До Вас жодних претензій не маю, прецінь Ви нічого не вигадували, а навели статтю, опубліковану на котромусь українському сайті. Ну то чому б і не вказати найімовірніший пункт перетину кордону, навіть якщо це буде інша країна, ніж головна країна поїздки? Цитати - саме з законів, а лінк на PDF з рекомендаціями для того, щоб люди знали, чим керується поліція на кордоні, що і чому може запитати тощо. Ну а я про що кажу? Безумовно, що може, і навіть мусить задавати питання, я ж і навів PDF, де написано навіть ЯКІ питання рекомендується задавати, тобто що виясняти. Проблема не в питаннях з боку поліції, але в тому, що люди в екс-СССР звикли, що поїздка за кордон - майже злочин. На звичайні питання поліції здебільшого відповідають невпевнено, опускають очі, починають розповідати щось плутане. Саме це і викликає підозри у поліції.
Скільки раз був за кордоном - а такого не чув і не спостерігав. Ховають очі якраз ті, хто хоче заховати свої наміри, та це дуже рідко вдається. Про це чудово знають прикордонники, і таких виловлюють. Я кілька раз допомагав безплатно (під час власної відпустки) католицькому благодійному фондові, в тому числі за їх просьбою - привозив їхнім бусом в Україну гуманітарну допомогу для дитячих притулків та бідних пенсіонерів, зібрану громадами Польщі, бо, на жаль, в Україні не знаходилося бажаючих водіїв їхати у важку дорогу за кордон безплатно. Був один хлопець, але захворів... Ну, я їхав, бо мав час, то чому не допомогти? Знаєте, скільки треба документів, щоб офіційно привезти гуманітарну допомогу в Україну!? Просто гору!!! Я провозив майже без жодних документів, тільки з листом від організаторів з Польщі. Вагою в сотні кілограм, а то й в тону. Один раз - навіть півтони копченого бочка, сальтисонів, кельбас тощо! То подарував римо-католикам власник м"ясокомбінату з Польщі, прямо з цеху. Це було взимку, перед Різдвом, воно було свіжесеньке і не псувалося. Коли я приїхав на український кордон тільки з листом і довідкою-сертифікатом, у прикордонників просто щелепи відвисли... Як вони спочатку верещали... Хвилин 30... І про затримання, і про протокол, і про контрабанду, і про кримінальну справу... Та я пішов до Самого Головного Начальника і після розмови з ним - мене без слів пропустили. Він тільки зробив ксерокопію листа від благодійників. По дорозі до Києва мене того разу раз 5 зупиняла міліція і вимагала документи на вантаж. Але я казав ПРАВДУ, що везу допомогу для дітей і бідних людей, і що я ВПЕВНЕНИЙ, що то все роздадуть до грама ЧЕСНО. І мене завжди пропускали! Тому я не погоджуся з міфом про громадян України, які бояться їхати за кордон. Якщо він там сигарети везе, чи кілька пляшок алкоголю, то у нього і очі бігають. А не порушуєш і навіть не думаєш про це - то чого боятися!?
прям зачаровані знайомі і родичі у Вас . Поясню чому не віриться. Тому що мої знайомі їздять через мадярський кордон майже кожен тиждень, і розказують зовсім протилежне. Я подумав що щось змінилось за останній час, передзвонив до тих своїх знайомих. Описав ситуацію. Запевнили що в 99% випадків завернуть. Пропустять лише в 2-х випадках, коли прикордонник буде неуважним або буде мати ду-у-уже дуже гарний настрій ВАпрос: хто правий і де тут теорія а де все таки практика З.І. і ще один випадок на рахунок теорії про прописані права і практику як може бути насправді: http://cripo.com.ua/?sect_id=8&aid=55131 Як Ви думаєте, чим там закінчилось? Чи може хтось розкаже мені що такі випадки поодинокі?
Я чув про це. Чим там закінчилося - не знаю. Але всі мають розуміти. Немає такого терміну, як "погана українська міліція", чи "погана польська поліція", чи "погана німецька поліція". Є окремі поліцейські чи міліціонери, які перевищують повноваження. Я з такими не зустрічався. Зустрінуся - буду захищати свої права.
Я чув про цей випадок. В тих людей не було дійсного дозволу для проїзду німецькою територією - до речі, ілюстрація того, що законну основу треба знати самому і з офіційних джерел, а не покладатися на те, що хтось сказав, або що написали журналісти в газеті тощо. Дуже не раджу "вазмущатся", якщо поліція вас затримала, тим більше, якщо ви порушили закон. Спокійно вислухайте звинувачення, якщо щось незрозуміло - запитуйте. Я можу наприклад не знати як порушити правила руху, але якщо я адекватно поводитимуся, коли мене затримає поліція, нічого страшного не буде. Але якщо я почну обурюватися, що мене затримали при проїзді на червоне світло, то закінчу в кайданках а потім на поліцайному відділку. Ви все ж намагаєтеся весь час звести до "закон фігня, буде як мент скаже". Ну але це все стосується української сторони, а не поїздок в країни шенгенської зони, нє?
Я написав це для того, щоб сказати - "менти" - також люди, і варто старатися находити з ними спільну мову, а не "качати права". "Возмущатися" - це називається "непокора поліції" або "злісна непокора поліції". Якщо відчуваєш свою правду - треба впевнено відстояти свої права у встановленому Законом порядку, але не влаштовувати істерики, бо це сприймається, як агресія, і є нею. Закінчитсья все арештом. Ну, це перебільшення. Не всі такі юристи, як пан.
ага. І Ви навіть можете надати зсилочку на офіційне підтвердження цього? Можливо там заодно дочитаємось що на законній основі дозволено відкрито хамське відношення навіть до тих хто щось порушив. Ні, не зовсім. В даному випадку я стараюся звести до того, що якщо один хлопака з польською шенгенкою сунеться на мадярський кордон і попинзлює назад, то що тоді буде казати інший хлопака який начитаний законів але не зовсім знайомий з дійсністю/практикою?! Або узагальнюючи, що можна сказати про юриста, котрий свідомо радить піти законним шляхом імовірного конфлікту з великим ступенем ризику непорозумінь, якщо від початку можливо було піти іншим , теж законним, шляхом з набагато меншим ступенем ризику. Можна ще наводити аргументи, що одна справа вчити наприклад ПДР з якими стикаєшся майже кожен день, але все одно з часом щось призабути, і інша справа гортати кипу документів (а ще потрібно знати де і як шукати потрібне) в пошуках того що потрібно щоб один раз кудись зїздити і запамятати то все. До того ж відноситься що навіть професійні юристи мають певні напрацьовані напрямки, тому що вже говорити про пересічних громадян. Ну і наостанок наводжу приклад з особистого досвіду по питанню "закон фігня, буде як мент скаже": В період коли змінилися правила провозу товарів через польський кордон (а саме що замість дозволеного блоку сигарет дозволили лише дві пачки, тобто 40 сигарет) я з товаришем їхав до Польщі. Авто товариша, місяць як з салону, ще на гарантії. Прикордонник запитав скільки сигарет маємо. Я відповів що блок і показав. Пішов він в будку, вийшов і сказав що нас завертають через надмірну кількість сигарет. Я сказав що викину їх в смітник. - Не можна -. Що робити? Покликали старшого зміни. Він сказав що або ми вертаємось, або машину беруть на розборку і їдемо далі. Якість збирання авто після розбирання на кордоні відома. Ми повернули назад. Цікавить хто поступив би інакше (хоча б якісь аргументи)?
"Менти" праві. Вони просто виконують закон. І все. Інша справа, що закони можуть бути дурні. Але ж то не до прикордонників чи митників. Вони зобов"язані - вони виконують. Якщо держава підрахувала, скільки коштує їй лікування онкохворих і підвищила акциз на отруту - тобто на тютюн, то чого вона повинна терпіти, що хтось продовжує возити до неї ті сигарети?
Це написано у Вами ж наведеній статті: Читаємо тепер про візи типу D (те, що Ви не любите робити ): Зараз (після 5 квітня цього року) з національними візами вже можна їздити в межах всього Шенгену. До 5 квітня ця віза була дійсна тільки для транзиту до країни призначення і перебування в цій країні. Це пояснюється тим, що віза типу D була призначена для осіб, яким було надано право проживання в цій країні - віза служила для того, щоб вони могли приїхати в цю країну і вже там оформити дозвіл на проживання, з яким вже можна їздити в межах всього Шенгену.
Маленье уточнення. Я ніколи не займався "прикордонним гендляжем" і не возив в Польщу всякої дрібедені. І не віз цього разу. Там було видно що їдуть два хлопаки не на гендель, в машині костюми з краватками і дві сумочки з шкарпетками, спіднім і мильно-рильним. То що вони формально праві я не сумніваюсь. Як і то що прикордонник був знервований уже до нас. З тої групки авто(10 машин) що заїхала з нами на перевірку три машини поїхали на розборку, ну і дві з них явно мали ознаку прихованого. Їх навіть пес занюхав. Питання в іншому. По- перше я сам усно задекларував що везу, але ніхто не запропонував, наприклад, сплатити податок, акциз чи щось подібне. По-друге альтернатива- розібрати машину на перевірці і їхати далі. Тобто формально я міг прискіпатися до них і навіть накатати скаргу на інспектора, але це тягнуло волокиту і нерви. Ми ж розвернулися, на нашій стороні я віддав сигарети , ще раз стали в чергу і проїхали. Формально по закону я би щось там доказав, практично ж вирішив не портити нерви ні собі ні їм і пішов легшим шляхом. Я помилився? ---------- Додано в 15:23 ---------- Попередній допис був написаний в 15:07 ---------- та користувався Вашою ж порадою . Чи дехто вже передумав і відмовляється від порад? я ще багато чого не люблю робити Просто подумав, кого буде матюкати бідний хлопака їдучи з мадярського кордону на польський. Того хто радив йому не їхати через високу імовірність відмови чи того буквоїда що любить читати але не дочитуватись у великій статті про хамське відношення а лише абзацик ніби то про букву закону
Колєги... Прикордонники-митники-мєнти - це такі самі люди, як ми. Вони можуть бути невдоволені життям, доходами, погодою, сусідами тощо. Так само, як іноди ми, вони не стримують свій поганий настрій. Варто і до цього ставитися з розумінням, щоб не було цієї ескалації роздратування. Питають в тебе - "цигарети, вудка, наркотікі?" - скажи - "ні, дякую, не п"ємо, не палимо, тому, якщо можна - тільки каву!" Колись я так бородато пожартував вночі до польської прикордонниці... Сказала, що жартівників відправляє на розборку машин. Відповів, що якщо будемо розбирати з пані разом - то я згоден. Ну що, посміхнулася з-під лоба. Але ж посміхнулася. Варто підтримувати позитивний настрій, і тоді лишньої напруги не виникатиме.
як дивно ... як, вірізняється менталітет людей, проживаючих,в центральній частині,з західноукраїнським. фраза про порівняння ментів з нормальними людьми, в нас рахується образливою. але, нічого дивного, їх сАв"єтская власть, топче, майже 100 років, а, в нас тільки 50 з хвостиком, а це два покоління. можливо, колись і наші правнуки будуть сплітати подібне, хоча ,як я розумію, то немає дурних дітей - є батьки погано виховані. а про перетин кордону, то як у кого, яке щастя, питає мене польяк- скільки маш папірос і вудки, кажу вудки нема бо я неє піяк, а папірос мам два картона. це треба бачити! яка в нього реакція! - але дав йому відійти пару сек кажу ,що я їду не до ярослава і одразу назад, а до гданьска, потім щеціна, а потім до амстердама, і якшо я палю багато то якраз мені повинно хватити, а їхні папіроси мені не підходять, і всьо. віддають папери, шробаються в потилицю,- а я собі їду.
В кого це "у вас"? А коли "вас" грабують чи загрожують вбити, куди ви звертаєтесь? А "ваші" менти - їх українська мати не народжувала? Я також не люблю "ментів", але тільки поганих. Але я зустрічав і багатьох нормальних міліціонерів і поліцейських в різних країнах. А ще я не люблю "коновалів", віддаючи перевагу добрим лікарям... Образливо поважати людину за професію міліціонера чи поліцейського? Це і є совок. "Бандерівський" чи "ура-руссскій" совок - ненависть до всього, що "не моє". Різниці немає. ...Це ж треба у 21 столітті бути такими дикими, та ще й власну дикість виставляти як взірець... Таких не в амстердами треба пускати, а залишати в їхніх Дупоколупайчинцях.
прочитав, посміявся, і крім співчуття нічого не відчув. хотів щось написати, але згадав -" краще з мудрим помовчати, чим базікать з ду...." все знов в тім менталітеті. просто бідні люди.мої співчуття.(((
Ні. Просто за полемікою ми втратили нитку запитання. Хлопака запитав чи можна з польською шенгенкою поїхати через мадярський кордон в Італію і Німеччину. Ви відповіли що за законом можна, і я з цим погоджуюсь. Але є декілька але... І знайомі того хлопця які пробували так їхати, і мої знайомі які постійно їздять через мадярський кордон, стверджують що є велика імовірність того, що мадярський прикордонник відправить на польський кордон. В багатьох законах є свої прогалини і недомовки які дозволяють деяку маніпуляцію . Одна з таких маніпуляцій є відмова у в'їзді або видачі візи з трактовкою- ви не переконали інспектора в...(чомусь там), і практично є безапеляційною. Тобто подальша апеляція приводить або до конфлікту або до того що маєте мати підтверджуючі документи і через нервотріпання все таки добитись свого. В конкретному випадку які підтвердження буде мати цей хлопака і як він буде пояснювати щось мадярському прикордоннику, якщо його два рази просили тут пояснити внятно що він хоче? Отже короткий підсумок по тому питанню: 1. Чи можна їхати з польською шенгенкою через мадярський кордон? Так- тому що закон дозволяє, тому що маєте переконливі докази що основною країною перебування буде Польща тому що зможете внятно і не заікаючись це доказати прикордонникам Не бажано- тому що не маєте доказів про наміни і не впевнені що зможете нормально пояснити інспектору На рахунок чи потрібно вчити закони. Потрібно, але теж є свої але... . По-перше всі закони вивчити і пам'ятати неможливо. По-друге закони по конкретних випадках потрібно знати де шукати, як шукати (а по ЄС ще й інколи потрібно/корисно знати досконало одну із мов написання) а також знати прогалини і недомовки в тих законах які, переважно, пізнаються з досвідом. Звідси і формується моя думка, що закони знати- це добре, але якщо є альтернативний шлях з меньшою імовірністю ризику, то краще ним скористатись ніж переконатись досвідом що пропустив щось в законі чи не знав про якісь нововведення. Поправляйте по ходу де я неправий Ви знаєте, я колись був у компанії людей де так само рахували що всі менти козли, що всі жінки курви, і т.д і т.п. І переконати їх віншому практично неможливо, тільки через те що то їх рівень ну і звідси їх менталітет. Ну не зустрічались їм нормальні ні менти ні жінки.... . Питання тільки в тому кого жаліти і кому співчувати потрібно?! )
Колєги - дискусія іде по хибному шляху - ми полізли в законодавство, скоро полізем у угорсько-українські відносини... Все не так - все значно простіше. Коли ви заповнюєте анкету на візу Шенген в Амбасаді Польщі чи в будь-якій іншій - ви там власноручно пишете, який прикордонний пункт переходу ви вибрали, куди їдете, з якою метою тощо. Всі ці дані заносяться до комп"ютера і через шенгенську комп"ютерну мережу негайно стають доступні на комп"ютері кожного прикордонному пункті країн Шенген - і в Угорщині, і в Польщі, і в Швейцарії тощо. Тобто, коли ви написали в анкеті, що їдете через Краковець чи Шегині у Вроцлав, і там у вас заброньовано готель, а самі маєте намір раптом рвонути "кудись в Шенген" через Чоп - то прикордонник елементарно вводить номер вашої візи чи номер вашого паспорту в комп"ютер і миттєво бачить все: куди, з якою метою і через який прикордонний пункт перепуску ви хотіли їхати. Тому угорець зобов"язаний вас як мінімум не пустити. Якщо ж ваші плани дійсно змінилися - ви повинні довести документально (можливо, чітко пояснити усно), чому ви вирішили відмовитись від того, що написали в анкеті, хоч були попереджені про відповідальність, і під чим добровільно підписались, а зараз - маєте інший намір.
можна їхати рейсовим автобусом. інший варіант: маршрутка до Шегині, піший перехід, маршрутка до Перемишля і потім на поїзд. Поїзди ходять кожні 2-3 години. десь 50 злотих
Доброго дня!! підкажіть будь-ласка, чи таки насправді з 5 квітня можна з національною (у моєму випадку польською) візою подорожувати країнами шенген?Чи хтосьтаке можливо практикував? Маю можливість відкрити річну національну польську візу з метою відвідин культурного заходу ( Лемківська ватра). Мене цікавить чи з цією візою я можу потрапити до італії? планувала з аеропорту Катовіци літаком добратся до венеції? Чи реально таке? Чи не виникатиме питань щодо візи в аеропорті? Ніколи раніше не літала, тому не знаю процедури проходження контролю у аеропорті. Буду вдячна за відповідь!!!
Так. Так. Варто пам"ятати, що відвідувати інші країни Шенген можна упродовж 3 місяців з кожних 6, не більше.