Релігія - опіум для народу???

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Sashka-ua, 29 січ 2008.

1. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Повнiстю з Вами згiдний. Мене це теж здивувало. Не очiкував, що мене так рiзко приймуть(можна сказати "в штики"). Де ж християнське смирення та "Возлюби ближнего своего"???

• Подобається Подобається x 3
  2. Bear

Bear Well-Known Member

Відповідь: Релігія - опіум для народу???

В свою чергу допис Liliyah Romanova сюди попав теж з іншої гілки... тому й хибне враження... Ви сприймаєте його у контексті цієї бесіди.

Додано через 1 хвилину
    Ну от, Ви знов напрошуєтесь на сарказм...

Додано через 3 хвилини
    Золоті слова.

• Подобається Подобається x 1
  3. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я на форумі тільки кілька перших днів емоційно реагувала на дописи, тепер спокійна як сто китайців :)

Додано через 1 хвилину
    чому?

• Подобається Подобається x 5
  4. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

А сарказм взагалi не повинен бути притаманний вiрyючiй людинi. Та й не лише вiрyючiй, а й просто культурнiй.

5. SatYr

SatYr Well-Known Member

Витяг із попередньго посту. Суть в тому що ці речі є чимось особистим, тому тут думок дуже багацько. Існує безліч моментів де якась із течій має "+", але ж і мають "-". Тому протилежний табір зазвичай арґументує свою позицію найчастіше залучаючи "-". А "-" часто сприймають як образу, зразу з'являється ворожий настрій. Якщо що то можете писати в ПП, чи можемо якось на форумівці більш детально поговорити про це та інші питання.

6. Bear

Bear Well-Known Member

О так, наш знаток! І щоку маю підставити, як віруюча людина, для того щоб Ви знову били? Так же каже СП?
    Так, так, це знову сарказм.

Уявіть:
    Ви професор математики (або просто обізнана людина в цій науці), до Вас приходить студент і каже, що не розуміє теорему Піфагора, тому вважає матемаику - нікому непотрібною наукою і задурюванням мізків, до того ж звинуватить Вас в необізнаності в математиці. Яка буде ваша реакція? Ви кинетесь поясняти теорему йому? Мабуть, поставите його спочатку на місце і попросите зректися негарних слів, або посмієтесь з нього, як з маляти. А він почне Вас та всю математику звинувачувати в тому, що він в математиці завжди нштовхується на стіну нерозуміння...

• Подобається Подобається x 2
  7. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

"О прочих же народах, происшедших от Адама, Ты сказал, что они ничто, подобны слюне...эти народы за ничто тобою признанные..." (З Ездры 6:56-57).

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мова йде не про очі, а про відплату.

9. SatYr

SatYr Well-Known Member

А видирання очей це не відплата. Могли написати синець за синець. А то : око за око. Що ви вкладаєте у слово відплата - тут можна плюнути в чужу сторону, стати на ногу, дати копендупена, вбити і тд....

10. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Сашко, тема цікава і молодець, що ти її відкрив.
    Щодо тези "релігія - опіум для народу"; думаю, що в певній мірі вона несе в собі правоту. Якщо взяти до уваги той момент, що з допомогою релігії (релігійних доктрин та ієрархій) можна керувати народом, маніпулювати ним при бажанні, викривляти певні речі і показувати їх в новому світлі, накінець. Що таке народ? Це маса, а маса людська - вона як стадо, якому потрібний добрий, обізнаний і умілий проводир.
    Релігія - це насамперед (на мій погляд) персональний досвід з Богом. Якщо релігія стає ідеологією (а тим більше змішується з політикою чи іншими суспільно-корисними течіями), вона втрачає своє первинне значення і перетворюється в набір норм і переконань, які за собою найважливішого не несуть.
    То так, коротко. Тема має багато аспектів, можна довго дискутувати.

Тепер про протиріччя. Так, їх в Біблії знайти можна. Я тобі скажу ще й таке - колись я сама вважала, наприклад, що найяскравішим протиріччям сутності Бога є той факт, що зло часто в житті не карається, що невинність не винагороджується, що добро затоптується в багнюку, а ненависть процвітає (то так умовно мовлячи).
    Але варто дивитися на Слово Боже не просто людськими очима, а духовними очима, очима віри. Тоді відкривається багато чого в новому світлі, кардинально протилежному до колишнього бачення.

"Око за око і зуб за зуб" - це закон Божий, даний ще у Старому Завіті (для нормального існування і продовження життя). Коли люди не мали ще Біблії, коли вони слухали пророків (які говорили від Бога) і таким чином виконували волю Господню.

Новий Заповіт - це прихід Ісуса Христа, який віддав себе у жертву за людину. Тобто - він Собою покрив все негативне і все гріховне, що існувало до того, і створив новий закон. Відтак, "око за око" вже не діє, бо діє єдина сила - любов. Я, як віруюча особа, знаю, що Ісус простив мені мої гріхи (а відплатити комусь злом і надавати стусанів за образу мені теж властиво) і тому я більше не хочу діяти по своїй гріховній природі, я хочу стати новою людиною. Так, на загал, думка зрозуміла?

І накінець, те, що релігія існує вже стільки часів, що вона не загинула, а навіть у наш час (коли, здавалось би, людство вже досягнуло всього) існує і процвітає - це ж свідчення її невмирущості і необхідності. Таке ж, як і свідчення існування самого Бога.

• Подобається Подобається x 8
  11. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

"И устроил Ной жертвенник господу; и взял из всякого скота чистого и из всех птиц чистых и принес во всесожжение на жертвеннике. И обонял Господь приятное благоухание..." (Бытие глава 8, стихи 20-21)

Дааа.... Запах горелой птицы - это конечно "приятное благоyхание".

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Зауваження Богу, нє?

13. Черешенька

Важливо пам"ятати одне: християни - теж люди, з усіма слабостями і прогріхами ;). Ідеальних людей не буває - може, й в тому і є родзинка життя :)?

• Подобається Подобається x 6
  14. Bear

Bear Well-Known Member

Можна, можна. Але не у відповідь на звинувачення. На що буде схожа розмова, коли буде висуватись наступна незрозуміла автору теза з прикріпленим звинуваченням? Тм більше:

Не схоже Вам то на суд? Нічого не маю проти конструктивної бесіди та викладання поглядів. Але змилуйтеся ж, не в такій позиції відповідача на суді. Тим більше суддя досить упереджений.

15. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Черешенька, дуже тобi вдячний!!! Ти перша людина, яка вiдповіла мемі нормально, а не накинулася з доріканнями, як інші. Звичайно моє бачення ти не змінила, але приємно, що є люди з протилежною точкою зорy, з якими можна спілкуватися без взаємних образ.

Р.S. - але все ж (вже вкотре) раджу ознайомитися з літературою, яка обгрунтовує мою точку зору. Тоді ти трохи зрозумієш і мене.

16. SatYr

SatYr Well-Known Member

По-перше, якщо так в лоба, тоді вже так : " Зауваження християнському Богу, нє? "
    По-друге ці ж слова озвучив християнський пророк ,може, то він си помилив. А ,можливо, то при переписі бібілї так хтось написав.
    Та й по суті своїй то не зауваження, а прояснення ситуації. Ось із-за таких моментів і видуться дискуси, пишуть купа мукулатури і тд....
    Суть була в протиріччі, чи то пак update'ах, service pack'ах і тд... християнських законів.

17. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

А нікого не дивує, що Біблія пропагує зверхність єврейського народу над іншими? Такого Бога можна назвати Богом євреїв. (не подумайте, що я антисеміт чи расист; особисто проти євреїв нічого не маю)

Додано через 8 хвилин
    "Ной проспался от вина своего и узнал, что сделал над ним младший сын его, и сказал: проклят Ханаан..."
    И это лyчшие представители человечества, которых избрал Господь для спасения! Праведник Ной по пьяни изнасилованный сыном!

18. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Хм...Напевне треба просто усвідомити, що Біблія є носієм віри, а не рознощиком...:)

19. Черешенька

Ознайомлюся. Тоді висловлю свою думку про книжку.

Знову ж той самий факт: віруючі, Богом вибрані особи також прості смертні. А Давид, наприклад? Та чи навіть Петро? Я думаю, що всі оті приклади є наведені для того, щоб показати, що Бог прощає будь-який гріх, варто лише покаятися щиро і навернутися до нього.

А для мене це не зверхність. Я в Біблії знаходжу лише рівність (бо ж ніде не говориться, що єврейський народ має якісь особливі привілеї над іншими). Бог судитиме всіх одинаково. А те, що Він прийшов саме у Ізраїлі на світ і там проповідував, значить, такий був задум Божий. Я собі таких запитань не задаю, як не задаю і такого, чому я народилася на Україні, а не в Швейцарії чи чому я маю саме таких батьків, а не інакших.

Я тобі, Сашко, пораджу, якщо ти вже читаєш Біблію, починати з Нового Завіту, з Євангелій або послань. Одне з моїх улюблених - до римлян і коринтян.
    А загалом - шукай і надалі те, що тебе цікавить, запитуй, довідуйся, досліджуй (не тільки розумом, але і серцем) - і колись ти відповіді знайдеш ;).

P.S. Сорі за такі довгі опуси :).

20. сотник

сотник Well-Known Member

а де твій аватар? :)