Складаємо мовну мапу України.

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 13 лип 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Володимир Вишня

Володимир Вишня Well-Known Member

Полове́цкий язы́к (кыпчако-половецкий, западно-кыпчакский, куманский) — язык половцев (куманов, западных кыпчаков).
    Относится к кыпчакско-половецкой подгруппе кыпчакской группы тюркских языков. По некоторым сведениям, был широко распространён на территории Киевской Руси. Сведения о языке половцев домонгольской эпохи (куманов)(XI—XIII вв.) даёт латино-персидско-куманский словарь конца XIII века «Codex Cumanicus».
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Половецкий_язык

2. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

Львів 80% українська, 20% російська
    Франківськ, райцентрни Львівщини 95% українська 5% російська
    Одеса 15% українська 85% російська
    Київ 25% українська 75% російська
    Суми70% українська 30% російська
    Миколаїв, Херсон 20% українська 80% російська
    Дніпропетровськ 25% українська 75% російська
    Суто мої власні спостереження

3. В Одесі за весь день лише раз почув українську. зверталася якась жіночка.

Київ. проводжу зараз сам "дослідження". з сирих даних на українську припадає 30%.

Львів (80%/20:wacko: - схоже на правду.

Миколаїв/Херсон/Дніпропетровськ - ІМХО відсоток української помітно нижче.

4. Speedo78

можливо, вже давненько там був, а в Одесі багато часу провів на різних ринках, де в основному - україномовні жителі сільських місцевостей.
    Додам ще, що в таких містах як Донецьк, Луганськ, Харків і Сімферопіль не чув жодного разу української ... )(не беручи до уваги ж/д вокзалів в цих "русифікованих" містах (Т. Чубай)):-(

5. premium

premium Well-Known Member

Дуже оптимістично. Невже правда?

А я в райцентрах російської взагалі не чув.

Останнє редагування: 26 тра 2009
  6. Speedo78

А от в таких містах як Тернопіль і Франківськ гостювати одне задоволення! Російської можна взагалі не почути, або почути чисто випадково :)...

7. premium

Такою буде вся Україна. :preved:

8. Bogun

Bogun Well-Known Member

В Херсоні, особливо у себе вдома, українською чи українським суржиком спілкуються 60 - 70 %. Але чомусь з виходом на вулицю це зникає, особливо це помічав у Вінниці.

9. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

У Херсоні нічого подібного не помітив, люди розмовляють українською. І Запоріжжя, і Житомирщина, і Чернігівщина і Хмельниччина...Але всі розмовляють СВОЄЮ, місцевою українською.
    А нас всіх хотять заставити говорити сепараторною галицько-канадсько-довоєнною гварою (автівка, міліціянт, етер тощо)

10. premium

У Вінниці на вулицях я чув 70% української, а в кабінетах ще більше.

В самому Херсоні української мало, а от в пригороді переважає суржик.

11. premium

Та не вигадуйте. Борони Боже нас від мови а ля Герман.

12. VasMT

Борони від мови а ля Р.Зварич.

13. premium

і його також

14. VasMT

http://www.youtube.com/watch?v=-nfzpy13keo

15. Speedo78

Ну на всі 100 не гарантую, але, принаймі з тими людьми з Сум, що я співпрацюю по роботі, то вони навіть 90% говорять українською, але можливо, що і між собою спілкуються рос.мовою чи суржиком невідомо. В Сумах якось у відрядженні була моя мама, так казала, навіть, що приблизно 90% - суржик, решта російська :-(
    Суми, Чернігів, Черкаси, Полтава - тут дані потребують уточнення...але думаю, дані будуть схожі між собою...

Ну, залежно в яких. Наприклад в Стрию (колишнє "військове" містечко), Дрогобичі - російська мове звучить доволі часто...

16. VasMT

А в кабінеті англійської мові - американська...

17. Полковник

Полковник миється в бані

Каждый день - В СЛОВАРЬ!!!!!
    Сильно!

18. Яро

Яро Well-Known Member

І вам пальці в двері вставляли? Шановний, ну не вживайте ці слова заставити, нав'язати щодо нинішньої мовної ситуації - це непереконливо виглядає...
    Я розумію, що вас дратує, коли вживають не кальку з московської, а інший синонім, але ж...

19. VasMT

Шановний...
    Мене заставити не можливо. А моїх онуків, котрі дивляться телевізор з цими мовними обертами...
    Нині свіже - "... дружина Мела Гібсона вагітнА!..."
    Це якою мовою, прости мене Господи? Це вже не гвара....

20. Яро

Яро Well-Known Member

Тут я можу погодитися з вами. Але чому ви не обурюютеся, коли навіть великий "нацист" Ющенко свою мову щедро пересипає кальками з московської?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)