Відповідь: РУНВіра Поважайте себе , Миху. :ninja: Не робіть голослівних заяв. (Бо перейду на тяжку артилерію ) І менше читайте сайтів російської православної церкви !!....... А ще візьміть десятитомник Язичництво України та Християнство України , редактор академік Колодний, директор Інституту релігієзнавства і там знайдете , що таке православ"я і хто такі Прав та Слав. Не позортеся. Ортодокс - чужоземне слово і не перекладається з грецької, в якій його приблизний зміст "старотрадиційновір"я". А Велесову книгу почитайте. Я не вірю присутнім тут християнам, які стверджують, ніби читали її, та не пам"ятають своїх вражень. Смішні.
Відповідь: РУНВіра Ой не довіряю я дослідникам релігій, а тим більше директорам інституту релігієзнавства, бо у мене таке враження, що цей інститут - присталище атеїстів. У мене є правило: жодний атеїст не може знати жодної релігії. Зовнішні ознаки - так, а суть.... даруйте, бо то не фізика і не математика, тут, щоб знати, треба проникнутися, повірити, відчути, що є чуже для атеїста.
Відповідь: РУНВіра Доречі, у язичнецтві Прав і Слав - чув, але то до християнства немає значення. Термін Православіє було введено на 2-му Вселенському Соборі, коли було визнано почитання ікон.
Відповідь: РУНВіра "не має значення... чув... не довіряю дослідникам релігії... у мене є правило.... ніколи не читаю..." це не аргументи в дискусії. так і напишіть великими буквами: "правильно робили християни, що палили книжки і забороняли вчитися, хочу бути рабом доктрини і хочу, щоб мої діти були рабами доктрини. буду стояти в українській церкві в українській сорочці вишитій сакральними язичеськими символами , тримати в кошику бережно українську писанку, розмальовану сакральним візерунком і святкувати Свято рідного Бога, але співати при тому буду на зло самому собі, "слався Бог Саваот, слався народ Ізраїлів...."
Відповідь: РУНВіра Чому ні? Я читав не раз вислови "стовпів" того інституту, читав про християнство. Скажіть, як може атеїст розповідати про Бога? Та навіть, щоб стати фізиком, треба ту фізику любити, а як знати християнство, не люблячи його? У мене є досвід, я читав праці деяких світил того завєдєнія.
Відповідь: РУНВіра все вірно. Для християн(справжніх) головне не обряд, а віра. А тому обряд може включати народні традиції, інша справа - зміст цьому всьому. А Ви, Мавко, як думаєте? Навпаки?
Відповідь: РУНВіра Тобто можна зробити узагальнення, що у релігії може розбиратися тільки той хто її сповідує і він вже не може розбиратися у іншій? Це було б логічно як би на місце "релігії" підставити "віра". Бо я не бачу проблеми розбиратися в будь-якій релігії, яка являє собою певну систему світоглядів.
Відповідь: РУНВіра Хочу задати 2 питання рідновірам, щоб краще розібратись у їх ідеології. 1. Чи характерно для рідновірів бути прихильниками досить крайніх націоналістичних політичних сил? Я чув, що деякі з таких партій сповідують цю релігію, але наскільки велика частина віруючих рідновірів підтримують такі партії? 2. Тут на іншому розділі принаймні один рідновір дуже різко висловлювався проти гомосексуалізму, а також проституції. Чи характерні такі погляди для рідновірів? Чи це особиста думка, яка не базується на ідеології рідновірства?
Відповідь: РУНВіра Хотіла спочатку проігнорувати таку глибоку думку, а потім подумала, "чому?". Я краще перекажу Вам розмову І.Франка, який багато писав про євреїв, з теоретиком та практиком сіонізму Теодором Герцлем. - Тішить мене, що маю змогу познайомитись з паном, - сказав Герцль до Франка. Мій колега Фрідріх Краус... наоповідав мені стільки, що познайомитись з паном було моїм найгарячішим бажанням. - Дуже мені подобається панова ідея відбудови єврейської держави, - відізвався Франко. - Дуже мене зацікавила, оскільки є вона начебто рідною сестрою нашої української ідеї відродження української держави. Але чи одна і друга сьогодні здійснима? - Чому б ні, - відповів Герцль. - На цьому світі все може статися, що вміщається в людській голові. - В розумній голові, - додав Франко. - Так, в розумній голові, бо тільки про таку можна говорити людям, які хочуть вважатись розумними, - продовжував далі Герцль. В розумній чи розсудливій голові народжена навіть найблагородніша ідея буде здійснима, якщо тільки зможе збудити запал в найширших масах народу і висуне з лона захисників таких, що будуть готові на мучеництво... Мойсеї не народжуються кожен день, то правда. Вони формуються під зовнішнім гнітом. А цей зовнішній гніт у нас в десять разів більший, ніж у вас. Якщо ви його колись так само відчуєте, як ми, то і у вас почнуть оглядатися за своїм Мойсеєм і напевно знайдуть його, хоч сьогодні, можливо, ще б його побили камінням... - Тут признаю панові повну рацію, - погодився Франко по короткій мовчанці і сердечно потиснув руку Герцлеві... Це питання просто треба розумніше, терпиміше та толерантніше обговорювати. Доречі, дідусь мій у війну ризикуючи життям всієї своєї багатодітної сім"ї врятував життя кільком єврейським родинам.
Відповідь: РУНВіра Та яке має значення, особливо для свідків, особливо, як врахувати, що їх ще не було.
Відповідь: РУНВіра Щось ніхто не відповідає на мої питання. Повторюю: 1. Чи характерно для рідновірів бути прихильниками досить крайніх націоналістичних політичних сил? Я чув, що деякі з таких партій сповідують цю релігію, але наскільки велика частина віруючих рідновірів підтримують такі партії? 2. Тут на іншому розділі принаймні один рідновір дуже різко висловлювався проти гомосексуалізму, а також проституції. Чи характерні такі погляди для рідновірів? Чи це особиста думка, яка не базується на ідеології рідновірства?
Відповідь: хто якої віри на форумі?... (коротко) мудрий пан, без сумніву.... але Біблію ви читали?...
Відповідь: хто якої віри на форумі?... (коротко) іван сусанін -- міфічна особа, а лев силенко -- ні... читали-сьте?...
Відповідь: хто якої віри на форумі?... (коротко) Я почала. Книженція грубезна. Не бачила потреби далі читати. Чи не пупер мені казав, що це просто перероблене християнство на язичництво?