Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мирося, 5 вер 2007.

1. volk

volk Well-Known Member

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

+1!
    Я трохи запізно приєднався до дискусії, вибачайте!
    Прочитавши дописи, подумав ось про що. Стільки розмов, стільки всього, - а ось запитайте у людини, яка віруюча, "уцерковлена", і т.д. - "а для чого ти віруєш, для чого хрестився"? Найчастіше можна почути відповідь "щоб спастися". Але хіба немає в такому підході користувацького підходу до віри - я буду робити те і те, а за це мені воздасться так і так? Це, на мій погляд і призводить до "суєти" в церкві. Бо навіть як щось зроблю добре, то на фоні всього життя то є такий мізер... Хіба до Бога не приходять як до ДОСКОНАЛОСТІ, і вже за це можна стати християнином. Невже можна від Нього ще чогось вимагати?
    А що гірше... Зле і одне і друге, але до релігії і те, і інше має відношення не безпосереднє, бо це - про життя, не про релігію ;)

• Подобається Подобається x 2
  2. Мирося

Мирося Well-Known Member

Нарешті в мене з"явився однодумець на всі сто! Дуже дякую за коментар.

Мені також здається, що за ставленням до релігійних і церковних постанов ховається сама внутрішня суть людини, у кого які схильності. Ханжа, як говорять, він і в Африці ханжа. Просто живучи, скажімо, у Західній Україні, він буде таким (дотримуватиметься християнських обрядів ЯК ВСІ, сліпо засуджуватиме тих, хто не дотримується), а в іншій обстановці - іншим, може, навіть, атеїстом! Це від обставин залежить...

3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Мирося, а хіба мало таких прикладів було за недоброї помяті СССР?
    В розмові з вами - добропорядна, богобоязлива людина, а за якесь підвищення по роботі і в партію і за лєніна і за атеїзм...

• Подобається Подобається x 1
  4. volk

volk Well-Known Member

Мирося, дякую!
    Я хотів би ще звернути Вашу увагу на те, що традиційно людей ділять на віруючих і невіруючих, бо так простіше. Але й діячі церкви виділяють ще один тип - агностики. Куди їх покласти? От хто не страждає церковним ханжеством, ( оскільки, як я зрозумів, ми перейшли до церкви ), не страждає. Такі собі неформали, які відчувають в душі Бога, але чи ім"я його Христос, не відають. Бо відчувати одне, а ЗНАТИ - інше.
    Це я не в тому розумінні, що агностицизм є найкращим, а в тому плані, що краще бути чесним агностиком, чим лукавим християнином.

До речі сказати, що велика кількість такого типу тем, як мені здається, якраз говорить про те, що ми всі все ще живемо за принципом "а хто що подумає", а не за принципом совісті і здорового глузду.

5. Мирося

Мирося Well-Known Member

Багато. Малодушність і двуликість - це сумно.

Згодна. Взагалі краще бути чесним, ніж лукавим :) Тому якщо людина чесно стоїть, скажімо, не на християнських позиціях, то не треба поспішати засуджувати її і робити з неї страховисько, може, в неї просто такий життєвий період. Треба постаратись зрозуміти.

Мені, відкриваючи цю тему, власне хотілося відчути підтримку людей, бо була не в дуже гарному настрої. І я її врешті відчула. Гарна штука - Інтернет :) Але, якби навіть цього не сталося, то залишилася б, напевно, при своїй думці все одно, бо вона в мене вистраждана :).

6. D.M.

D.M. Well-Known Member

Не бачу нічогісінько поганого в таких творчих пошуках Джордано Бруно. Християни з цим не згодні, але він не дивився на християнство як на догму.

Що ж до його внеску в науку, то він значно менший, ніж, напр., у Коперника. Але Коперник припускав, що зірки причіплені до твердої небесної сфери. А Джордано Бруно здогадався, що кожна зірка подібна до Сонця, має свої власні планети, на яких може бути життя. Це дуже проникливі теоретичні міркування. Він здогадався про те, що на той час неможливо було перевірити. І допомогло йому якраз незаангажоване мислення. Він зумів не робити великого цебе ні з Землі, ні з Сонця.

7. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Це, про що ви пишете, я завжди називала актом купівлі-продажу. Людям чомусь здається, що саме так можуть собі заробити якесь спасіння. Хоча, чи знають вони від чого те спасіння? І коли вони буде? На тому самому виник такий грибок церкви як "церковна матиметика". Про неї добре свідчить притча про те, як жінка щоразу, коли йшла до церкви на Службу Божу, кидала у слоїчок горошину. Коли перед смертю відкрила слоїчок, то там було лише кілька горошин. Вона дуже здивувалася, а потім зрозуміла, що то вона лише стільки служб за все життя по-справжньому пережила.
    Не знаю, що позитивного у цій притчі. Вона мені завжди не подобалася.

Я спробувала для себе відповісти на питання, про яке ви написала. То я взагалі ніколи про спасіння не думала. Для мене все пов"язано виключно з особистими стосунками з Богом. Він є моїм другом, особою, без якої мені сумно. Так як нам друзів (серед людей) бракує, коли вони на відстані, так мені Бога бракує. Про спасіння ніколи не думала. Просто мені без Бога і спілкування з Ним погано. А відчуття Його присутності дає багато радості. :)

• Подобається Подобається x 5
  8. Оля

Оля Старожилка форуму

А я завжди думаю. :sad: В мене стільки в житті нароблено помилок, що я тільки і прошу Бога, щоб помилував мене задля свого милосердя, бо я своїм ходженням сама не спасуся. А залишитися по ліву сторону не хочу. :sad:

9. Полковник

Полковник миється в бані

Кто о чём, а голый о бане! :borat:

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

З віком частіше задаю запитання собі: може вже поскоріше краще туди?
    Хоча й розумієш, що багато справ недовершено тут. А життя пливе і черга посувається. Ми як піщинка у людському коловороті, що таке 70 років на землі? Одна мить. Ми тут гості. Якщо міняти рівне - на рівне, то за наше коротке праведне життя дістається вічність, тобто вічність дається задаремно...

• Подобається Подобається x 4
  11. Полковник

Полковник миється в бані

Мих, Вы, это, помньше о грустном думайте!

• Подобається Подобається x 3
  12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Так! Де тут мій минулий підпис про цвинтар...

Полковнику, та чого грусне? воно ж НЕ грусне. Хочеться кращого життя.

13. Forpost

Forpost Стоїк

Дуже слушна думка,ібо сказано в писанні "Краще ненародженим...."

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Шреку, я народжений, але я Вас розумію: Ви не можете думати як я.

15. Оля

Оля Старожилка форуму

Миху, Ви неправильно зрозуміли Шрека. :)

16. Мирося

Мирося Well-Known Member

Все як про мене. Несподівано дуже. А Ви хоч знаєте, Лілю, що ця позиція - це саме те, чому вчить... Бхагават-Гіта? :)

Додано через 7 хвилин
    І я теж... Але в кожного є завдання, яке треба виконати без зайвого ремствування.

17. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Тепер знаю. :)
    Це ні про що погане не говорить.
    Колись читала св. Августина і пережила дивне відчуття: пережиття дивного світла і тепла, здавалося, що зараз із мене душа вийде і тіло впаде бездиханне. З того часу стараюся не підходити ні до СП, ні до інших книг святенників надто емоційно. Буддизм і нірвана не для мене. Я волію твердо на землі стояти. Перше розум - тоді емоції. :)

Додано через 5 хвилин
    А я не задаю. Мені добре бути з Богом і зараз. Нащо спішити. Я вважаю, що кожен досвід з Ним важливий.
    Вам приклад буде важко зрозуміти:), але це як під час вагітності, важливий кожен день, кожна мить, бо вона більше не повториться. :)
    Я вже казала, мені байдуже, коли помру. Я живу тим днем, у якому є.

18. Forpost

Forpost Стоїк

Опппаа!

Додано через 1 хвилину
    І я теж...
    О а я то думаю чого це ми з Мих"ом Вам симпатизуємо

Додано через 4 хвилини
    оть сина пристроїти в добрі руки ...і можна гов хоум

19. Romko

Romko Дуже важлива персона

Я теж.Тільки на жаль.Майбутнього net.

20. Оля

Оля Старожилка форуму

А в чому справа? Чому нема майбутнього?

а де твій аватар? :)