Що робити з ісламом?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем KabMiner, 9 лют 2007.

1. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Відповідь: Що робити з ісламом?

Цілком погоджуюсь щодо складностей перекладу. Але ми користуємось перекладами Старого Завіту, так що мета є досяжною. Головне ж те, що саме таким перекладом індійські мусульмани користуються і саме так розуміють правди своєї віри.

Боротьба з окупантами то святе. Шкода, що набуває релігійного забарвлення. Ще більш шкода, що намовляють жінок та дітей ставати шахидами-самогубцями. Що на Вашу думку чекає тих, хто їх намовляє? Чи може й ті й ті для Вас герої?

Ні, страшніше - зворотня операція. :) Підкреслюю - жарт. Бо апостол Павло написав: "Хиба Бог - тільки юдеїв, а не й поган? Авжеж, і поган, бо є лиш один Бог, що оправдує обрізаних завдяки вірі і необрізаних через віру" (Рим 3:29-30)

2. Redhotchilly

Redhotchilly Well-Known Member

до речі, в Одеській області також є албанське село

3. Омар Люлька

Омар Люлька Well-Known Member

Хм... Старим Заповітом, теж не дуже чисто, читаючи юдейсько-християнську, дискусію, часто бачив, як юдеї, вказували, на ту чи іншу принципову помилку, після якої спотворюється весь сенс.
    Ні грамотні в своїй вірі, мусульмани користуются арабським оригіналом, інші слухаются саме їх, але не одне богословське рішення по перекладу робится небуде...
    Для віруючої людини кожен крок "набуває релігійного забарвлення".
    Ви не вірно розумієте, сенс слова "шахід". По суті, щодо дітей не можна, в будь-якому випадку. Є достовірний хадис, коли Пророк(савс) відмовляв одному юнаку, йти на війну, поки той не досяг певного віку. Тобто люди які кажуть, що дитина може або повина(!) воювати, вже не мусульмани, вони підпадають під такфір, називаючи заборонене дозволеним. Щодо жінок теж саме, за часів Пророка(савс) жінки не воювали, тобто на це немає ніякого дозволу, ні в Корані, ні в Сунні, тому, якщо хтось буде казати, що жінка забов"язана взяти до рук зброю, то він також підпадає під такфір. Але просто повага до партизанок, жінок які повністю розділяють біль власного народу, та не жаліють власно життя, що б цю біль применшити, є... Але вона є, і в інших народах та культурах...
    Надіюсь, я вичерпно відповів?..
    Ну жарт, так жарт... Я ще навіть образитись не встиг :)

4. Зів'ялий мозок

Зів'ялий мозок Well-Known Member

Пане Coolzak, я навів достеменні історичні факти і взагалі не розумію за, що Ви поставили мінус. Я - греко-католик і взагалі дуже віруюча людина, але слід об'єктивно оцінювати історію. Серби на Балканах себе поводять аналогічно, як росіяни в усьому світі. Вони одержимі манією створення якихось союзів і федерацій під своєю кормигою, як і Росія.
    Питання Косова можна розв'язати хіба, що створення окремих сербських анклавів у цьому краї під юрисдикцією Сербії, а на решті території, без сумніву, можуть створити свою державу косовари.

5. coolzak

coolzak Well-Known Member

коли ногайці будуть виселяти українців з кубані не забудьте підпис поміняти

6. Омар Люлька

:)
    Ви жартуєте? Ногайці живут в Дагестані. А на Кубані жили убихи та шапсуги, племена адигського походження, але россіяни, їх повністю знащили...

• Подобається Подобається x 2
  7. Зів'ялий мозок

Адигейців настільки знищили москалі, що зараз їх у самій Адигейській АР в Росії проживає менше, ніж 10% населення цієї республіки. А ногайців узагалі мізерія. Цього аж ніяк не можна сказати про албанців, що становлять 90% населення Косово.

Албанці - автохтонне населення Балкан, в той же час, як серби, де-факто прийшли із України.

• Подобається Подобається x 2
  8. coolzak

coolzak Well-Known Member

я просто хотів звернути увагу на внутрішне протиріччя в називанні сербів імперцями і вставлянні підпису з визначенням кубані як україни.а ваш допис тільки є яскравим прикладом дешевої демагогії коли відволікають увагу від змісту придирками до деталей

• Подобається Подобається x 1
  9. Омар Люлька

Тоді Ви могли написати бенгальці або пуштуни, все одно мусульмани. Зміст в цьому ж і полягає, коли мусульмани будуть бити християн не Кубані, а які мусульмани, не так і важливо, нє?

10. Зів'ялий мозок

Серби не є імперцями!? Так, вони постійно напротязі усього двадцятого століття лишень про якісь союзи і федерації говорили, то слов'янського світу, то православного світу - був наприклад, проект Православної Федерації - Сербія, Болгарія та Греція зі столицею, звісно, у Бєлґраді.

Щодо Кубані, то частина її входила до складу Тьмутараканського князівства ще у часи Київської Русі, тобто підпорядковувалася Києву.

Просто кожний народ має право на самовизначення і ніхто повинен у нього це право забирати.

11. аксакал

Суттєва помилка: плутаєте етничне і релігійне питання, тим більш що давні ілірійци були поганами.

Додано через 3 хвилини
    Воно все так, але ЧОМУСЬ косовські албанці (майже?) на 100% мусульмани і завзято нищать християнські храми, та й хритстиян теж.

12. Зів'ялий мозок

Так, я ж зауважив, що Косово не можна розглядати під кутом ісламізації. Тобто я більше вважаю цю проблему як національне питання, а не релігійне. Але з іншого боку, так уже склалося в світовій історії, якщо крім національних протиріч додаються ще релігійні, то вони дуже тісно переплітаються і стає важко відокремити одне від одного.

Щодо різанини і нишення косовцями православних храмів, не будемо перетворювати форум на тривалу лекцію із історію Косова, де перелічуватимемо, хто кому більше завдав лиха і чи тут дійсно більше релігійні чи національні суперечності. Але у самій Албанії 96% населення - албанці, із них 70% - мусульмани-сунніти, 20% - правослані та 10% - католики. Так-от, між цими верстами населення не спостерігається ніякої релігійної ворожнечі, незважаючи на усі події в Косово.

13. аксакал

Переклади Старого Завповіту є дуже ретельними, до них додано багато коментарів. Деякі юдеї, що намагаються критикувати, забувають про це, а також про те, що самі до Тори мають Мишну та ін. коментарі, що значно перевищують за обсягом Тору.

Що ж тоді саме мулли очолюють суперрадикальні рухи?

Помилка у тому, що "релігійне забарвлення" надто велике. Впевнений, що в армії США є й буддисти, й атеїсти, й мусульмани. До чого тут християнсьтво в цілому й іракські християни зокрема?

Просто чудово! Такфір їм, намовлювачам, незалежно від того, пересічні то мусульмани чи священники! Згода?

P.S.
    Не треба давити.

Додано через 4 хвилини
    А які дискусії точились щодо права поставити пам"ятник Матері Терезі! Дуже запеклі заперечення з боку мусульман! Ви не чули?

14. Зів'ялий мозок

Але ж у нас в Україні теж точилися запеклі суперечки щодо перенесення УГКЦ свого осідку зі Львова до Києва чи щодо надання УГКЦ статусу патріархату. Це не підстава говорити про тотальну ворожнечу між конфесіями і тим більше це не підстава йти нищити інші церкви.
    У кожній церкві є ортодокси і є ліберали. Справа в тому, щоби ці ортодокси (і ліберали також!) надмірно не захоплювалися втіленням своїх ідей в життя.

15. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Дуже сумно читати такі слова.
    Адже Христос сказав: "Я-двері: коли через Мене хто ввійде, спасеться..."
    (Ів.10:9) і ще "Поправді, поправді кажу вам: Хто не входить дверима в кошару, але перелазить деінде,-той злодій і розбійник."(Ів.10:1)

Один колишній арабський мусульманин, що прийняв Хрещення, якось опісля сказав: “Якби всі християни були дійсними християнами, ісламу сьогодні не було б!”.

Серед святих Церкви є араби і серед них Давид Аргветський.
    Коли халіф сказав: “Як ви насмілюєтеся вимовляти хульні слова на великого Мухаммеда... і засуджуєте його по безумству вашому? Адже він всю Персію і Аравію обернув від поклоніння вогню і привів до єдинобожності”, св. Давид Аргветський відповів: “Хоча Мухаммед і відвернув вас від служіння вогню, але не привів до дійсного богопізнання, і тому не міг дати вам спасіння. Він подібний до корабля, який, хоч і не потонув в середині моря, проте поблизу берега занурився в хвилі морські. Яка користь в кораблі, який не зміг досягти берега?... ”.

16. Redhotchilly

шановний, ви були в Албанії?
    а я була і в Албанії, і на Північному Кіпрі.
    В Албанії є багато правозлавних і католицьких храмів.

а косовських албанців серби вирізали сімями

17. Омар Люлька

Юдеї, завжди приводять оригінал тексту, і пояснюють, в чому помилка Септуагінти. С ходу пригадується, що в пророчестві про Машиаха, стоїть, що його народе молода жінка, про те, що вона буде незаймана немає і слова, тобто "діва", це неправильний переклад.
    Як на Ваш, погляд імам Шаміль, очолював "суперрадикальний рух"? В нас немає поділу, на "духовне і мирське".
    Це вже вибір людини, що для неї є релігія, сенц життя, чи "теологія до чаю"... Тещо в армії США є віруючі буддисти, я сумніваюсь, в них же, не обов"язкова військова повиність, а профісійне війське, і не думую, що туди захоче хаписатися буддист. Щодо мусульман, то я не маю права їх назвати не мусульманами, але як людей я їх не поважаю, йти вбивати своїх єдиновірців, це поганний вчинок.
    Аксакале, ще раз кажу, якщо християни в мусульманському Іраку, живуть 14 віків, і тільки зараз почалась така агресія, то можливо справа не в Ісламі вцілому? Щодо Християнства, звичайно я не буду все Християство вцілому в чомусь звинувачувати, я знаю, що є течії Християнства, які навіть зброї до рук брати забороняють... Але конкретно, християн що воюють в Іраку, якщо їхня віра, не змусила їх дезертирувати, то значить їхня віра допускає війну, а як вона до неї ставится то справа десята, особливо для їхніх жертв. Середньостатистичний громадянин Іраку, наврядчи зможе зрозуміти, таке роздвоєння особистості, бути добрим християнином в церкві, і злим воякою поза нею.
    Якщо хтось прямим текстом каже (або навіть, на словах, допускає можливість), щоб дитина воювала, то звичайно такфір. Є, ще момент, чи знає людина той хадис, але він дуже відомий, тому якщо мусульманин, цікавится своєю релігією, то повинен знати.
    І ще хочу сказати, в нас немає "священників", імам це керівник общини, вибраний самою общиною, не більше, не менше...
    Так це ж принципове питання! Являється людина шахідом, чи ні знає лише Аллаг, але кожний мусульманин мріє ним стати. І називати людей, які вбивають безневинних людей шахідами, це велика реклама, для їх організації...
    Не сумуйте... Як кажуть французи "се ляві", чи щось подібне кажуть :)
    Ну це його ІМХО, з яким я не погоджуюсь. Я вважаю, що якби християни були дійсними християнами, то саме вони б, і були мусульманими, але це вже моє ІМХО, з яким може не погоджуватись, той араб. :)
    Конкретно, про цього не чув, але чув про Івана Дамаскіна, та Феодора Абукару... Взагалі раній Халіфат, був напрочуд віротерпимой державой, тоді дійсно християнин міг в лице самому халіфу, сказати, що він думає про Іслам, і не боятись за своє життя... В християнських країнах того часу, наврядчи хтось осмілився заявити подібне...
    Щодо самої фрази, вона цікава, але так можна сказати про будь яку релігію, наприклад "Хоча Християнство і відвернуло вас від поклонніні ідолам, але...", такі фрази також відносятся до ІМХО...

18. аксакал

Сам я в Албанії та Косово не був, але знаю від українців, що там побували. У світі добре відомо, що навпаки було набагато більше. Виділене Вами є не повною правдою, а напівправдою (навіть менше половини), а це гірше за пряму брехню.

Додано через 27 хвилин
    ІМХО, це призводить до плутанини та багатьох помилок.

Не тільки зараз, так що не треба.

Саме з неподілення світського та релігії (Кесарево - кесарю, Богове - Богу, як вчив Ісус Христос) витікає груба, кривава помилка. США сприймають за християнську державу, а це зовсім не так! Справжніх христиан там як солі в дієтичнім супі.

:)

Це не набагато змінює головне, сенс. (Не хочу сперечатись. Хоча чи набагато різний статус мулли і священника? Адже на муллу довго вчаться.)

:) Вашими устами та меду та ложками!

В нас протилежне ІМХО, з моїм Ви були б з нами. :)

19. Redhotchilly

Там ситуація неоднозначна, я згідна. Але факт залижається фактом, албанці жили на території Косово до того, як її захопили серби.

Я була і на Північному Кіпрі, там також мусульмани живуть... не чули нічого про православного президента Макаріоса і як проводився геноцид там?

агресія породжує агресію...
    і не можна дивитись на все настільки однобоко... треба дивитись на причини

20. аксакал

Не албанці там жили до сербів, а ілірийці, а це трохи щось інше. Ось палестинці кажуть, що сучасні євреї не праві, коли апелюють до існування Юдеї 2000 років тому.

На півночі Кіпру не Макаріос, а самопроголошена мінідержава під турецьким протекторатом. Це офіційна міжнародна оцінка.

Є два шляхи: помста за будь-яку ціну (позитивний зворотний зв"язок, як кажуть в теорії керування) або так, як вчив Ісус Христос - шукати спосіб гасити конфлікт (від"ємний зворотний зв"язок).

Неоднобоко буде коли незаангажовано ретельно вивчити хто наскільки винен, і не завжди маємо досить інформації. Треба також зважувати, хто більше крови пролив.

а де твій аватар? :)