Разорение Киева

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Бранко, 17 кві 2007.

1. Бранко

Бранко Well-Known Member

Відповідь: Разорение Киева

Рустьсии сыны.

2. Бранко

Бранко Well-Known Member

Самые ранние : Мар Яаков бен Р. Ханукка и Исаак Парнас, а также тюркское Кабар и славянское Гостята.
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Киевское_письмо

Позже упоминаются Калаш и Якун, Твердила, Ратша, воевода Будый, воевода Чудин, воевода Казарин, воеводы Блуд и Ян Вышатич.

Позже появились черноклобуцкие имена: Дудар Стамазович, Каракоз Мирзоевич, Кораз Кокей, половецкие: Глеб Тирпеевич -- 1183 г., Роман Кзич -- 1185 г., Лавр (Овлур) -- 1185 г, Данила Кобякович -- 1203 г., Юрий Кончакович -- 1223 г.

Да и вообще, поляне были очень своеобразным "славянским" племенем, изначально. Как показывают раскопки, они были скорее аланами с Северного Причерноморья, перенявшие культуру и язык славян.

3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

в новгороді був жидята...
    і що?....

4. Бранко

Бранко Well-Known Member

Ересь жидовствующих имеется ввиду? Ну дык занесли ее с Южной Руси.

5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Київ був ласим шматком, тобто - ціллю.
    Крім того - "у Києві завжди жила зрада"
    Відповідно, північне віддалене князівство Москва як об'єкт для нападу - була тотожний нуль, доки не з'явилася можливість з неї данину збирати. Яку Москва справно платила до до середини 15 століття.
    Петро I, розуміючи, що то за село і що легше нову столицю збудувати6 ніж стару переробити - столицю переніс. причому поближче до Європи.
    Наполеон, зробивши стратегічну помилку - і переоцінивши потужність російських військ - на Москву напав і тим самим зробив Росії велику послугу. Бо вже як спалили тото село - то нарешті почали місто будувати...

• Подобається Подобається x 1
  6. Бранко

Бранко Well-Known Member

Ага, торлько Наполеон, почему-то поперся в Москву, а не в столицу Российской империи С.-Петербург. вас не было ему подсказать :)

Угу, сравниваем столицу Украины и Москву:

ОПИСАНИЕ УКРАИНЫ ОТ ПРЕДЕЛОВ МОСКОВИИ ДО ГРАНИЦ ТРАНСИЛЬВАНИИ, СОСТАВЛЕННОЕ

Гильомом Левассер-де-Боплан.

Перевод со второго французского издания 1660 года.

Киев, называемый некогда Кизовией, был одним из древнейших городов Европы, как о том свидетельствуют остатки древностей, а именно: высота и ширина укреплений, глубина его рвов, развалины храмов и старинные гробницы многих князей, которые там погребены. Из его храмов сохранилось в целости только два: св. Софии и св. Михаила; от всех же прочих остались только одни развалины...

Этот древний город расположен на равнине, находящейся на вершине горы, которая господствует, с одной стороны, над всей окрестной равниной, а с другой — над Днепром, протекающим у подошвы этой возвышенности. Между последней и вышеназванной рекой расположен новый Киев, город в настоящее время довольно слабозаселенный, заключающей не более пяти или шести тысяч жителей; он занимает пространство около четырех тысяч шагов в длину, по берегу Днепра, и около трех тысяч шагов в ширину, от Днепра до (подошвы) гор

и Москва:

В Москве, в Кремле, 35 церквей, а в городе 5300. Монахов 40000, а священников 6000
    ПУТЕШЕСТВИЕ ЕГО КНЯЖЕСКОЙ СВЕТЛОСТИ ГЕРЦОГА ГАНСА ШЛЕЗВИГ-ГОЛШТИНСКОГО В РОССИЮ
    1602

Только монахов 40 тыщ, про общее население, помолчим :)

7. Бранко

Бранко Well-Known Member

С этим соглашусь. Она ( зрада ) и сейчас там живет...

8. afterstep

Нет - Наполеон говорил:
    - если я возьму Киев - я возьму Россию за ноги,
    - Питер - за голову
    - Москву - поражу ее в самое сердце
    --
    Если бі не гений Кутузова - у Наполеона біли шансі віиграть. Но... Взял Москву - и застрял - армия не особо рвалась в бой, достигнув конечной цели...
    А южнее Москвы стояла русская армия, перекрывая дорогу не на северную столицу - а на промышленный и богатый юг. И обрекая французов на голод и тяжелую зимовку ;)

9. Danilo

Danilo Well-Known Member

І що я примітив, здебільшого по російські розмовляє між собою, та й на публіку не соромиться. Чому б це?:D

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

От жабоїд, вивчив би переше географію, нє?

11. Danilo

Danilo Well-Known Member

Це Вас не наводить на думку, про те що завойовуючи за кілька років руські землі та Залісся Батий все більше переконував переходити дружини на його бік. До того ж Православна віра ще не набула тої сили на той час повсюди серед чуді, мері та весі. І до 1241 року таких найманців з залісся з Московії набрав достатньо для походу на Київ? Чомусь Батий не пішов одразу на Київ, мабуть не вистачало сили. Це делікатна тема, але якщо вже Ви відкривали гілку, то мабуть думали про те що така думка така теорія існує та буде кимсь виказана. Можливо знаючи про це Данило Галицький тому так і діяв, бо знав що не здолати?

12. afterstep

Київ тоді вже входив в склад Російської імперії. Наполеон - він вів війни, прийняті правилами того століття, дві армії зустрілися, генеральна битва, хто переміг - той і переможець. Кутузов - війну взірця 20 століття - військова кампанія триває до повного вичерпання резервів/ресурсів ;)
    --
    Відповідно, тут у Наполеона було без шансів (чи без обозів - спробуйте 600 тис. армію годувати, довозячи харчі фірами за тисячу км?)

13. afterstep

сили - вистачило ;) але ще починаючи з Чінгізхана - монголи навчилися все робити послідовно, грунтовно і без невдач/відкатів.

14. Бранко

Бранко Well-Known Member

Я вас наверное огорчу, но до чуди с весью Батый не дошел. Чудь и Весь была клиентами Ливонского Ордена. Читайте Ливонские хроники.

15. Danilo

Danilo Well-Known Member

Дякую, я дійсно не вивчав це докладно, але й без Чуді було достатньо найманців Батию для нападу на Київ. Це припущення, але я пошукаю , чи то лише моє припущення, може історики підкажуть.

16. afterstep

тема Золотої Орди, до речі - дуже вдячна тема ;) багато цікавого можете дізнатися ;)
    Але затямте - київські можновладці завжди(!) залучали ворогів свого народу для вирішення своїх шкурних питань. І першими на вірну смерть посилали ополчення.
    --
    До чого я - ви вербуєте ополчення для сучасних київських можновладців...

17. Danilo

Danilo Well-Known Member

Отож я й кажу, делікатна тема. Згоден що вивчати треба але не все потрібно напевно оприлюднювати, особливо зараз. Але не я почав темку.

18. Danilo

Danilo Well-Known Member

До речі, француз Де ла Невіль ось як змальовував майбутнього реформатора Росії Петра І: «...йому тільки 20 років, голова в нього постійно труситься. Улюблена його забава полягає в нацьковуванні своїх улюбленців один на одного, і досить часто один убиває другого з бажання запобігти царської ласки. Любить він також дзвонити у великий дзвін, але найголовніша пристрасть його - любуватися пожежами, які досить часто трапляються в Москві. Московитяни не завдають собі клопоту гасити їх, поки вогонь знищить 400 чи 500 будинків. Правда, що й збитків тут буває переважно небагато, тому що будинки московитян не кращі за свинарники у Франції чи в Німеччині... Пожежі найчастіше трапляються від п'янства і необережного поводження з вогнем...»
    Саме про таку свою батьківщину згодом з болем говорив російський поет Лермонтов: «Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ, и вы, мундиры голубые...»

19. afterstep

ці слова було сказано троха пізніше ;) не варто пересмикувати ;)
    тобто я в тому сенсі6 що не саме про таку, а про троха іншу росію казав Лєрмонтов ;)

20. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ні, я не про це...
    був хозарський каганат — сусід, а не з "южной русі"...
    прізвища, так само як і і мена могли бути запозичені...
    але і не на це хочу звернути увагу...
    місто — це джерело цивілізації і культури, так було завжди... до міста з’їжджався люд з усіх усюд, і цілком зрозумілим є велика кількість імен неукраїнського і не слов’янського походження...

а де твій аватар? :)