Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

Відповідь: Де і якою мовою розмовляють?

я багатенько російської чула, коли була в Тернополі.

• Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

то туристи....

• Подобається Подобається x 2
  3. premium

premium Well-Known Member

Ну те що багато - то це я погоджуюсь (в порівнянні з Колодіївкою наприклад, де їх зовсім нема), все-таки 10 тис. росіян є в місті, але це лише 5% населення міста, а ще в нас багато українців з Донецька і Херсону, яких направляли на наші фабрики і заводи.

Можу Вас запевнити, що за все життя не зустрічав жодного чисто російськомовного жителя Тернополі.

• Подобається Подобається x 3
  4. Талуся

Талуся Member

Я з берегів Азовського моря, то у нас переважно розмовляють російською, хоч викладання в школах ведеться на державній мові. В місті всі розмовляють російською, в селах району - українською, але більш суржик має місце бути. В Запоріжжі ситуація така сама, як і в Бердянську - розмовляють переважно російською мовою. Але, наприклад, ведення документів виключно українською ведеться.

5. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

цікаво, вчать українською, а розмовляють все-одно російською....

6. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

А чо ж цікаво то?:cowboy:
    Вон Тернополь...сколько лет долбили русским,а все одно :

7. duncan

це думка одного-єдиного дописувача.....

8. Гайка

Гайка Active Member

Донецька область: російська або суржик, українську можна почути, але, на жаль, рідко...

9. Городецький

Городецький Well-Known Member

В Дніпрі розмовляють переважно ротом. Десь 35-40% - клавіатурою. Ще трохи - руками, але то рідкісний діалект.

• Подобається Подобається x 6
  10. Муму

Муму Well-Known Member

Правда ,Пупер, все равно, что учиться ездить на машине, а сесть за штурвал самолета... Бред однако получается, дома общаюсь по русски, когда в институт ходил, то на украинском, с друзьями общаюсь по русски, с девушкой на украинском, на работе по русски, в общественных местах на украинском, на форуме - от настроения зависит... Я даже и не знаю на каком языке я больше общаюсь :)

11. duncan

дзвонив якось хлопчина з маріуполя.....
    з усіх слів зустрічалося тільки "папа" і "спасібо" -- все решта українські слова, українська будова речення....
    я питаю: може з вами ліпше українською розмовляти?....
    він, ні, па-рускі і далі говорив українською....
    то ти москаль? [​IMG][​IMG][​IMG]

12. Гайка

Гайка Active Member

Ми теж з хлопцем українською спілкуємося :) От це дійсно отдушина, бо багато хто вважає моє захоплення українською - позерством, хоча це далеко не так...

13. duncan

в донецьку як давно проживаєте?..

14. Гайка

Гайка Active Member

З народження...

15. MITALb

MITALb New Member

Апсолютно аналогічна ситуація))
    Правда на українській останнім часом значно більше доводиться. Що стосується форумів - то тут не настрій грає роль, а загальний форумний "дух", та мабіть тема теж деколи вимагає))

16. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

У Києві проживаю з народження, всі 44 роки. За часів дитинства почути українську мову можна було хіба що у школі. У компаніях українська вважалася "жлобством". І я не був виключенням.Зараз почути чисту українську мову на вулиці майже неможливо. Здебільшого суржик (більшою або меньшою мірою український). Але! Змінилося ставлення! Де б я не розмовляв українською це сприймається спокійно без будь-якого фиркання або рохкання.Хоча іноді деякі слова не розуміють. Останній приклад: Купую у кіоску запальничку. Питаю:"Які є?". мені відповідає дівчина-продавець:"По 2-50 і по 50 копеек.Но сломаться может любая."Питаю:" А є багаторазові?" Відповідь:"Я же говорю, сломаться может любая".
    Навіть при спілкуванні російською у 60-70% іде "гикання".Повністю чисторосійськомовних киян не на багато більше, аніж повністю україномовних.

• Подобається Подобається x 6
  17. Городецький

Городецький Well-Known Member

Отож бо, вар'яти ... Так само мене казять невігласи IQ=15, котрі українську чули тільки від Сердючки і з того вирішили що вона "очень смішная". Тьху ...

Без бажання і на санчатах кататися не вивчишся.

Ох, не длубайтеся мені в рані - в Дніпрі так само. Не буде перебільшенням якщо скажу що в Києві і Дніпрі відсоток україномовних вирівнявся. Де мій Київ зими 2004-05 ?.. :sad:

Одне не може не радувати - ніхто не каже з гордощами "я нє панімаю укрáінскава", або дійсно зрозуміли що то ганьба, або зі мною ніхто не хоче заводитися.

18. duncan

українською спілкуєтеся тільки з хлопцем?.....

19. Гайка

Гайка Active Member

З ним найчастіше. Ще зі своєю подругою - вчителькою російської :) Тепер я її вчу, бо читати - читає, а з вимовою проблеми...

20. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

АЛЕ!!! Що мене не може не тішити, так те, що все частіше незнайомі співрозмовники на вулиці або деінде на звернення українською намагаються відповідати теж українською.Нехай не завжди виходить, та НАМАГАЮТЬСЯ!

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)