ЩО там, за кордоном?

Тема у розділі 'Що у світі чути', створена користувачем Mazerati, 17 чер 2010.

1. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

а ви ше валізи не спакували, куда вас кігнути?

---------- Додано в 15:22 ---------- Попередній допис був написаний в 15:18 ----------

Так. Заробляти тільки в Америці. Може тепер зроблять більш соціалістичну то обкладуть дуже податками і буде не так легко. Зі мною працювала одна дівчина з Данії то вона сказала що заробляти гроші однозначно краще в Америці а он виховувати дітей то вже в Європі.

• Подобається Подобається x 4
  2. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

В нас для ПП такі податки планують ввести, що мало не покажеться..Думаю, що або люди перейдуть на зарплату в конвертах, або масово повиїжджають закордон.
    Дякую дуже всім за дописи.

• Подобається Подобається x 2
  3. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Ну я можу категорично це заперечити. У нас що в місті що тут «в селі» відносини з сусідами такі самі. В місті ми жили в 4-х поверховому будинку на 8 квартир і ми всіх знали. З сусідами мали добрі відносини. А ще знали багато людей з бізнесів що були в нашому або сусідньому будинку.

• Подобається Подобається x 4
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

а мені не тре валіз, Марусю. Бо я всьо, шо мені тре, маю при собі.

• Подобається Подобається x 1
  5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мого також, але ж не про те мова була. Я про причину писала, а сам метод хороший для будь-кого.

А закон про те, що цькувати в школі - кримінал. От би в Україні такий прийняли та ще й виконували.
    Ну, магазинне то таке. От коли я в податкову дзвонила й до мене були суперпривітні та чекали чи маю я ще якісь питання, я тиждень під враженням ходила. :)) І то в кожній державній установі такий сервіс. До цього точно ніколи не звикну й завжди буду здивовано роззявляти рота. :)))

---------- Додано в 10:44 ---------- Попередній допис був написаний в 10:38 ----------

А тут, схоже, залежить від регіону. Де зимніше, там якісь приморожені всі, як от в Оттаві наприклад, а де тепліше, там привітніші, більш дружні.

• Подобається Подобається x 8
  6. nirvanka

nirvanka просто фотограф

То Ви якраз по адресу :)
    Мій чоловік-поляк працює в ІТ (веб сфера), є ПП. Можу розповідати про підприємницьку діяльність і ІТ годинами :)

Великий плюс в тому, що спочатку можна взяти дотацію (фінансування) на фірму (20.000 злотих від Польщі або 40.000 від ЄС). Дотацію можна отримати і іноземцям. За ці гроші можна купити техніку, програмування, зробити сайт, витратитись на рекламу тощо. Взамін підприємець має мінімум рік вести фірму. Щомісяця платиться 300 злотих ЗУСу (страховка якась там) і 18% від прибутку податку на прибуток і 22% податку ВАТ (якщо зареєструватись ватівцем).

Якщо заробляти 20 злотих/год (стільки заробляють середньо умілі програмісти, тестери з досвідом чи графіки-початківці), то в міс буде 3500 злотих. Якщо навіть і без ВАТу, то віднімаєм 1000 злотих податку і маєм 2500 зл для себе на оренду квартири, харчування і інші витрати. Теоретично все гарно і жити можна.

Практично. Мало хто погоджується дати завдаток. Якщо проект робиться кілька тижнів, то ніхто не заплатить, поки не отримає кінцевої роботи з поправками. Після того підприємець виставляє рахунок і клієнт може заплатить, а може і ні :) Якщо заплатить, то малоймовірно, що вкладеться у призначений термін на рахунку. Якщо не заплатить, то гроші отримати буде врай важко. Суд - марна справа. Зараз ми придумали записатись в державному реєстрі боржників, щоб мати можливість лякати боржників поданням їх до чорних списків боржників. Це коштує 200 злотих в міс, але таким чином повернули вже кілька тисяч, які нам були винні клієнти.
    Але так чи інакше застрахуватись від нечесних клієнтів неможливо. При чому в ІТ таких багацько. Може це не справа в ІТ, а в поляках. Не знаю. Кажу тільки про наш досвід. Порівнюючи співпрацю з кількома українськими фірмами, можу сказати, що напевно справа таки в поляках. Бо українці мало того, що платять вчасно і завжди розраховувались повністю, так ще й часто дають завдаток, або платять наперед. Поляки ж відмовляться це робити.

Трохи є. Мене врятував львівський форум і скайп, через який спілкуюсь з рідними чуть не щодня :) З часом знаходяться знайомі і друзі. Я от знайшла українців і тепер вже не відчуваю себе самотньою. Навіть пройшло відчуття, що все тут чуже і всі чужі. Просто тепер знаю, що є хтось, хто допоможе, з ким можна просто так зустрітись і побалакати своює мовою. Тому раджу зразу шукати контакти зі своїми :)

Хоча загалом не так то все і страшно. Якщо в тому середовищі, де будете жити, люди не мають нічого проти українців, а навіть навпаки цікавляться нашою країною, то Вам буде дуже просто знайти співрозмовників, знайомих, а згодом і друзів. Звісно, друг-іноземець це рідкість і таки треба час, але все ж реально :) Наприклад, поляки як дізнаються, що я з України, то проявляють симпатію і зацікавленість. Приємно.

• Подобається Подобається x 12
  7. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

а я вже звикла. Он розбестила мене Америка.:blush:

Та де там. Вони он ніяк не можуть прийняти закону про те що «буржуї» мають здавати звіт про видатки а не те що вже про дітей подумають. В першу чергу кишеню набити, хоча й тут це є, але не так нагло як в Україні.

• Подобається Подобається x 3
  8. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Mazerati, якщо Вас щось конкретне цікавить, то питайте тут чи в ПП чи в аську.
    Загалом думаю, що у Вас не буде проблем, бо Ви хочете поїхати. Мені було важко, бо поїхала за чоловіком. По 2 роках досі не має бажання тут жити. Доводиться тут адаптовуватись, щоб не бути в розпачі. А є ті, хто не хоче вертатись на Україну. Хоч і тут нічого їх не тримає.. У кожного по різному.

• Подобається Подобається x 6
  9. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

так отож...то не зовсім я хочу поїхати...:sad:
    Іще, в нас ПП переважно всі на єдиному податку, тобто від своєї з/п (прибутку), яку отримують від власника фірми,платять мін. податок, але скоро так не буде і вони будть віддавати мало не по половині своєї з/п...
    Ви я так зрозуміла , описали випадок, коли ПП є власником фірми і йому треба купляти устаткування і т. п. так? а якщо програміст чи тестер працює на польську фірму, яка має своїх власників, то як то оформляється тоді?

10. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Я описала варіант, коли приватний підприємець є єдиною особою в своїй фірмі. Устаткування не обов'язково купувати. Просто коли реєструються ПП, то так і так треба платити податки. Тож варто спробувати отримати 20.000 на халяву практично (треба хіба що ~700 зл заплатити нотаріусу за один документ). Багато людей так робить, бо власними силами не може купити всього необхідного.
    ІТ фірмам вигідніше, щоб працівники були ПП. Фірма підписує з ПП угоду про співпрацю на певний термін. ПП щомісяця (чи як там домовиться) виставляє фірмі рахунок і фірма його оплачує. Тоді фірма не платить податку, бо для неї послуги ПП є витратами, які вона може відрахувати собі від податку, грубо кажучи.
    Якщо ж фірма влаштовує до себе працівника не ПП, то платить за нього податок, мусить забезпечити робоче місце згідно сан. норм і т.д. Також працівник отримує різноманітні пільги у вигляді відпусток, лікарняних, виїздів на природу у вигляді "семінарів" тощо. То все влаштовує великі фірми. Якщо якісь невеликі, то воліють все таки ПП.
    До речі, щоб польська фірма взяла до себе іноземця не ПП, вона повинна оформити відповідні дозволи чи то подати заяви до установи, яка займається іноземцями. Це теж трохи геморойно, тому їм знову ж таки простіше, коли є ПП. Але не впевнена щодо випадку, коли ПП сидить в фірмі поруч з нормально влаштованими працівниками. Треба дізнаватись. Знову ж таки - в кожній країні буде інакше.

• Подобається Подобається x 7
  11. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Не уж то расходы по переезду и адаптации за кордоном.....будут меньше будущих налогов?о_О
    По моему...луше ездить в загранку на отдых.....:scratch_one-s_head:
    Сын и дочь занимаются ,такими же делами и совсем не паникуют....

• Подобається Подобається x 2
  12. nirvanka

nirvanka просто фотограф

+ оренда квартири + візи чи дозволи на проживання + харчування і транспорт дорожче

• Подобається Подобається x 1
  13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Або закордон притягнуть сюди (імпорт демонстрацій) :)

14. Patrick

Patrick Well-Known Member

...нова тема про закордон і потенційну еміграцію.
    Всі хто щось знає написали , вставлю і я від себе 5 центів згідно тих підзаголовків які тут є.

Друзі , сусіди ,спілкування.
    Добрих приятелів в нас 3 сімї.Це таких з якими ми ділимся добрими і поганими новинами.Ключі від їхнього помешкання ми маємо , вони мають від нашого.Було таке що і позичали гроші один одному.Часто не зустрічаємся , бо живем в різних частинах міста.І вихідні наші теж не співпадають часто.
    Коли мали попередню хату то з сусідом поряд відношення були "Hi - bye".Але з сусідом через три хати відношення були дуже добрі.Я йому помогав класти траву , він мені помогав утепляти гараж.Багато речей по роботі навколо дому я навчився від нього.
    Зараз сусіди , старша пара без дітей (за 60+) є ОК, говоримо коли бачимся на драйвею, але в гості не ходимо.
    Взагалі з англійцями поряд жити є добре.Краще як з українцями.Вони не сунуть ніс в ваше життя. Не лізуть в гості.
    На роботі основні розмови про спорт.Зимою - хокей , вліті - футбол (американський).
    З тим з ким працюю близько кожний день ми говоримо на ширші теми- про особисте життя ,видатки.Деколи бригадою ходимо на пиво.
    Де жити? Європа чи Америка?
    Я не жив в Європі , тому категорично нічого не буду говорити.Але мені більше до душі Америка (в значенні Північна)
    Багато таких самих емігрантів як ти , більші квадратні фіти (метри) житла, ширші вулиці, більші автомобілі.
    Свій 6-ти циліндровий майже 300к.с. Тойота Такома трак я би не в кожній вулиці в Європі міг запаркувати.А тут це середній автомобіль , бо є більші і набагато більші.
    Канада чи США?
    Вибрав би там де живу- Канаду, хоча США теж люблю.Часто там буваю по роботі , моя сестра з дочкою там живуть.
    Дістала роботу RN (медсестри) на 2 роки....а пройшло вже майже 20 як вона працює в лікарні в Брукліні і живе через ріку від Мангетена в Нью Джерзі.
    А ми з жінкою хотіли би повернутися назад в наше любиме Торонто , або в Ванкувер...але не можемо бо не має там для мене роботи ...тому мусимо жити в Едмонтоні.Едмонтон є ОК , але Ванкувер (де ми жили після Торонто) і Торонто нам подобається більше.
    Депресія.
    Через цей "курс молодого бойца" переходять всі , хто приїхав в дорослому віці. Хто приїхав старший , тому ще гірше.Вона затяжніша і сильніша. Діти її не мають....ну в любому випадку в моєї племінниця яка приїхала в 3х річному віці.

• Подобається Подобається x 15
  15. Мих

Мих Дуже важлива персона

А я знаю одного німця, який жив майже на кордоні Німеччина - Швейцарія і переїхав жити в ........ Україну, Яворівський район. Каже, що йому подобається жити в Україні... збудував собі будинок... задоволений....

• Подобається Подобається x 9
  16. Patrick

Мені Мексіка теж дуже i дуже подобається.....
    Гарний клімат , море і океан , люди добрі , прекрасні дороги...дешева токіла і добра (на любителя такого як я) їда...
    і якщо би мені дали 2/3 , або навіть половину тих грошей що я заробляю в Канаді , я би теж поїхав.
    Звичайно що тримати канадський паспорт.

• Подобається Подобається x 12
  17. Gron

Gron тафгай

А мені Н. Зеландія, збираюсь восени туди дружину повезти на ознайомлення:)
    Бо каже, тобі всюди добре де нас нема.

• Подобається Подобається x 11
  18. Patrick

Класна держава.
    Суспільно і політично подібна на Австралю і Канаду , бо це все Бритійський Коменвелф (екс Бритійська Імперія).
    Клімат мягчий як в Австралії і дуже зелена ....
    Я вже десь це писав , що як був би я сам нежнатий і без дитини , то був би "вєчний страннік" .
    Мені би не потрібна була хата , машина.Свої речі я би зміг помістити в 2 чемойдани ...45хвилин на збори і я готовий їхати в любий кінець світу.
    Не знайшов би роботи по спеціальності , то шоферські права на грузовик з трейлером не дали би бути без роботи...шоферів всюди беруть.
    Пожив би трошки чи довше ....і дальше в путь.
    Я якось жінці заікнувся про переїзд в Австралію (так на варята) , то вона категорично заявила що має досить всіляких переїздів.
    І дальше чим до Торонто/Ванкуверу вона не поїде жити....а я можу їхати сам куда хочу і коли мені "странствія" надоїдять то щоб я їй подзвонив....

• Подобається Подобається x 11
  19. Мих

Мих Дуже важлива персона

згоден, я б теж....

• Подобається Подобається x 3
  20. Gron

Gron тафгай

• Подобається Подобається x 10
а де твій аватар? :)