Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мирося, 5 вер 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Це особисте.Є безперервне пхання біди вперед.Сізіфова праця.

2. Мирося

Мирося Well-Known Member

Ми щось сьогодні дедалі більше спільного виявляємо! Блаженний Августин - мій улюблений філософ, якщо Ви саме його мали на увазі :) Тільки я "відриватися від землі" не боюсь, бо маю дуже міцний світогляд, який грунтується на власних переконаннях і дозволяє мені тверезо оцінювати будь-яку інформацію. У всякому разі, я на це сподіваюсь :) Перечитала вже багато чого різного і не схибнулася, навпаки - чим більше читаю, тим більше розумію, який Бог багатогранний і прекрасний, тим більше прекрасними мені здаються люди у всіх своїх людських проявах.

І я так вважаю, просто бувають моменти, коли сили покидають. Але це рідко :)

Вже вдруге від Вас чую. Дякую :) Правда, щодо Миха не впевнена :) Але ми з ним взаємоввічливі :)))

А це Ви про що? Особисто я вже вийшла з віку нараченої, але багато знайомих молоденьких дівчат. Так що... :haha:

У якому смислі?

Додано через 2 хвилини
    На жаль, знову не зрозуміла...

3. Оля

Оля Старожилка форуму

Хочу Вас потішити, що то не тільки у Вас. :) Такі думки. Але я від недавного зрозуміла, що коли я саме так думаю, то ніби та біда одна за другою ходить. :) А Ви просто налаштуйте себе, що все, що не стається, все до кращого і Ви зрозумієте, що нема ніякої біди. :) Ви здорові, Ваші домашні теж, робота, хоч якась, є, голодними-холодними не ходиться, то яка то біда? :):):) Хтось Вас зрадив, поранив душевно, зневажив - поблагословіть його і йдіть вперед. :) Побачите, що колись пізніше Вам буде дивно і смішно, що Ви з того страждали....;)

• Подобається Подобається x 3
  4. Romko

Та я по житті великий оптиміст.
    "песиміст каже - все погано,гірше бути не може.
    Оптиміст - буде-буде гірше"

5. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Про нього, про Августина.
    Щодо "відірватися від землі", то я говорила про емоційний стан. :) Духовного піднесення не боюся, але відчуття, коли ніби дивишся на себе зверху - не подобається. Колись таке пережила, більше не хочу. Зрештою, розмова з Богом дає мені набагато глибші відчуття. Відчуття існування всюди і ніде водночас. І відчуття ніби непроминаючої радості.

• Подобається Подобається x 2
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та нема такого - "сізіфова праця". НЕМА.
    Кожна людина поставлена на місце, де вона повинна працювати і робити добро. Так, нам інколи здається, що ми робимо непотрібну роботу, але то неправда. Ми поставлені на це місце Богом, згідно Його плану. По відношенню до кожної людини є свій Божий план. Так що ми не загублені в космосі.

• Подобається Подобається x 1
  7. Romko

Та цим і живем...

8. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

:) Все пізнається у порівнянні. Інколи ми думаєм, що нам так погано, що гірше вже не буває...не помічаючи того, що комусь іще гірше і він нам навіть заздрить. Я це до того, що в жодному разі не можна нарікати, бо поганий досвід це також досвід, який робить людину сильнішою і витривалішою до негараздів. Можливо вам на даному етапі і потрібне таке загартування характеру, яке в майбутньому дасть гарні плоди.:)

9. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Віра –це дія, прагнення до того, що передчувається, що торкнулося мого життя, як не можна любити, не проявляючи якихось дій по відношенню до людини, яку любиш, так само не можна вірити, не проявляючи якогось зовнішнього вираження своєї віри. Якщо б я, познайомившись з моєю майбутньою дружиною, не зустрічався з нею, не дарував їй квіти, не спілкувався, а просто думав би про неї і тішився, що вмене є улюблена дівчина, розмовляв з нею „в душі”, я б ніколи не одружився і в мене не було в дітей. Так само і з православною вірою, Миросю, ви чудово знаєте і вірите, що Христос – Господь, інакше ви б не прийшли до храму, тільки Христос хоче з вами зустрічатися набагато частіше, і не тільки в філософії чи особистій молитві, а і в церкві, і в Святих Таїнствах. Уповати на міцність свого світогляду не варто, знаю це зі свого досвіду, та й Петро тричі зрікся Ісуса, хоча обіцяв іти за нього на муки і смерть. Досвід „відривання від свого тіла”, „світла і тепла”, „блаженства” на мій погляд, є негативним, недаремно Ліля так і оцінює його, я, наприклад, такі досвіди мав під час практикування нехристиянських медитацій.

10. volk

volk Well-Known Member

Не буду з Вами сперечатися, але мене завжди насторожувало ствердження про Бога-друга. Якось моторошно робиться, це ніби якби я свою улюблену вчительку англійської мови (якої, мабуть, вже й в живих немає), яка старше і мудріше мене на ціле життя, десь поза очі назвав своєю приятелькою. Уявляю, що б вона мені сказала, якби про то довідалася. А Бог є не в порівнянні з цим.
    Недавно, перебуваючи не відпочинку в Криму, мав нагоду спостерігати "зустріч випускників школи (класу) з Росії разом зі своєю колишньою вчителькою". Ну, опускаючи подробиці, скажу одне, - хоча я не є ханжою, але настільки фамільярного спілкування між людьми я не бачив ніколи. Не скажу, що це звикле хамство, бо я людина "збоку", але якісь елементарні прояви поваги... Не уявляю, як би я пиячив і говорив всякі брутальні речі свому колишньому класному керівнику, ще й серед глибокої ночі під голосну музику, при тому що навколо 10-15 сімей з дітьми, які вже давно сплять (чи роблять вигляд, що сплять).

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Просто, Ліля, Ви ще молоді і гарні, а я тільки гарний.

12. Liliyah Romanova

По-перше, це досвід мій. Будь-чиї поради будуть тут не на місці. По-друге, Він для мене стільки значить, що поняття "друга" конкретно завузьке. У мене немає схильності забувати, що Він принизився до того, що став повноцінною людиною, як от ми з вами. Не забуваю і про те, що Він є Богом богів.

13. Melody

Melody Well-Known Member

Дружба, принаймні справжня, не будується на вульгарній фамільярності. Хоча у всіх різне поняття про дружбу. Для мене, наприклад, дружба - це передусім повага. Друг - це той, кого любиш просто за те, що він є; той, до кого можеш звернутися в будь-якій потребі, поділитися і своїм горем, і щастям. В такому контексті хіба Бог не є другом?

14. Forpost

Forpost Стоїк

Намічається нове угрупування*Друзі Бога"

Додано через 3 хвилини
    Цікава у Вас логіка ,якщо я не ходжу до церкви(будівлі) ,то не вірю що Ісус Христос -Син Божий

• Подобається Подобається x 1
  15. Liliyah Romanova

:D:D:D:D
    То свідки, то друзі...
    Who's next?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Любі друзі.

• Подобається Подобається x 3
  17. D.M.

D.M. Well-Known Member

А зверніть увагу, що до Бога завжди звертаються на "Ти".

18. Liliyah Romanova

Це ви натякаєте на що?

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

а) що Він один, а не багато.
    б) що стосунки з Богом кожен хоче мати близькі, тому на "Ти".

20. Liliyah Romanova

Чекайте, то ж не люди придумали, аби так звертатися, чи люди?

а де твій аватар? :)