В течение последнего года несколько раз проезжал на своём авто по территории Луганской области, которая сейчас относится к ЛНР. До этого - ещё в советское время только проезжал по Луганщине. Впечатления: не очень богатый регион, неважные, достаточно разбитые дороги. Особенно удручающее впечатление от дорог Луганщины после отличных российских дорог и даже дороги Донетчины намного лучше, чем в Луганской области. Сёла Луганщины достаточно скромные, впечатление такое, что люди не живут "напоказ", чтобы произвести впечатление на окружающих. Провинциальные городки, особенно вблизи границы с Россией, небогатые. Опять, значительный контраст, если сравнивать с соседними городами России - те намного ухоженней и богаче. Читал посты простых луганчан - пишут, что власти во все времена на них обращали очень мало внимания. Лишь выгребали из луганской земли её богатство - уголь. Самим луганчанам платили мало. Региону оставался мизер. Жители городков и сёл - вполне нормальные и приятные люди. Часть небольших городков и сёл Луганщины пострадали от войны.
В мене колєгу по роботі літом в Срань-Підарбург закинуло, круїз Швеція, Ґельсінкі, Таллін... Вернувся в шоці від бруду і руцкава гімна, каже "та вони реально гній цивілізації і унтерменшен" - а для німчика це вже шось, таке визнати. Після тих столиць був в шоці від Педербурга, каже нікогда в жизни ні нагой больше! Так це - культурная сталіца блєать, а старий даунбаський підар нам тут про замкадські мухосранськи трусить.))
Ну то поздоровляю вас. Значить одна проблема в Росії вирішена (хотілося б щоб це було правдою, хоча щось не віриться). Залишається більш серйозна проблема - дурні. Не думаю, що вона в вас буде вирішена в найближчому майбутньому. Так що краще їдьте до своєї дочки в Німечину...
Впору ему к Киселёву младшим подаваном идти работать, "самые правдивые факты" каждый вечер рассказывать
А шо їм, вони на танку їздять. Не поняв. Там же Новорося, сама процвітаюча республіка. Це тому шо там Боярський живе.
Якщо чесно, то вже нічого не думаю. Спочатку зневажала, потім не розуміла. Був час намагалася зрозуміти. Зараз їх взагалі для мене немає.
Ту в рашці вже про них забули, ще про Сирию вогорять, а так два мільйони лугандонів- то вже шлак історії Tapatalk
Є у нас приятелька з під Луганська. Кілька років тому вперше приїхала до нас у гості. Мені запамяталося, як під час подорожі замками Львівщини вона захоплювалася нашими селами.
Ще не приходилось там бути, хто був, відгуки - досить сіро, навіть у Донецькій області називають Луганську область: " Наш бедньій сосед ", Дніпропетровську - " Наш богатьій сосед ".
Луганськ - Стаханов, Даль, Рання Зоря (східна точка України). Нажаль, але асоціацій з Луганщиною не багато.
А можна східняк свої 5 копійок долучить? Чесно кажучи, до певного моменту, схід України був останнім місцем, куди б я хотів подорожувати(мені здавалось що це край алканавтів, ледарів і потєряшок, які можуть тільки скиглити про невдале життя, долю, країну. Я був певен, що нічого цікавого на сході нема), але волею долі за часів служби в армії, довелось служити біля селища Кримське, що на Луганщині. На мій превеликий подив на Луганщині дуже багато лісів і полів, окрім того, що деінде трапляються терикони, які я взагалі ніколи не бачив. І взагалі, якби не війна, я би сказав, що мені довелось побувати у дуже мальовничій місцевості, майже на курорті. Приємно вразили люди. Не було цих косих поглядів як на чужинців, не було прокльонів, не було вибухівок у медових склянках... Люди там прості у своїй більшості(іноді до жаху) і просто хочуть вижити... Був у Сєверодонецьку. На перший погляд люди досить привітні. Хоча не можу напевно сказати, тому що не знаю що вони мали у себе на думці. Може просто дуже вдало прикидались. Хоча я вірю в те, що бачу і стверджую, що там живуть українці. Налякані війною, в чомусь може дезорієнтовані, розгублені, але українці. Таке враження склалось. Що стосується інфраструктури, то це жахіття. Пост-апокаліпсис, який триває, мабуть, з часів розпаду СРСР. Війна додала і без того великих руйнувань. Міська місцевість - суцільний совок. Але окрім совєтських "коробків"-будинків, бачив і типові українські хатинки. Благо, сільської місцевості на Луганщині більше ніж міської. Саме вона складає загальне враження від регіону. Тому для мене Луганщина - це сплав наслідків застарілої індустріалізації та природного розмаїття. Це найнатуральніша Україна. Росією там і близько не пахне.
Не була на Луганщині, але коли Донецьку область вважають богатшою... Луганська завжди була дотаційною для України. Донецька - коли як, в залежності від кон'юнктури ринку металу. Була я на екскурсії в Соледарі та Артемівському заводі шампанських вин - найбільшому в Європі. Це Донеччина. На заводі бачила жахливу картину: копійчаний, шкідний для здоров'я, рабський труд жінок (бо мужики спиваються дуже швидко). Ми спитали у однієї жіночки про заплатню і вжахнулися: півтори тисячи за таке : зміну вона стоїть на ногах біля конвейєра, по якому повзуть бутилки з незакритим ще шампанським, вручну з кожної бутлі треба швидко злити верхи, встигнути поставити назад, взяти іншу...Тільки уявіть собі: вона стоїть в залитому шампаньским фартусі, в калюжі з того шампанського, в резинових чоботях, цілий день дихає цими нестерпними винними парами - за такі гроші? та у нас студенти-лаборанти, які крім закрить-відкрить лабораторії, нічого не робили, і то більше заробляли. Всі були в шоці, постоявши біля того конвейєра десять хвилин - краще б не бачили.( Коли їхали назад в Харків, всіх вразило, що їхали по геть темній трасі ("як у негра в шлунку"). Мало того, що траса не освітлювалась, так і в будинках по трасі (села чи селища) о восьмій годині вечора майже не світилося. Чого це - не знаю. Чи економія така, чи там без світла живуть, чи всім рано на роботу... Ми тоді усвідомили, що регіон таки депресивний. Хоча в Донецьку аеропорти, Донбас-арена, в Ботсаді жив найбагатший татароукраїнець, звідси ж найбагатша партія парламенту... А Донбас, бачте, не почула Україна.
Я, звичайно, не була в тих краях, а от батьки на початку 2000-х були в Харцизьку. Ще раніше , коли одружилися їздили в Донецьк, Зугрес (так наче?) .Так от їхні враження такі ж як і в @Silver bullet - страшенно депресивний край. Про Донецьк нічого поганого не говорять..та й були вони там в самому центрі в якомусь управлінні ,що мало відношення до АЕ Потім до друзів їздили в Зугрес, то там мрак . Харцизьк запам"ятався похмурими людьми, непривітністю, бідністю...і ставнями Хоч це і не про луганщину та для мене що Донецьк ,що Луганськ практично одне й те саме.
Колись мав можливість поїхати у Словянськ, підказали, що у якості соляних шахт - ближче Солотвино. Ще пропонували прийняти на Великдень гостей із Луганська. Не побачили на своїх полях Фейєноорд і МЮ - подяка православним терористам.
Нє, ну, різниця таки є. Хоча, я там не бував, але... Донецька область таки більш урбанізована. Там в основному - міста-міста, а райони з селами -то, по перше, мізер в % відношенні до загальної кількості населення, а, по друге, на села там взагалі ніхто уваги не звертає (останнє - то мені так видається, стверджувати не буду). Щодо Луганської, то, вона, може й подібна до Донецької в цьому плані, але то лиш не дуже велика її територія - південь області. Центр, північ - то є цілком сільські райони без якоїсь серйозної промисловості.