Відповідь: РУНВіра Ні. Силенко, наскільки я знаю, був учнем Володимира ШАЯНа - відомого вченого, який досліджував язичество і був його апологетом. Сам Силенко не маючи належної освіти взявся реформувати язичництво. Вся його реформація звелася до того щоб запровадити єдинобожжя, подібно до християнства. Так і виникла РУН-віра (рідна українська віра). Основна книжка Силенка Мага-віра, доволі товстелезна праця. Якщо говорити серйозно, то РУН-віра є спробою християнизації язичництва і саме так і розглядається рідновірами. Це єресь, як з точки зору рідновіря, так і з точки зору християнства. Важко говорити про мотиви Силенка: чи він хотів щоб язичництво було ближчим, зрозумілішим для народу, чи може свідомо мав на меті зруйнувати рідновіря в зародку, чи "просто так йому чогось було". Факт залишається фактом: РУН-віра - спроба профанації язичеської віри і є ворожою їй.
Відповідь: РУНВіра якщо я правильно вас зрозумів, то ви прихильник багатобожжя... суть рун-віри — Бог один у всіх народів, і в кожного народу є своє трактування Бога: в юдеїв — Єгова, в арабів — Аллах, в персів — Ахурамазда, в українців — Дажбог... тобто один Бог, але кожен народ Його розуміє по-своєму...
Відповідь: РУНВіра Не тільки я. Язичницькі вірування всіх словянських народів передбачають багатобожжя - це один з ключових моментів. Світ в якому тільки один Бог був би занадто бідним для язичників.
Відповідь: РУНВіра Рідновіри є цсюди в слов'янських країнах. Мають свої з'їзди. Мене дивує, як із таким націоналістиним наставленням, вони знаходять спільну мову? Може, в мене склалося помилкове враження.
Відповідь: РУНВіра Все правильно. Так і є. Спільну мову знайти нескладно, оскільки спільними є ключові ідеї: культ природи, багатобожжя, наявність спільних богів (хоча іноді і з різними іменами). Ще одною обєднуючою ідеєю є розуміння того, що в кожного своя національна інтерпретація світоустрою і ніхто не пробує підстригти всіх під один гребінець. Список? Ну, можна подивитися наприклад тут: http://paganism.msk.ru/gods/gods.htm або тут http://www.oratania.com.ua/main.html а якщо більше, то шукайте тут: http://yaca.yandex.ru/yca/ungrp/cat/Society/Religion/Paganism/
Відповідь: РУНВіра КабМінере, Ви, не могли б відповісти на пару запитань? 1) Як саме ви українські рідновіри, вибирали богів в яких ви вірете? Відомо що в різних слов'янських племенах, були різні пантеони, в полян свій, в древлян свій. Князь Володимир, хотів створити єдиний пантеон, але його спроба успіхом не увінчалась... Як ви виходите з цієї сетуації? 2) Що Ви могли б росказати, про бога Рода, він у вас один з пентеону, чи стоїть над пантеоном? Наперед дякую, за відповіді...
Відповідь: РУНВіра 1.Думаю, вам це непросто буде зрозуміти. Справа в тому, що рідновіря не має таких канонів до яких звикли християни чи мусульмани. Немає стандарту, грубо кажучи. В цьому є як сильна, так і слабка сторона рідновіря. Пантеони в різних словянських (і несловянських) народів дісно відрізнялися, але ці відмінності на рівні назв тих чи інших богів, чи надання переваги одним богам перед іншими. Це було характерно також і для греків, римлян і германців. Спільними завжди будуть тільки базові ідеї на яких тримається рідновірство (язичество): походження людей від богів, ототожнення богів з природою, єдність людини і природи, родова і національна єдність, дотримання своїх традицій. В тому, що якийсь народ, чи громада надає перевагу тим чи іншим богам - не бачу нічого дивного, щось подібне є і в християнстві і інших релігіях стосовно святих. 2. Ну, я не волхв щоб самому щось видумувати. Можете подивитися тут: http://alatyr.org.ua/svitog/index.htm і тут http://alatyr.org.ua/literatura/zbogamy/bohy/rid.htm
Відповідь: РУНВіра Ну якщо щось не зрозумію, то в Вас перепитаю Дякую за пояснення, це відносится й до пантеонів інших рас? Тобто бог грому й блискавки, в якомусь африканському племені, це той же Перун тільки з іншим ім'ям? Ну це я знаю, мені самому десь років п'ять назад язичество подобалось найбільше поміж релігій, про Іслам, я тоді взагалі нічого незнав, тільки те, що це релігія туркув і арабів (астагфіруЛлаг), та що вони вірять в Єдиного Бога. Мене дивує інше, чому я інколи серед редновірів, наприклад в просторі ЖЖ помічав расистські замашки, що одна раса краща за іншу? Природа ж одна? В ці "інші релігії" Іслам, не входить Для мене християнский культ святих, дуже подібний язичеству. Зараз немає напевно жодного народу, серед якого не було мусульман, і всі вони молятся виключно Єдиному Богу, а не якимось місцевим "святим". З.І. За ссилки дякую, після того як я з ними ознайомлюсь, в мене, іншаАллаг, ще з'являтся питання.
Відповідь: РУНВіра Термін Православ"я , що насправді не має перекладатися і звучить, як ортодокс , з"явився в юдо-християнстві східного зразка, що прийшло з Московії після реформи Никона 1652/3 рр. До того це було Правовір"я.. А назва духовного вчення Православ"я пішла від дохристиянських першобогів Прав та Слав. Знання - сила, мовчання - золото, а Гугл рулить.
Відповідь: РУНВіра Так...м-м. Прочитав цю гілку, подумав... Розмірковувати та обмінюватись думками щодо тієї чи іншої релігійної течії - це правильно! Це корисно. Взагалі-то, на мою думку, питання віри та релігії - найскладніше в наш час. В мене батько Євангелист Пятдесятник, тітка Єговістка... (бідна моя голівонька). Але... Прийде час, коли кожному із нас прийдеться вибирати, "що" або "Кого" брати за основу, (чи не брати.) Як на мене, ФУНДАМЕНТАЛЬНЕ ПИТАННЯ буде стояти таким чином: "АБО МИ ХРИСТИЯНИ, АБО НЕ ХРИСТИЯНИ"? Якщо Християни, то тут зрозуміло. Є Біблія, Святе Письмо, Богонатхненна Книга, вчення Ісуса Христа. Читай, досліджуй, віруй! Ну а якщо НЕ християни, то... хогоооу! :radist: Будь ласка! Хоч на всі 4 сторони! Вибирай на свій смак і розсуд. "Буддизм, Індуїзм, РУН-віра, Релігія Бон, Кабала, Анемізм, реінкарнація, "суєвєріє"... перелік можна продовжити до бескінечності. Питяння: Або...- або... І ще маленька порада: читайте частіше Біблію!
Відповідь: РУНВіра Не завжди рулить. Правильно славити ніякого відношення до Прав і Слав не мають і Московія до того ніякого відношення немає, тим більше до тої дати, яку Ви написали - взагалі смішно говорити. Що цікаво, Мавко, то я зауважив, що Ви вмієте подавати матеріал дуже правдоподібно, та коли починаю розбиратись більш детально, то бачу, що істина далеченько від Ваших тверджень. От пишите про 1652рік, та ще й через косу "/3", ніби свідчить про якусь точність та обізнаність, але навіть школярик відає, що вже розкол апостольської церкви на православну і католицьку відбувся у 1054 році. Я Вам більше скажу, що термін "православіє" виник років 400-500 ще до тої дати (1054); коли мова йшла про визнання ікон. І то поняття ввів папа Римський (чи не Лев) А звідси висновок: 1. Права і Слава не мають жодного відношення до цього слова православний. 2. поняття "православний" означає правильно славити. Папа Римський - православний католик.
Відповідь: РУНВіра Колись для розваги стягнув собі з нету Силенкову "Магавіру" почитати (для тих, хто не в курсі - це РУН-Вірівська біблія). Суб"єктивна думка: книга - рідкісне лайно. Подібну маячню тільки дещо іншого плану можна знайти хіба що у гітлерівському Майн Кампфі.
Відповідь: РУНВіра О, ще питання, недавно бачив дівчину, що читала якусь книжку, в цей час трималась за дерево, та ритмічно похитувалась, було враженя, що вона молится. Питання, вона не рідновірка?