Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Bogun

Bogun Well-Known Member

Навпаки, зі мною російською, а в родині українським суржиком (фактично українська). Я в шоці був, люди брешуть самі собі. Виходять надвір і на "общєпонятном". Хоча я це не лише у вас бачу, частково в Хмельницькому, але особливо це видно в Вінниці, Кривій Ріг, Центральна Україна, Східна і Південь.

• Подобається Подобається x 1
  2. premium

premium Well-Known Member

Залізний Порт
    продавщиці в магазині шпарять між собою українською, а з покупцями - російською, і це при тому, що всі покупці в черзі були україномовними!!! о_О

• Подобається Подобається x 2
  3. Полковник

Полковник миється в бані

Вполне допускаю, что после Вашего указания Alehandro займётся углубленным изучением истории и станет следить за словами.
    Но за цифрами, которые он привёл, кто будет следить?

4. premium

Така самісінька ситуація була центральному універмазі у Києві. Між собою продавщиці розмовляли ЧИСТОЮ українською, а коли Я до них звернувся чистою українською, то почув у відповіть московитянський язик.

Моє діло поставити українофоба на місце.

А в 2% української ніколи не повірю. Це навіть для Криму нереальна цифра.

Останнє редагування модератором: 10 вер 2009
  5. Gron

Gron тафгай

А в мене був іншій випадок, коли дівчина в крамниці по продажу електроніки принципово розмовляла українською, та попередила що російську розуміє, але відповідатиме на рідній.

6. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

То, певно, premium її "на місце поставив".
    Нє?

7. Gron

Gron тафгай

Нє:)
    Казала, що це її власна позиція, до речі киянка у 3-ому поколінні, 22роки, брюнетка(це зайве:) )

8. Володимир Вишня

Володимир Вишня Well-Known Member

• Подобається Подобається x 3
  9. Bogun

Bogun Well-Known Member

Чесно, ще такий випадок, також Дніпропетровськ (я їхав в Крим). Їде родина з Дніпропетровської області (видно від бабусі) між собою розмовляють українським суржиком (фактично українська). Говорять про те та інше, діти розповідають про те, як Сірко кусав їх за штанці. Нічого, як для мене, дивного нема. Дніпропетровськ, фраза матері до дітей вже російською: "Вы только в городе на украинском не разговаривайте, а то подумают, что вы селюки".

Бути рабами у своїй країні...

Останнє редагування: 12 вер 2009
    • Подобається Подобається x 4
  10. sl4m

sl4m Well-Known Member

какие нафиг 2
    я уже писал
    99 - русский
    1 - крымскотатариский
    почему так - потому что татар примерно 10 процентов, а вероятность что 2 татарина будут вместе разговаривтаь именно на своем - 1 процент
    остальное просто меньшинство

сужу по следующим гордам:
    симферополь, алушта, ялта саки евпатория
    в бахчисарае побольше ... где то около 5 крымскотатарского

когда говорите не реальная, просто нужно проснуться и увидеть... приезжайте, посмотрите, послушайте

если говорить про курортников - то может и будет в некоторых скоплениях до 5 процентов

11. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

Щодо мови:
    На конференціях:
    у Пітері і Москві доповідаю російською, у Варшаві чи Вроцлаві – польською. Вважаю це виявом поваги до людей, що мене запросили і до їхньої культури. Перед тим прошу місцевих друзів, щоб вичитали доповідь і поправили якісь лінгвістичні недоречності (справді, їх виявляється більше, ніж я сподівався).
    Ну, а в Запоріжжі, Чернігові, Глухові, Путивлі, Дніпропетровську не вважаю за потрібне переходити на «общепонятный».
    І от що цікаво: це викликає повагу. Співрозмовники вибачаються, що не вміють виразити думки українською, я їм ласкаво дозволяю говорити так, як їм зручно…
    Поколіннями залякані східняки ніяк не наважаться вільно говорити рідною мовою. Особливо в «офіційних» обставинах. Але до україномовних «оригіналів» западенців мовчки виявляють повагу.
    Це – все ж прогрес. Адже ніколи не буває «все й одразу»

• Подобається Подобається x 8
  12. premium

Такі байки комусь іншому розказуйте. Суржику в Криму повно, особливо в селах, тільки ви мабуть суржиків за людей не рахуєте, тому й в статистику вашу вони не попадають.

Гребете всіх до російськомовних. І суржикомовних, і тих, що лише вдома українською розмовляють, і тих, що лише вміють ламаною російською в маршрутці сказати "на астанофкє пжалуста".

13. premium

ніколи там не був, але підозрюю, що ці міста русифіковані

14. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

То дуже різні міста. Я був там у 2006.
    Путивль ще в ХУ столітті перейшов до Москви. Що цікаво, "смута", самозванці, бунти в Московській державі - переважно йшли з Путивля. У 1920 Путивль "віддали" УРСР. Там справді української не почуєш. Але, коли я одній дамі з Путивля розповів, що їхня Ярославна - була донькою галицького князя, їй це страшенно заімпонувало. Чомусь їм того ніхто не каже. Дивно.

У Глухові дуже сильна команда істориків, археологів, краєзнавців. Історичний музей прекрасно оновили. Домінантою є епоха Гетьманщини, адже Глухів був столицею після Мазепи.
    З оглядового майданчика у центрі міста показували де проходить кордон з Московщиною. Буквально за 6 км.
    А як там солов"ї співають!! - неможливо описати. Напевне від них набирались надхнення Березовський і Бортнянський - видатні українські композитори. До речі звідтам походили і найбагатші українські фабриканти і меценати Терещенки. Так, між іншим, натякали, що їхнє раптове багатство - це можливо і були легендарні скарби Павла Полуботка.

• Подобається Подобається x 3
  15. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Ага и внучкой москаля Юрия Долгорукого.
    А Путивль - это еще и город партизанской славы. Ковпак оттуда начинал

16. iso

iso Well-Known Member

Та то ж був змоскалений українець. Таких багато:sad:

17. - и не говорите. Все, которые Москву развивали, строили, поднимали - все омоскалились :)

18. Alehandro

Alehandro Member

Я не пытаюсь вас переубедить.
    Я привел свои наблюдения в цифрах, но кто-то их принимает близко к сердцу ссылаясь на историю, но факт есть факт -
    Днепропетровск - русский город от самого своего создания.

з.ы. Данные я привел исключительно по городу. Я не украинофоб и я не отвечаю на выкрики провокаторов (это не лично вам, Bogun, это я так - взагали ;) )

19. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Валяюсь на диване, читаю, жена смотрит танцы на СТБ, действо проходит во Львове. Жюри говорит на русском, большинство участников на русском. Пока реклама переключаю на Шустера. Там Яценюк и Шуфрич спорят о чем то на русском. Щелкаю дальше. Опа на, на КРТ Трембита, действо в Карпатах, все говорят на русском. На Интере москаль Киселев, все на русском, ICTV российские передачи, на СТБ наконец на мове о каком то алкаше

20. Володимир Вишня

Володимир Вишня Well-Known Member

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)