Відповідь: Шлюб і хрестини По суті Ви, дівчата, не жили в совєтскому союзі. Там також була ідеологія рівності жінки, започаткована Кларою Цеткін.
Відповідь: Шлюб і хрестини Я визнаю свою нерівність із чоловіком лише у фізіологічному плані, але як людина і особистість я вважаю себе рівною серед рівних...Ви не проти Миху?
Відповідь: Шлюб і хрестини Я вважаю, що взагалі проблеми нема жодної. Якщо взяти законодавство, то взагалі жодних проблем, але я не розумію, коли жінка хоче стати священником. Є властиві функції для жінок і властиві для чоловіків. Ті функції є чудові і правильні. Вони дають змогу в повній мірі себе реалізувати як жінці, так і чоловіку. Надумана проблема. От Ви, Олено, сильно страждаєте від того, що не зможете ніколи стати священником?
Відповідь: Шлюб і хрестини в нас в Україні жінки зажди були свободолюбиві і не дозволяли нікому собою помикати. Але в цілому в деяких суспільствах та релігіях жінка є ущемленою...тому боротьба за рівні права з чоловіками є актуальною до сьогоднішнього дня. Я думаю ви це знаєте, просто трохи призабули...Що стосується питань релігії, то тут я повністю покладаюся на СП і Традицію, бо де говорить Бог там людина повинна мовчати...імхо
Відповідь: Шлюб і хрестини Додала Михові карми, розумію про що він, а вербально висловити не можу. Не вперше постає це питання. Для мене особисто проблеми рівності-нерівності немає, надумана вона...
Відповідь: Шлюб і хрестини Я дуже перепрошую, але я бачу що варто перейти до іншої теми, бо тут стоїть запитання: Чому потрібно хрестити? Якщо всі знайшли для себе відповідь, тоді ставте наступне запитання, а з тим закругляйтеся
Відповідь: Шлюб і хрестини Як то не жили? А ми що тама були лише проїздом? Ми ні за що не воюємо, говоримо але ви нас не чуєте. Ви сплутуєте дві річі до купи. Ані Ліля ані Я ніде не просились бути священником, бо я вважаю що покликання бути матір*ю є не менш високе і я так само відповідаю щоб душі моїх дітей, яких мені подарував Господь, попали до неба. Ви вплутуєте те що жінка хоче стати священником і якесь поняття фемінізму а ми лише говоримо що обряди в церкві не повинні різнитись для дівчинки чи хлопчика. Ну щось мені здається що ви просто клоните до того що жінка має лише прислуговувати чоловікам і ніколи не висловлювати своєї думки. Дуже прошу мені заперечити.
Відповідь: Шлюб і хрестини Як на мене, то дехто й досі там живе. Ніколи не забуду, як нам викладачка на закиди у тому, що то "совєтське мислення", відповідала: "то не совєтське мислення. я скільки себе пам"ятаю, завжди так було." У деяких Львів"ян мислення є на рівні села (але зовсім не того, з якого виходили такі генії, як Франко, наприклад, а з т.зв. "забитого дошками"), на жаль, це навряд чи зміниться. Я починаю розуміти пупера і його нелюбов до районів типу "с". Я про це ТУТ не говорю. Про священство жінок я говорила в іншій гілці. Це моя особиста позиція, через яку вже нераз із чоловіком сперечалася, бо він категорично проти. Я і не проти, і не за, я просто вважаю, що така можливість може бути. Правда, не в традиційній церкві, бо сенс священства і служіння трохи інший, ніж у протестантів. Чому в протестантів так є? Бо Біблія жодним чином не каже нічого про те, що так не може бути, але й не каже, що може. Я говорила про такі речі, як: 1. під час оцерковлення хлопчиків і дівчаток мають вносити до святилища; 2. жінка під час менструації має право приступати до причастя, бути в церкві вірних, а не в притворі; 3. над жінкою не повинні читати печерні молитви про нечистоту, про те, що вона мало не від диявола, бо таке тіло дав жінці Бог (над чоловіком же не читають більше молитов після кожного разу, як з нього сім"я виходить, то чому над жінкою досі читають? краси в тому нема жодної) 4. жінка має право заходити до святилища, але так само, як і чоловіки, з особливим благоговінням, а без потреби - не заходити взагалі, що стосується зарівно чоловіків, як і жінок; 5. текст шлюбної присяги жінки має бути такий самий, як у чоловіка. Це моменти, які можна спокійно прийняти, отак як у Марусі на парафії, локально, але самим людям конче треба то зберігати. А чому? Бо люди не знають обряду, а тому судомно хапаються за кожну малу деталь, навіть не маючи уявлення про її значення.
Відповідь: Шлюб і хрестини я буду хрестити для того, щоб моя дитина мала Божий захист а в глибокі теоретичні дискусії вдаватися не буду, бо я не сильна в тій теорії і вона не дуже мені потрібна і я за те, щоб моїх дітей різної статі хрестили однаково, бо мені дуже дивним видається, що обряд хрещення жінок і чоловіків має відрізнятися і ще дивніше, що то Бог так би велів різницю зробили люди, імхо
Відповідь: Шлюб і хрестини Олено, все правильно, але традиція - то більше людський момент, на відміну від СП. Тому і є так багато суперечок, що Христос про традицію не дбав і приписів не лишав ніяких. Він лиш показав своєю поведінкою, як маємо чинити. Ну, але традиція виявилася у деяких справах мудрішою за Христа, що поробиш...
Відповідь: Шлюб і хрестини Наш отець нас дуже вчить і пояснює кожну заповідь яка є дуже багатогранна, що таке Служба і всі її частини і чому власне так а не інакше, також всі традиції і обряди, наприклад, обряд Шлюбу і Хрещення тепер є невідємні від Служби Божої, ітд
Відповідь: Шлюб і хрестини Та мих все правильно каже, але теж звалює до одного мишка. В даній дискусії краще "котлети окремо, мухи окремо". Додано через 5 хвилин :shy: А в нас так і було. Шлюб під час Літургії. І малого хрещення під час Літургії відбувалося. Парох був проти спершу, але отець, котрий хрестив, дуже гарно і просто людям пояснив, що то є наша традиція, від якої відмовилися, аби час скоротити.
Відповідь: Шлюб і хрестини Я так гарно все розписала а мені все щезло Спробую скоротити:Всі вв традиції перейшли донас зчасів переходу через пустелю і мають суто гігієнічний характер, тому римо-католики давно вже не культивують подібних речей, як то не приймати Св. Причастя підчас місячних або стояння при вході підчас хрещення власної дитини, і обряди хрещення для діток обох статей однакові і присяга наречених однакова для обох. Просто настав час і Східним Церквам глянути на релігійну дійсність сучасними очима і побачити, що Церква давно вже дала жінці право голосу навіть в церкві. І головне, що насправді все почалось тисячі дві років тому, коли Діва Марія народила Господнього Сина і піднесла гідність жінки, сам Господь показав, що жінка стала вінцем творіння. І дуже слушно прозвучало зауваження, щобільшістьтрадицій переросли в якісь забобонні дійства, які практично немають нічого спільного з вірою, з церковними обрядами etc. Тому хороший священник на парафії, який пояснює прихожанам суть кожного Таїнства і обряду, несе "просвєщєніє вмасси" - це скарб!!
Відповідь: Шлюб і хрестини я не знаю якого Ви віку, але якщо такого, як Ліля, то що Ви могли бачити про совєтах? Додано через 46 секунд
Відповідь: Шлюб і хрестини ну... можу погодитися.... Додано через 3 хвилини Пора закривати дискусію, а то знову шось як напишу і будемо повторно поздоровляти Миха з 3000-ю кармою....