На мій погляд, ВНЗ у першу чергу вчить людину вчитися. Соррі за тавтологію. Курс майже кожного предмету - такий собі невеличкий практикум з системного підходу, який в подальшому житті мені, особисто, дуже допоміг.
Пробачте за тривалу паузу. Мені іноді важко все писати до кінця на ці теми. Справа в тому, що ті люди, працівники від освіти, вважають, на перше, правильною і великою свою роботу, по друге, примущають дітей і студентів вчитися, по третье, точно, на рівні останньої істини знають, що за власну «правильність» їм об'язани платити гроші. Вони ж - освіііііта!!! Тобто, врешті залишається результат таким: їх робота не така, як у, наприклад, перекладачів (коли комусь треба перекладати щось, ця персона вільно, від власного бажання і добровільного попита платить перекладачу гроші), а більш сама нав'язує свої послуги. Колишня освіта - вона не такого рівня, що всі би були згодні платити за неї. Всі, навпаки, хотять її мати безкоштовно. З іншого боку, студенти почувають невільність в умовах такого навчання. Далі, наприклад, можна спробувати проанализувати, коли щось в цієї системі зміниться. Чому зарплата можє стати меншою? І що тоді буде зі студентами? Чи я добре все розказав? І пробачте, якщо тут є московські стереотипи.
Я знайшов іще щось по темі мого поста під катом! Але це також про звичайний треш Від освіти і від медиціни. Від безвідповідального настрія багатої кількості людей. Я іноді бачу і читаю про такі випадки в іншіх суспільствах. Я впевнен, що це треба знати. Якщо комусь захочеться, можу дати лінк на ще одне джерело, при тому достатньо рідке. http://www.youtube.com/watch?v=NKXv87B_pA8
Мені освіта дала друзів, роботу, зв"язки та навики виживання в екстремальних ситуаціях. Хто був студентом і цінував кожну копійку, яку давали батьки на тиждень прожиття, той знає ціну хлібові.
Освіта мені надала розуміння важливості основних принципів верховенства права, якого немає.. але то тимчасово... сподіваюся І ще багато чого.. але це основне...
Нівякому разі не сприймайте як наїз, але мені цікаво, чому тіж американці вчать дітей заробляти і там студенти в 20-25 років стають міліардерами ну не всі звичайноа в нас вчать "виживати" і гордяться тим що нажили за студентські роки язву, гастрит і алкогольну залежність ---------- Додано в 18:33 ---------- Попередній допис був написаний в 18:32 ---------- А то де вчать таких відіованих від реальності абстрактних речей
ЛНУ ім. Івана Франка.. там вчать теорію.. а як втілювати її на практиці кожен для себе визначає... ну і звісно від кожного залежить наскільки він глибоко усвідомить суть того чого його вчать)))) А Вас мабуть вчили більш реальних речей...)) Наприклад про те як дивитися на обкладинку.. і пофіг, що всередині?
Те що мене вчили в реальному житті нікуди не приткнеш...Хоча для розгадування кросвордів наша освіта знань дає достатньо....
Журнал Кореспондент опублікував рейтинг ВНЗ України. Львівські політех і універ в ТОП-10. http://korrespondent.net/business/career/1538064-korrespondent-nazval-luchshie-vuzy-strany
Била себе по пальцях, але не можу не прокоментувати (як працівник сфери освіти). Мені цікаво, як то освітяни нав"язують свої послуги? Яким чином? Освітяни що, мають безкоштовно працювати? Ви, мабуть, ніколи не стикалися зі сферою освіти, не працювали в ній і не знаєте, наскільки це важка і невдячна праця. А ще мене різонуло по вухах "змушують вчитися". Добрий Вчитель не змушує, а мотивує, намагається показати дітям, чому потрібно вчити той чи інший предмет, намагається зробити з учня освічену людину. розшифрруйте будь - ласка. Проо яку колишню освіту й невільність йдеться? Чия зарплата? Вчительска, викладацька? Куди вже ж менше... Погоджуюся. Але мене оте цінування кожної копійки радше навчило стратися раціонально розподіляти кошти і планувати власний бюджет
а я вам скажу банальність, але скажу) для кожного своє - комусь освіта (власне, процес навчання у ВНЗ) дає вміння розставляти пріоритети, шукати шляхи для саморозвитку, вдосканалюватися, вчить бути відповідальним. а комусь ці 5-6 років - то тупо протирання штанів за батьківські гроші...
Питання трохи не коректне.... Чи стали б ці люди успішні якщо б не почали вчитись взагалі - напене ні... може Гейтц би став шевцем чи ще кимось іншим. Всі вони дістали базову вищу освіту, як би довчились до кінця то теж би скоріше всього були б успішними. успішним можна стати при мінімальній освіті, справжнім професіоналом при добрій освіті. Всі ці люди потім наймали на роботу розумніших за себе і користувались їх освітою і далі розвивались. Робота по спеціальності - доволі умовне поняття. Людина з освітою математика може бути і програмістом і бухгалтером і банкіром і транспортним логістом і педагогом... так само і інші. Єдине що можна поділити то технарі і гуманітарії... хоча технар може легко переключитись на гуманітарія... а гуманітарію уже тяжче на технаря))))))) - власне бракує спец освіти. Взагалі питання мало піддтекст .... чи потрібна освіта в поринципі щоб бути успішним. Відповідь однозначно - так. Були окремі випадки коли туман ставав успішним в якийсь період часу - але це збіг обставин і інші фактори, а не система. Система каже інакше - щоб в житті чогось добитись треба вчитись і то постійно. А вища освіта дає базу і вчить як вчитись дальше.
Як на мене, то для кожного є своє розуміння успіху. Для когось успіх - бути відомим та багатим, для когось успіх - дертися вгору кар"єрними щаблями і здобувати нові вершини, а ще для когось - працювати на роботі, від якої отримуєш задоволення і достойний заробіток, який дозволяє прогодувати себе й сім"ю.
Все це - ілюзії. Ключові слова тут - «освіта мені дала». Не я сам зацікавився чимось, не я власне, сам щось зробив, а освіта дала мені. Тобто, щось зовнішне мені щось дало, а не я сам зробив і визнав. Друзі прийшли не від спільних професійних і особистих інтересов, не від власної адекватності, а від зовнішнього засоба - це не є так! На моє незмінне протягом вже декільких років враження, завжди знання, навички приходять від власної зацікавленності. Якщо вони приходять завдяки іншім, зовнішнім від вас структурам, це проблема з особистою безвідповідальностю. Дійсно, буває, що щось приходить під час інстутуту чи роботи, але для мене це тільки під час, а не завдяки. «Завдяки» йде не від зовнішніх спільнот, а від мене, від мого інтереса, свідомості, вартості рідких знань для чогось, що можна зробити для покращення навколишнього середовища. Навіть той же інститут, вибір його - це теж йде від власного вибора, а не від самого інституту. Часто навпаки буває так, що щось робиться під час, наприклад, інституту, але навіть всупереч йому, і в тих випадках інститут не допомагає, а робить зусілля, щоб примустити, скасувати і т.д. твої бажання, професійні дії, погляди і т.д. У нас говорять іноді, що щось тут зроблено завдяки комуністам. Наприклад, технології або перемога в Другої світової. Але це не так. Це все зроблено завдяки людям, фахівцям, і спільнота разом з державними інститутами не допомогали, а знижали правилами вартість результату.
Як казав дід мого брата, (який двічі тікав з німецьких концтаборів): "Запам’ятай, онучок, - війну виграв СПИРТ!"