З сторони тих хто вважає переяславську угоду великим досягненням Мазепа зрадник, з сторони тих хто вважає переяславську угоду величезною помилкою Хмельницького - Мазепа стратег і тактик. І його дії звичайна військова хитрість
Тобто Хмельницький, завдяки кому кінець-кінцем Україна стала державою, - зрадник??????? Повстання проти Польщі, перемога під Ж.Водами та Корсунем, створення Української держави і пр. і пр. - це зрада України??????? А те, що зрада Мазепи призвела до поневірянь України - це благо??? Офігеть!
Ні не зрадник, принаймі я його таким не вважаю, він хороший полководець, Але переяславську угоду я не вважаю його великим досягненням. скоріше помилкою. Можливо він поганий політик, можливо інакше в той час не виходило (туркі такі самі не надійні союзники та ще й інша віра та ментальність).
Завдяки Хмельницькому Україна втратила всякий шанс стати державою. І Ви рахуєте, що віддати державу в пащеку кровожерного монстра це не зрада? Мало читаєте історії? Чи зомбування досягнуло рівня генів?
Я б так однозначно не судив Хмельницького, зрада це коли під час облоги таємний хід ворогам відкрити, сподіваючись себе спасти, а тут прорахунок.
А Ви впевнені що то не була зрада? Якась таємна домовленість? Бо будь-який нормальний лідер обявив би себе королем, імператором, вождем, диктатором чи першим секретарем компартії. А тут здав країну кровавому режиму (не думаю що він не був в цьому поінформований). І вже через кілька років цей режим віддав назад до Польщі майже половину української території. А ще через деякий час і Січ і козацтво були ліквідовані а згодом почало нищитися все що хоч трохи мало відношення до всього українського. І якимось чудом ще дещо лишилося. І цього могла не передбачити якась тупа і недалека людина. Думаю, що Хмельницький таким не був. То які висновки напрошуються?
Оголосити себе можна ким хочеш, питання в тому щоб тебе визнали інші і дали спокій, не думаю що у Хмельницького була така можливість. Самотужки Хмельницький міг вигравати битви, але затяжну війну з Поляками він ймовірно не витримав би. Залишались союзники - про турків я писав, це не та віра та менталітет. З росією (якщо відкинути радянський брєд про воз'єднаня братніх народів і т.д. і т.п.) був чисто прагматичний розрахунок, нажаль він виявився невірним.
Ну що Вам сказати... Дійсно, потрібно хоча б трохи знати історію. А не стогнати про гноблення, "звірів", окупації і т.п. "від фонаря"... Посоромились би показувати своє невігластво.
Степаничу, давайте дивитися "у корінь". Як Ви звикли у своїй роботі, а я - у своїй. "на молекулярному рівні" - яка мета тодішнього союзу з Росією ? Україні було потрібно від Росії тільки 2 (ДВА) продукти - свинець і порох. Все. По відношенню до Росії Україна зобов"язалася лише брати часть у спільних військових операціях (короткочасних, ситуативних) проти "третьої сторони". Все. А що з того вийшло ?
Через пару десятків років гетьман Виговський заключив з поляками договір згідно якого Україна діставала необмежену автономію. Але було пізно - північно-східна звірюка вже наклала свою лапу. А, до речі, Хмельницький знав як розмовляти з поляками і ставити королів яких він хотів.
Степаничу, Переяславська Рада - 1654. "Полтавська битва" - 1709. Власне, тут не треба було вичікувати 55 років для висновку, що Московія елементарно "кидає" Україну, намагаючись зробити з неї свого васала. Хоча українське козацтво виконували (і не раз) домовленості, з яких де-юре починалася угода.
Читателю, Це в нашій родині передавалося з покоління у покоління. Бо предки були не останніми козацькими старшинами ще з ТИХ часів. Перший задокументований - нар. до 1633, помер 25.11.1699. Служив за правління гетьманів Многогрішного, Самойловича, Мазепи. Зайвого постити не стану.
Полковнику! Зі святом Вас! Як там воно називається - 4 листопада ? Це нібито в пам"ять про те, як побили поляків у 16хх році ? Дивна річ: поляки (слов"яни) хотіли об"єднати слов"янські народи - так ні, дати відсіч їм! Слов"янські народи повинна об"єднати тільки Росія! Ну хоч гімн "Боже, царя храни" - це справді високоестетичний твір. Хоча потім нащадки автора воювали в Гамериці. Єльцин був ввів "людський" гімн, під який і мене не приломало би встати - так ні, знову повернулися до "союзу нерушимого". До речі на одному рос. форумі (меломанському) трохи пофлудили - хто на яку мелодію колись співав гімн ссср. Ми з приятелями, наприклад, співали на мелодію "What then to do about Jesus of Nazareth Miracle of wonderman - hero of fools.." Тоді не витримав один відставний кгбіст (щирий меломан) і запитав - "А хіба ви не співали гімн під "Старик Козлодоєв" ? Полковнику, а заспіваймо синхронно "Боже, царя храни!" Я на балконі свого офісу, а Ви - свого!
Спасибо, Борис, конечно. Но как-то не прёт мне ЭТОТ праздничек. Жду 7 ноября. Военный Парад по телеку посмотрю, а потом соточку под холодец! ВОТ ЭТО БУДЕТ ПРАЗДНИК!
Почему в записе? самый настоящий Парад будет 7 ноября. Жаль, что у вас Российское ТВ отключили. Могли бы посмотреть.