Що означає "бути розумним"?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Romko, 21 вер 2009.

1. Приветливая

Приветливая Well-Known Member

• Подобається Подобається x 3
  2. Оленa

Оленa Well-Known Member

Цілком вас розумію і підтримую. Тільки я б не стала битися, а просто підняла б хай і організувала натовп обурених глядачів.
    Хе-хе, таке я вже робила. Один хлопчина скрутив негіднику руку, але потім відпустив. Після цього бійка припинилась.
    Згодом побачила цю пару, яка йшла під ручку і мило посміхалась... Отаке-то.

3. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

Взагалі, обговорювані випадки не стосуються теми. Тут йдеться радше про відвагу, а не про розум.
    Я не раз у подібних ситуаціях чинив по-різному.
    а) Коли не відреагував, пройшов мимо, то довго потім мучило. Подумки повертався назад у той момент і чинив, як супер-герой. Але свідомість не давала спокою: адже насправді так не було!
    б) Інша справа - коли втручався. Тут - цікаво - включається якась інша сила. Мабуть інтуїція. В певному моменті розвитку подій - включається якийсь потойбічний інтелект, що відводить потенційні розбірки у якусь нейтральну площину. Потенційна жертва на той час вже у безпеці, а щоб нейтралізований хуліган не чувся ображеним - пропонуєш йому цигарку.
    Часом для того, щоб здобути перевагу вистачає показати, що ти не боїшся.
    Ну, але всяко буває... не раз ходив з підбитим оком, а якось - зі зламано щелепою.
    Та все ж навіть тоді почуваєш себе героєм, а не (перепрошую) бздуном (див пункт а)

• Подобається Подобається x 4
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Католицька церква традиційно виділяє сім дарів Духа Святого - мудрість, розум, порада, мужність, знання, побожність і страх Божий.

Вони й формують нахили людини.

5. - в Вашем сообщении только про неё. Никто не мешал Вам проанализировать, какой вариант поведения разумнее. Но и не заставлял ;)
    - т.е. католикам мудрость и знания даются с момента крещения? Везука...

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

А як ви думаєте? Чому при одинакових умовах виховання, один мудріший, інший розумніший? а третій - футболіст.......

7. - такого даже у близнецов не бывает (хотя, куда уж одинаковее). Но у них с рядом допущений можно говорить об одинаковых условиях (и они действительно демонстрируют схожее поведение и реакции в похожих случаях), у остальных - нет.

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Слово "смекалистый" (здається, "кмітливий" (укр.), хоча відчуваю, що є якісь влучніші означення для людини котра "чує нюхом" можливість заробити гроші чи викрутитися зі складної ситуації) означує людину, яка має не тільки (і не так) розум, щоб оцінити ситуацію, а і здатна знайти оригінальний спосіб скористатися нею для досягнення тієї чи іншої мети.

Цікаво.. чи кмітливість (не тільки підприємливість, але - ширше) є складовою мудрості? Чи навпаки, мудра людина завдяки своїй мудрості починає бачити багато варіантів там, де розумна - бачить тільки один. І тоді її називають кмітливою.

• Подобається Подобається x 2
  9. Вы напрасно противопоставляете разумность и мудрость :) Они вполне сочетаемы. А уловили верно: мудрый смотрит шире (именно благодаря опыту) чем просто разумный, знает, что вариантов правильного решения проблемы всегда несколько как и их последствий, и выбирает не тот вариант, что короче и проще, а тот, что приведёт к наиболее благоприятным последствиям. Но без развитого ума (и соответственно эрудиции, иначе его не развить) мудрость тоже останется на примитивном уровне, хотя в житейских ситуациях такого уровня на многое хватает... Так мы со стариками общаемся. Чувствуем себя намного умнее (хотя на самом деле просто больше информации в голове), но чуть жизнь прибьёт - бежим к ним за советом или... вспоминаем, как они были правы, говоря простые вещи...

• Подобається Подобається x 4
  10. mavka

mavka Well-Known Member

ОК ! :)
    ситуація.
    бейба вчиться каліграфічно писати. вдається чи не найкраще в класі. но! циферки американці, в яких почерк чи не найгірший в світі (перебільшую тільки на 5% ), пишуть інакше, ніж ми. сімку як букву Г тільки в протилежну сторону. дев"ятку як Р теж тільки в протилежну. бейба пише по-нашому 9. вчителька кожного разу червоною ручкою : "Неправильно !!!! Це в тебе літера "джі" "

як мудріше, а як розумніше мені себе повести ? враховуючи, що діти дуже мало пишуть в школі, ніякої практики, ніхто про почерк не дбає і я й так буваю ворогом примушуючи переписувати сторінки.

(не те, що в мене проблеми мілкі, але тут просто не лупашать на вулиці. буває, просто стріляють)

11. night

night Well-Known Member

Думаю що кмітливість невідємна частина мудрості. Адже це вміння находити нестандартні і швидкі виходи з ситуації. Без мудрості кмітливість може тільки нашкодити. Особливо в людей з запальним характером, в них думка, рішення знаходиться швидко, а примінити з розумом получається набагато гірше. Так само як і мудрості без кмітливості не обійтись. Адже важливо не тільки знати чи розуміти проблеми, а і вміти з неї вийти використовуючи підручні засоби чи можливості.

• Подобається Подобається x 1
  12. victorys

victorys позитивчик :)

Можна я тут маленькими буквами напишу все, що хочу сказати?
    Форумляни, будьте мудрішими, не втікайте з форуму, якщо десь хтось в якійсь гілці щось не так сказав. Поступіться тим нерозумним :pardon:
    А то на форумі скоро не буде мудрих людей щоб поспілкуватись :sorry: В гілку "мене тут не буде..." аж страшно заходити. Розбіглись всі як таракани, панімаєш!

• Подобається Подобається x 7
  13. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Наймудріші слова, ІМХО :vo:

• Подобається Подобається x 3
  14. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

різні...
    розумним є людина, яка багато знає і вміє робити якісь висновки з того...
    мудра людина не обов’язково багато знає, але вміє робити висновки з життя...

писав я колись десь (у себе на блозі) про мудрість...
    мудрість -- знання людської психології; все, крапка.
    якщо ти знаєш, як чинять люди -- ти мудрий...
    не знаєш -- дурень, бо будеш отримувати в чоло постійно...

про кого скажуть "мудра людина"?..
    про того, хто виходить з високо піднятою головою з життєвих негараздів, або просто користає з цього..

15. mavka

mavka Well-Known Member

різні люди чинять по-різному, це ми знаємо, невже ми тут всі такі мудрі ? ;) й час від часу ми бачимо, що в чоло отримують люди, яких ми вважали мудрими :)

думаю, орієнтуватися на зовнішній світ тут не варто. чи не цікавіше глянути всередину себе й погодитися, що мудра думка не робити іншим того, що ти не хочеш, щоб зробили тобі, тому мудра, бо дотримуючись того можна життя жити в мирі зі собою, зі своєю совістю ? це й для тіла здоровше !

коротше, мудрий знає свою психологію :) й розуміє, що по-людьки треба жити. з любов"ю до людей. усміхнешся комусь й той може фейсиком розквітне.

ПС. ой, згадалося.... коліжанка моя дідуся престарілого доглядає, в якого величезна родина й купа людей збирається на шабат -дінер ;). дідок дуже цікавий, багато спостерігає, любить філософствувати після келішку вина... в кінці довгого вечора сиділи вони на диванчику, взяв він руцю моєї коліжанки, погладив, підморгнув, оглянув товариство й прошепотів : "кажи їм всім, що вони nice........"

( у нас тепер ця фраза прижилася в щоденній розмові)

Останнє редагування: 4 жов 2009
  16. duncan

ой, пані мавко, я вас прошу!.. [​IMG]
    всі люди керуютсья одними і тими самими бажаннями: спати, їсти, трахатися, хочуть грошей і влади...
    я би сказав простіше: або перестань перейматися світом або плюй на все і підкори світ собі...
    у першому випадку можна, наприклад, спитися, завмерти у позі "о" років на стотисячмільйонів, робота-дім-секс-сон-робота-дім-секс-сон ецетера...
    у другому варіантів багато...
    наприклад, придумати свою релігію, очолити армію, почати продавати наркотики тощо...
    ага, "джаст смайл"!.. :)
    відома річ... але не панацея... [​IMG]

17. mavka

mavka Well-Known Member

не думаєте ж Ви, що абсолютно всі у цій матриці ? :)
    й чому Ви розділяєте ті речі ? ви пробували не писати "або" й поставити туди "і" ?
    мудрий той, хто знає, якою іллюзією є світ. вакуум та енергія.

18. duncan

а хто сказав, що я мудрий чи розумний?...
    це всього-на-всього моя думка... :pardon:
    суєта ніколи не приносила гармонію в душу людини...
    тому або або... [​IMG]

• Подобається Подобається x 1
  19. mavka

mavka Well-Known Member

в дописі за номером 44 , за який мені Пилипко з Конопель навіть карму додав й не даремно, бо в ньому є ж таки рація ! ( ;) 4+4=8 Number of the perfection. Піфагорійці мали його за символ логічних роздумів, любові, дружби. ... they have called it the Great "Tetrachtys".) є Ваші думки про суєту - ворога гармонії.

заокруглюючи й закриваючи - мудрий живе в мирі зі собою, в гармонії зі світом, "завдяки своїй мудрості починає бачити багато варіантів там, де розумна - бачить тільки один", не конче усміхається, але щось джокондівське зобразити може, бо "на життя дивиться широко й глибоко " ... нічого не забула ?

Останнє редагування: 4 жов 2009
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Як?????? і СЄ?

а де твій аватар? :)