- да нет, базовый набор практически один. На "христианских" ветках как и на прочих лишь пытаются доказать, что общим понятиям о добре и зле соотвествует именно то, что они выбрали (что им выгодно или просто к чему привыкли - конфессия, политический строй/ориентация, языковые и т.д. вопросы). То, что у каждого индивидуума к базовому набору представлений (могут быть) добавлены свои тараканы даёт пищу психоаналитикам, (а "изюминки" для групп - политикам). - ещё бы! Поэтому поднятая Вами тема и интересна.
Теж дуже цікаво...хм... От,неодноразово ловив себе на думці,в суперечках з релігійними людьми...що...і тут...існує стандарт і нестандарт...навіть в сприйнятті світу. От,добро і зло...дуже відносні поняття... Рідко зустрінеш людину, яка б могла служити втіленням зла, або добра.Зазвичай кожна реальна людина є якоюсь сумішшю доброго і злого. Те, що приносить задоволення одному, може викликати огиду в іншого. Те,що зло для одного,є добром для іншого. От.наприклад,наша суперечка з Михом Я зараз не хочу казати про цунамі, землетруси, рак, нещасні випадки. Це цілком Божа Воля,нам невідома. Плач Єремії, 3:38: "Чи не з уст Всевишнього виходить лихоліття і благополуччя?" "Я, що світло формую та темність творю, чиню мир і недолю творю, Я Господь, Який робить це все!" Ісая, 45:7 Я про те,що роблять самі люди. Християни зараз закинуть мені,що тре’,мовляв дотримуватись 10-ти заповідей і будеш,аки аньолик.творити лиш добро... А,як бути з нехристиянами? Соррі за сумбурність і можливий офтоп.. Захоплююсь вмінням пані Приветливой зв’язно і доступно викладати свої думки...
- да запросто. Особенно "зла". Тут на форуме целый раздел... Кстати, первое время, попав на форум братского соседнего народа , и немного оглядевшись, искренне стал считать, что у свидомых громадян две системы добра и зла, две "совести", одна для "всех", другая для понятно кого. На "понятно кого" явно не распространяются такие элементарные вещи как "врать напрямую собеседнику нехорошо", "надо отвечать за свои слова" и т.д. Потом понял, что ошибался. Двух совестей в одном человеке всё-таки не бывает, она одна, но не действует когда речь идёт о взаимодействии с тем, что само является составной частью этого комплекса. Если церковь (причем, определённая) входит в базовый набор как "добро", то прихожанин будет защищать любое деяние её представителей, в т.ч. поступки священников, стороннему человеку кажущиеся отвратительными. Если "понятно кто" является составной частью базисных представлений человека о зле (в детстве заложили), то ничего хорошего "он" в принципе не может совершить, а если в его мотивах не видно зла, то значит плохо смотришь, и обременять себя условностями в отношениях с ним нет смысла... Изменить эту ситуацию (отношение к базовому элементу комплекса) невозможно. При явном и продолжительном несоответствии поведения объекта критериям его просто переквалифицируют. Но всегда готовы вернуть обратно, и на это потребуется ...полсекунды - тоже восхищен.
Молодець, Ромко, що взявся вивчати Тору.Жарт. Тільки не розумію, де тут спростування того, що Бог дав людині волю вибору? Ну а що до християн, що закинуть, скажу: то не християни "закинули", а сам Бог. Не знав? Як бути з нехристиянами? То якраз те питання, яке тебе повинно найбільше турбувати, нє? Чи ти вже нехристиянин?
От воно.... Хм,Миху, та не Боже слово,а слово,прочитане тобою в одному з видань СП,і потрактоване тобою(з допомогою костилів),так,як вигідно отим...костилям. А,Боже слово і воля виявляються не на папері,а в подіях навколо нас і з нами. Ми лиш можем припускати...чому...для чого...за що... Істина відома лиш Йому... І,щодо букв на папері...чи слід розуміти з твоїх слів,що у Ветхому Завіті,Торі,в священних книгах інших релігій написано бздури,не варті уваги?
Я того не писав, що не варте. "Не варте" воно для тебе, судячи з того, як ти висловився про 10 Заповідей, ніби їх не Бог дав, а християни закинули.
Ці заповіді - звичайні моральні засади співіснування людей в товаристві собі подібних і існували задовго до Христа... І з невеликими варіаціями є у всіх релігіях світу.Прийду...хм з прощі...знайду пару лінків...
- извините, что вмешиваюсь в вашу с Михом теологическую дискуссию (процесс мышления при этом, конечно, идёт), с Вашим утверждением я полностью согласен, но лучше говорить не "до Христа" а "до христианства". Разница вроде небольшая, а на ход дискуссии может повлиять сильно
Ех, Ромку... Заповідь - це угода взаємовідносин людей з Богом. А Ісус, між іншим Сам каже, що прийшов не міняти закон, а доповнити. Вчіть матчасть.
Ех, Ромку... Заповідь - це угода взаємовідносин людей з Богом. А Ісус, між іншим Сам каже, що прийшов не міняти закон, а доповнити. Вчіть матчасть.
Хм...чомусь не вважаю в даній темі це офтопом... Ісут тобі особисто це казав? Чи,знов це вичитано на сторінках? Ще раз кажу,Волю Божу,щодо нас можна бачити в тих подіях,які відбуваються з нами і навколо нас.... Трактувати можна,як завгодно,але є реальні факти,які відбуваються з нами....можна закривати на них очі,відмахуватись,але вони є...і це є Божа Воля,щодо нас.... Знов спазм,знов відняло руку...факт...для чого...не знаю...може за гріхи,може за чиїсь,може за мої,але факт... Я в лісі,гризуся,як дійдем до хати...теж факт...не відмахнусь... В кожного свої факти...один плаче,другий скаче,,,але це Божа Воля,щодо нас... От таке мислення... Шо віжу,то пІшу...
Щодо високого, мистецтва і процесу мислення (бачите, пане Вороне, як я акуратно!)... Захотілось запитати: іраціональне мислення, це, на ваш погляд (тут я звертаюсь до всіх) - 1) взагалі не мислення, 2) мислення, але неякісне, 3) мислення вищого порядку (краще за раціональне)? Your comments, please
Коли я починаю мислити, то постійно переконуюсь, що мені нічого не потрібно, навіть мислення. Тому в більшості все роблю "на автопілоті". Сказали грузи - гружу, сказали копай - копаю і т.д.. Коли почав такий стиль життя, відчув смак справжнього життя та відновив здоров"я.
Из этих трёх я выберу пункт 2) мислення, але неякісне С поправкой, что "некачественное" означает не всегда "плохое", но всегда "нестандартное".
Гадаю, всі виберуть відповідь 2, а Ворон - 1. Я б сказала, що іраціональне завжди нестандартне. Хоча, можливо, воно теж буває стандартне...