Що наші діти вчать у школі...

Тема у розділі 'Діти', створена користувачем Iriska, 26 січ 2012.

1. iso

iso Well-Known Member

Чому ж ні? Через правопис. :) Не знаю південних говірок, але елементів західних в правописі достатньо ще від першого українського радянського правопису (який, до речі, був прийнятий і в Галичині)

2. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Я вже бідна - в сорок років почати писати "неправильно" мені якось не посміхається...

• Подобається Подобається x 2
  3. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Та раніше вже почали ми з Вами) Бо правопис цей 2001 року...Так що...усьо)
    До речі, я букву Г що з хвостиком так і не навчилась використовувати на письмі...У мені гудзики та ганки неправильні)

• Подобається Подобається x 1
  4. Alaris

Alaris New Member

Вибачте, але мені здається, що ви тут трохи сплутали поняття мови розмовної і літературної, унормованої... З цими поняттями дітей, до речі, мають у школах теж ознайомлювать, не знаю, правда, чи роблять це.

5. iso

iso Well-Known Member

Це не так важливо, як те, щоб вчителі очищали мову учнів від "а в нас так говорять". В школі повинна бути присутня лише літературна мова.

6. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

А як Вам такий маразм?
    Було це років так 12 тому приблизно. Моя племінниця на той час навчалася в початкових класах. І якось мені довелося взяти її підручник в руки. Я там такий жах вичитав, що в мене волосся ледве не випало! В тексті було слово ШЛЬОНДРА. Але це не все. Під текстом до цього слова було пояснення - в сносці описувалося значення цього слова. Виявляється що тепер це ВЕСЕЛА ДІВЧИНКА.
    Отакої не хотіли?

7. terRen

terRen Дуже важлива персона

То виходить слово "ВЕСЕЛА" дівчинка, тепер має інше значення... Жах! о_О
    Що ж то за підручник такий був? Та ще й у початкових класах?

8. Mokasin

Mokasin Member

Моїй доньці знизили оцінку за слово "шуруп". Учителька довго доводила мені, що українською повинно бути "гвинт". Поки не приніс тлумачний словник. І що думаєте? Оцінку не виправила.

9. ladybell

ladybell New Member

У дитини в підручнику з укр.літератури знаходжу слова, які чи на українській мові, чи на російський не розумію,шо за суржик, а внизу сторінки- переклад цього слова, я у шоці.

10. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

то що ж не так?
    Усе написано правильно :) ЖОДНОГО НОНСЕНСУ НЕ ПОМІТИВ.
    1) пів із загальними назвами пишеться разом, із власними - через дефіс, саме тому пів"яблука, дит"ясла, пів-Європи (у редакції Проєкту нового правопису була пропозиція писати все окремо, але "Проєкт..." зарізали). Апостроф - це надстроковий знак, який позначає роздільну вимову (м"якість не переходить на попередній приголосний). Якщо написати дитясла, то це звучатиме [дит'асла] а не [дитйасла]. Спробуйте вловити відмінність у вимові, а тоді, не втрачаючи спокою, поставте собі питання: ЯКИМ ЧИНОМ ПЕРЕДАТИ ЦЕ СЛОВО НА ПИСЬМІ, ЩОБ ЗБЕРЕГТИ ПРАВИЛЬНУ ВИМОВУ?

2) орфоепія, як наука, виникла доволі давно. Проте ви, шановна, занадто емоційно ставитесь до цього всього. Це все одно, що критикувати математику за наявність тригонометричних функцій (боя їх не розумію!). Орфоепія - наука точна, вона опирається на результати наукових досліджень (фонетичні записи) і тільки констатує, що відбувається у потоці мовлення при швидкому або середньому темпі.
    Навіть якщо ви мені доведете, що при середньому і швидкому темпі вимовляєте "сміється" як [см'ійеТ'С'а], то я скажу, що у вас щось не то з дикцією, оскільки у потоці мовлення звуки взаємодіють і впливають одне на одного. Приклад: слово СВЯТО насправді звучить як [с'в'ато], тобто перший звук м"який. І це такий же закон, як 2+2=4. Просто ви ніколи не аналізували своє мовлення. Раджу зробити фонетичний запис, викласти в будь-який звуковий редактор (Саунд Фордж; Кул Едіт Про; Соні Вегас Про) і уважно прослухати. Ви здивуєтесь, гарантую...

3) ви або щось не так зрозуміли, або прикрасили, бо не може наше правило пояснювати, як у нас не пишеться, порівняно з російською (чи якоюсь іншою). Там максимум може бути сказано приблизно таке: "після губних приголосних, шиплячих, глоткового і задньоязикових НЕ пишеться м"який знак. для прикладу порівняйте з російською: голубь - голуб"

Якщо ви так усе змалювали, то додайте фотки. Я не проти, що у нас бувають приколи і підручники укладено "нємножка па-дєбільнаму", та все ж не варто робити наїзди на науку.

А ваш допис, при всій моїй повазі, свідчить тільки про незнання персонально вами української ЛІТЕРАТУРНОЇ мови (саме її норма викладені у підручниках для школярів). І вміти говорити якоюсь мовою, ще не означає знання самої мови у її всіх різновидах і формах (розмовна мова, діалектна, соціолектна, літературна, мова усної народної творчості і т.д.)
    :))) :))) :)))

11. Полковник

Полковник миється в бані

Очень красиво излагаете.
    Честно, зачаровали Мовой.
    После слова "Навіть" кома не требуется?

12. SemperTiro

хто вам сказав, що АПОСТРОФ МАЄ ЗНАЧЕННЯ?
    у лінгвістиці є тільки 2 значення: граматичне і лексичне, жодного з них не передає апостроф, бо він є ЗНАКОМ, що позначає роздільну вимову. Так само крапка НЕ МАЄ значення, вона вказує на кінець речення і завершеність думки :)

---------- Додано в 23:54 ---------- Попередній допис був написаний в 23:50 ----------

тут ні, оскільки це слово не виконує роль вставного. Підтвердження:

Марина не слухала батька, навіть не глянула на нього, а ще дужче заголосила (Панас Мирний, IV, 1955, 229); Б'є вся артилерія, навіть зенітна (Іван Нехода, Хто сіє вітер, 1959, 159).
    СУМ, Том 5, стор. 35.

13. Полковник

Полковник миється в бані

Ну, ни, так ни.
    А я бы поставил.
    Неучь, что с меня взять?

14. SemperTiro

таке буває часто... У разі чого, використовуйте Словник української мови у 12 томах. Це найбільш авторитетне видання. Якщо вчителька доводить щось, то хай опирається на щось більше, ніж "власний мовний смак". І це вона повинна була вам доводити правильність своїх вчинків, а не ви :)

якось переклав людям текст телевізійної програми, вони начитали, все зробили, відправили у Київ, а там літературний редактор каналу вирішила показати, яка вона знавець :) Ну покреслила, зафукала, на хлопців наїхала, що вони мови не знають, а багатьом словам, вживаним у тексті, винесла присуд: "ТАКИХ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ НЕМА". (більшість із них русизми)
    Я аж не знав що сказати, а потім сів за словники, яких зараз, слва Богу, навіть онлайн вистачає. Накатав на кожне зауваження відповідь із підтвердженням доцільності вживання цього слова і посиланням на академічні словники, а також на праці зі стилістики (Антоненка-Давидовича, Пономаріва). відповідь була з Києва феноменальною і дуже короткою: "мабуть, я знаю не ту українську мову". От і вся історія, але більше хлопців ця особа не діставала.

---------- Додано в 00:13 ---------- Попередній допис був написаний в 00:09 ----------

це який такий? той, що у 1928 році був підписаний Миколою Скрипником і був результатом Харківської правописної конференції? (у народі цей правопис отримав назву "скрипниківка". стверджують, що він виявився найбільш збалансованим варіантом укр. правопису)

15. Брат зараз навчається у початковій школі.....то взяла його Читанку....то...гм....жителі Західної України вибачте.....але...мабудь автор був саме з Західної України.....скільки слів...не зрозумілих....ну в Центральній Україні їх не використовують....то приходилось йому деякі слова пояснювати.....

16. morze

morze Well-Known Member

Ёпт -зрівнює всіх школярів і на півдні і на ...

17. iso

iso Well-Known Member

Саме той. І який критигував Огієнко за компромісність з вимогами галичан.

---------- Додано в 09:22 ---------- Попередній допис був написаний в 09:11 ----------

Комплімент галичанам? На сх.україні і не чули-а в галичині користуються:good:

18. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

а приклади таких незнайомих слів можна? А ми вам скажемо, галицькі вони, чи ні :)

19. точно вже не пам'ятаю...бо давно було...
    друг живе на Зх. Україні то говорив що їх у вас дуже часто використовують)))

20. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

Відкрила зошит своєї першокласниці з читання (вона встигає з ним в класі, але інколи перевіряю, чи чогось не прогавила).
    Кинулося в очі завдання "Знайдіть спільнокореневі слова"
    Закрила зошит і подивилася на обкладинку - таки він.

Здається, я щось в цьому житті пропустила...

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)