Що робити з ісламом?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем KabMiner, 9 лют 2007.

1. SerhijS

SerhijS Well-Known Member

Відповідь: Що робити з ісламом?

Ніхто не наперечую правдивість Корану який арабською мовою тим паче, що є оригінали Корану тих часів і можна співставити.
    Чому перекладати не можна? Можна і треба. Але завжди наголошується, що це вього навсього переклад конретного перекладача. Англійських перекладів більше десятка. А арабською, мовою якою він був данний один.

Цікава інформація.
    Всі ці переклади це також Слово Боже?

2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

саме це я і маю на увазі...
    до перекладів треба ставитися дуже обережно
    те саме стосується свідків...
    ми живемо для того, щоб слвити Бога... :)
    ми спілкуємося напряму з Богом без посередників...

пс. старійшина у свідків — не більше ніж людина, яка лопомагає...
    а в ісламі?..

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Е там, не толерувала. Зараз багато людей читають грекою чи латиною? Думаю, в часи Лютера та до нього було навіть менше людей ніж зараз.
    Для церкви латина вважалася саме тою священною мовою, якою можна говорити з Богом. Та сама тендеція досі залишилася у багатьох східних католиків, у православній церкві МП теж ніколи не відмовляться від церковно-слов'янської. Думаю, те саме стосується арабської в мусульманстві.
    Я цим питанням серйозно не займалася, але з того, що знаю, він порівнював тексти (грецький та латинський), працював дуже важко, дошукувався справжнього значення слова, працював як шалений. І саме він фактично є засновником літературної німецької мови.
    Я вже написала, що йдеться радше про священну мову. Ви знаєте, що у грецькій церкві служать на старогрецькій, яку сучасні греки не розуміють?

4. Liliyah Romanova

А до чого доводить свобода вибору? ;)
    Мій чоловік страшно на мене злоститься, коли кажу, що я би з наших церков половину люду повиганяла. :D

5. Liliyah Romanova

По-перше "СеПтуаґінта".
    По-друге, про Лютера я вже написала.
    Щодо перекладів, то зі своєї практики (поки що близько 6 років) і з того, що вивчала про перекладацтво, що перекладач прози є помічником, а часом і конкурентом, бо може створити досконаліший текст, ніж оригінал. У плані самого тексту, його звучання і легкості читання. Перекладач НІКОЛИ не змінюватиме сенс, якщо перекладач себе поважає, звичайно. І саме останній чинник спричинює пнадлюдські старання автора продумати усі можливі значення, вжитися в текст, і передати слово автора.

Щодо перекладу туди-сюди. Текст не буде тотожний, бо кожного разу буде перекладати інша людина. ЗМІСТ буде той самий. Я перекладала деякі свої твори, то і то неможливо те саме передати, що вже в одній мовій сказала. Для перекладача важливо передати зміст, а не слова.

6. Liliyah Romanova

Бо компутер - то тупе залізо. Він НІКОЛИ не використовуватиме інше значення, ніж те, яке у його словнику закладене першим. Тому компутерні переклади є мертві, бездушні. Перекладач вкладає у свої переклади душу, він їх трактує, як власних дітей, як беззахисне немовля.

7. Liliyah Romanova

Так, SerhijS, а тепер мені цікаво перейти до питання про жінку в мусульманстві. Розкажете?
    З мого пункту бачення, християнство дало жінці багато свободи, має повагу до неї. Особливо це можна побачити у римо-католицькій та протестантській церквах.
    Інші релігії трактують жінку як нижче створіння. Цікаво, чим це викликане?

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Різний переклад не може бути підставою для того, щоб відмовитись від християнства. Коран теж має різні переклади і що?

9. duncan

саме вважалася після того, як папа римський вирішив зробити латину "священною мовою"...

10. duncan

а чого злоститься? (я би всіх повиганяв :D )...
    ти ще скажи, що самому Біблію читати не можна... ;)
    тільки "з наставником"...

11. duncan

по-перше, не виправляй мої ачепятки... :)
    неправда, сама перевір: один і той самий текст за допомогою двох-трьох електронних перекладачв, наприклад: промт, гугл...
    маєш друзів-перекладачів?...
    дай їм стовпчик з вірша шевченка, а потім порівняй...
    а Біблія — важливіша за вірш шевченка...

12. Liliyah Romanova

Пупере, ти часом занадто прямо дивишся, як кінь із кляпками на очах (вибачай за порівняння, ніц кращого на думку не спадає:D). Тільки прямо і все, навколо ніц нема. Може, я помиляюся, але то висновок із твоїх. Хоча, може, то й правильно, аби себе від усього відгородити і нічого не приймати.
    Ти коли-небудь переклади робив? Бо я робила, і то професійні, бо то моя професія - перекладач. Я вже майже усі види перекладу перепробувала. І те, що написала про переклади, то мій досвід, але, навряд чи ти зрозумієш. ;)

• Подобається Подобається x 1
  13. duncan

"где уж нам уж"....
    цитата із моєї улюбленої книги дитинства "республіка шкід"... ;)

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

І добре робить.

15. SerhijS

Пошукав, почитав. Дійсно робота була зроблена величезна.

Повторюю Коран має багато різних перекладів змісту, але в будь якому випадку все зіставляється з оригіналом.

16. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Боже, як перекрутили початковий змыст моєї теми:D

ну, а з ісламом ми будемо робити так як наші предки. Як казав один відомий кіноактор: Ты не бойся, мы тебя не больно зарежем - чик и ты уже там!

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

А Біблія не співставляється? На то воно і є: різні переклади, хоча всі різні переклади співставляються з оригіналом.

18. SerhijS

Розкажу.

З якого часу християнство стало з повагою ставитися до жінки?

Які саме ви маєте на увазі?

19. SerhijS

Проте в ісламі ніхто не називає переклад Словом Божим. :)

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Який зміст того перекладу?

а де твій аватар? :)