаймні для більшості,отож молодь прогресує,принаймні повторюсь у Львові.
    А за столицю мені навіть не говоріть.....всюди російська,де-неде українська із суржиком.

19. Полковник

Полковник миється в бані

Надо что-то делать!!!!

20. mota_boy

А за подстрєкатєльство доплата велика? :cools:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)