Релігія - опіум для народу???

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Sashka-ua, 29 січ 2008.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

Відповідь: Релігія - опіум для народу???

про це дуже гарно написано в оцій статті:

Тарас ПРОХАСЬКО
    Потреба торкатися

Чомусь мені здається, що Тома мав рацію. Думати про такі речі, можливо, не добре й зовсім не потрібно, але Тома мусив мати рацію. I не думати про таке не можливо, навіть уміючи долати у собі існування таких думок.

Апостол Тома мав би дуже зворушити Христа та сподобатися йому ще дужче, ніж Петро, бо повівся більш по-людськи. У тому сенсі, що найбільше наблизився до сутності людськості.

Те, що він -- невірний, значно пізніше трактування. Щось таке, як i рішення про канонізацію лише чотирьох Євангелій кільканадцять десятиліть після описаного в тих чотирьох i ще кільканадцяти інших. Не можу повірити, що тоді, коли все відбувалося, хтось міг би подумати, що порух Томи є виявом невіри.

Доторкаючись до ран, він робив те, що було потрібно робити. Він торкався. Він хотів торкнутися. Він мусив торкнутися. Він торкнувся. Він був таким, як треба. I якщо вірити в те, що, посилаючи Христа на Землю, Господь хотів максимально спробувати того, що інакше було би Йому недоступним (а якщо не вірити у це, то ми втрачає сенс навіть атеїзм), то треба знати, що саме Тома подарував Йому великий урок того, що є дійсно людським.

Бо ми потребуємо доторку. Хоча би тому, що поза доторком нічого не маємо, бо усе наше життя є лише ним. Нам унеможливлена якась альтернативна форма існування. Не уміємо ні входити всередину інших структур, ні бути в них, ні бути ними, ні бути з ними. Різноманітні поверхні тому перечать, припускаючи лише доторк.

Тому ми є лише тоді, коли торкаємося. I тоді лише світ оживає, перестаючи бути вишуканою добіркою бездоганних категорій i понять.

Тому торкаємося. Пучками пальців, дактилоскопічними узорами, пальцями, нігтями, долонями, хіромантичними лініями, передпліччями, поглядами, слухом, нюхом, животами, черепами, язиками та повіками. Доторкаємося голосовими зв'язками, вигинами мозку та фрагментами генетичного тексту.

Доторкаємося до кінчиків пальців, дактилоскопічних узорів... Є щастя й є біль, але є.

Вкладаючи руку в рану, Тома хотів, щоби Христос був. I щоби був він, Тома. I всі інші. У Христі.

Тверді є стільки, скільки вміщається під тілом, що лежить. Сила вітру залежить від парусності шкіри. Ніщо не минає доти, поки триває чуттєвий слід на слизових. Світовий океан закінчується на півміліметра далі від вібрацій зануреного тіла. Слово є ударом, а швидкість дії отрути мала би бути прямопропорційно пов'язана з вимірами язика. Не йдеться ні про яку інформацію. Ця логіка відчайдушно бінарна -- є або нема.

Коли ж йдеться про інформацію, то пам'ятаю щось таке, вичитане в потрібний час у потрібній книжці. Якби так взяти людину, якось її знерухомити, защільнити їй очі, вуха та ніс, залишивши лише отвір для дихання, якби помістити її у якийсь там розчин з такою ж температурою, як i тіло, а повітря для дихання було би таким же теплим, як i нутрощі гортані та бронхів, то за короткий час та людина відчула би стан справжньої невагомості й ще чогось не цілком доброго. А невдовзі почалися б найреалістичніші галюцинації.

I ще спогади про університетські практичні заняття з фізіології. Дуже добре пам'ятаю декапітованих (тобто з відрізаною головою чи взагалі без відрізаної голови) жаб, позбавлених у такий спосіб всіляких роздумів, спогадів i мрій. Досить було провести легенько чимось їм по практично неживому животику й грудях, як несвідомі лапки робили останню, найважливішу дію -- вони щось намагалися обійняти, до чогось прагнули притулитися.

Не відомо, як довго дітям втовкмачуватимуть, що Тома був невірний

• Подобається Подобається x 7
  2. D.M.

D.M. Well-Known Member

Я спитав, чи не здається Вам, що проблематика гілки "Чи критикувати Бога?" дуже споріднена з проблематикою гілки "Чому якщо християнське, то конче банальне?".

Виходить, це формальність приблизно такого ж характеру, як підписування законів європейськими королями.

Додано через 25 хвилин
    Цікаво було б іще уточнити:

1. Чи вважаєте Ви, що найближчі нащадки Адама могли бути зовсім іншими, ніж описано в Біблії?

2. Чи вірите Ви в існування Адама та Єви як конкретних осіб і що з того, що про них написано в Біблії, слід сприймати буквально, а що ні? Зокрема:

3. Чи допускаєте Ви, що Адам міг народитися від мавпи, що стало фізичним проявом акту створення його Богом?

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Та якось не дуже. :)
    Ви думаєте, що всі двоюрідні одружуються?
    Чекати ж доводиться. ;) Тобто діє принцип про знеохочення.

4. Скорпіоля

Скорпіоля Троянда без шипів

Релігія є скоріш сподіванням на краще- на світлу надію,щастя і...гроші, ЯКЩО немає опіуму.:)

5. консультант

консультант Дуже важлива персона

Ні! Це дві протилежні по своїй суті речі. Опіум - це залежність, шлях до самогубства. Релігія - незалежність, шлях до порятунку на духовному та фізичному рівнях.

• Подобається Подобається x 4
  6. D.M.

D.M. Well-Known Member

Якраз аналогічні речі. Кожен назве порятунком те, що він вибрав. А оскільки добровільно вибрав, то це прояв свободи. Хоча є одна принципова відмінність: якщо ЗАБАЖАТИ позбутися цього, то від релігії позбутися значно легше, ніж від наркозалежності; отже, релігія передбачає більшу свободу, меншу залежність, ніж наркоманія.

По-моєму, це скоріше ЗАохочення. Уявіть: морочили собі голову бюрократією, чекали кілька місяців дозволу, і після цього облишити цю справу?!!! Психологічно буде дуже важко передумати.

А на останні три питання не відповіли. Мабуть, дуже вже не любите космогонічний аспект релігії.

• Подобається Подобається x 2
  7. Liliyah Romanova

Кілька місяців? А кілька років не хочете?
    Там ще перешкоди різні є, здається, але то вже нюанси , в які я не вникала.
    Свого часу цікавилася лише щодо троюрідних.

Додано через 16 секунд
    Мабуть. :)

8. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Я думаю, що Сашка так брутально критикувати не варто. Хоче людина все знаннями перевірити, - то ж має вона на то право. Мені все-таки здається, що відповісти йому в м"якшому тоні можна ;).
    Сашко, ти постарайся Біблію не теоретичним розумінням сприймати, а інтуїцією, серцем (якщо можеш). Тоді деякі питання з часом самі зрозумілими стануть.

З Прохаськом і погоджуюся і не зовсім водночас (я от про себе думаю, чи доторком може бути усе життя, інколи ж це погляд, інколи одне слово, інколи синхронність мовчання і т.д.).
    Вчинок Томи - свідчення його людської типової недовіри. Його сумніву. Його дитячості, так би мовити. Бо дитина, - вона ж перевіряє переважно все на доторк, коли не розуміє, не знає, невпевнена. Це її притаманний шлях пізнання речей та світу.
    От так і про Тому сказати можна. Недарма, маловірний.

В Біблії є й інші приклади торкання. Для мене, один із найулюбленіших та найповчальніших - історія жінки, хворої протягом багатьох років на кровотечу. Вона має в серці велике переконання і живе з ним, мріючи його здійснити. Почувши про Ісуса, вона одразу ж відчуває та усвідомлює, що Він - саме Той, на якого вона так довго сподівалася (до речі, вона не розмірковує довго, вона знає це відразу!). І її віра, її налаштування рятує і творить диво. От саме це і є для мене прикладом дієвої (в розумінні, людина також повинна діяти, ініціатива повинна йти від неї) і живої віри.

• Подобається Подобається x 3
  9. Liliyah Romanova

А як на мене, типова людина у відчаї, що вже робить все, що попадеться. Типу тих, котрі до знахарів кидаються і всіляких шарлатанів. Яким же великим було її здивування, коли вона дійсно зцілилася.
    Цікаво, що Ісус не знав, хто до нього торкнувся. А от кровоточива відкись ВСЕ знала. :)

• Подобається Подобається x 1
  10. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Я пояснила причину свого Фе і нічого ним не доводила.

Взагалі вважаю дивним вимоги пояснювати причини чиєїсь поведінки, тобто штучно вкладати свої думки у чиїсь голови тим паче Самого Господа.

Історія єврейського народу є такою якою є без прикрас і самовихваляння. Ніхто не вважає її ідеальною, думаю що євреї теж не дуже нею пишаться.
    Господь вибрав цей народ можливо тому що він був кращим серед гірших, а можливо він був найгіршим. Ми не можемо цього знати.
    Біблія говорить, що євреї були дитиною, яку Господь колисав у колисці і виховував з пелюшок. Але чи добився Отець бажаних результатів?
    Я не знаю.
    Бог відкрив людині усі знання, які стосуються самої людини, які є для неї достатніми з т.з.Бога. Усе що людини не стосується - є закрито.
    Тому, як кажуть у народі: не тратьте куме сили...

11. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Цiкаво який. :)

12. Romko

Romko Дуже важлива персона

А,от над таким сміятися не варто...

13. Олена_ua

Є така книга, яка називається "Божий палець", дуже повчальна.

14. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

От бачте. Це ж Вашi слова. Зевс i всi Боги Олiмпу також мiф, то може стати язичником?

Додано через 9 хвилин

альців, дактилоскопічними узорами, пальцями, нігтями, долонями, хіромантичними лініями, передпліччями, поглядами, слухом, нюхом, животами, черепами, язиками та повіками. Доторкаємося голосовими зв'язками, вигинами мозку та фрагментами генетичного тексту.

Доторкаємося до кінчиків пальців, дактилоскопічних узорів... Є щастя й є біль, але є.

Вкладаючи руку в рану, Тома хотів, щоби Христос був. I щоби був він, Тома. I всі інші. У Христі.

Тверді є стільки, скільки вміщається під тілом, що лежить. Сила вітру залежить від парусності шкіри. Ніщо не минає доти, поки триває чуттєвий слід на слизових. Світовий океан закінчується на півміліметра далі від вібрацій зануреного тіла. Слово є ударом, а швидкість дії отрути мала би бути прямопропорційно пов'язана з вимірами язика. Не йдеться ні про яку інформацію. Ця логіка відчайдушно бінарна -- є або нема.

Коли ж йдеться про інформацію, то пам'ятаю щось таке, вичитане в потрібний час у потрібній книжці. Якби так взяти людину, якось її знерухомити, защільнити їй очі, вуха та ніс, залишивши лише отвір для дихання, якби помістити її у якийсь там розчин з такою ж температурою, як i тіло, а повітря для дихання було би таким же теплим, як i нутрощі гортані та бронхів, то за короткий час та людина відчула би стан справжньої невагомості й ще чогось не цілком доброго. А невдовзі почалися б найреалістичніші галюцинації.

I ще спогади про університетські практичні заняття з фізіології. Дуже добре пам'ятаю декапітованих (тобто з відрізаною головою чи взагалі без відрізаної голови) жаб, позбавлених у такий спосіб всіляких роздумів, спогадів i мрій. Досить було провести легенько чимось їм по практично неживому животику й грудях, як несвідомі лапки робили останню, найважливішу дію -- вони щось намагалися обійняти, до чогось прагнули притулитися.

Не відомо, як довго дітям втовкмачуватимуть, що Тома був невірний[/QUOTE]

15. Romko

Romko Дуже важлива персона

Раджу почитати аналогічні гілки..
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=195824&postcount=546
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=195857&postcount=548
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=196036&postcount=550
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=196352&postcount=566
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=151184&postcount=23
    Було,все вже було...
    Ніщо не нове під Сонцем.
    Найзапекліші атеїсти в кінці кінців приходили до розуміння,що Бог існує ...

16. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

А чи знаєте ви як проходив процес канонізації??
    (император созвал в 318г. совещание епископов в Никее. Среди других на нем рассматривался вопрос о создании канонов христианства. Отделение зерна от плевел было нелегкой задачей. Каждый участник Собора защищал Евангелие, которое исповедал сам. Обсуждения на этом Соборе продолжались долго, но, поскольку епископы- диссиденты не могли прийти к согласию , была использована обычная церковная техника чудес. Паппус, участник этого Собора, рассказывает в своем Синодике Собора:
    "Положив без разбора под Стол Причастий в церкви все книги, представленные Собору на рассмотрение, епископы стали молить Господа, чтобы вдохновленные им писания оказались на Столе, а ложные - остались под Столом, и так и случилось" (62).
    Таким вот образом, посредством "чуда" четыре ставших каноническими Евангелия с другими принятыми писаниями запрыгнули за ночь на Стол. По этому поводу г-жа Е. П. Блаватская остроумно заметила: "Однако нам не сказали, у кого ночью были ключи от соборного зала")

• Подобається Подобається x 1
  17. Олена_ua

Пояснення такої поведінки самим Авраамом ви знайдете в Бутті гл.20, якщо вас це дійсно цікавить.

18. Мія

Мія Well-Known Member

І надалі відкриває через її розвиток та еволюцію... мозок людини тільки на 3% задіяний...

19. ТарасК

ТарасК Well-Known Member

Можливо краще найперше розібрати детально по словах запитання яку стоїть на початку: Релігія - опіум для народу. Що означає кожне слово, а потім я думаю, що можна знайти відповідь на кожне слово.

Додано через 4 хвилини
    Релігія - опіум для народу. Залежно з якої сторони подивитись на це твердження, таку і відповідь отримаємо.
    Релігія - це віра людей в Бога...
    Опіум - це щось, що заважає вірити
    Народ - це збір людей
    (це все мої роздуми)
    І зарас задамо собі запитання: чи може релігія заважати народу вірити в Бога?

20. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Дивне визначення! Якщо так розбирати всi твердження i давати кожному слову суб'єктивне визначення, то будь-що можна буде трактувати будь-як!
    Крім того в даному вислові слово "опіум" вживається як алегорія.

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)