Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мирося, 5 вер 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

І всі мої кращі друзі - теж або священики, або монахи. Тому я часом забагато знаю. ;)

2. Мирося

Мирося Well-Known Member

Але в монастир треба мене :haha:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

3. zet

zet Дуже важлива персона

(заинтересованно ;) ) В мужской?

Додано через 2 хвилини
    А вот с этим я как раз согласна... :)

• Подобається Подобається x 1
  4. Мирося

Мирося Well-Known Member

То не в мене запитуйте. Це ж не моя ідея.

5. zet

zet Дуже важлива персона

Жаль, я уже набиться в сопровождающие надеялась.. :)

6. Мирося

Мирося Well-Known Member

Бачу, Вас у чоловічі колективи так і тягне :)

7. zet

zet Дуже важлива персона

А что ж делать? Дома 2 мальчишек. На работе мужской коллектив тоже. Привыкла я с мужчинами быть на равных. Дружить с ними, но и не позволять сесть себе на голову тоже. Подавать чай не входит в мои обязанности. :)

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

це фемінізм?

9. zet

zet Дуже важлива персона

Нет, просто я не работаю секретарем или буфетчицей. Мне самой еще чай не подают, должность не та, но уже и не пристанут с подобной просьбой, т.к. статус другой.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Пойняв.

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Миросю, я не сказала "до монашок" чи "в монастир". ;) Я мала на увазі, що те, про що ви пишете, є, але у монахів. Священики то трохи інше. Далі все у моїх попередніх постах. ;):):)

12. Мирося

Мирося Well-Known Member

Це сюди випадково інша гілочка "проросла" :)

Liliyah, Ви життєрадісна особа, щаслива людина, тому з Вами дуже приємно спілкуватися :)

13. Forpost

Forpost Стоїк

Вот все разница между нормальной женщиной и феминисткой.Разве зазорно подать кому-то чай. На протяжении моей трудовой биографии и я подавал и мне подавали,что в этом плохого.

Додано через 1 хвилину
    Це і закономірно,бо фемінізм- рафіноване ханжество

14. zet

zet Дуже важлива персона

Не зазорно, если взаимно... Если же попытка перевести в обязаловку, то только согласно статусу.... Только давайте на эту тему в другой ветке, а то сомневаюсь, что в этой теме святости достаточно...;)

15. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Ханжество –це гріхи осуду і обрядовір”я, а вільнодумство – це неприхована гордість. В притчі про блудного сина в батька було двоє синів – один – вільнодумець, другий – ханжа, але батько їх обидвох любить. І в ханжестві, і в вільнодумстві наявний один з головних гріхів – гордість, і там, і там відсутня любов, в вільнодумстві – моя думка понад усе, в ханжестві – наслідування моєї поведінки понад усе. А християнство – це любов і упокорення(смиренномудрие).
    А щодо того, що Ісус був в Індії – це одна з містифікацій прихильників теософії і противників християнства. Індійська філософія дуже цікава, але вона нероздільно звязана з релігією індуїзму, тобто язичництва. Та й вивчати індійські філософські школи досить важко – кожна школа має свою систему термінів, часто одинакові слова мають в різних школах зовсім різну суть, наприклад, я вже десь писав про „дхарму”. Для зрозуміння сенсу життя вони нічого не дають, це швидше заняття для спеціалістів. Хто симпатизує християнству і язичництву, насправді намагається поєднати Бога і диявола

• Подобається Подобається x 3
  16. Мирося

Мирося Well-Known Member

Та ні. Коли моя думка понад усе - це пихатість, це як раз ханжеству більше притаманне, а вільнодумство - просто сміливість розмірковувати на всі теми.

Це в теорії, в житті ж інакше буває...

Дивлячись кому.

Додано через 4 хвилини
    Шкода, що іноді це чисто зовнішнє...

Додано через 1 годину 57 хвилин
    zet, вибачте, я мала на увазі не Вашу згоду, звичайно, а культуру людей. Поспішала й незрозуміло висловилась... Бо іноді і без лайливих слів можуть так зробити боляче, що надовго запам"ятаєш! А в наших навпаки буває: за малоприємною поведінкою іноді, коли поближче роззнайомишся, знаходиш чудову душу й тепле серце.

Ось тут хотіла б ще додати, що я колись теж так думала, ще й якісь статті з цього приводу в газети писала. Там десь Мих вище правильно зауважив, що кожен знаходиться на індивідуальній відстані на шляху до Бога. Додам, що духовні знання ніколи не передаються тим же способом, що й раціональні. Тобто ми можемо когось навчити, приміром, що два помножити на два вийде чотири, а от щодо Бога... Це тільки через серце, як і коли Він дозволить.. Ідолопоклонство і те, що Ви маєте на увазі під язичництвом - далеко не завжди одне й те ж...

17. Калиниченко

Проти вільнодумства, просто як сміливості розмірковувати на різні теми, нічого не маю, просто по нашій людській слабості ми поступово починаємо захоплюватись своїм вільнодумством, стаємо потроху залежними від того свого вільнодумства. Прикладів достатньо, хоча б той же Джордано Бруно.

Я маю на увазі нас, українців, здебільшого охрещених, християн, але неуцерковлених, тобто тих, хто не живе церковним життям.Індійська філософія, та ще й в інтерпретації new age, книжками якого набиті прилавки книжкових крамниць, торговців у підземних переходах, газетні кіоски, відштовхує людей від Церкви, згодом і від віри в Бога.

Додано через 9 хвилин
    Це – ідеал, до якого ми йдемо, стаючи християнами, не теорія, ми автоматично після Хрещення досконалими не стаємо.В нас засіяно зерно Царства Божого, і багато в чому залежить від нас, чи проросте воно, чи буде розвиватися, чи не загине.

18. Мирося

Мирося Well-Known Member

Майже в усьому з Вами тепер згодна. Але все одно вважаю, що треба бути обережнішими, засуджуючи інші віровчення. Подивіться на Японію: це країна, в якій люди у своєму світосприйнятті традиційно орієнтуються на Гармонію, терпимо ставляться до різних вір, у тому числі - до християнської, корінна японська віра синтоїзм не відкидає інших релігій. І що ж, японці гірше за нас живуть? Краще набагато. І світогляд їхній правильніший, по-моєму.

• Подобається Подобається x 2
  19. D.M.

D.M. Well-Known Member

Ви вважаєте його необачним, бо він не зумів уникнути страти, чи маєте до нього ще якісь претензії?

20. Калиниченко

Про Бруно і своє відношення до нього я вже писав на гілці "Религии и религиозные понятия", допис №102.:)

а де твій аватар? :)