Считаете ли вы русинов отдельным народом?

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем Tugrik, 28 гру 2009.

?

Считаете ли вы русинов отдельным народом?

1. Да

3 голосів
    15,0%
  2. Нет

14 голосів
    70,0%
  3. Не знаю

3 голосів
    15,0%
  1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

як цікаво ви виділили діалект в окрему "русинську мову"... :) :rolleyes:

2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

А какая разница? Главное как считают сами русины, я так думаю.

3. Tugrik

Tugrik Well-Known Member

потому что я считаю ее таковой. мое личное мнение, право на которое защищено Конституцией.

4. Tugrik

Tugrik Well-Known Member

да, но мне интересна задача исследования сознания определенных индивидуев. понимаете, налицо противоречие. На основании одних и тех же правил они украинцев выделяют в отдельный народ, свирепо набрасываясь на тех, кто с ними тут несогласен, а вот русинам в праве считаться отдельным народом отказывают... Мне интересно понять, какие сложные умственные процессы пораженного национализмом мозга приводят к таким результатам?

Не так давно кто-то из форумчан требовал наказать Лужкова за разжигание межнациональной розни (?!!) за то, что он выражал сомнения в существовании отдельного украинского народа (?!!!). А тут - тоже самое в отношении русинского. Где обвинения в "разжигании"?

5. STK

STK Дуже важлива персона

Так більшість не вважають себе окремим народом, але різні Тугрики з Акулінами підтримують меньшість, бо ця меньшість має проросійські політичні погляди.

6. Tugrik

Tugrik Well-Known Member

гм. Скажите, а на каком основании вы делаете такой вывод?
    Я вот знаю, что, согласно законодатльству Украины, полномочным представителем территориальных громад являются местные советы. В нашем случае - Закарпатский областной совет. Так вот-с, этот орган дважды (в 1992 и 2002) просил признать русинов отдельным народом, а в 2007 году принял решение признать русинов коренной национальностью.
    Итак, официальный представительский орган на протяжении нескольких сроков добивается признания русинов народом. Так что речь идет именно о большинстве...

7. Tan To

Tan To сын империи

Интересно, что вы им такого, "хорошего" сделали, что у них пророссийские, а не проукраинские взгляды...вот "неблагодарные".

8. STK

STK Дуже важлива персона

Кажуть, що їм "галицькі окупанти" жити заважають, а як саме не знаю :scratch_one-s_head:

9. Tan To

Tan To сын империи

За то они, "оккупанты" знают. http://www.zaxid.net/article/55498/

10. spice

spice Дуже важлива персона

Считать русских и украинцев одним народом - это бред, ИМХО. Потому что если человек считает себя украинцем - он УЖЕ не русский. И не надо разводить сопли о едином народе - пятой графы уже нет, считайте, что вы русские и не записывайте в русские тех, кто русским быть не хочет.
    Одинаково относится к русинам, гуцулам, бойкам, лемкам, татарам, караимам, гагаузам и прочим :)

11. Юрко НОТОЦО

Юрко НОТОЦО Хлопський фільозоф

Питання назви "Русин",нині абсолютно Не актуальне.Тут нема проблеми,бо все ясно...Тут питання висосаної з пальця проблеми,яка на руку нинішнім спробам жмені угро-фінських сепаратистаів,яким за такі речі платять,підтримують і обіцяють...Сам раз під час передвиборної компанії.
    І шо-хто не зробить задля компанії?
    Та кожен угро-руский може обявити свою хату "крєпостю з собственной констітуцієй"...і обороняти,судитися,будоражити,пускаючи бульки...
    Нині проблем в цім нема,бо є Та Свобода слова і т.п.і т.д.
    Хтось не хоче бути нині українцем в Україні,а хоче бути...мудрегелем!
    Сміймося!:))

12. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

ДИПУТАЦЬКЫЙ ЗАПРОС (на русинском, без перевода)

Украйинськый парламент в цiлом свiтi
    Май малограмотный - тото й дурному ясно.
    Айбо и с ними, кить щось звiдать чоловiк,
    Бисiдовати мусай файно, красно.

Я своє звiданя оформлю в дипутацькый
    Запрос, й зажену йим на сисiю вилику.
    Я знаву, ош йим всьым там ни до нас,
    Та гонно быти ош й отвiтять чоловiку.

Гий, дипутаты! Чуєте мене?!
    Лишайте пытати дiвок, играти в карты,
    Лишайте коняк, брендi, самогон,
    И докажiть, ош вы на дащо варты.

Я хочу вбы ис мого Путкарпатя
    У Западну Йивропу быв вчиненый мiст,
    Широкый, довгый - до Парижа, до Мадрiда.
    И вбы на нього тко захотiв, най бы лiс.

Коли после тяшкых ночных трудiв
    Удинь на сисiйи вы будете утпочивати,
    На пличi мы взьмеме гатiжакы,
    А тко й на бiцiклях ся годен розогнати -

По тому мостови в Йивропу пiдеме -
    Приймай, Йивропо, сигiнят ис Путкарпатя,
    Прокартяных, пропитых команiштами
    и дымократами люди!..
    Французы, ци - ишпанцi! Мы вам - братя!

Мы иппен были дись серек моста,
    Кой чуєме - Йивропа на нас гойкать:
    -Домi йди, русине! Украйиниць ти брат,
    Вать - стрыйчаник... Иди домi, й ни йойкай!

Кить годен ись - буть дома бис братiв.
    Бо ты, русине, єсь народ йивропськый.
    И можеш жити ты нормално сам.
    Попровбайлуй! - буть чоловiком в свiтi скоцькiм!

...Попробужалися на сисiйи паны,
    И догадалися, ош и они - парламент:
    Попрочитали наш аццись запрос,
    Й рiшили, ош ни варта й говорити с нами.

Бо тко мы є?! Мы - простi русины.
    А тко они!? Они всi - дипутаты!..
    И туй я думаву: а нащо нам тот мiст?!..
    А кить нам иншак сиринчу спровбайловати!?..

http://forum.academ.org/lofiversion/index.php?t161404.html

Вышеприведенный мной стишок по-русски написан? А вот по кремлядским базарам, чистейший (практически) русский.

Вот пущай какая-нибудь мадмуазель Акулина, своими словами, расскажет, о чем речь в этом стишке?

Я то понял. Язык... помесь украинского с белорусским (бог знает по каким правилам, скорее не по каким), з домішкою польських слів.

13. olegp

olegp миється в бані

логично, но и обратное верно- не записывайте в украинцев тех, кто украинцем быть не хочет, не так ли?

14. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Согласен. Но, согласитесь, по этой же логике человек, считающий себя русином, УЖЕ не украинец.

15. andrzej

andrzej Дуже важлива персона

Попри звинувачення української влади з боку деяких політичних сил у небажанні визнавати русин, як окрему національність, це питання на законодавчому рівні певною мірою врегульовано. Відповідно до Закону України "Про національні меншини в Україні", громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність; примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається (ст.11).[23] Тобто, чинне законодавство України дає усім громадянам право ідентифікувати себе з будь-якою національністю без жодного документального підтвердження. Тим більше, що в Україні відсутні будь-які документи, якими можна було б підтвердити національну належність громадянина. Таким чином, питання щодо визначення національності до компетенції держави не належить, а є справою кожної конкретної особи. Право на вільний вибір та відновлення національності повною мірою поширюються і на русинів. Відтак у прийнятті Верховною Радою України спеціального документа, який стосувався б питання національної ідентифікації лише однієї етнонаціональної групи, потреби немає. Адже відповідно до Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками (ст.24).[24] Щоправда, напередодні проведення Всеукраїнського перепису населення 2001 року Державний комітет статистики України не вніс до переліку національностей України національність "русини". Однак 10,2 тисяч громадян під час його проведення офіційно назвали себе "русинами", що дає підстави внести зміни відповідною постановою Кабінету Міністрів України про проведення Всеукраїнського перепису населення 2011 року, у додатках до якої визначається перелік національностей.[25]

Водночас на цю групу населення поширюються положення Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин вiд 1 лютого 1995 року (ратифіковано Законом України N 703/97-ВР від 09.12.97) [26] [27] У Закарпатській області діє 9 русинських організацій, які мають обласний статус. При русинських громадських організаціях функціонує 27 недільних шкіл, в яких, за даними цих організацій, навчається 600 учнів. У Закарпатській області видаються газети «Подкарпатская Русь», «Підкарпатський русин» і збірник «Руснац світ». У 2007 році видано книг русинською мовою накладом близько 10 тис. примірників. З лютого 2007 року на Закарпатській державній телерадіокомпанії працює об’єднана редакція передач російською, русинською та ромською мовами.

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8_(%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0)

16. Юрко НОТОЦО

Юрко НОТОЦО Хлопський фільозоф

Йой,не пудріть-ми мозги любії панове...Хто-то буде розбиратися на повному серйозі,же якийсь мудрегель чи еврей з Рос'ї,чи-то Польщі записав-сі в Украйіні українцем і торочить же він є русин,бо бабця була бойківчанкою,а дідо армянином,в якого жінка жидівка,котра народилася на великій Украіні,десь в Єлізавєтграді ,має на то все папери(документи),вже занесла то все до сільради,жеби дістати кусень землі в Підкарпатті,де скоріше всього дістане,коли буде русином,і якого підтримає депутат з Партії регіонів,який в Оласній Раді Закарпаття має за якогось Шуфричового колєгу, а той колєга має бізнес з батюшкою з церкви Московського патріархату,котрим конче потрібні гроші,бо-сі церква валить-сі,десь попід горою,в котрій до війни якийсь русин хрестив по-греко-католицьки дитину,але потім то все стало православним з-за знищення греко-католицької віри і по-нинішнім документам ...фіг знайдеш кого-шо-є і де воно знаходиться...Найліпше бути білим русином серед чорного росіянства,котре в свою чергу вишукує шляхи,як-то показати,же чорний украінець,то те саме що білий руский...Браття вовєк - вєк свободи нє відать!...i давайте і ви видумуйте щось подібне,бо так легко і весело читати,що той варяцкий сміх за так і суне з хворого воображенія новоспечених домислителів про родові корені нічим не завинившим і нікому нічого не винним русинам.
    :))Сміх та й годі...Не серйозно Це,повторюю...А так жеби посміятися,пожартувати,ну то прошу.
    Як файно піде,то і я може й почну щось про сибірських бойків,гуцулів триндіти...Може який кусник землі з газом,нафтою в Сибіру теж увірву,як та Хведерація почне валити-сі колись...А шо-о-о?Хто мені заборонить бути бойком на сибірських просторах,коли так тих бойків,русинів,гуцулів,лемків в землі лежить тіко,з сталінських часів...що ого-го!
    Шануймо-сі поки що!:preved:

17. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

так ніхто ваші конституційні права і не забирає :rolleyes:
    можете вірити навіть, що Ісус Христос -- є русин...

щоправда, ви нещодавно сказали, що не є фахівцем у цих питаннях.
    ну та ладно, ваше керівництво сказало: тре всім говорити, що "русини -- окремий народ", от ви і розповідаєте; робота така, розумію. :yes:

18. ГРАНД

ГРАНД Дуже важлива персона

Послухайте коментар кремлівського коментатора-пропагандиста за кадром та слова самої русинської пісні уважно, і зробіть висновки.
    http://www.youtube.com/watch?v=iCa761OMMDA
    Слова

Народ ми русинський
    Молимося щиро
    Богу Ісусу Хресту
    Боже Великий
    За русинов світом (світу)
    ПрИйми молитву Святу

Нам русинам жити
    У новой Вкраїні
    Де материнський наш край
    Боже милостивий
    Сохрани нам єдность
    Мир і свободу подай.

19. kertis

kertis миється в бані

Всякий русизм замешан на православии. Это их больное место прямо.:rolleyes:

20. kertis

kertis миється в бані

Кривая у вас со Спайс логика. Не стоит заострять внимание на национальности. Принадлежность к национальности и к нации разные вещи. Да, многие граждане Украины не могут и не хотят становиться россиянами, они Украинцы, в том числе и русские, русинские, татарские, еврейские, грузинские, армянские и тд. Украинцы.

а де твій аватар? :)