Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. ograda

ograda Well-Known Member

Різниця в мові не лише в межах України, а йде і по лінії обласний центр – район – село.
    В Чернігівові в побуті української дуже мало, по області - в північній частині (за Десною) говорять на специфічній українській, («пішов» - «пошов») багато перекручених і українських і російських слів, іноді з білоруською вимовою; а в селах південних районів(ближче до Полтавської) розмовляють дуже добре, близько до того, чому нас вчать у школі.
    В Житомирі, Вінниці, менше в Хмельницькому теж багато російськомовних, чого аж ніяк не скажеш про населення областей.
    Львів теж не лише інтелігенція і в селах «ходять на вешіллє в мештах», «дупумагають газдувати», а якщо буду писати далі, то адмін покаже мені п’ясток: «будеш ше мені ту шміяв».

• Подобається Подобається x 3
  2. premium

premium Well-Known Member

А що у вас там робиться в середніх містах? Ніжині, Прилуках, Конотопі, Шостці?

3. ograda

ograda Well-Known Member

Робиться багато чого, я ж про мову :)
    Прилуки то і є південь області про що було вище.
    В Ніжині говорять, в основному, на українській, але "по ніжинськи". Велике значення має знаходження в місті пед.університету (заснований в 1820р) та проходження залізниці Київ-Москва. Життя міста більше привязане до Києва ніж до Чернігова (1,5 год електричкою).

Конотоп та Шостка це вже Сумська область. В Конотопі говорять по українські з поправкою на географію, а в Шостці більше російською (так мені здалося).

Я послуговуюсь і українською і російською, а коли треба то і суржиком (щоб не виглядати білою вороною). Для мене мова лише інструмент спілкування, це вторинне, головне людські та ділові якості.

• Подобається Подобається x 5
  4. UDALA

UDALA Well-Known Member

Физкультуру конечно надо было преподавать на украинском языке!!!:))) Здесь у ваших украинофобных преподавателей была серьезная недоработка!!!
    А то , что на украинськой литературе учили революцийной спрямованности , так то очень пригодилось в 2004-м !!!:haha:

5. premium

Категорично не погоджусь. Мова - це душа народу. Маючи чудові ділові якості в поєднанні з паскудними людськими, людина може ПРОДАТИ свою душу.

6. sl4m

sl4m Well-Known Member

вы сейчас про какой язык и про какой народ?
    и последнее - тоже интересно про кого

вот что еще хотел написать http://nr2.ru/crimea/273626.html - почитаете сами
    принцыпы которыми действуют данные люди - новая школа (бассейн есть, комп классы, все вокруг хорошо).. сам мимо прохожу часто, могу даже фотку выложить в сравнении с обычными

ЗЫ напомню = симферополь на 99% русскоязычный город. остальной процент - татарский (ТК между собой в 20-30% разговаривают на татарском)

Останнє редагування: 9 бер 2010
  7. premium

про рідну мову і рідний народ...

і про тих, хто продав "душу"

---------- Додано в 22:07 ---------- Попередній допис був написаний в 21:56 ----------

брали би в першу чергу українців у цю школу, раз така популярність

---------- Додано в 23:45 ---------- Попередній допис був написаний в 22:07 ----------

не вірю :cowboy:

8. UDALA

UDALA Well-Known Member

Вам трудно поверить , но это - факт.
    Посмотрите немного за пределы Галичины , и все поймете.:pardon:

9. premium

Не факт. Я безліч разів бував за межами Галичини і ніде не чув абсолютної російськомовності. І навпаки, в містах і селах на відстані 600 км на схід і південь від Галичини чув в абсолютній більшості випадків українську мову.

10. nikolas

nikolas Well-Known Member

Думається мені,що поки українська мова не почне приносити грошенят в кишеню(вірніше допомагати приносити),гешефту не буде.Зрада-це всього лиш питання чисел.
    Рішельє:)))

11. ograda

ograda Well-Known Member

Не бачу причинно-наслідкового зв’язку.
    Можу запевнити, що серед тих 180 тисяч злодіїв, вбивць та хабарників, що сидять зараз в тюрмах, виправних колоніях та СІЗО України процент україномовних такий самий як і на волі.
    Можливо, Ви про це?

12. premium

Дуже сильно сумніваюсь.

13. ograda

ograda Well-Known Member

to premium

Сходіть на слухання у кримінальних справах в місцевий Тернопільський міськрайонний суд (вхід в більшості випадків вільний), послухайте на якій мові розмовляють підсудні. Не розчаруйтесь.:)

Будь-яка мова, в т.ч і рідна, є інструмент для спілкування, його слід знати, якщо хочеш розуміти проблеми інших спільнот, його слід доглядати, і вірно застосовувати.

А у Вас відгонить СРСР :"Сегодня слушаешь ты джаз, а завтра Родину продашь!"

• Подобається Подобається x 1
  14. premium

Слухати треба не в Тернополі, а в областях де запущено маховик русифікації і де кримінальна братва переходить на фєню в першу чергу.

15. - это очередное оскорбление людей, для которых русский язык - родной.

• Подобається Подобається x 2
  16. sl4m

sl4m Well-Known Member

он просто не понимает что на украине может быть другой язык родным, кроме украинского

17. Sever

Sever миється в бані

премиум, язык - это сигнальная система общения между людьми. Всякие ярлыки, кои Вы лепите для замыливания глаз от изъянов насилия недальновидных политиков, создают только более яркий контраст, который при излишествах начинает бросаться в глаза даже плохо зрячему.

18. premium

ні, це правда про братву, для якої рідною не є російська

---------- Додано в 20:28 ---------- Попередній допис був написаний в 20:24 ----------

вам що, позасліплювало? я писав не про рідну, а про перехід з рідної на фєню

19. Sever

Sever миється в бані

сегодня был в суде. опровергаю слова премиума. всё, как и в обычном бытовом разговоре.

20. premium

мова ж не про суд, в суді навіть кримінальна братва себе ангелами виставляє

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)