у цьому випадку слід згадати приказку "не копай ближньому яму, бо сам туди впадеш" - і застосувати. До того ближнього, що захопився земляними роботами. І мораль тут - жодним боком - помста не передбачає "око за око, зуб за зуб" - це надто примітивно. Якщо вже дійсно, після "охолодженою", помста є доцільною - безумовно, слід робити її комфортною для себе. В тому числі з точки зору моралі. == як на мене - значно аморальніше клясти (завуальований прокльон - тебе за мене бог покарає)
Проти деяких негідників потрібно "два ока і два зуба за око". Бо коли підставиш другу щоку, як то рекомендують, до він тобі обов"язково вріже і по ній і ще дасть ногою нижче пояса. Тому таких треба ставити зразу на місце, причому нещадно і без найменших докорів сумління. А "підстав другу щоку" - це правило як поступати з коханою людиною чи другом. Бо коли він згоряча тобі зробить зле, а ти відповіш злом на зло - нічого доброго з того не буде, тільки розгориться конфлікт мід близькими людьми.
Так..не треба.Уявіть союі,що ця людина вмерла..вмерла для вас,її просто не існує,думайте про неї рідше,не треба товкти воду в с тупі весь час повертаючись в той час і в ту ситуацію.Може я не злопам"ятна людина.але на свої кривдників(є такі )зла не тримаю.Вони своє знайдуть рано чи пізно.
Власна інтерпритація Божої заповіді п.Locke... Щось на рахунок "коханих людей" я не зустрічав у Божому Слові...
Та ні. Річ у тім, що це психологічний хід - розрахований на нападника. Якщо людина добра, але зі злості чинить погано - то це нагода їй оговтатися (час на переосмислення - долі секунди). Якщо людина прикра, то можна підставляти щоку кіко хочеш раз. Все буде без толку... Бо людина, що вже вдарила по одній щоці - вже зло вчинила. А спробу виправитися - можна давати тільки одну. Все, що більше одного разу - означає "поощерять" (не знайшов підходячого слова в українській) злочинця.
Добрий поліцай Svjato..... Прощати потрібно заради себе самого(самої),тому,що вже доведений факт ,коли тримаєш образу і ненавість в собі вона тебе роз"їдає з середини,викликає всілякі розлади в організмі і хвороби... Причина всіх наших страждань - ми самі.....(не беремо до уваги Ромка....)
Це і мав на увазі. ---------- Додано в 12:24 ---------- Попередній допис був написаний в 12:22 ---------- Добре. Колись податківцю підставте другу щоку, а потім нам розкажете
А що, коли людина постійно вас, образно кажучи, б"є то в одну щоку, то в іншу, то потрібно їй прощати і терпіти? Чи може дати їй також в щоку, можливо не в прямому смислі, а знайти важелі для втихомирення (міліція, суд і т.п.)? Якщо Ви добре знаєте Біблію (а з дописів видно, що знаєте), то там Ісус однозначно дав визначення хто такий "ближній" в одній з притч. Згадалася одна повчальна історія: Афганістан, 1980 р. По дорозі йде віслюк, за ним жінка з дітьми, а позаду плентається чоловік (а має бути все навпаки - попереду чоловік, далі жінка, а позаду віслюк). Це побачив мулла і каже: - Гей, правовірний, ти що Корану не читав? - Коли писали Коран, то протипіхотних мін ще не було.
Стоп. Хто сказав що я добрий поліцай? Ніколи не думав в такому ракурсі... (А коли кривдник покаявся, а ви його не прощаєте? Теж прощати заради себе самого? ) Все решта правда...
Ну й закрутив.... Якщо покаявся...то однозначно потрібно пробачити,бо він визнав свою провину,навіщо тримати образу в серці.......краще відпустити його з Богом...я так кажу,начебто це легко зробити...а насправді це дуууууже і дуже важко..розумна людина пробачає і робить висновки, а не зовсім розумна мстить.........
Це вже самоїдство... Важливо хотіти простити і якщо для цього не вистачає внутрішньої доброти, то хоча б заради себе і свого спокою.
То без всяких сумнівів. А якщо не покаявся, а навпаки хизується? Забути - можна, пробачити - мабуть ні. А знаєш, є така історія про мстиву жінку: Одна жінка (чоловік її був на той час у відрядженні) дзвонить сусіду з воланням про допомогу, бо в неї прорвало водопровідний кран і тече вода. Прибіг сусід, за кілька хвилин зремонтував кран. Сусідка рада, побігла на кухню робити каву, а сусіду запропонувала поки що подивитися телевізор. Екран телевізора сильно мигав. Сусід припаяв антенний кабель, підрегулював телевізор. Сусідка каже: - Який ти хороший господар, маєш золоті руки, не п"єш, не куриш. Мушу тобі відкрити одну таємницю, бо мені тебе шкода: твоя жінка має коханця. Чоловік зблід, а за хвилю каже: - Я того не знав, але і тобі щось скажу: твій чоловік теж погулює. - Слухай, а давай їм відімстимо! - А дійсно, давай! Відімстили. Тоді сусідка каже: - А давай їм ще раз відімстимо! - Та вже може досить, вже ніби відімстили... - Даремно ти так. А я би ще мстила і мстила!...
Матв.5:39 А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу. п.Locke, щось я не бачу, щоб тут було написано про "нашого ближнього", і що тільки "коханих людей" треба любити і підставляти їм другу щоку? Навпаки кількома віршами нижче, Бог, ніби наголошує на тому, що нам потрібно любити не тільки наших ближніх, а навіть ворогів своїх: Матв.5:43 Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога. Матв.5:44 А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує,
То що тоді, якщо Вас хтось буде систематично лупасити по щоках то зліва, то справа (в прямому чи переносному смислі) щоденно методично іі регулярно, то Ви не будете противитися, а підставляти щічки чи як? В принципі маєте на те повне право. Як то кажуть - кожному своє. Бути теоретиком - це добре, але як то би виглядало на практиці? До будь-яких життєвих питань потрібно підходити в залежності від ситуації, без фанатизму. Для того нам і дано розум, а не створено нас роботами.
п.Locke, не важливо, як я думаю і як я вважаю. Найважливіше для мене як вважає Бог з цього приводу! Я вірю що якщо Бог написав у Своєму Слові, якісь речі, то Він це зробив для мене і тільки заради мого добра! Господь вчить мене і веде в питанні прощення, показує чому так важливо прощати. І що найголовніше, Він дає силу, щоб ця теорія ставала практикою у моєму житті.
Найкраще допомагає, коли помолитись за свого ворога. Важко,бо ця молитва всупереч собі, але разом з тим просто, потім стане легше... Це не теорія.
Тобто, Ви вважаєте, що думати не потрібно, на все є готовий рецепт в Біблії. Нащо тоді ми створені за образом і подобієм? А це багато що означає. Для чогось Бог дав нам розум. Прощати треба, хоча це часом буває важко. А непротивитися злу і залишати зло безнаказаним - то вже вибачайте. Ви приведете цитату: Не суди і не судимий будеш. А в Писанні ще сказано, що всяка влада від Бога. І якщо Бог допускає міліцію (поліцію), суди і тюрми - то значить так і повинно бути. Якщо так далеко заходити в теологічні питання, то чи є у Вас паспорт? А в паспорті є Ваша фотографія. А як же тоді на рахунок 1-ї заповіді: Не сотвори подоби....??? Все. Не хочу більше з Вами сперечатися, бо це марна справа.
Я думаю, що спробу виправитися треба давати не одну. Не дозволяти себе бити вдруге, але завжди давати шанс людині виправитися. У кожній людині є щось добре, хороше в душі... Рано чи пізно вони усвідомлюють свої помилки...