Было такое , было .Моя мать рассказывала , что бабушка вынуждена была дать взятку председателю колхоза, чтоб мою маму отпустили в город на учёбу после 7-го класса
Те, що навіть не хотіли приписувати сільських жителів в місті, це було, щоб не втікали з села, а паспорти, у всякому разі в нас в районі ніхто не відбирав. Вони завжди були вдома.
А в мене отакі: якщо ціни та зарплати 1913-го року порівняти відповідно з цінами та зарплатами 1985-го, то у 85-му році звичайний чорноробочий повинен був отримувати 600-700 радянських карбованців, професійний робочий - 2000, а інженер близько 20 000. А тепер давайте згадаємо наші радянські зарплати в ті часи і тотальний дефіцит при цьому. Коли за кожен найговняніший товар доводилося переплачувати у кілька разів, бо все продавалося з-під прилавка. http://www.youtube.com/watch?v=gGnXdpHrk4o
Капитон! Все, кто из тех, кто жил в ту эпоху - знают и помнят. Вот только что жить мне мешает? Раз мы все такие умные, чего же живем до сих пор абы как? Ладно я, в России, империи зла? А у вас же свобода. Реально! Я езжу в Украину за воздухом. А вообще, расскажу в понедельник про выходные. Они запланированы крутыми. Рок и Хой!!!, страна!!!!!
Н-да... замечательные "данные". Только десять высокооплачиваемых инженеров сделают гораздо меньше ста инженеров с более низкой зарплатой. О чём я, собственно, говорил и что было подтверждено временем. Приблизительно так. Но, только приблизительно. Просто монархам недоставало понимания, что демократия сама по себе ещё не является благом. В стране должен был быть ещё и жёсткий закон, без коего до сей поры не обходилась ни одна мировая демократия. А если одной рукой разгонять философствующую молодёжь в кружках переливающую из пустого в порожнее, а другой рукой закрывать глаза на то, что приговоры в отношении преступников (социалистов) не исполняются должным образом, то можно поиметь довольно плачевный результат, ибо это только видимость власти и видимость демократии. А сталинское управление было построено совсем иначе, чем царское. У Сталина не было конкретного человека, который бы смог что-то ему указать, а вот на пленуме ЦК, 28 июня 1937 благополучно похерили сталинскую идею альтернативных выборов, и, по сути, представили Сталину ультиматум по необходимости чисток, с которыми Сталин согласился. Инициатором этого антисталинского движения стал небезизвестный Р.Эйхе, секретарь Запсибкрайкома. Именно он предложил создать тройку для репрессий против повстанческой организации сосланных кулаков. Эта атака, начатая на сталинскую группу широким руководством, завершилась полным успехом – уже 2 июля 1937 года Политбюро разрешило создавать тройки и проводить репрессии самостоятельно всем без исключения первым секретарям ЦК нацкомпартий, обкомов, крайкомов. Да вопрос стоян не где лучше или хуже, а в корректности понятия "крепостничества" при Сталине. То есть ограничения возможности уехать из колхоза.
Напевно в СРСР тому й не не було безробіття. Та й взагалі більше ще не означає краще. Вирок ухвалюється судом присяжних. Міру покарання вибирає суддя. В усіх демократичних країнах, де є суд присяжних, це працює (окрім Росії). І якщо цього немає, то і демократії немає. А щодо жорсткості закону, то закони в царській Росії були жорсткими. Жорсткішим могло бути тільки сталінське свавілля. Не треба. Чергова казочка про файного Сталіна. Уся ця атака була замовлена Сталіним, тому що усі мали бути пов'язані кров'ю. Якщо, будь-хто у цьому спектаклі під назвою "за багаточисельними проханнями трудящих" дозволяв собі більш за відведену роль, то швиденько опинявся у ГУЛАзі. Хазяїн мав бути один. Я зовсім не впевнений, що навіть враховуючі ваші "шалені перспективи" "уехать из колхоза" колгоспникам жилося краше за кріпаків...
Розповім Вам одну дуже повчальну історію, котра трапилася на одному з наших місцевих заводів приблизно наприкінці 70-х чи на початку 80-х. Цю історію мені повідала моя хрещена, яка на той час там працювала і була свідком тих подій... Завод отримав замовлення на виготовлення нового виду продукції. Але, нажаль, сталося так, що не зміг він вчасно все це зробити. А причина була в тому, що чомусь ніяк не виходило - увесь час йшов брак. І ніяк не могли зрозуміти - ЧОМУ? Десь був прокол. А от де саме? Весь інженерний склад завод - всі уми!!! думали, а причину знайти не могли. Директор заводу в цеху рачки лазив під станки заглядав. А толку немає. Вже директору залили й сала за шкуру - отримав мандюлей на горкомах, обкомах. А діло ніяк не йшло. Завод продовжував клепати брак, витрати підприємства все збільшувались, а продукції так і не було. І от одного дня до директора в кабінет зайшов один 40-річний чоловік, який працював на заводі технологом, і сказав: "Я знаю, в чому причина браку і що треба зробити..." Але на свої слова він лише отримав брудну лайку: "Та що ти там можешь знати, технолог сраний! В мене он скількі інженерів не один тиждень голови ламають і то не можуть причину знайти!" Образили дядька. Сильно образили. А час то йде, а причина то не виявлена. Вже директор від міністерства 3,14здюлей отримав... Хоч вішайся! І от хтось директору й каже: "А пам’ятаєте до вас технолог приходив? А раптом?... Нехай підкаже." І от почав директор в нього допитуватися що та як і куди... А у відповідь: "А що ви від мене хочете? У вас є купа вумних інженерів - нехай вони думають. А що я? Я якийсь сраний технолог усього-навсього..." Вирішив дядько відігратися, трошки на нервах пограти. Директор вже перед ним на коліна став - розкажи. І цей дядько розклав йому все по поличках. Як виявилося, на одній з операцій була помилка. І ця помилка тягнула за собою цю проблему. Відповідь була приблизно така: "Коли ви цю помилку виправите - все піде як по маслу..." Як у воду дядько дивився. Як сказав, так і було. Після цього весь процес запрацював як по маслу. Йому тоді ще й премію виписали - майже 200 карбованців. Подяка така своєрідна. Так він все життя технологом і пропрацював там. Ще й я його застав - в одному цеху працювали разом. Так що як бачите, шановний forester, не завжди какчєство і калікчєство йдуть поряд. Один чоловік зламав хребет всім. Як розповідала хрещена (вона з ним все життя пропрацювала) - за своє життя він багато чого попридумував і внедрив на заводі. І не один інженер лисину потім чухав після його винаходів. От і виникає питання: для чого тримати купу дармоїдів? Ой що ж то за шум учинився! У газеті фейлетон появився. Хтось у пресу настрочив-жах та й годі, Що господарів нема на заводі. Що верстати під дощем на заводі Мочать пульти та щитки електронні... Прочитали САМ та ЗАМ фейлетона, Загриміли зразу в два телефони: "Терміново два хрести, три алюри Винуватця притягти! Знять три шкури!!" Накрутили йому хвіст. Ой давали!!!! - А верстати ж як? - Стоять де й стояли...
Совершенно не означает, но если мы говорим об экономики страны, то она характеризуется именно такими числами. Не знаю, можно ли назвать жёсткими законы, при которых сосланный в ссылку преступник спокойно уезжает с места поселения и без проблем преодолевает государственную границу. А кое-кто из будущих большевиков, как мы знаем, проделывали этот трюк не один раз. Я предпочитаю говорить о фактах, а не об частном литературном "осмыслении" сталинского периода. Тут каждый верит во что пожелает. Я не пытаюсь сравнивать уровень жизни селян при Сталине и при царе. Это, вообще, отдельная тема. Я говорил о частном случае в истории - закрепление на месте отдельных групп крестьян. Что при Сталине крестьяне так или иначе имели возможность (при желании) уехать из села, что при царе, крепостное право существовало лишь номинально (в конце 19-ого века), и свобода "выезда" из деревни так же имела место быть.
В даному випадку потрібно щоб ці числа ще й були підтверджені "якістю". А коли воно з села втекло, а до міста недобігло, на який біс потрібні такі інженери? Якщо один інженер може тягнути лямку за десятьох, то на який біс оті десять потрібні?
Ну, а какие "якістю" Вам нужны? Количество действующих предприятий в 13-ом и в 39-ом? По-моему и так всё очевидно. Или Вы хотели бы сравнить количество выпускаемой в эти периоды промышленной продукции? Объём и прирост ВВП? Ну так и тут нет никаких тайн. Можно долго ставить в упрёк Сталину "бесчеловечную" индустриализацию, и пытаться оценивать её с позиции христианской морали. Но если говорить "бухгалтерским языком", то результаты промышленного подъёма на лицо.
Ці результати ми відгрібали на протязі всього існування совка. Якщо казати "бухгалтерською мовою", то при промисловому підйомі, люди не знають що таке тотальний дефіцит. Його не може бути впринципі. Є певні економічні закони. І найпростіший з них: якщо промисловість працює і розвивається, то вона виробляє товари. І відгрібаємо ми цей підйом ще й досі. І як мені здається, відновити те, що колись було я маю на увазі село вже не вдасться ніколи й нікому. А свого часу це була та лямка, яка могла витягнути все при правильному підході і нормальному податковому регулюванні, а не так, як тута http://www.youtube.com/watch?v=J1sKDEOgaDU#t=4m54s
Дорогі наші російсько мовні патріоти--антихрести, не пишіть усяку архінею. Починаю чи з 1939 року Ви несли обєднуючі ідеї і спільну мету російського шовенізму, де тільки могли. Спочатку винищували людей, які не хотіли сприймати Ваших ідей , бо у них було своїх достатньо.Пізніше утворили голод у 1947 році у західних областях України, якого не було навіть під час окупації(війни). Далі вирішили позабирати у населення все що не відповідало Вашим ідеям(церкви, хати , землю і свободу), що могло заважати їм у сприйнятті Ваших ідей.. Далі придумали колгоспи , де можна було працювати безкоштовно., і не видавати паспортів , щоб усі числелися як земля за колгоспом. Ніякого права людина не мала ні на що, крім памперсів.Ви постійно молилися своєму Богові Сталіну, якій Вам кожний рік на перше квітні давав знижку на різні продукти 2-3 коп. У 1953 році Ваш Бог вмер, і Ви за ним плакали більше ніж за рідними сьогодні. Далі наступили кукурузяні часи Хрущова. І так на протязі десятків років ,шановні мої москалики, країна виготовляла тільки зброю і розповсюджувала її по цілому світу, а що до предметів домашнього побуту , це було не питання держави , а кожного особисте, тай навіщо це було людям., згіднщ їхніх ідей розвитку суспільства. І так Ви несли свої ідеї по цілому світові, з допомогою танків і переворотів. Це і Польща, Чехословаччина Венгрія, ГДР і Куба.. Але ніде у Европі вони не приживалися крім Куби Далі Ви попробували Афганістан , але Вам це не по зубам. Після розпаду у 1991 році , Ви залишили усе населення без їхніх заощаджень, по можливості вивезли все краще обладнання до себе або розпродали. .До влади у 1991 році прийшли ті же перевертні які покидали свої партбілети , і стали ідейними борцями за грошові знаки.Кращі підприємства у курорти все знову перейшло до рус перевертнів.Я би хотів бачити як би росіянів розділи до памперсів , як би вони виглядали на сьогодні. Тому якщо Росію лишити газу нафти і природних ресурсів , вона залишиться в одних памперсах, і не тощо за 20 років не вийде з цього положення а і за 100 навіть. Незважаюче на все сказане , всеодно за часів побудови утопії---коммунізму., були люди отримували квартири , путівки і безкоштовне лікування (в першу чергу члени КПСС), була ковбаса по 2,20 за кг. , молоко по 24 коп. за літр,трамвай 3 коп,хліб 10 коп ,оплата двохкімнатної квартири коштувала 18крб.в місяць, і фляжка горілки від 2,50крб.,при середній зарплаті 100крб і ніякого інакомислення і свободи. Але ні одна країна світу не хотіла , таких великих благ., тому що незалежність і свободу не можна купити.Я розумію що ми нікому у світі не потрібні , і самі повинні викручуватися .Усі сфери впливу у світі давно розподілені., хіба як придаток до когось на умовах рабства. Я такого ще не бачила щоб богатий хотів так сильно допомогти бідному, щоб з часом опинитися на його місці, це противоречить природі. І щоб щось змінити в Україні, це повинна бути повна зміна у усіх владних структурах одночасово.. А так маємо те що маємо.А усі ті байки які тут дехто пише , це все марення пяного їжака. Ніяких байок прошу мені не писати. З повагою до усіх.
Как же мне "нравятся" ничего не значащие общие фразы. О каких результатах Вы ведёте речь? Как любая экономика, экономика СССР имела и положительные и отрицательные стороны. Я это признаю, Вы, почему-то нет. Видимо в угоду не истине, а собственному мировозрению. То, что Вы "відгрібали" на протяжении всего существования, это последствия госрегулирования и соцпланирования. В результате чего экономика СССР была совершенно не гибкой и не смогла эффективно встроиться в мировую экономику. Как сверхчувствительный механизм, любая экономика требует и сверхответственного подхода. А СССР использовал идеологические регуляторы, совершенно не отвечающие мировым тенденциям, за что и поплатился. Если же мы говорим об экономики 30-х годов, то цели построения экономики были в принципе выбраны правильно - упор на базовые отрасли. Ибо без них никакого задела на будущего просто быть и не могло. Даже плановый подход в то время, был в принципе верен - в условиях кризиса многие из развитых государств даже в наше время усиливуют вмешательство государства в экономику. Другое дело, какими методами и способами достигалось сталинское "процветание". Тут, конечно, обширное поле для упрёков и идеологических оценок. Спорить можно до посинения, но ответа на вопрос "как было бы правильнее" не даст никто. Неоднозначное утверждение.
Для того, щоб економіка могла "ефективно вбудовуватись", потрібно думати головою, а не дупою. Нажаль, в сересері було все навпаки. Або взагалі не думали, або спочатку робили, а потім думали. Як сказав Олег Янковський в одному з фільмів - "Обратная связь" (до речі, наполегливо рекомендую подивитись - там дуже красиво показано як у сересері будувалась промисловість і в що це виливалось) "В экономику нельзя вмешиваться на основании головй уверенности. Нужен анализ..." Але в сересері, як правило аналіз робили не до, а після, коли наставав час розгрібати лайно. І таких випадків, які лише підірвали економіку - більш ніж достатньо. Одне лише "рязанське чудо" чого варте. І те, за що Щербицький отримав зірку "героя соц. праці" - за таке геройство четвертувати треба. Але в сересері на зворотнью сторону медалі ніхто ніколи не дивився і ніхто нічого не аналізував в таких випадках.
А с этим кто-то спорит? Всё совершенно правильно. Всё дело в том, что экономикой ради экономики в СССР занимались мало. Больше экономикой ради идеологии занимались и с этих позиций принимали массу решений. Это и есть одна из отрицательных сторон прмышленности СССР. При Сталине об экономики думали больше, но плевать хотели на людей. Чуть позже, о людях стали больше задумываться, но плевали на экономические законы. И, самое главное, экономику сделали не инструментом, а фетишем, коим хотели помахать у "загнивающего Запада" перед носом. А этого делать было совершенно неправильно - вон, тому пример Китай: идеология сама по себе, экономика сама по себе.
Я даже могу назвать Вам эту страну. В Вашем посте речь идёт не о законах, а об их исполнении, а это совсем другое дело. Что касается побегов, то они были и при Сталине. Но дело не в этом. Законы были суровыми, но права человека соблюдались. И это была демократия. Но для России этого было мало. Нужен был Сталин с его безпределом. Фактов хотите? Их есть у меня. Шлёпнул Сталин "Вашего" Р.Эйхе, как только тот перестал ему быть нужен... Вот так он расправлялся с теми, кто, или имел своё мнение, пытался бежать впереди паровоза или слишком много знал... Так, что все эти "антисталинские движения" не больше, чем миф НКВД. Суть схожести колхозника и крепостного - отсутствие права собственности на землю. Всё остальное детали, которыми можно пренебречь.
ну у вас что не допыс то захлестывает "мудростью" (пардон за лирическое отступление) если из 10 инженеров 3 дибила, 5 средничков и 2 гения, то инженеров уже учить не надо? или ваш технолог в состоянии самостоятельно построить всю линию обеспечить контроль на всех этапах от проектирования до выпуска готовой продукции? детский сад ... я дико извиняюсь, мне интересно как бы вы будучи крепостным пренебрегли тем вопросом что вас могут женить на ком барин скажет, продать, заложить, переселить, и до полусмерти отстегать батогом? я не знаю откуда вы черпаете столь глубинное понимание колхозников, у меня бабушка, дедушка, были в разных колхозах, в Белгородской и Николаевской области, у всех были собственные огороды которых хватало прокормить огромные семьи, проблем с зерном, содержанием личных коров - свиней тоже не было, колхозы содержали детские садики, школы, вели строительство инфраструктуры, и эти "рабы" считают последними сволочами и тварями тех мудд..ов которые их освободили от этого "рабства" и теперь развалины ферм, убитые подсолнухом поля, живое подтверждение "правильности" подхода ...
Прекрасно! Кибуцы не имеют права собственности на землю (равно как и работающие там люди). Выходит - там тоже практически крепостные?
Як показує практика, і даний випадок в тому числі, навіть ціла купа інженерів виявилася не в змозі забезпечти контроль на вказаних Вами етапах ---------- Додано в 11:30 ---------- Попередній допис був написаний в 11:24 ---------- Мій батько працював у колгоспі. Коли стало питання віддавати мене до дитячого садочка, то голова колгоспу відмовив. Він поставив умову: якщо моя мати піде працювати в колгосп - лише в тому випадку мене зарахують до дитсадка. На той час моя мати працювала в селі в іншій установі. Ця робота її цілком задовольняла і в неї не було жодного бажання її змінювати. Так я в той дитячий садок і не потрапив... От і виникає питання - на який х@р потрібні ці дитсадки, якщо в них не беруть дітей, якщо всі члени родини не працюють в колгоспі?