Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мирося, 5 вер 2007.

1. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

До самої церкви в мене окреме відношення. Я кажу про релігію.

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

В кінці кінців,кожна релігія-це політика

3. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Знаєте, ще пів року назад я думала так само, була атеїсткою. Але зараз ви пишете знов про церкву. В релігії я не бачу політики, бачу в церкві.

• Подобається Подобається x 1
  4. Romko

Християнство - релігія(тріщить від внутрішніх протиріч і розкольництва),іслам -аналогічно.Всюди війни - в християнському світі(слава Богу тепер безкровні),в ісламському - кровопролитні.І все це не політика?

5. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Ні, не політика. Тріщить по причині "вільнодумства". Іслам не є релігією. яка спонукає до кровопролиття і жорстокості. Там навіть в Корані є такі слова, щодо вбивства "...Якщо на лице тобі сіла муха, не маєш права вбивати її.."
    В християнському світі також були війни, так звані Хрестові походи, не менше крові, але....На це їх спонукала не віра, а так звані "наместники Бога на земле". Шляхом спотворення цитувань, і самої Біблії.

6. Romko

7. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Ну ось :) , я про ризу читала.Також не розумію цього, наскільки я знаю золото для християн, і прикраси, це неприємлима річ...А Бог і віра дійсно мають бути в тобі.Як кажуть: "Руки в роботі, а віра в серці"

• Подобається Подобається x 2
  8. Romko

Мих чомусь так і не зрозумів,що я тим хотів сказати.

9. Мирося

Мирося Well-Known Member

Буду сперечатися!!! Я свого часу пропустила його через розум і серце. Поясніть, будь-ласка, що мали на увазі.

Скажу, що сама віра і церковні організації - не одне й те ж...

Додано через 9 хвилин
    Мене в дитинстві батьки не похрестили, то я пішла й сама прийняла хрещення, коли мені було 20 років. Це був вчинок, продиктований щирими переконаннями і гарячим бажанням приєднатися до Істини. До того, як це зробити, я сумлінно прочитала практично всю Біблію. З тих пір багато подій трапилось у моєму житті (мені 38), багато думок передумалось, сьогодні я формально належу цій церкві (на жаль, московського патріархату - не було тоді в Запоріжжі вибору), але симпатизую ще декільком віруванням, наприклад, буддизмові, і вважаю, що розбіжності між великими релігійними вченнями надто перебільшені тими, хто зацікавлений у популярності своїх церковних організацій.

10. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

+1 - дуже часто це просто різні речі;) слова використовують однакові, але реальні цілі - діаметрально протилежні ;)
    церква - то політика, бізнес, і ще багато всього - і зрідка зустрічаються дійсно адепти віри ;)

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Дозвольте сказати декілька слів про віру, церкву та релігію.

Тут багато вже про ці поняття сказано, але на мій погляд, панове, кожен не зовсім правильно розуміє і вкладає різні поняття в ці слова. Дехто думає, що церква - то є будівля, інші думають, що це - прихожани., але ніхто не говорить, що це Містичне Христове Тіло.
    Далі, релігія. Є людина і вона є такою, якою є, зі всімами плюсами та мінусами і є віра і є релігія. Запитання: чи може бути віра без релігії? Отже, на 99% - ні. Тому що віру завжди треба практикувати., якщо Ви не будете практикувати віру, то за рік Ви просто забудете про Бога(образно кажучи). Якщо б була віра без релігії, то це було б ідеально, але людина має іншу психологію. Мойсей, який спілкувався з Богом вводив елементи релігії, погодьтеся. Тому, коли, людина каже: для чого мені ходити до церкви, адже головне, що я маю в серці. І то є правильно і неправильно, бо найважливіше те, що є в серці, але не походіть до церкви рік і загляньте що у Вас залишиться у серці? Невже Ви думаєте, що віра - то є від Вас? НІ! Ваша віра - то є від Бога. Її треба випрошувати, підкріплювати практикою, а практика - то є релігія. Тому, якщо Ви щотижня ходили до церкви і сказали собі, що це не головне і я не буду ходити більше, бо головне те, що в серці, то знайте, що Ви лукавите. Ви робите крок назад в дорозі, яка веде до Бога.

Памятайте ще одну річ. На кожного з нас діє невстанно нечистий. Він є значно хитріший у питаннях психології від нас. І хоча він не має влади над нами, коли ми з Богом, він може на нас діяти через навязування (підкидання) думки. І ця фраза, мов церква, релігія - це одне, а віра - це інше, є якраз думка нечистого, тому що у Вас була гармонія: ви любите Вашу церкву, Ви поважні до релігії і до віри, ви досконала людина, у Вас внутрішня гармонія, мир і спокій, але цей спокій треба розбалансувати, вивести Вас з стану миру та гармонії і підкидається "блаженна думка"- "головне те, що в серці". Гляньте ще раз на цю фразу: головне те, що в серці". Ну просто Божі слова, але в тому і є хитрість нечистого. Внісши таке збентеження у наші душі, нечистий робить перший крок по дорозі до того, щоб підірвати Вашу віру і якщо Ви на це піддастеся, піде наступний крок: Вам не сподобається ця церква, у якій Ви є. Ви знайдете конфесію/секту, де буде здаватися Вам, що Ви знайшли те, що шукали, а насправді це буде дорога в нікуди, або просто станите атеїстом.
    Хотів би ще сказати одну річ. Якщо робите якісь висновки, то пильнуйте, щоб той висновок не виходив з позиції власного Я. Бо це вже початок брехні. Не шукайте комфорту у релігії та вірі, бо це все не є для комфорту власного. Знаєте, як буває. Оця релігія мені подобається, бо там не треба йти до сповіді і дійсно, це ж приносить мені дискомфорт, а нашо воно мені? І наступна блаженна фраза: "Головне, що в серці". Головне-то воно головне, але чи не оправдовуємо ми свій крок від Бога цією фразою? - От питання.
    У нечистого є багато способів, щоб забрати у нас мир і гармонію. Наприклад, Ви прийшли до церкви і бачите, що хтось приїхав на шикарні машині, або ця машина є священника, або у Вас появляється думка, мов люди, що працюють у церкві так непогано собі жирують на гроші прихожан, або священник сказав дурницю (але ж він також людина, нє?) і так далі. Або підкидається думка: мене тут ніхто не поважає у церкві, ніхто не зауважує, не оцінює мої старання, не прислухаються до моєї думки..... Повірте, Вам підкинули думку і Ви повелися. Яка Вам різниця на чому їздить священник по великому рахунку, чому я прийшов до церкви? для себе, чи чиїгось очей? Я прийшов взяти моє для мене, а не судити, критикувати іншого! Хочете стати досконалими? Боріться з думками. Колись монахи-постельники йшли у пустелю усамітнитися і їх питали: куди Ви йдете, а вони відповідали: боротися з духами. А насправді вони боролися з думками.

Додано через 6 хвилин
    такою фразою теж зручно пояснити своє непрактикування віри.

12. afterstep

миху - закінчуйте розвішувати ярлики.
    Якщо я погано ставлюся до сучасної грекокатолицької церкви - це, за канонами логіки, зовсім не означає, що я атеїст.
    Друге - зараз під терміном "церква" зазвичай використовують не біблійне поняття, а якусь певну конкретну релігійну організацію.
    І біблійні цитати застосовувати у цьому випадку - словоблудство.
    ага - і бандити до священника не на розборки, а на сповідь приїжджали... Не знаю, куди той священник був вліз (знаю, що комп'ютерами приторговував - але тоді комп'ютерами не торгував тільки лінивий) - але висповідали вони його тоді конкретно....

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

я про Вас не писав ваааащє!

Додано через 1 хвилину
    І шо?

14. Romko

Словами про нечистого можна прикрити все.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ми є знаряддя, і єдине, що ми можемо зробити - це віддати себе або Богові, або нечистому.

16. afterstep

теж - суміш ярлика з невіглаством ;) все одно ви не дізнаєтеся, кому служили ;)

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

чому ж не дізнаюся? Всі ми дізнаємося, а хто не блукає - вже знає.

18. Оля

Оля Старожилка форуму

Миху, Ви так багато написали, що я не буду всього цитувати. :) Запитаю Вас одне. Чому Христос привів приклад у Святому Письмі про фарисея і митника? ;) Бо один був релігійний.... навіть дуже, а інший знав, що він грішний і тому бив себе в груди і просив помилування. Так що не релігійності нашої хоче Бог, а віри. Як маленьке гірчичне зернятко. Ні! Навіть меншої! Бо якби ми мали таку віру, як гірчичне зернятко хоча б, то могли б гори переставляти. Ви от часто секти згадуєте. Мене то зачіпає, бо я знаю, кого називають сектантами. Вірніше, комуняки називали. І на самому початку нашого форуму Ви задавали мені запитання:"А де Ваша віра була раніше?" Я не знала , що Вам відповісти. А якось до мене прийшли на згадку слова з Біблії, де сказано, що перші будуть останніми, а останні першими. Так що, Миху, не за церкву нам тут треба боротися, не за деномінації, а разом шукати спільно шляхів, як людей ДО БОГА НАВЕРТАТИ.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Дуже гарно Ви зауважили, Олю.

Це якраз той момент, коли людина так привязується до релігії, що забуває про Бога, про віру і от тоді такій людині можна адресувати фразу: "Головне що в серці". Це якраз другий кінець палки.

Додано через 4 хвилини
    Вся трудність у тому, що кожна людина є на різних місцях дороги до Бога і важко знайти універсальні слова зразу для всіх. Комусь тре більше релігії для віри, а комусь лише трохи.

Ще до сект, я не мав на увазі сАме Вашу церкву, більше того, Оля, саме Ви навчили мене по-іншому дивитися на протестанькі церки, за що я Вам вдячний, бо більшого впливу ніхто на мене не зробив.

20. Оля

Оля Старожилка форуму

А я просто думаю, що релігія мертва. А людина живе вірою. :) Вірою спілкується щодня зі своїм Творцем, старається жити за Його заповідями, а релігійна людина тільки піклується, щоб виконати обряд і сама в своїх очах вже свята. :)
    От, якщо вернутися до назви гілки, то дійсно віруюча людина не має нічого спільного ні з одним, ні з другим. Вона десь посередині. :)

Додано через 13 хвилин
    Миху, а я не рахую нашу церкву єдино правильною. :) Але коли протестантів називають сектантами і то не безбожники, то мені стає дійсно боляче за тих людей, що вони не бачать, що ми стоїмо на тій самій основі, лише різними шляхами йдемо до Бога.

Те саме можу й про себе сказати. :) Бо зустрівши тут на форумі Вас, Лілю, Ольгу і інших дійсно віруючих греко-католиків в мене докорінно змінилася думка про традиційну церкву. Бо раніше в Україні мене оточували люди, які ходили до церкви тому, що так треба було і живої віри я в них не спостерігала. Одні обряди. Так що я дуже рада, що традиційна церква зараз так пробуджується і ми разом ідемо в одному напрямку. Дав би Бог ще таке саме розуміння всім Пастирям християнських течій. ;)

• Подобається Подобається x 5
а де твій аватар? :)