Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. UDALA

UDALA Well-Known Member

В Одесi 99% розмовляють на украiнськiй , i тiльки один я iнодi схибую на ненависну росiйську:cry:

2. PraV

PraV Well-Known Member

Откровенная ложь.

• Подобається Подобається x 2
  3. Bogun

Bogun Well-Known Member

Те, що в Хмельницькому з 30 шкіл були лише 2 українські - це правда.

4. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

І це не завадило Вам вивчити українську мову...

• Подобається Подобається x 1
  5. Bogun

Bogun Well-Known Member

Вдячний, вчителям початкових класів, які змінювалися у 90-х, як гриби після дощу та своєму класному керівникові, вчителю української.

Справді, якщо у мене в школі з всіх вчителів, які викладали, лише невелика кагорта володіли українською на належному рівні (хоча до вчителів претензій не маю), то справді не завадило. У нас вчителі української мови між собою розмовляли російською.

Я мав навчатися в російському класі (усі батьки були проти цього), тому можливо я б зараз взагалі не володів письмовою українською, а лише усною та писав російською. Також російський дитячий садок.

От українізація, українізувала україномовного хлопця, жах!!!!! Я пішов у школу 1996 року, коли проводилася ця жахлива українізація освіти. А уявіть досить багато учнів початку 90-х та кінця 80-х років з україномовних родин спілкувалися російською, а вже згодом перейшли на українську (незалежна Україна все-таки).

Останнє редагування: 20 лют 2010
  6. premium

premium Well-Known Member

І тим не манше, таку ворожу мовну політику навіть фашисти не проводили.

7. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Не зрозумів нічого...
    Як на весь Хмельницький могло бути тільки дві українські школи, це або неправда, або не факти. В К.Подільську було тільки дві російські.

Ось це ближче до правди - російські класи були і в українських школах. І як математик Ви прекрасно розумієте різницю між МАВ НАВЧАТИСЬ і НАВЧАВСЯ.
    Це взагалі за межами мого розуміння... Я вернувся в Україну в 94-му і цих "жахливих" ...-зацій не помітив. Мої діти вчились в Стрию і писали (ЙІЙІ - її, і огірці - огірки+огурцы). Зараз щебечуть на обох, хоч мові, хоч языку...

8. UDALA

UDALA Well-Known Member

Странно , на западной Украине украинську мову при Советской Союзе запрещали.
    А у нас на юге Украины ее никто никогда не запрещал , в некоторых районах украинских школ было даже больше , чем русских.
    Я учился в русской школе , и у нас обязательным было изучение украинского языка.Только дети , приезжавшие из других республик СССР имели право один учебный год не изучать украинский язык , для адаптации. Через год они на общих основаниях посещали уроки украинского , которые , кстати были совсем не один раз в неделю , а 6 раз(язык и литература).

9. Bogun

Bogun Well-Known Member

Про Кам*янець-Подільський не скажу, бо не знаю. В Хмельницькому лише 2 українські школи... Моя школа була російська, потім під час незалежності її перевели на 50 % і 50 %, тобто зробили "ніби" українською з 50 % на 50 % класів, а згодом зробили повністю українською.

Все навчання в Хмельницькому національному університеті (правда він тоді був Технологічний університет Поділля та ХТІБО) ввелося виключно російською за винятком викладачів, які навчалися у Львові.

---------- Додано в 20:14 ---------- Попередній допис був написаний в 20:00 ----------

Я не навчався, але моя сестра навчалася в російській школі.

10. premium

тому про 80-ті краще помовчіть

11. Bogun

Bogun Well-Known Member

Бо у вас, українська мова ніякої загрози не несла, а Хмельницький - молодий обласний центр, який був перенесений з "націоналістичного" Кам*янця. Тому особливо у 80-х роках, Хмельницький мав стати твердинею СРСР.

У нас було безліч заводів, які спеціалізувалися на оборонній промисловості.

12. premium

Тільки цих понаїхавших з інших республік, вузькооких русскагаварящіх, було мільйони і мільйони.

13. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я знаю, що в університеті була така практика, щоб завжди має бути одна людина, яка закінчила російську школу чи взагалі з іншої республіки, тому приходилося україномовній групі підлаштовуватися під російськомовне навчання.

14. UDALA

UDALA Well-Known Member

Что самое интересное , "русскагаваращых" было очень мало.:)))
    Так , как в Советском Союзе(сделаю для вас такое страшное открытие)было 15 республик. И за все 10лет , которые я учился в школе , у нас училась одна узбечка , один казах , один грузин , один молдаванин , один латыш , и один мальчик из РСФСР.
    мильонив я так и не увидел , как ни старался.:dntknw::haha:

15. premium

Я ж спеціально написав про вузькооких (маючи на увазі азіатів) російськомовних (насправді русифікованих), мігрантів зі всіх приблизно сорока республік союзу. І таких було мабуть більше чим власне росіян.
    Про їх кількість можна судити з даних переписів населення. Росіянами в 1989 році назвались понад 10 млн. чоловік, переважно імігрантів в першому поколінні.

16. UDALA

UDALA Well-Known Member

И всем им запрещали говорить на украинском языке :)))?

17. premium

азіатів давно привчили до російської

18. premium

Часто в дискусіях випливає інформація, що ніби-то 70% населення України проживає у містах. І на цій основі вигадують наявність позахмарної кількості російськомовного населення в 83%, 70% і 60%.
    Насправді ситуація з міським населенням виглядає наступним чином:
    - наявного міського населення згідно перепису - 67,2%;
    з них:
    - у містах - 58% (в т. ч. у великих містах - 31,7%; у середніх - 6,7%; у малих - 19,6:wacko:
    - у смт - 9,2%.

Надіюсь нікому не треба розказувати, що представляють із себе більшість селищ (смт) і малих міст.
    Тому фактично виходить, що в неміській місцевості проживає 61,6% населення України.

19. UDALA

UDALA Well-Known Member

Это кого из азиатив - узбеков , киргизов , казахов?:)))
    Вы когда-нибудь были в азиатской республике?
    Вы когда-нибудь видели , что бы азиата можно было бы чему-то заставить?:haha:

20. Оляна

Оляна Well-Known Member

Явної заборони не було, але такі предмети, як ПВП, фізкультура викладали на російській мові в українській школі. Кількість уроків української та російської була однакова. При чому на уроках російської літератури вивчалися твори і вірші в основному романтичного спрямування, а на уроках української літератури--революційного. Висновки робіть самі...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)