- именно на том основании, что они католики и настаивали именно на такой трактовке? Может быть. Но вообще-то два Свидетеля на Нидерланды - мягко говоря, негусто. Или их всего два было (кстати, благодарность семье Свидетелей ещё не говорит о том, что их сын был казнён именно из-за религиозных убеждений, тогда остаётся ОДИН на всю Голландию?), или остальные спокойно работали... А католиков пострадало много. - если учесть, сколько в России народов, конфессий, сколько "сырья" - неопределившихся, "неоприходованных" безбожников поневоле - лакомых для всяких сект что твои котлеты... Удивляет, почему до сих пор не первая.
подібніх випадків було достатньо багато, я навів лише деякі. http://www.watchtower.org/u/20030301/article_01.htm
- Линки вроде этого (с ещё ОДНОЙ фамилией казнённого - на этот раз в Германии) вполне убеждают, что таких случаев в общей сложности по всей Европе были если не единицы, то десятки. На фоне полусотни миллионов погибших в мясорубке 2-й мировой, в т.ч. сотен тысяч погибших в Западной Европе в результате прямого сопротивления нацистам, сравнение выглядит как... исключение, подтверждающее правило.
чисельнысть свыдкыв Эгови в той час справды была невеликою ы быльшысть нымецьких свыдкыв опинились в таборах ще задовго до початку выйни
Якщо проаналізувати поведінку керівництва СЄ, то складається враження, що воно само провокувало і підставляло своїх членів під удар тодішньої гітлерівської системи. Ось деякі витяги : 9 февраля 1934 года президент Общества Сторожевой Башни Дж. Ф. Рутерфорд послал Гитлеру письмо протеста, в котором говорилось: 'Вам, может быть, удастся противостоять любому человеку и всему человечеству, но перед Иеговой Богом вам не устоять. [...] Во имя Иеговы Бога и его помазанного Царя, Христа Иисуса, я требую, чтобы вы дали распоряжение всем должностным лицам и служащим вашего правительства разрешить Свидетелям Иеговы, живущим в Германии, спокойно проводить встречи и беспрепятственно поклоняться Богу'. Крайним сроком Рутерфорд назначил 24 марта 1934 года. Он сказал, что, если к этому времени немецким Свидетелям не будет предоставлена свобода, факты о репрессиях будут обнародованы по всей Германии и во всем мире. Нацисты ответили на требование Рутерфорда усилением репрессий, сослав многих Свидетелей Иеговы в недавно построенные концлагеря. Поэтому они были среди первых узников этих лагерей. 7 октября 1934 года... в 49 странах Свидетели Иеговы собрались на специальную встречу и послали Гитлеру следующую телеграмму: 'Ваше злостное обращение со Свидетелями Иеговы шокирует порядочных людей всего мира и бесчестит Божье имя. Перестаньте преследовать Свидетелей Иеговы, иначе Бог уничтожит вас и вашу национал-социалистскую партию'. Нацисты не замедлили ответить ужесточением репрессий. Тут більше зухвальства, ніж бажання захистити свої членів. імхо.
У свідків Єгови був вибір або залишатись вірними своїм принципам, або підтримати нацизм. В 1933році свідки Єгови звернулись до німецько її влади з проханням дозволити діяльність свідків Єгови оскільки вони є політично нейтральними і непорушують німецьких законів. Влада це звернення проігнорувала. Оскільки свідки відмовились від носіння нацистської символіки, привітань хайЛь Гітлер, вступу до нацистських організацій тощо вони спочатку втрачали роботу а знодом втратили і свободу. Для того щоб вийти з конц табору від них вимагалось лише одного - підписати документ про відреченя від віри, лише одиниці погодились це зробити. Свідки Єгови виявили відданість принципам які сповідували і відмовились іти на компроміс з сумлінням. В той же час ні лютеранська церква ні католицька не виступили з осудом політики Гітлера і не зробили нічого для запобігання війні. Втой час як невелика група віруючих відмовилась іти на компроміс з режимом, дві найбільші церкви Німеччини вихваляли успіхи нацистів.
Нещодавно Свідки Єгови були заборонені в Ростовській області. По вашому це не переслідування? Утиски релігійної свободи, прширення дезінформації про інші релігйні групи(а я бачив лише кілька репортажів без викривлень) є ознакою переходу кпаїни до тотатлітаризму. Інші релігійні рухи які дискрімінують в Росії- Армія спасіння, неохаризматичні рухи, Товариство свідомості Крішни. На цьому сайті є інформація про переслідування свідків в нацистській Німечині http://www.jwhistory.net/english/publications.htm Невелика релігійна група не боялась говорити про небезпеку нацизму і його протиріччя з християнськими принципами. В той час значно більша Католицька церква не зробила нічого для попередження своїх вірних про небезпеку націонал соціалізму. началом второй мировой войны преследование заново обострилось. Как убежденные отказники от военной службы‚ многие Свидетели Иеговы были приговорены к смертной казни. Первый из них‚ Август Дикман‚ был расстрелян 15 сентября 1939 года в концлагере Заксенхаузен.(8) Лишь с 1999 года на участке бывшего концлагеря Заксенхаузен об этой казни напоминает мемориальная доска. Из приблизительно 25 000 членов этой религиозной организации около 10 000 подвергались различнейшим мерам преследования националсоциалистами. 2 600 были брошены в концлагерь. Более 1 000 умерли или были убиты‚ среди них свыше 250 Свидетелей Иеговы‚ которые были казнены главным образом за отказ от военной службы. http://www.jwhistory.net/text/russian/00ravensbrueck.htm это мнение протоиерея Иоанна Осяка, благочинного ростовского округа: - Слава Богу, хоть и с опозданием, но это решение принято. Свидетели Иеговы - это секта, значит, необходимо отсечение ее от православной веры, идеологии и жизни. Эта секта очень враждебна не только к семье, она разрушает и устои государства, опасна своей религиозной непримиримостью. Это, по сути, политическая структура западного содержания. Их «Сторожевая башня» призывают к агрессии и к разрушению зданий, церквей и всего русского культурного наследия. У них очень мощное финансирование, идущее с Запада, они работают по четкой программе. Государство сильно, когда имеет мощную религию. Запад, внедряя свою религиозную идеологию, подрывает устои государственности. Мы ведем речь не запрете, а о строжайшем контроле над каждой религиозной организацией. Досить показовый приклад ставлення МП до інших релігій.
тому дуже небезпечним є злиття духовної і світської влади в Росії. В результаті може стати повністю тоталітарною країною де громадяни не користуватимуться власним сумлінням, а викор готові рішення запропоновані владою чи церквою. Обговорюване судове рішення свідчить що російська влада продовжує використовувати штами створені ще в радянські часи. Свобода совісті і слова єдина запорука розвитку. Відмова від цих засад призведе лише до подальшого регресу суспільства.
неправда, Ромко. релігію завжди хотіли політизувати і часто то робили, втягували в політику - то правда.
я не погоджувався з думкою Ромка що релігія завжди була політикою, хоч для рРосії це правда. Християни першого століття уникали участі в політичному житті Що заважає православнім вести проповідь не лише в храмі? видавати літературу?безкоштовно їїї розповсюджувати? -
Очищення храму 12 Після цього відправивсь Він Сам, і мати Його, і брати Його, і Його учні до Капернауму, і там перебули небагато днів. 13 А зближалася Пасха юдейська, і до Єрусалиму подався Ісус. 14 І знайшов Він, що продавали у храмі волів, і овець, і голубів, та сиділи міняльники. 15 І, зробивши бича з мотузків, Він вигнав із храму всіх, вівці й воли, а міняльникам гроші розсипав, і поперевертав їм столи. 16 І сказав продавцям голубів: Заберіть оце звідси, і не робіть із дому Отця Мого дому торгового! 17 Тоді учні Його згадали, що написано: Ревність до дому Твого з'їдає Мене! "Ревність до дому Твого з’їдає Мене!"
Гарна цитата про час, коли Ісус був ще під Старим Завітом, який Він потім на хресті виконав і скасував, після чого у храмах залишились ті, хто не прийняв Новий Завіт, а християни довший час храмів не мали (пізніше будуючи їх для себе, (для своїх зібрань), а не для Бога), пояснюючи, що для всюдисущого Бога храмом є людські серця: "Але не в рукотворнім Всевишній живе, як говорить пророк:49 Мені небо престол, а земля то підніжок ногам Моїм! Який Мені дім ви збудуєте, говорить Господь, або місце яке для Мого відпочинку?50 Хіба не рука Моя все це створила?...51 О ви, твердошиї, люди серця й вух необрізаних! Ви завжди противитесь Духові Святому, як ваші батьки, так і ви!"(Дії 7:48-51) "Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба й землі, проживає не в храмах, рукою збудованих, 25 і Він не вимагає служіння рук людських, ніби в чомусь Він мав би потребу, бо Сам дає всім і життя, і дихання, і все."(Дії 17:24,25) "Чи не знаєте ви, що ви Божий храм, і Дух Божий у вас пробуває?" (1Кор.3:16) "Або яка згода поміж Божим храмом та ідолами? Бо ви храм Бога Живого, як Бог прорік: Поселюсь серед них і ходитиму, і буду їм Богом, а вони будуть народом Моїм!"(2 Кор.6:16) "Зруйнуйте цей храм, - і за три дні Я поставлю його!” (Ів. 2:19) То який храм на місці старого через три дні по Своїй смерті збудував Ісус?