програмування - з чого почати і чи варто?

Тема у розділі 'www', створена користувачем programer, 18 січ 2011.

1. syavych

syavych копач

Ті армії називаються кодерами, а не програмістами :) Про них мова і не йшла - там дійсно достатньо вивчити синтаксис мови і вперед.

• Подобається Подобається x 1
  2. XrustunkA

XrustunkA Дівчина із іншого життя..

Философия C++. Введение в стандартный C++
    Философия С++. Практическое программирование

Осилите це,і Java буде легенька:):):)

• Подобається Подобається x 2
  3. programer

programer Member

Спасибі всім за інформацію, мені справді приємно що допомагаєте мені, надаєте інформацію. Може хтось чув про фірму Soft cervise, Там наскільки я чув проходять безкоштовні курси чи тренінги по програмування та вивченні іноземної мови. Наскільки ця інформація є правдивою і чи реально можна піти туда на роботу, можливо є у вас знайомі що працюють в цій фірмі, що вони кажуть?

4. syavych

syavych копач

SoftServe точніше
    колись проходили, зараз не знаю
    їх курси для того і створені, щоб набирати собі кадри (як правило кодерів)
    є
    шо-шо, працюють. з/п кодера мабуть одна з найнижчих у Львові серед програмерських фірм, а шоб стати менеджером треба серйозно повкалувати (і вивчити мат.аналіз, диф.рівняння,... :haha: )

5. programer

programer Member

тобто ви хочете сказати що там працюють самі кодери і туди неварто іти на роботу бо зарплати найнижчі, тоді чому цю фірму в 2010 році визнали кращим роботодавцем України?

6. syavych

syavych копач

Та чого ж тільки кодери? Просто дочитайте останнє речення до кінця (починаючи зі слів "а шоб стати...") :)
    Для початку СС цілком достатньо, захочете чогось перспективнішого - будете шукати далі...

• Подобається Подобається x 3
  7. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Ага. А ми потім за ними годинами фіксаємо, рефакторимо чи просто наново переписуємо шоб хоть якось саппорту піддавалося.
    Прекрасний метож викачати з замовника бабло. Але до здачі проекту доходить далеко не хавжди.
    Багато коду - зло. Код має бути короткий і якісний, а розробників не дуже багато шоб їх можна було менеджити і координувати і шоб вони між собою спілкувалися.
    Ну в крайньому випадку треба дуже акуратно порізати задачу на майже незалежні підзадачі. А таке деколи вельми складно.
    Я б ніколи не фінансував проект де потрібно більше 50 девелоперів бо мої внуки його кінця можуть не дочекатися.

Тепер по темі.
    То тільки самостійно і можна вивчити. Того на курсах не вчать.

Англійську знати не конче, але дуже бажано. Принаймі основи. Я знаю англійську погано, але технічну читаю менш/більш вільно. Англійська вам стане в пригоді коли ви почнете вивчати нові технології, літературу по яких ніхто і перекладати на російську не стане ніколи. І коли з замовником треба буде спілкуватися. До того ше треба довго-довго вчити основи, а для основ і російської хватає.

Про інтерес відносно фірми. З тим рівнем який є у вас ви роботи не знайдете. Навіть безплатно не візьмуть. Вам треба затратити масу часу і зусиль на самоосвіту, перш ніж ви зможете попасти на якусь задрипану фірму на низьку ЗП. Але якшо ви збираєтеся стати професіоналом, то гра варта свічок. Тільки ж будьте готові шо вам 2-3 роки прийдеться працювати деінде шоб їсти поки ви в паралель будете займатися самоосвітою.
    Оті всі страшні слова з області математики однозначно стануть вам в пригоді коли ви станете менш/більш вострєбованим програмістом. Бо є купа програмістів, які знають купу технологій, мов і мають купу досвіду, а оптимізувати математичну функцію не можуть. І люба проста алгоритмічна задача на графах заганяє їх в ступор. А є інша купа які то вміють і їх ЗП просто не до порівняння.

Про мову. Та байдуже яку ви візьмете для початку. Аби алгоритмічна. Себто не така шо на предикатах і не така шо для баз даних. Вони інші. їх знати теж дуже добре, але вони принципово інші.
    С++ я б не радив бо втопитеся в технічних нюансах. А вам зараз алгоритмічне мислення треба, а не розуміння різниці між ссилкою і поінтером.

Я б радив вам прочиатати Кнута "Искуство программирования". Як мову для початку ліпше візьміть шось не ООП (не обєктно орієнтоване) шоб почати з малого. Ну той же самий древній Паскаль. Він ен дасть вам робити дурні помилки :). Але для роботи ви його потім навряд застосуєте. Суто для навчання. Принципи ООП то окрема тема і її варто вчити вже тоді коли ви стикнулися з процедурним програмуванням. Тільки тоді зможете оцінити переваги ООП.

ЗІ. І вообще - слухайте Сявича. Він діло каже.

• Подобається Подобається x 6
  8. sselev

sselev Well-Known Member

Перестаньте вводити народ в оману. Ніякого матаназілу там не треба, лише глибше розуміння технологій ніж у звичайних програмерів, вміння організовувати команду людей, відповідальність, пунктуальність.

Матаналіз це хіба для пердунів-теоретиків з політеху, які викладають програмування. Але які так і лишаться теоретиками, бо на жодній софт-фірмі потрібні не вони, а реальні практики.

9. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Вам видно не траплялися такі проекти. Може мат-аналіз і не часто потрібен.
    Менеджеру він тим паче не потрібен.
    Але є уйма задач де прекрасний кодер буде бульки з носа пускати тільки тому шо не знає рівняння площини чи методів наближеного розвязку систем лінійних рівнянь чи симплекс методу чи пошуку найкоротшого щляху на графі. Вам це не потрібно? Ура. Значить я ніколи не буду непотрібним :)))

ЗІ. Так - я з політеху :)))

10. sselev

sselev Well-Known Member

Політех це більше стосується преподів, деякі вважають себе дуже розумними через всякий матаналіз.
    А от чи часто зустрічаються системи лінійних рівнянь у реальних задачах з програмування - ще велике питання.

11. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

багато народу туди влаштувалося на роботу - тому й кращий роботодавець. Прийняли вони навіть більше, ніж зараз там працює.

12. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Для мене не питання. Точно так само як розбір різноманітних граматик і оптимізація функцій.
    І то шо я то знаю як таке робиться позволяє мені займатися тим шо мені цікаво, а не сайти на МВЦ і ЦМС штампувати.

13. Hyligan

Hyligan Іронічний

Читаю я ваші спори і розумію...скоріше я зможу найняти для себе програміста чим сам розберрусь в тих всіх мат-аналізах і "систем лінійних рівнянь чи симплекс методу чи пошуку найкоротшого щляху на графі". о_О :bad:

Дякую тобі боже шо я не програміст :haha: :haha::haha:

14. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Це точно. Тому ми стільки і коштуємо шо іншим простіше нам стільки заплатити, ніж самому роками розбиратися.
    Ви ж не будете вчити медицину шоб собі гланди ампутувати. А хірург дуже довго вчився шоб вас не зарізати :). Тому ви і йому гроші великі дасте.
    А продавати в магазині треба вчитися не довго. Тому то воно і так. Хто на шо вчився.

• Подобається Подобається x 4
  15. syavych

syavych копач

ЛНУ Франка також випускає "пердунів-теоретиків" :) І випускники політеху чи франкового чомусь більше цінуються в софт-фірмах, ніж самоучки чи ШАГівці. Хоча... в Україні мабуть таки не дуже цінуються, того більшість сидить за кордоном...

16. sselev

sselev Well-Known Member

Про що я і писав вище - математичні знання потрібні на вузькоспеціалізованих проектах. Надіюсь ваша робота оплачується не гірше, ніж вебмастерів які штампують сайти на ЦМС.

17. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Вузькоспеціалізованих? Я б радше сказав шо робота вебмайстерів є вузькоспеціалізованою бо стоюється суто ВЕБу.
    Люба ж менш більш прикладна задача з життя вимагає для свого вирішення матапарат. І лише тоді коли до цієї задачі треба зробити морду в хід вступають вебмайстри. Їх робота є нічим не легша. Знання всіх нюансів різних бровзерів то велика справа. Я не можу запамятати чому саме та чи інша конструкція не буде працювати в ІЕ6. То для мене непідйомна задача. Але саме така робота є вузькоспеціалізованою.

18. programer

programer Member

порадьте який напрям програмування вибрати: створення програм чи створення сайтів(я прочитав що це є два різних напрямки). Який з них легший який важчий? А ще я читав що створення сайтів це неважко і може кожен навчитись, тобто цей напрям є не перспективний, чи я не правий?

19. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Створення програм важче звичайно.
    Перспективний напрям - флеш-програмісти. Крім сайтів можуть створювати флеш-ігри (для телефонів теж).
    Програмістів, які роблять звичайні сайти дійсно як собак нерізаних, любий студент клепає ті гавносайти.
    Ще є програмісти 3D і взагалі розробники відеоігор - це саме складніше і відповідно найперспективніше.

20. programer

programer Member

Але наскільки я знаю багато потрібно на роботу спеціалістів по РНР і зарплата їхня ой як не маленька, і вони займаються розробкою сайтів. Тобто навіть якщо я вивчу HTML, CSS та інші то не факт що я зможу знайти роботу???? Який тоді смисл вчити?

а де твій аватар? :)