Психотерапія. Що і як вона є.

Тема у розділі 'Здоров'я', створена користувачем Печериця, 18 вер 2009.

1. Печериця

Печериця Well-Known Member

:)
    а ось воно "розуміння", не заставило себе чекати )))

2. Печериця

Роджерс - "Глорія" (продовження)
    http://www.youtube.com/watch?v=m30jsZx_Ngs
    Відео англійською, ось переклад:

Якщо я буду мати певний успіх у створенні умов того роду, які я описав на початку, то ми зможем спостерігати у цього клієнта деякі з цих змін, навіть при тому, що як я знаю наперед, наш контакт буде дуже коротким.

Роджерс: Доброго ранку!

Глорія: Привіт, доктор Роджерс...

Р: Я доктор Роджерс, а Ви напевно Глорія.

Г: Так, це я.

Р: Прошу сідати. Отже, ми маєм пів години і я справді не знаю чи нам вийде дати раду, але сподіваюсь ми зможемо щось зробити. Я був би радий дізнатися щось, що стосується Вас.

Г: Зараз я нервую, але чуюся більш комфортно, коли Ви говорите низьким голосом. Я знаю, що він мене не картатиме.

Р: Я чую тремор у Вашому голосі... (сміється) знайте.

Г: В основному я хотіла би з Вами поговорити про... Я щойно розлучилася і... я вже проходила терапію і чулася комфортно по закінченню. І ні з того ні з сього величезні зміни увійшли в моє незаміжнє життя.

Р: Мгм, мгм...

Г: І головна річ, що мене більше всього турбує, це власне чоловіки, і чоловіки в моєму домі, і як це впливає на дітей, і...

Р: Мгм... мгм.

Г: Найбільше чого я хочу, річ яка постійно приходить в голову, про що я Вам хочу розказати, так, в мене є дев"ятирічна донька. Яка... одного разу я відчула, має багато емоційних проблем... Я би хотіла припинити труситися... (сміється)

Р: (сміється)

Г: І я усвідомлюю, що має на неї вплив. Я не хочу засмучувати її, я не хочу її шокувати, я дуже хочу, щоб вона прийняла мене.

Р: Мгм.

Г: Ми з нею відкрито спілкуємся, зокрема про секс. І одного разу вона побачила дівчину, що була незаміжня, але вагітна. Вона все питала мене чи може бути дівчина бути вагітною, якщо вона незаміжня. І розмова була файною, я не чулася незручно аж до моменту, коли вона не спитала мене чи я бувало не займалася коханням з чоловіками після того, як татко пішов, і я збрехала їй.
    І все сказане не виходить мені з голови, я чуюся дуже винною через брехню, знаєте, бо я ніколи не брешу, я хочу щоб вона мені довіряла.

Р: Мгм, мгм.

Г: І я хочу... я фактично хочу отримати від Вас відповідь: чи я їй не завдам шкоди, якщо скажу їй правду, чи що?

Р: Мгм, і Ви справді занепокоєні нею і тим, що ці відкриті стосунки, які існували раніше, а тепер Ви відчуваєте, що вони якби зникли...

Г: Так, я в цьому відчуваю себе безпорадною, бо пам"ятаю, як я була маленькою, коли вперше дізналася, що мої мама і тато займаються коханням, це було брудно і я розлюбила маму на деякий час... І тому я не хочу брехати Пеммі, але я не знаю...

Р: Я справді хотів би, щоб я міг дати Вам відповідь, що саме Ви маєте їй казати.

Г: Шкодую, що я це спитала (сміється).

Р: Тому що те, чого Ви насправді хочете і є відповідь?

Г: Що саме я хочу знати, так це те, що їй зашкодить: чи те, що я буду з нею цілком відкритою і відвертою, чи коли я їй збрешу. Бо я відчуваю, що брехня псує стосунки.

Р: Вона буде підозрювати чи буде знати, що щось не так.

Г: Я відчуваю, що рано чи пізно вона втратить довіру. Так. Знаєте, крім того мені здається, коли вона підросте і попаде в ризиковану ситуацію, вона не довірить це мені, - вона буде думати або я така хороша і правильна, або я диявол. І я би хотіла, щоб вона мене прийняла. Але я не знаю чи це можливо в дев"ять років.

Р: Тобто в цьому стосунку Вас турбує, що вона подумає, що Ви є надто хороша чи краща ніж Ви є насправді.

Г: Так.

Р: І вона може подумати, що Ви є гірша ніж Ви є насправді.

Г: Не гірша ніж я є, я не знаю чи вона зможе прийняти мене такою як я є. Я думаю, що я намалювала картину, де я є вся така хороша і добра мама, а я трохи стидаюсь також своєї темної сторони.

Р: Мгм, мгм... Давайте копнем трохи глибше. Якщо вона би справді Вас знала, хотіла би чи змогла б вона прийняти Вас?

Г: Цього я насправді не знаю. Так. Я не хочу, щоб вона від мене відвернулася. Я навіть не знаю як я сама до цього ставлюся, бо бувають моменти, коли я відчуваю дуже велике відчуття провини. Наприклад, коли я привожу чоловіка, я намагаюся все так облаштувати, коли залишаюсь з ним наодинці, щоб діти мене ніколи не застукали. Але я також розумію, що маю такі потреби.

Р: Це не тільки проблема Ваших стосунків з нею, але й у Вас також.

Г: В моєму відчутті провини. Так, так. Я часто відсуваю себе винною.

Р: Прийняти себе саму такою, що я роблю те, що роблю.

Г: Так.

Р: І Ви коли робите... облаштовуєте все в такий спосіб, щоб бути впевненою, щоб Вас не застукали чи щось такого - Ви розумієте, Ви вже дієте з почуття провини, так?

Г: Так. Мені не подобається як я... Я люблю почуватися комфортно, щоб я не робила. Якщо я вирішила не говорити Пеммі правду, то хочу бути впевнена, що вона зможе з чим впоратись. В той же час, я хочу бути з нею відвертою, хоча знаю, що є речі, які я сама не можу прийняти.

Р: Якщо Ви сама не можете прийняти це в собі, як можна бути впевненою і сказати їй.

Г: Правильно.

Р: І ще Ви кажете: у Вас дійсно є потреби, дійсно є почуття, але Ви з цим не почуваєтеся добре.

Г: Правильно. Я... я... Ви збираєтеся просто сидіти і дивитися, а я маю сама це розгрібати, я хочу більшого. Я хочу, щоб Ви допомогли мені з моїм почуттям провини. Щоби Ви допомогли мені позбутися почуттям провини через брехню і стосунки з чоловіками, я хочу чутися впевненіше.

Р: Я гадаю, я хотів би сказати, ні, я не хотів би залишити Вас саму з Вашими почуттями, але з другої сторони, я відчуваю, що то є дуже приватна річ і напевно не можу за Вас дати відповідь. Але я, звичайно, хотів би зробити щось, щоб допомогти Вам йти в напрямку Вашої власної відповіді. Не знаю має це для Вас якийсь сенс, але я цього прагну.

Г: Дякую! Я ціную це... Але я не знаю куди йти. Я не маю жодної уяви куди йти. Я думала, що впоралась зі своєю провиною, але коли це виникає, я розчаровуюсь у собі. Мені подобається, коли я роблю навіть щось таке, що йде в розріз з моїми власними моральними принципами, щоби я все одно добре до себе ставилася. А зараз не так, наприклад, як в мене є приятелька на роботі, мій наставник. Я гадаю, вона вважає мене дуже чемною і я не хочу показувати їй свою темну сторону. Я хочу бути чемною і це для мене так важко. Це так розчаровує.

Р: Я відчуваю Ваше розчарування. Ви відчували, що подолали всі ці проблеми і раптом з"являється почуття провини і відчуття, що лише частина Вас може бути прийнятою кимось іншим.

Г: так.

Р: Це продовжує з"являтись... Мені здається я вловив Ваше глибоке відчуття збентеження, яке Ви переживаєте: "Що чорт забирай я маю робити? Що я можу зробити?"

Г: Так. І знаєте, що я виявила, доктор, розмовляю з Памелою, йду на побачення - я чуюся впевненою, доки не згадаю, як на мене це вплинуло, коли я була дитиною. А коли я це згадую, все летить до біса. Наприклад, я хочу бути хорошою мамою, і, я думаю, я є хорошою мамою, але є виключення, наприклад з роботою - мені подобається робота, мені подобається мати гроші, мені подобається робота вночі, але як тільки я пригадую, що неправильно себе веду по відношенню до дітей чи приділяю їм недостатньо часу, знову виникає почуття провини. Це, це... як це назвати... подвійність. Це так я себе відчуваю. Я хочу це зробити і відчуваю, що це правильно, але після цього вже я не є хорошою мамою. Я все більше і більше розумію, яка я перфекціоністка, так ніби я хочу стати ідеальною. Я хочу або стати ідеальною, або щоб це мені більше не було потрібно.

Р: Мені здається я це чую трошки інакше: чого Ви хочете, це виглядати ідеальною. Це значить для Вас дуже важливо бути хорошою мамою і Ви хочете виглядати хорошою мамою, навіть при тому, що деякі Ваші справжні почуття трошки інакші. Це так? Я вловив це чи ні?

Г: Я думаю, я так не можу сказати. Ні.

Р: Ммм, окей. Окей.

Г: Я хочу мати схвалення завжди, але мені не дозволяють мої дії. Я хочу схвалення. Я, я думаю, що...

Р: Я бачу... Добре. Дозвольте. Я би хотів це зрозуміти. Так ніби Ваші дії знаходяться назовні Вас. Ви хочете, мати схвалення. Але те, що Ви робите не дає Вам схвалювати себе саму.

Г: Правильно. Як я відчуваю, я можу мати схвалення. Як це, наприклад, в моєму сексуальному житті. Якщо я справді захоплена чоловіком і я поважаю і шаную його, я не відчуваю такої вини, за те що йду з ним до ліжка. І в мене немає потреби видумувати жодних оправдовувань перед моїми дітьми, бо вони бачуть моє природнє захоплення ним. А коли я маю фізичний потяг і кажу собі: "О, чому б ні. Я все одно його хочу", я чуюся винною потім, дивлячись в очі дітям, я сама собі не подобаюсь і мені це справді не приносить задоволення. Оце я маю на увазі. Якщо обставини склалися б інакше, я би не чулася такою винною, а навпаки почувалася б добре.

Р: Добре, я гадаю, я чую Ви кажете: якби я робила, те що роблю, зі справжньою щирістю, сповненою любові і поваги до нього, я би не чулася винною в стосунках з Пем, мені було б комфортно в цій ситуації.

Г: Саме це я відчуваю, так. І я знаю, що це виглядає так, ніби я хочу абсолютно бездоганної ситуації, але це те, що я відчуваю. І в даний час я не можу зупинити цих бажань. Я намагалась це зробити. Я намагалась сказати: окей, я не люблю себе за те, що я роблю, то я більше не буду цього робити. Але потім я починаю виливати це на дітей: чому вони мають зупиняти мене робити те, що я хочу. Це насправді не є настільки погано.

(буде продовження, якщо цікавить)

• Подобається Подобається x 2
  3. Peri

Peri Well-Known Member

дякую!
    продовжіть,будь ласка:)

4. Печериця

Дякую!
    Це класика. Ця задокументована сесія в дійсності неодноразово аналізувалася фахівцями.
    Надихнули ) Працюю над продовженням )

5. Peri

Peri Well-Known Member

чекаю на продовження.
    чи серед Ваших знахідок немає чогось в такому ж роді про Нардоне,Вацлавика?
    з повагою,Р.

6. Печериця

Вибачте за довгу паузу!
    На жаль, ні.

Роджерс - "Глорія" (передостання частина)

http://www.youtube.com/watch?v=RX_Y3zUPzEo

Відео англійською, ось переклад:

Р: Я гадаю, я почув Ви кажете, що не тільки дітям, а й Вам це насправді не подобається, так?

Г: Так, справді. Можливо навіть більше ніж я це усвідомлюю, але воно має для мене таке велике значення, коли я зриваюсь на дітях. Тоді я й сама починаю це за собою помічати.

Р: Так ніби... часом Ви звинувачуєте дітей за Ваші власні почуття, я маю на увазі, "чому вони мають втримувати Вас від нормального сексуального життя".

Г: Ну, сексуальне життя, я можу сказати... Це здорОво зайнятися сексом, бо ти просто відчуваєш, що тебе щось фізічно приваблює чи є фізична потреба... Щось мені тут підказує, що так неправильно в будь-якому випадку.

Р: Якби Ви відчуваєте, що насправді Ваші вчинки, те як Ви часом дієте не відповідає Вашим внутрішнім стандартам.

Г: Правильно. Правильно.

Р: Але Ви також кажете, що не можете дати собі раду.

Г: Я би хотіла! Це так. І я не можу. Зараз я відчуваю, що я не можу контролювати себе так, як могла раніше, через особливі обставини. Я не можу. І я просто розслабляюсь і роблю дуже багато помилок, потім відчуваю провину за це і це, звичайно, мені не подобається. Я дуже хочу, щоб Ви мені дали пряму відповідь і я збираюся Вас запитати, хоча і не сподіваюсь на пряму відповідь. Але скажіть: чи Ви вважаєте, що найважливіше для мене бути відкритою і чесною? І якщо я зможу бути чесною зі своїми дітьми, чи Ви не вважаєте, що їм це може зашкодити? Наприклад, я скажу Пеммі: "Я була... Я чуюся зле, коли брешу тобі, Пеммі, і я хочу сказати тобі правду зараз". І якщо я скажу їй правду, вона стане шокована і розстроїться. Батько міг її більше розхвилювати... Я була... Я хочу, скинути з себе провину, але не хочу вішати її на неї.

Р: Правильно.

Г: Чи Ви не вважаєте, що я можу зашкодити їй?

Р: Я гадаю... е-е, я впевнений, що це для Вас буде звучати як ухиляння, але мені здається, людина, з якою Ви є не до кінця чесні, це Ви. ...Тому що я був дуже вражений тим, що Ви кажете: "Якщо я відчуваю, що вчинила правильно, чи це було ліжко, чи ще щось. Якщо я справді відчуваю, що це правильно, тоді мене не буде турбувати що я скажу Пем і не будуть непокоїти стосунки з нею".

Г: Правильно. Все вірно. Я розумію, що Ви маєте на увазі... Я би хотіла попрацювати над прийняттям себе тоді. Я хочу попрацювати над тим, щоб чутися добре в цій ситуації. Це має сенс, якщо це прийде природнім шляхом, мені не доведеться турбуватися як бути з Пеммі... Але якщо це насправді для мене є погано і в мене знову з"являється імпульс до цього, як я можу прийняти це?

Р: Чого б Ви хотіли досягти, це відчувати себе більш приймаючою стосовно себе самої, коли Ви чините по-Вашому неправильно. Так?

Г: Так... Мені здається, Ви зараз запитаєте чому я вважаю, що це неправильно. В мене самої немає точної відповіді. Звичайно, я можу сказати, що всі жінки це відчувають. Це природньо, хоча ми рідко говоримо, що всі жінки мають таке бажання... і я... Тому що, останні одинадцять років я займаюся сексом і все одно вважаю, що це неправильно, якщо ти не любиш цього чоловіка. А моє тіло здається з цим не погоджується. І я не знаю як це прийняти.

Р: Звучить як свого роду трикутник. Ви знаєте, що я, я як психотерапевт чи інші люди кажемо: "Все добре. Це правильно. Це природньо. Уперед"... І я гадаю, Ви знаєте, що Ваше тіло на нашому боці в цій картинці. Але щось у Вас каже: "Мені так не подобається. Це неправильно".

Г: Вірно. ...(зітхає) Я маю відчуття безнадії. Я це все розумію сама і я думаю: "Добре. І що тепер?"

Р: Тобто Вам здається, що в цьому і є конфлікт, і його неможливо розв"язати, він безнадійний. І я розумію, що Ви дивитися на мене і не видно, щоби я Вам якось допомагав.

Г: Правильно. Я... Я розумію, що Ви не дасьте за мене відповідь, що я сама маю її відшукати, але я хотіла б, щоб Ви мене провели чи показали з чого почати. Тоді це не виглядало би так безнадійно. Я знаю, що можу залишитися з цим конфліктом і що рано чи пізно все владнається, але я хочу почуватися більш комфортно стосовно того, в який спосіб я живу. Ось так.

Р: Дозвольте Вас спитати: що б Ви хотіли, щоб я Вам сказав?

Г: Я би хотіла, щоби Ви мені сказали бути чесною. Ризикнути чи Пем мене прийме. І ще в мене є відчуття, що якби я дійсно могла ризикнути відношенням всіх оточуючих, то я би могла сказати: "Ось мала дитина змогла прийняти мене. Я думаю я не така вже й погана." Вона дійсно знає, який з мене диявол, і досі любить мене і приймає мене. І це схоже може допомогти мені самій прийняти себе більше, я справді не така погана. Я хочу, щоб Ви сказали: "Вперед і будь чесною". Але я не хочу бути відповідальною за те, що розстрою її.

Р: Ясно...

Г: Тому я не хочу брати на себе відповідальність...

Р: Ви дуже добре знаєте, що би Ви хотіли робити в стосунках: Ви би хотіли бути собою і щоби вона знала, що Ви недосконала і не схалювала котрісь Ваші вчинки, які і Ви в собі не схвалюєте, але якимось чином щоб вона любила Вас та приймала Вас як недосконалу людину.

Г: Так. Я думаю якби моя мама була більш відкритою зі мною, в мене не було б такого вузького ставлення до сексу. Якби я знала, що вона теж може бути сексуальною, спокусливою, я би не дивилася на неї як на добру матусю, я би бачила іншу її сторону, але вона не говорила про неї. Може саме тому в мене склалася така картина. Я не знаю. Але я хочу, щоби Пеммі бачила мене як повноцінну жінку. Але все одно приймала мене.

Р: Схоже Ви тут не зовсім щирі.

Г: Ні?... Що Ви маєте на увазі?

Р: Я маю на увазі, що Ви тут сидите і розповідаєте, що саме Ви би хотіли зробити в цих стосунках з Пем.

Г: Ну, так, адже тут є ризик. Я би хотіла покластися на авторитет.

Р: Одна річ, яку я гостро відчуваю, це дуже ризикованно - жити... Ви можете використати шанс у стосунках з нею. Можете використати шанс дати їй знати яка Ви є дійсно.

Г: Так, якщо я не використаю цей шанс і буду люблена і прийнята нею, я вже не зможу почуватися добре.

Р: Угу. Якщо любов і прийняття Вас грунтується на хибному уявленні про Вас, то на чорта воно взагалі треба. Так?

Г: Так. Але я також розумію як багато відповідальності у тому, щоби бути матір"ю. Я не хочу дізнатися, що спричинила дитині травми. Мені не подобається вся ця відповідальність, мені не подобається відчуття, що то може бути моєю помилкою.

Р: Це саме те, що я мав на увазі, коли казав жити ризикованно. Взяти відповідальність за те, щоби бути людиною, якою Ви хотіли би бути з нею - це величезна відповідальність.

Г: Величезна.

Р: І дуже страшно.

Г: Ви знаєте, я бачу тут дві сторони: з одного боку, якщо сказати їм правду, я знаю, що незалежно від того, що я їм скажу, і незалежно від того, наскільки погано вони це сприймуть, все одно, десь у глибині стосунки будуть значно прозоріші і щиріші. З іншого боку, я дуже ревную, коли вони з батьком. Він більше їм дозволяє. Він більш фальшивий, він не такий щирий, він не критикує їх, і тому вони сприймають його позитивно. В їх очах він - хороший. І я заздрю йому, бо я хочу, щоби вони мене бачили такою ж хорошою. При тому, що я знаю, що він зовсім не такий, яким їм здається, більше за все я хочу такого відношення.

Р: Тобто Ви думаєте: я хочу, щоб вони ставились до мене так само добре, як до батька. А, оскільки, батько з ними не дуже щирий, то і я теж можу бути нещирою.

Г: Ну, нещирою, мабуть занадто сильно сказано, але близько. Крім того, я знаю, що я безпосередніша за їхнього батька, тому я швидше можу вчинити так, які вони можуть не схвалювати.

Р: Я маю враження, що дуже важко повірити, що вони би дійсно Вас любили, якби дійсно Вас знали.

7. Печериця

Знову мушу вибачатися. Направду, скоріше не міг.
    With regards to Peri :yes:

http://www.youtube.com/watch?v=zHxl5NtcDow

Г: Ну, нещирою, мабуть занадто сильно сказано, але близько. Крім того, я знаю, що я безпосередніша за їхнього батька, тому я швидше можу вчинити так, як вони можуть не схвалювати.

Р: Я маю враження, що Ви насправді виявили, що дуже важко повірити в те, що вони би дійсно Вас любили, якби Вас знали.

Г: Точно. До того як я пройшла терапію, я, швидше за все, обрала би іншу дорогу. Я би добивалася їхньої поваги, за будь-яку ціну, навіть, якщо мені би довелося їх обманути. Але зараз я знаю, що це зовсім неправильно, але я не до кінця впевнена, що вони мене цілком приймуть. Щось мені підказує, що вони мене приймуть. Але мені потрібна стовідсоткова впевненість.

Р: Ви якби на нейтральній смузі - Ви переходите з однієї точки зору на іншу, Ви знаходитесь між ними і сподіваєтесь, що поруч з Вами з"явиться хтось, хто скаже: "Ти все правильно робиш. Так тримати".

Г: Так. Тому мене так сильно надихає, коли читаю в поважних людей, що чиню правильно, незалежно від того, до чого це призведе. Це мені надає впевненості в тому, що я, слава Богу, права.

Р: Шалено важко самій зробити вибір, чи не так?

Г: Через це я себе відчуваю незрілою. Я хотіла би бути дорослою та зрілою, щоби робити свій власний вибір та йому слідувати. Але мені постійно потрібен хтось, хто би підштовхував мене у вірному напрямку.

Р: Ви би хотіли рухатися у вірному напрямку, не сумніватися в ньому і цінувати себе за це.

Г: Я би хотіла більше ризикувати, щоби, коли дітивиростуть, я мала можливість сказати: "Я зробила все, що могла" і щоби в мене не було цього конфлікту. Щоби я могла їм сказати: "Що би ви не питали, я завжди говорила вам тільки правду Нехай вона вам не подобалась, але це завжди була правда". Ось таке я поважаю. Я не поважаю людей, котрі брешуть. Тепер Ви бачите яка я лицемірна. Я не люблю себе погану, але я також ненавиджу брехати. Так що я хочу більше приймати себе.

Р: Ви знаєте, судячи з Ваших інтонацій, мені здається, що Ви більше ненавидите себе, коли брешете, ніж коли Ви робите вчинки, які сама не схвалюєте.

Г: Так. Точно. Мене це сильно бентежить. Це сталося місяць тому і відтоді не виходить мені з голови. Я не знаю, чи то нагадати їй і розповісти, а може, вона взагалі забула, але...

Р: Так, але ж Ви не забули.

Г: Я не забула, що Ви! І я би хотіла сказати їй, що я пам"ятаю, що збрехала і каюся і що мене зводить з розуму те, що я це зробила. Ви знаєте в мене таке відчуття, ніби проблема вирішилася. Вона, звичайно, не виришена, але я відчуваю полегшення. Я відчуваю, ніби Ви мені сказали... Ви не даєте мені порад, але я відчуваю, що Ви якби сказали: "Ви знаєте, якій моделі поведінки Ви хочете слідувати, Глорія, що ж, вперед, слідуйте їй". І це свого роду підтримка від Вас.

Р: Я це сприймаю дещо інакше. Ви сказали, що знаєте, що власне хотіли би зробити. Так, я вірю у підтримку, яку люди отримують в тому, що вони роблять.

Г: Тобто Ви хочете сказати...

Р: Я хочу сказати, що, на мою думку, марна справа робити те, що Ви не самі вибрали, тому я намагаюся розкрити всі можливості вибору.

Г: Але тут знову конфлікт, бо я сама не впевнена в тому, як я хочу вчинити. Якщо я приведу додому мужчину, я не впевнена, що захочу займатися сексом, якщо буду знати, що після цього відчую провину. Значить, видно, я цього не хотіла.

Р: Хвильку, я постараюсь підібрати слова. Тобто Ви не схвалюєте власні вчинки, коли йдете проти себе.

Г: Так... Розумієте, йдеться не про те, зробити щось чи ні, піти зранку на роботу чи не піти, це легко, а про те, що якщо я розумію, що роблю щось, в чому не впевнена, то я автоматично думаю про себе: "Якщо ти в цьому не впевнена, значить це погано". Я хочу Вас запитати, якщо мені це самій не подобається, невже я маю з цим змиритися? Я відчуваю тут протиріччя.

Р: Схоже Ви відчуваєте протиріччя в самій собі. Наскільки я зрозумів, Вам подобається, коли Ви впевнені в тому, що робите.

Г: Так. В мене було таке, коли я приймала рішення. Але іноді я роблю речі, в яких зовсім не впевнена. Тут є конфлікт, але це зовсім інше. Як же я маю слідувати своїм справжнім почуттям, якщо я знаю, що потім мене загризе сумління?

Р: Я розумію... Тому що в даний момент Вам може здатися, що це справжнє почуття.

Г: Так. Коли я тільки починаю це робити - все прекрасно...

Р: Так, це складно. Якщо Ви спочатку вневнені, а потім втрачаєте впевненість, тоді не ясно, якого ж курсу Вам слід триматися.

Г: Знаєте, що найцікавіше? Не знаю, наскільки Ви мене зрозумієте. Наприклад, я кілька років хотіла покинути свого чоловіка, але стримувалася від того. В мене було відчуття, що мені потрібно так вчинити. Коли я зробила це, я чулася прекрасно. Я не відчувала озлобленості, я знала, що вчинила правильно. І ніяких конфліктів, ніяких гризот сумління. Це відбувається тоді, коли я в контакті зі своїми відчуттями. Але дуже часто дрібні повсякденні рішення даються не так легко. Виникає так багато конфліктів. Це нормально?

Р: Насправді, так. Ви кажете, що прекрасно знаєте це відчуття, коли робите щось правильне, добре для себе самої.

Г: Так. Я знаю і я дуже скучила за цим відчуттям.

Р: Коли Ви прислухаєтесь до себе, Ви кажете: ні, ні, неправильно, це для мене погано, але часто-густо Ви все одно робите це.

Г: Часом я думаю, Господи, ну це ж всього лиш ситуація, обставини, я запам"ятаю це на майбутнє. Я згадувала про це і з іншими терапевтами, і багато хто з них підсміхаються і тішаться, коли я кажу слово "утопія". Коли я слідую своїм переживанням і відчуваю це прекрасне відчуття всередині себе, це якби утопія. Ось що я маю на увазі. Мені подобається це переживання, добре це чи погано. Але я відчуваю, що це для мене правильно.

Р: Тобто в такі "утопічні" моменти Ви відчуваєте себе цілісно.

Г: Так, це відчуття мені важливе.

Р: Багато хто з нас не так часто його переживає, так що я Вас чудово розумію... Так, видно, що воно Вам особливо важливе.

Г: Знаєте, що я щойно подумала? Я... це якась дурниця... що раптом я Вам це кажу, я подумала: "Ах, як приємно розмовляти з Вами, і я хочу, щоби Ви схвалили мене, і я поважаю Вас, але мені шкода, що мій батько не міг розмовляти зі мною так, як Ви". Я би хотіла сказати: "Я би хотіла, щоб Ви були моїм батьком". Я навіть не знаю, чому це мені прийшло в голову.

Р: Ви видаєтесь мені цілком гарною, файною донькою. І Вам дійсно не вистачає того, що Ви не могли бути відкритою зі своїм батьком.

Г: Я не могла бути відкритою з ним, але я не звинувачую його в цьому. Я й так була більш відкритою ніж він дозволяв. Він ніколи мене не слухав так, як слухаєте Ви, без осуду. Нещодавно я замислилась: "Чому я маю бути такою ідеальною?" І я зрозуміла, чому. Тому що він вимагав цього від мене. Він завжди вимагав, щоби я була кращою, ніж я є.

Р: Тобто Ви завжди намагались бути такою, якою він хоче бачити Вас.

Г: І в той же час я протестую. Наприклад, недавно я мало не світилася від радості, коли писала йому листа про те, що працюю офіціанткою по ночам. Я хотіла йому сказати: "Ось дивися яка я! Як тобі це подобається?" Але в той же час я хочу, щоби він мене любив. Мені дуже потрібна його любов і прийняття.

Р: Тобто Ви хотіли тим якби дати йому ляпаса.

Г: Так! Я хотіла йому сказати: "Ти мене виховав. Як тобі тепер це подобається?" І знаєте, що я хочу від нього почути? Я хочу, щоби він сказав: "Я знав, що так і буде, але насправді я все одно тебе люблю". (Витирає сльозу)

Р: ...але дуже малі шанси того, що він так скаже.

Г: Ні, він не скаже. Він мене не чує. Я навідувала його десь два роки тому, щоб дати йому зрозуміти, що я його люблю, хоча і боюсь.
    Але він мене не чує. Він твердить одне і теж: "Люба, ти ж знаєш як я тебе люблю". Він не чує.

Р: Тобто він Вас не знав, але любив. І це якимось чином викликає у Вас сльози?

• Подобається Подобається x 1
  8. Печериця

http://www.youtube.com/watch?v=L19nXMvbS8E

Р: Тобто він Вас не знав, але любив. І це якимось чином викликає у Вас сльози?

Г: Я не знаю, що це є. Знаєте, коли я говорю про це, це відчувається як удар. Якщо я просто трохи посиджу спокійно, це відчувається як велика рана ось тут (дістає хустку).

Р: Значить, простіше бути легковажною, бо тоді Ви не відчуваєте тої великої рани всередині.

Г: Мгм. І я намагалася працювати над собою і зрозуміла, що маю прийняти той факт, що батько не відноситься до того типу чоловіків, які мені подобаються - таких що розуміють, люблять, піклуються. Тобто, звичайно, він мене любить і піклується про мене, але не на тому рівні, на якому ми могли би спілкуватися.

Р: Ви чуєтеся ніби постійно ошуканою.

Г: Так. Тому мені потрібні заміни. Мені приємно розмовляти з Вами, мені подобаються чоловіки, яких я могла би поважати -доктори і тому подібне. І я вдаю, що ми з Вами дійсно близькі. Бачите, я шукаю заміну своєму батькові.

Р: Я не відчуваю, що це вдавання.

Г: Але ж насправді Ви не мій батько.

Р: Ні, я маю на увазі справжню близькість.

Г: Розумієте... Я якби відчуваю, що вдаю, бо не можу очікувати, щоби Ви відчували себе дуже мені близьким. Ви ж мене не настільки добре знаєте.

Р: Все, що я можу... це те, що я дійсно відчуваю. І це те, що я відчуваю себе близьким до Вас зараз.

Кінець.

В кінці Роджерс дає коментар цій роботі.
    Наберу при нагоді.

9. ViTanya

ViTanya Well-Known Member

Хочу поділитись особистим досвідом, бо свого часу дуже важко було знайти хорошого психотерапевта. У Львові їх стільки, хоч греблю гати, але як знайти саме такого, який дійсно допоможе, а не буде "доїти" чи давати ідіотські поради типу "заведіть коханця". Знайома, яка лікувалась з приводу депресії, порадила звернутись до Юзвишина (див. тут). Випадок у мене дуже не простий, так як свого часу тривалі проблеми в особистому житті спричинили затяжну депресію, та ще й з панічними розладами. Зверталась до психіатрів, приймала антидепресанти. Депресія відступала, а потім поверталась знову. А потім настав час, коли антидепресанти перестали допомагати. Змінила чотирьох психіатрів, приймала різні ліки, але без ефекту. Хоча на той час уже ніяких проблем в особистому житті не було. Не знаю, що б було далі, якби не психотерапія ("чиста", без ліків"). Панічні розлади припинились, минули багаторічні нічні жахи і безсоння, період, коли я постійно плакала без будь-якої причини, позаду. Навіть не уявляла собі, що психотерапія на таке здатна, бо колись важала, що лікування - це медикаменти. Тепер розумію, що кваліфікований психотерапевт може добратись до самої суті проблеми, тоді як ліки просто знімають (і то не завжди) симптоми.

10. vins

vins Well-Known Member

Полностью согласен с вами, Юзвишин действительно знает свое дело. В свое время он мне очень помог избавиться от невроза (периодически прихватывало сердце, часто "выскакивало" из груди на ровном месте, прыгало давление и становился весь мокрый). Из -за этого был постоянный страх инфаркта, страх, что умру - а что будет с родными. Стал плохо спать по ночам, стал какой- то дерганый, что ли. Кардиограмма, щитовидка и др. обследования - в норме. Знакомые посоветовали сходить к психотерапевту, сказали,что Юзвишин хороший специалист. Походил несколько месяцев на терапию. Таблетками и т.п. он не лечит, только психотерапией. Сейчас уже достаточно много времени прошло, на здоровье не жалуюсь, все нормально.

11. ViTanya

ViTanya Well-Known Member

• Подобається Подобається x 4
  12. Alladin

Alladin New Member

хочу поділитись власним досвідом проходження психотерапії, можливо ця інформація теж комусь допоможе. Майже два роки страждав від надмірної втоми, постійних запаморочень, панічних атак, які особливо посилювались в людних місцях, магазинах і т. п. Жив у постійному страсі і нав"язливих думках щодо свого здоров"я. Проходив обстеження - лікарі нічого не знаходили. Вирішив звернутись до психотерапії. Шукав відгуки в мережі про львівських психотерапевтах - знайшов обмаль, але на двох чи трьох різних форумах різні люди писали про Олександра Юзвишина. Відгуки були хороші.
    Звернувся до нього.
    Терапію розпочали в середині грудня. Закінчили наприкінці квітня. Результатами задоволений. Значно знизилась тривожність, страх за здоров"я. Нормалізувався стан на вулиці. Став значно більш виваженим,
    розсудливим та спокійним. Щодо Юзвишина - приєднуюсь до попередніх схвальних відгуків. Спеціаліст дійсно хороший, а окрім цього надзвичайно коректна людина. Він викликає довіру, а без неї, мені здається, психотерапія неможлива. Гадаю, що багато кому видається неприйнятним ділитись найпотаємнішим з незнайомою людиною, адже легше приймати ліки, або взагалі нічого не робити, сподіваючись, що "погане саме мине". Зі свого досвіду скажу, що весь цей вантаж невиказаних думок, образ, переживань і тягне нас на дно. В моєму випадку терапія не лише покращила моє самопочуття, але й допомогла покращити стосунки з близькими. Що саме по собі безцінно )

• Подобається Подобається x 3
  13. Romko

Romko Дуже важлива персона

14. Lanktocha

Lanktocha Well-Known Member

Невже заговорили про методи професора Фільца?
    Розумію, про що йде мова, але не всім і не завжди допоможе одне спілкування і поради.

15. Slav

Slav Well-Known Member

Я взагалі дуже сумніваюсь, що психотерапія в чистому вигляді без медикаментів може комусь допомогти.

16. Makarenko Anna

Makarenko Anna Well-Known Member

Психотерапія - це досить великий напрям в практичній психології який не має чітких рамок застосування, і стосується цей напрямок питань допомоги людині в психологічно важких для нього ситуаціях і саме психологічними ж засобами впливу.

а де твій аватар? :)