самогубство...

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем duncan, 16 січ 2008.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

це лише одне з трактувань :)

давайте не будемо перетворювати цю гілку на релігійну

• Подобається Подобається x 1
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Та вона і є релігійна..
    фанатичні апологети християнства переконують,що будь-яке самогубство - гріх..
    Забуваючи,що існують такі поняття,як честь,достоїнство,патріотизм,самопожертва і багато чого іншого..
    Самогубство - гріх..і нікакіх гвоздєй...
    Причому суперечать самі собі...

Останнє редагування: 27 вер 2009
  3. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

це точно. десь тут вже була історія про двох жінок, які втопилися, щоб солдати їх не замучили до смерті
    це самогубство. а чому ні? це вибір легшої, так би мовити, смерті, але власними руками
    чомусь це католики називають "вони врятували свої тіла від знущання" чи типу того і ось ці жінки святі
    тобто тут чомусь це не є самогубство. ці жінки ще й шануються церквою
    і будь тут мудрий...

давайте вертатися ближче до теми, бо задалеко від неї відійшли, імхо

що я думаю на цю тему...
    поки людина жива вона має вибір, і має можливість щось змінити. має можливість передумати
    а смерть, то вже все. то вже назавжди. тут назад не передумаєш і не воскреснеш

тому не варто спішити. самогубство це така помилка, яку неможливо виправити
    то квиток в один бік і ніхто не може сказати що там чекає
    людина ж чому вирішує покінчити з собою? щоб припинити страждання
    а де гарантія що вони припиняться? "в карагандє" (с)

от тут-то і річ. самогубство не гарантує того, що на тому світі не буде болю, мук, тяжкості і т.д.
    то нащо його вчиняти? якщо думати логічно? так, я знаю, що самогубці діють на емоціях, але я тут маю можливість мислити логічно :)

тому краще згадати, що в нашому житті часто буває таке, що нам здається "гірше ще не було" і "це ніколи не закінчиться" або "я це ніколи не забуду", а потім минає кілька років і вже все бачиться в іншому світлі, а не кінцем життя
    кожен з нас таке може згадати, правда? так отож. згадайте хто забув. що таке є :)

Останнє редагування модератором: 28 вер 2009
  4. Печериця

Печериця Well-Known Member

Ну, звичайно )))

Ну, ясне діло, я - закінчений егоїст! Звучить як вирок )))

І те, і друге - гра уяви.
    Обов"язок - це реальність лише, коли є конституція чи контракт.
    Розуміння, що потрібен - це потрібен лише тому, хто Вам потрібен - ось він і егоїзм ))

А, в будь-якому випадку кажете... Тоді я би повернувся до терміну. Що значить "самогубство", по-Вашому?
    Якщо я добровільно вкорочую собі життя - це зло?
    Тоді і Ви самогубець, 100%.
    Якщо я роблю свій вибір ЯК мені прожити решту життя і де йому кінець - то це по-Вашому зло!? Тоді це значить, що моє життя мені ніскілечки не належить!? І я не маю права розпоряджатися своїм життям!?
    Дайте мені Ваше світле бачення поняття зла і самогубства, Миху. Бо заплутуюсь в тих Ваших сліпих бздурах.

Ну, то певні! )) Треба давати, щоб спасти людину ))))))))))))))

Тихо тішуся, що вдалося повернути тему ) Ще підкину дров і навмисно зачіплю Миха ) От, якщо жінка вагітна і їй лікарі категорично забороняють родити, бо для неї пологи - смерть, але вона вирішує родити - на користь дитини. Це теж зло!? І це мені близькі люди, насправді вона померла, дитина - вже доросла. Скажіть, вона самогубець, їй є пробачення!?

Якщо, в кінці кінців, Миху (та ін.), стає питання: ти або я
    і я вирішую на твою користь, я - самогубець, і по-твоєму це зло!?

Тоді Ви геть заплутались.

• Подобається Подобається x 2
  5. Romko

Таке поняття,як обов’язок перед рідними людьми - пустий звук?
    Обов’язок бути з своєю дитиною в біді - пустий звук?
    гра уяви?
    Таки бздури...
    Тут нічого дивного...
    навіть в різних парафіях - різні поняття...
    звично...

6. Печериця

Печериця Well-Known Member

Ні ))) гра уяви і пустий звук, це зовсім різні речі!
    Бути з дитиною - це не обов"язок, а любов батька.
    Добре, з грою уяви я мабуть перегнув, але маю на увазі, що любов - вона всередині. Вона Ваша. Вона Ви.
    Але, одночасно, Ви є і вибір. Обов"язок якби не залишає вибору.
    Пригадується: "Нехай мине мене чаша ця".

Коли це Ваш вибір, це вже не обов"язок, це Ваша воля.
    "Нехай не моя, а твоя воля буде, Господи" - це єднання, сполучення Вашої Волі з Його волею.

7. Romko

Якраз про це я колись казав в іншій гілці
    і,якщо в цей Божий план,щодо нас входить самогубство,то воно буде...
    До того часу,як це станеться,людина буде вже готова зробити цей крок.
    А поки

8. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Але ж він міг будь-якої миті припинити знущання... але не скористався цією можливістю.

Я з вами погоджуюсь. А от православна церква - ні. Був такий яскравий приклад - ще до революції. Капітан тонучого російського корабля віддав своє місце в шлюпці комусь з команди (чи з пасажирів), сам залишився на судні і потонув. Церква заборонила його відспівувати - бо ж самогубця.
    Загалом - так, я вважаю, що є випадки, коли самогубство можна виправдати. Перш за все, коли воно коїться для блага ближнього.

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Народ, чесне слово, читаю вас і не перестаю дивуватися. Скажіть, людина, що курить - чинить самогубство? Всі м ж відомо, що це призведе до раку легень і смерті. Ясно, що ні. Бо ця людина хоче жити, але не може внаслідок своєї слабодухості кинути цю звичку. Але я вам наведу інший приклад. Людина курить сигарету за сигаретою, пезперестанку, щоб таким чином покінчити з собою. Що це є? Самогубство!
    Жінка, що родила, знаючи, що лікарі сказали, що це може закінчитися трагічно, хотіла жити? Так! Ну вибачте, яке то самогубство? По-перше, лікарі не можуть точно сказати: помре жінка, чи, бо скільки таких прикладів!!! Мало того, у даному випадку, церква не вважала б за гріх зробити аборт і то єдиний випадок, коли можна робити аборт. Тобто, коли жінці загрожує реально смерть, має право зробити аборт. Все, більше ніколи. У даному випадку, поступок жінки є героїчний.
    Так що жодних дров ви не підклали і зовсім мене не заділи.

Умовою самогубства - є бажання покінчити з собою. Якщо воїн б"ється на полі за батьківщину, за свій дім, за родину - то не є самогубство. Бо у нього нема цілі померти, а боронити, скажімо, свій край. Якщо цей же воїн думає так: хочу покінчити з собою, піду у бій для цієї цілі. Тоді це є самогубство. Розумієте, то ми тут, на ЛФ можемо про одне говорити, а інше думати, а від Бога такі речі неможливо сховати. Тобто, як бачимо, бій, який солдат використав для самогубства - є самогубство, хоча збоку може здаватися, як героїзм.

Тепер, про Ісуса Христа. Якщо взяти до рук книги, які видають сатаністи, то там неоднозначно говориться про те, що Ісус вчинив самогубство. А якщо так, то Його смерть є безкорисна. Тому, коли Ромко нагадав мені про це, то тут є два варіанти, або він читав вже таке, або привіт йому від антипка. Говорячи так прямо, це є насмішка над Богом і великий гріх, як на мене.

про самогубство.
    самогубство - то напевно гірше ніж вбивство. Тому, що вбивця ще має шанс тут, на тому світі просити прощення у Бога, надіятись на Його милосердя. Самогубець того вже немає. Забрав життя і спалив за собою мости.... Самогубці - це горді і безхарактерні люди, як правило, що у більшості випадків мають душевні хвороби, або є під дією злих духів, які через думку навіюють їм ідею про самогубство.
    Саме навіювання не приходить моментально. Спочатку підкидається думка, мов у людини немає виходу - тупик, або, як Ромко каже, стіна. Коли людина живе з цією думкою доволі довгий час, вона розчаровується у житті, їй здається, що їй найгірше у цьому світі, хоча насправді ситуація може бути і не найгірша і немало таких ситуацій мають і інші, ба навіть гірші. Тим не менше, все подається у згущених фарбах. Людина з часом входить у стан, коли нікого не слухає (образа на всіх), лише свої думки, які насправді не є її думкИ, а думкИ злих духів. Доречі, злі духи - демони не можуть читати думок людей, вони лише судять стан людини по її поведінці, а інша справа - підкидати думку - це вони можуть, особливо коли нема бар"єрів (покаяння, сповідь, знак хреста, молитва і т.д.).
    Отже з часом підкидається думка про самогубство. Але людина підсвідомо ще бореться за життя, що є природньо, але при тому моделює спосіб самогубства час від часу.... При тому, ця людина шукає виправдання своїм діям... у Біблії... у думках, у статтях...
    Не хочу далі писати, але скажу лише, що це є дорога до самогубства.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

ви не все договорюєте, я так думаю.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

примітивно....
    -курець міг не курити, а курив (знав чим то закінчиться)
    -ми їмо продукти, що явно шкідливі, але їмо і знаємо...
    -помер від алкоголізму... знав? знав.
    і т. д. т.п.....

але всі вони не хотіли покінчити з собою.

12. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Я розповіла все, що знаю про той випадок. Можливо, моя інформація неповна.

Знаєте, Анна Кареніна теж в останній момент передумала і перехотіла, як стверджує Толстой :) Але чомусь все рівно її вважають самогубцею

13. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Знаєте, якщо проводити паралелі з Ісусом Христом і літературним персонажем Анною Кареніною, то важко навіть вгадати до чого зведеться ця тема (про самогубство)...

• Подобається Подобається x 2
  14. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Ну ми ж обговорюємо саме самогубство ( з усіх точок зору), а не виключно релігійні погляди...

15. Romko

Звичайна фальш,притаманна ревним побожним...
    Фальш і двозначність,щодо одного і того ж...в даному випадку - самогубства...
    А якщо..а коли...а думки...
    І в результаті - проіскі антипка...:)))

16. pukhnastyk

Так, і що ж таке самогубство? Це коли людина сама на себе накладе руки. А Ісус Христос не вчиняв самогубства - Його розіп'яли на хресті. Він просив Бога, аби Його оминула така доля (бо був в людській плоті, а всі ж люди бажають собі кращого життя, нє?), але знав, що Його це не мине, тому і прийняв таку смерть. І Ви можете мати інші релігійні погляди, протилежні від християнських, але не поливайте вже так брудом самі засади християнства.

17. Romko

Факт є факт.
    Людина свідомо йде на смерть.
    Маючи змогу уникнути це..
    Лишім в стороні причини,мотиви..і інше...

18. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Якщо при затриманні злочинець спеціально своєю поведінкою спровокує поліцейських, щоб ті його вбили - чи буде це вважатись самогубством, чи таки вбивством? Формально він сам в себе не стріляв, але поводився навмисне, знаючи, що за тим послідує його смерть. Я б схилилась до думки, що це таки самогубство.

Я не поливаю брудом, оскільки нікого і ніщо не ображаю навмисне. Я просто розмірковую і дискутую на певну тему, викладаю свої погляди.

19. pukhnastyk

Вбивство, звичайно.
    Хіба що якби були на місці поліцейського :)

20. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

та ні, я, на щастя, ні на місці злочинця, ні на місці поліцейського не є, а намагаюсь поглянути зі сторони.
    Тобто, якщо людина бажає собі смерті, але не в стані сама її заподіяти, і їй вдається когось вмовити/змусити їй "допомогти" залишити цей світ - то самогубцею (а відповідно, й грішником) вона вважатись не може?

а де твій аватар? :)